Inlägg

Inlägg som Crazy Ferret har skrivit i forumet
Av Crazy Ferret

1 TB på de frekvent använda klienterna, 9 TB på ena servern, 6½ TB på den andra, 32 TB i NAS:en. Börjar bli dags att se över lagringssituationen dock. Skulle behöva lite mer på desktopklienten, och skulle behöva se över hela NAS-situationen för lite framtidssäkring, men det är ingen brådska direkt.

Av Crazy Ferret

Beror lite på. Datorhårdvara i konsumentskiktet köps uteslutande ny, medan enterprisehårdvara köps begagnad. Kameraprylar köps ofta, men inte alltid, begagnat. Musikprylar köps gärna begagnade.

Av Crazy Ferret
Skrivet av roosterx:

Skärm tänker jag, fast det är kanske inte kringutrustning. Annars högtalarna/hörlurar misstänker jag även om det inte var dyra saker.

70k för R5 + objektiv som du använder som webcam? Vad för objektiv använder du då som kostar 35k?

Jag sade inköpspris, d.v.s. vad jag betalade, och jag lade 50k på huset nytt, och 24-70 2.8 för drygt 20.

Av Crazy Ferret

Tekniskt sett så är väl min "webbkamera" dyrast då jag använder min systemkamera, och då pratar vi väl inköpspris på över 70k.
Meeen, då det inte är kringutrustning primärt för datorn så skulle jag nog gissa på att det är möss som betas av i raskast takt och till högst pris (om inte skärmar räknas).

Av Crazy Ferret

19" så att jag kan trycka in det i rackskåpet där det hör hemma.

Av Crazy Ferret

Nu kan jag givetvis bara svara för de rekryteringsprocesser jag varit inblandad i som icke-rekryt och utifrån hur resonemanget varit på mina arbetsplatser, men utifrån det så:

Rekryterar man en nyutexaminerad (eller dylik väldigt junior på området) så gör man det med full vetskap om att troligen kommer in med väldigt låg specifik förkunskap. Allt annat är en bonus. Du kan sannolikt mer än du tror och om ett år kommer du att kunna långt mindre än du tror. Du lider inte av IS (än), eftersom du vet att du inte har djuplodad kunskap och har ganska rätt i sak.

Men, det din examen visar är inte att du är färdigutbildad inom allt vad datavetenskap heter, utan att du har baskunskaper inom området och förmåga (och envishet) nog att ta till dig nya kunskaper, med emfas på det senare.

Vi har precis varit igång med en process där vi beslutat att ta in en väldigt junior kandidat, och av de två det till slut stod emellan valde vi den vi valde på grund av personens vilja att lära sig. Personen i fråga var ute efter just en sådan tjänst som vi letade efter, var medveten om sin sparsamma erfarenhet och verkar vara en person som skulle passa in i gruppen. D.v.s. en person vi kände att vi kan lägga ner tid och resurser på att utveckla utan att vederbörande hoppar vidare om två år, till skillnad mot den andra kandidaten som på CV:t hade något mer erfarenhet men framstod som att den här tjänsten var "ett steg på väg till nästa". Inget fel på det i sig, men det kan lätt klinga fel på en anställningsintervju tidigt i karriären (bara ett tips).

Att ta in en väldigt junior person är en investering som tar ett bra tag innan den är lönsam, och det är (förhoppningsvis) alla som tar in en nyutexad väl medvetna om.

Arbetsannonser bör läsas med rätt glasögon. De är ett önskemål - mer eller mindre starkt - med krav som sällan är hårdare än att de kan förbises om det är rätt person med rätt attityd som söker. Läs 'meriterande' som "räkna med att behöva lära dig det här rätt så kvickt" och 'krav' som "det här är något vi kan komma att välja en annan kandidat baserat på, om du inte verkar vara bättre att ha att göra med".
Okej, det är väl inte riktigt så i verkligheten, men har man den attityden när man läser annonsen och (följdaktligen) söker tjänsten så kommer livet att bli lite lättare och ditt första jobb lättare att landa. Sedan får man förstås räkna med att man inte kommer att landa det första jobb man söker, men det tror jag säkert att du är medveten om.

För egen del slutade jag plugga 2017 (drygt 5 år sedan, men close enough ) utan att ta ut examen. Jag jobbade då timmar på lager i några månader och sökte på tok för få tjänster egentligen då en rekryteringsprocess drog ut på tiden. Sedan blev jag rekryterad till en mindre konsultfirma av en studiekamrat som jag haft rätt så lite kontakt med, men som kom ihåg min hjälpsamhet i en kurs i synnerhet, och ett par månader senare hade jag mitt första jobb i branschen.
Lärdom att dra av detta? Det skulle väl vara att ett bra CV kan ge dig jobb, men ett gott rykte och gott intryck kommer att göra det; och än viktigare - ett dåligt CV kan sålla bort dig i processen, men ett dåligt rykte eller obefintligt (eller dåligt) intryck kommer definitivt att göra det.

Av Crazy Ferret

Som @Ibymafayhas antyder så borde du efter 5 år på samma företag kunna ta ett större lönehopp än 7 %, känner jag spontant.
Jag var kvar drygt 5 år på mitt första efter studier. Jag gick in på en rätt så vettig lön och hade under dessa fem år hoppat upp närmare 40 % i lön totalt - så ingen objektivt dålig lönekurva - och hoppade upp ytterligare 30 % (och en veckas semester extra) när jag bytte företag (om än bokstavligen till samma stol som jag suttit som konsult på mindre än två år tidigare.

Det är jäkligt tragiskt att arbetsplatshoppande premieras över "lång och trogen tjänst", men det är så det är.

Men, sedan är ju frågan om du är den typ av person som jobbar för att leva eller lever för att jobba? Det finns ingen arbetsgivare som kan lyckas locka mig med 7% lönepåslag för att jobba hårdare än jag gör idag, det kan jag ju lätt säga. Däremot skulle jag lätt avsäga mig en märkbar del arbete för 7% lönesänkning om det skulle kunna kvantifieras.

Av Crazy Ferret

Endast kontaktbar på jobbmobilen under arbetstid. Krasst sett så är den igång 24/7, men då det aldrig är någon som kontaktar mig på den så kvittar dess påslagenhet och existens fullkomligt.
Närmaste chef och närmaste kollegor har mitt privata nummer om jag skulle behöva nås utanför arbetstid av någon anledning, men det har ännu inte hänt. Eller ja, ett par gånger mellan anställningar, men det blev väl mest svar på någon enstaka fråga och en del skitsnack.

Skulle det börja ringa på jobbmobilen utanför arbetstid, då skulle jag lämna jobbmobilen på kontoret, och skulle det börja ringas om jobb på privata mobilen skulle jag blockera dem och hänvisa till jobbmobilen. Jag säljer en del av mitt liv dyrt, och i det kontraktet ingår inte tid utöver ordinarie arbetstid. Om någon förväntar sig annat kan vi omförhandla det, men jag tror ingen är villig att betala vad det skulle kosta.

Av Crazy Ferret

Mitt vanlligste antal är 8 per processor (3 st i frekvent bruk), men fler förekommer.

Av Crazy Ferret

4070 sedan några månader tillbaka, innan dess var nog senaste inköpet ett 1660 Super runt 2019-2020 kanske? Innan det var det ett 760 som köptes runt 2014 skulle jag tro. Så det är inte en komponent som uppgraderas överdrivet frekvent här hemma. Kanske hinner jag med något mer byte det här decenniet.

Av Crazy Ferret

Jag rullar på en egenhostad Heimdall-sida i webbläsaren för interna tjänser och about:blank för "surfläsaren".

Av Crazy Ferret

Ergonomiskt tangentbord (mest för att det är skönare rent allmänt att skriva på), varierar arbetsställning, tar pauser och framför allt, gör några enklare övningar jag fick av läkaren när jag drabbades av tennisarmbåge för sex år sedan. Drabbades strax efter att jag började jobba vid dator, och det var inte en jätterolig upplevelse - inte att jämföra med njursten eller så, men jag avstår gärna båda framöver.

Av Crazy Ferret

"Ja" för varierade värden på 'behov'.

Generellt sett behöver jag inte prestandan i sig, även om det snabbar upp processen vid mediaredigering av olika slag på den stationära. För det mesta har jag det dock mest för att orka driva skärmparken.
Bärbara och servrar? Nej, även om jag råkar ha dedikerat grafikkort på min primära laptop och på en laptop som agerar server. De skulle dock båda klara sig gott utan.

Av Crazy Ferret
Skrivet av Thor:

Det finns nog inga jobb som är statiska under tidens flöde. Jag tror snarare att frågeställningen kan riktas mot vilka nya jobb kommer AI skapa.

Sen att AI är glorifierad automation just nu är en annan sak, så i direkt närtid, extremt få.

Projektledare och mellanchefer hittar man alltid platser åt.

På tok för seriöst skämt åsido, jag håller nog med dig. Visst kommer det att skäras ner i tjänster och troligtvis kommer även vissa yrken att få stryka på foten, men är det något de senaste 200 åren har visat oss så är det att även om yrken försvinner så kommer nya till.
Förhoppningsvis kan AI hjälpa oss att skala bort många hjärndöda jobb som vi bara utövar för att någon måste, och att vi kan skapa mer meningsfulla jobb som faktiskt driver oss - såväl på individnivå som på en samhällsnivå - mot en bättre framtid. Men, det lär knappast hända under min livstid i vart fall ...

Av Crazy Ferret

"Å nej, jag hinner inte spela alla spel!"

Du slipper köpa nya spel stup i kvarten.
Du kan glädjas över en längre tidsperiod av ett spel.
Du har (sannolikt) själv valt de alternativa "tidstjuvarna".
Det finns och kommer att finnas andra såväl kortare som längre spel.

Frågan bör nog skifta fokus lite, från "hur hinner Svennson med alla 100-timmarsspel" till antingen "vad offrar Svensson för att spela alla dessa 100-timmarsspel", "vem gör allt åt Svensson så att han hinner att spela alla 100-timmarsspel" eller "Spelar Svensson verkligen alla dessa 100-timmarsspel (eller är det något jag fått för mig)".

Av Crazy Ferret

Tyckte nog att det mest var "ljud från Windows och windowsprogram" snarare än "datorljud", men låt gå ... Så många ljud avger väl kanske inte en dator.

Av Crazy Ferret

Stationärt så har jag nog aldrig köpt skärm och merparten av en dator samtidigt. Senast jag bytte skärmar blev jag så illa tvungen att byta grafikkort till ett som klarade 2x4k. Annars så tenderar mina skärmar att hänga med betydligt längre än övrig hårdvara. De senaste bytena av skärm var 2003, 2008 och 2019, så det lär nog inte bli några nya på några år till, medan övrig hårdvara säkerligen kommer att hinna få sig en overhaul eller två innan dess.

Av Crazy Ferret

Hemma kan jag hålla ordning på det utan skylt, men då bor jag också själv.
På innevarande arbetsplats saknas tyvärr diskmaskin, men på alla jag varit på som haft det så har det varit standard att vända på skylten till RENT (el. motsv) när maskinen sätts igång och till SMUTSIG (el. motsv) när den tömts.

Av Crazy Ferret

Tror jag att Merc kommer att ta Alonso? Njae, tveksamt, men jag tror definitivt att tanken slagit Alonso mer än en gång redan.

Av Crazy Ferret

Det kan kan mycket väl ha varit det mest frustrerande quizzet jag inte skrivit själv!