Inlägg

Inlägg som Crazy Ferret har skrivit i forumet
Av Crazy Ferret

Då jag inte har byggt någon ny burk i sin helhet på, uhm ... Nej, jag har aldrig gjort det. Jag har uppgraderat och forkat av med gamla delar i snart 23 år och lär fortsätta med det under överskådlig framtid.
Men ja, låt oss anta att båda burkarna skulle försvinna i ett moln av logik och jag skulle köpa en på nytt, ja då skulle jag nog ha svårt att motivera mig till att lägga mer än 20-25 tusen inklusive allt runtomkring vid ett initialt inköp. Lyckligtvis har jag inga stora krav på grafikkort då jag knappt spelar, så det skulle bli rätt så skapliga prestanda i övrigt för de pengarna.

Av Crazy Ferret

Om det går mycket bra i skolan och du har mer fritid än dina vänner så bör du spendera lite av den på att lära dig plugga. Det är åtminstone den rekommendation jag skulle ge mig själv om jag kunde gå tillbaka 23 år i tiden till tvåan på gymnasiet.

IT-jobb med bara gymnasieutbildning är lätträknade och involverar typ 1:st line eller 2:nd line support. Räkna kallt med att du förr eller senare kommer att vilja skaffa dig en vidareutbildning av något slag, och har du inte lärt dig studietekniker tills dess kommer du att få det tufft, just saying.

Därmed inte sagt att du behöver få panik och tro att du behöver plugga vidare direkt efter gymnasiet. Gör lumpen för all del, stick ut och jobba på lite "okvalificerade" jobb och fundera lite på vad du vill bli när du blir stor. När du sedan tror att du har det klart för dig, plugga vad du nu kan behöva plugga för det, inklusive behörigheter om det är ett måste för att nå dit.

En portfolio är givetvis inget dåligt att ha i bagaget, men utan en formell utbildning så kommer din ansökan att sållas bort till fördel för någon som har en formell utbildning i de allra flesta fall, för det finns i princip ingen som är villig att betala någon som är kompetent nog att granska din portfolio (oavsett hur kompetensfylld (eller fylld på bristande dito ) den är) om det finns en HR-tomte som kan rekrytera någon som redan fått sina kunskaper vidimerade i form av examina.

Av Crazy Ferret
Skrivet av SAAB340:

Själv är jag inte fotonörd men har ändå fortsatt att ha en kompaktkamera (som jag fortfarande byter ut efter några år) med mig ganska ofta. Speciellt om man gör något speciellt. Det är ju som sagt var stor skillnad på kvaliteten på bilderna, speciellt när det blir lite mindre ljus. Självklart så är den kamera man har med sig den "bästa" kameran, så det blir ändå flest bilder och filmer tagna med mobilen. Men oh boy är det fortfarande jättestor skillnad i kvalitet på dem. Kompaktkamerorna utvecklas nämligen fortfarande också och får massor med beräkningskraft och uppkoppling i dem också. Kombinera det med fysikens lagar i optiken och så behöver man inte fejka månbilderna.

Kan i stort sett bara hålla med. Dock är jag inte en stor fan av den urlakade floskeln att "den bästa kameran är den man har med sig" då jag anser att den utelämnar en hel del.
Den bästa kameran har man med sig. Har man inte med sig sin bästa kamera så har man fel kamera menar jag. Att man har den med sig är inte nödvändigtvis ett attribut i sig som kvalificerar den som den bästa kameran (eller ens en bra kamera).
Bara för att jag har en stjärnmejselbit på min nyckelring gör det inte till den bästa stjärnmejseln. Har jag minsta misstanke om att jag kommer att behöva en stjärnmejsel så ser jag till att ta med en ordentlig, eller åtminstone en kompaktvariant.

Kan en mobilkamera vara den subjektivt bästa kameran? Jag skulle nog säga "ja", men enbart för att man inte vet vad man går miste om.

Sedan anser jag även att mobilkameror är alltför lättillgängliga i många fall. Jag har precis suttit och scannat in familjefoton från 80- och 90-talet, och det är långt ifrån några fotografiska mästerverk, men det är foton tagna med omsorg; nästan varje foto har en tanke som traverserar årtionden. Jag är tveksam till att särskilt många mobilfoton kommer att överleva till 2050 eller 2060 (och då syftar jag inte bara på dataförluster ). Jag hoppas jag har fel, och jag hoppas att folk faktiskt kurerar sina tagna foton och bevarar ett fåtal i beständigt format, men utifrån egen och anhörigas erfarenhet så är det något som ytterst sällan görs.
Meeeen, nu känns det som att jag raljerar lite väl off-topic här. Det finns säkerligen någon mer lämpad tråd i ämnet att leta upp framöver.

Av Crazy Ferret
Skrivet av Sysop:

Okej förstår att det inte duger för en fotonörd, men för mig duger mobilkameran som den enda kameran.

Läste du genom ett foto du tagit på skärmen nu, eller läste du helt enkelt inte vad du citerade?
Bara för att det är ett "dugligt val" för dig som "inte är intresserad" betyder det inte att det är en bra produkt. Det faktum att du inte är intresserad talar då snarare för att du inte har en aning om vare sig varför en mobilkamera alltid kommer att vara undermålig som 'kamera' sedd, eller vad du skulle få ut av en tämligen enkel kamera - och det är i sig helt okej. Man behöver inte kunna allt om allt.

Att något duger för dig är ju kalasbra, men det enda det egentligen säger är att du har lågt ställda krav - vilket också är helt okej, men föga relevant i frågan.

Att sälja något som en dokumenterande produkt [läs: kamera] och - utan att användaren kan påverka det - sedan tillföra eller ta bort information är dessutom minst sagt tveksamt. Skulle din mobilkamera duga för dig om du fotograferar en restaurangmeny och bilden visar andra rätter bara för att mjukvaran bestämt sig för att bilden var lite otydlig och att ett foto av en annan meny på liknande papper är ett bättre alternativ?
Duger det för dig om din mobilkamera godtyckligt skulle lägga till hår på ett foto av din väns begynnande skalp?
Duger det för dig om din mobilkamera godtyckligt skulle ändra hudfärg på ett foto av din partner?
Duger det för dig om din mobilkamera godtyckligt byter ut ditt foto på din hund mot ett foto som är lite skarpare och har mer "levande" färger, men är en helt annan hund?
Det är retoriska frågor, så slit inte på tangentbordet. Det är ett problem att tillverkarna tycker att det är okej att godtyckligt manipulera dina foton utan att du kan återfå det ickemanipulerade fotot, oavsett om du är nöjd med de godtyckliga bilderna "kameran" spottar ur sig eller inte.

Av Crazy Ferret
Skrivet av Sysop:

För mig duger mobilkameran som den enda kameran, är för övrigt inte intresserad av foto mer än att föreviga vissa tillfällen.

Det argumentet kan appliceras på vilken skitprodukt som helst.
"För mig duger min Ford Pinto som enda bil" gör inte en Ford Pinto till en vettig bil.
"För mig duger min Atom-baserade laptop från 2010, är för övrigt inte intresserad av mer än att skriva i Notepad" gör inte en Atom-baserad laptop från 2010 till en vettig laptop.
...och så vidare.

Mobilkameror är kassa kameror på i stort sett varenda sätt, men därmed inte sagt att de inte "duger" för personer som inte ställer grundläggande krav på bildkvalitet (exempelvis att det foto man tar faktiskt är den bild man får ut).

Jag är förvisso fotonörd och har lagt ner sexsiffriga summor på mina nuvarande system, men jag skulle med glädje välja en billig kompaktkamera över valfri mobilkamera i stort sett varje dag i veckan.

Av Crazy Ferret

Nog för att mobilkameror i allmänhet är kassa, men Samsungs har jag extra svårt för. Deras sharpening (som de dessutom implementerar i "raw"-bilderna) är grotesk.
Mobilkameror är toppen för att ta ett snapshot av saker man behöver komma ihåg, i stället för att skriva ner det, men det är ungefär vad de duger till.

Av Crazy Ferret

1) Begagnat går de att få tag på, men priset tenderar att ligga nära nypris som du säger.
2) Det räcker gott med åtminstone en 3:a.
3) Mnja, inga som fungerar bra och som finns tillgängliga vad jag vet. Men, det är inget jag är villig att gå i ed på.

Edit: Pihole går för övrigt utmärkt att sätta upp på en VM om du har någon maskin som står och går 24/7 ändå, men det vet du säkert redan.

Av Crazy Ferret

Jag är ingen storförbrukare av kringutrustning, det kan jag inte påstå, men en grov överslagsräkning säger mig att jag nog byter mus oftare än något annat, och det blir nog runt vart tredje år eller så.

Av Crazy Ferret

Beror på vilken produkt, men ytterst sällan (om det inte handlar om bygginstruktioner av något slag). Dock ser jag alltid till att ha den kvar som referens om det skulle vara något jag inte kan googla mig fram till.
Dokumentation av mjukvara läser jag dock nitiskt, och svär mig förbannad över när den inte är fullständig.

Av Crazy Ferret

Då chefen på nuvarande uppdrag kräver 100% on-site från konsulter (undertecknad) och dessutom inte har samma policy för ordinarie anställda så har jag beslutat att söka mig annorstädes. Förvisso inte den enda anledningen, men det skulle gott kunna ha varit det.
Att kunna sitta hemma och jobba är en oerhörd stressreducerare för min del. Inga kollegor som för oväsen (d.v.s. talar, använder tangentbord, går, andas ... ), ingen stress över att hinna in till morgonmöten, slippa behöva att antingen tänka på matlådor eller behöva gå ut och käka, kunna ta en lite längre lunch för att hinna med att nyttja solljuset (framför allt under vinterhalvåret) lite, sitta i en stol som faktiskt är bekväm, arbeta på adekvata skärmar ...
Jag kan inte nödvändigtvis skriva under på att det varje dag ökar min produktivitet, men sett till arbetsåret i sin helhet så definitivt, och den mentala hälsan blir så mycket bättre.

Av Crazy Ferret

Nej, min 3950X får tugga på någon generation eller två till om inte behovet ändras markant.

Av Crazy Ferret
Citat:

ett kvantsprång i spel

Ett väldigt litet steg alltså?

Av Crazy Ferret

Jag ligger nog ganska "normalt" runt 2½ år, plus eller minus. Därefter får min särbo ärva mobilen och kör den lika länge till.

Av Crazy Ferret

Främst är det väl fotoprylar som köps i andrahand här, och då framför allt optik.

Av Crazy Ferret
Skrivet av Enviro:

Det verkar som att Gloomhaven blivit omkörda på BoardGameGeeks topplista. Spelet har legat på förstaplats sedan december 2017, men nu är det Brass: Birmingham och Pandemic Legacy: Season 1 som ligger på första och andraplats.

Är det någon som testat dessa spel och kan leverera snabbt utlåtande?

https://boardgamegeek.com/browse/boardgame

Kan inte svara för PL:S1, men Brass: Birmingham är väl värt att skaffa. Huruvida man vill ranka det högre än GH är väl upp till var och en. Själv föredrar jag det senare, men det har nog mest med att göra att jag är svagare för dungeon crawlers.

Av Crazy Ferret

Kan vara tufft, särskilt så tidigt på utbildningen. Men, tufft är inte ekvivalent med omöjligt. Ett litet tips kan vara att kolla med mindre konsultfirmor då de eventuellt kan tänkas ha lite in-house uppdrag som skulle kunna behöva göras.

Av Crazy Ferret

Jo, visst kommer jag att sakna dem lite. Dels är det ju bra med konkurrens, men deras starkaste sida har ju varit att man kan klämma och känna på prylar innan man köper. Sedan ska väl i ärlighetens namn sägas att jag inte har varit någon storkund där, men ja ... Tråkigt ändå.
Edit: Återstår ju givetvis att se hur efterträdarna tacklar det hela. Måhända kan de fylla en del av det som tappas.

Av Crazy Ferret
Skrivet av grasklippare:

Nu har jag vaknat till liv igen.

Varför skulle inte PPEC vara bra bara för att man flyttar på monteringen? Den optiska enkodern är väl till för att monteringen ska hitta var i snäckväxelperioden den befinner sig, även om det kan ta uppemot 479 sekunder innan markeringen visar sig och den hittar rätt, så borde det ju funka fint när den väl har gjort det?

Det stämmer bra, i teorin i vart fall. I praktiken har jag dock inte inte fått det att fungera vettigt en endaste gång. Exakt vad som ligger bakom kan jag bara spekulera i, så jag hoppar nog det. PEC tar dessutom inte så fasligt lång tid att spela in (worst case för PPEC), och kan för det mesta göras under tiden man börjar skjuta, så jag kom mig aldrig för att försöka reda ut det hela närmare. Funkar PPEC för dig, tuta och kör.

Citat:

Och felfri och perfekt balans vad innebär ens det? Finns ju de som menar på att det ska vara en liten aning ur balans för att det inte ska ligga och vippa mellan kuggflankerna utan istället ligga och vila mot ena eller andra sidan.

Ja, därom tvista de lärde.
En viss övervikt i rotationsriktningen kan hjälpa mot backlash, framför allt på monteringar utan remdrift. På min EQM35:a var det ett måste, mer eller mindre, men på EQ6:an upplevde jag att en jämn balans (d.v.s. att när kopplingarna var frikopplade kunde riggen ställas i valfri position utan att röra sig) gav bäst resultat.

Citat:

Jag har unstickat, jag har pillat med backlashjusteringen. Det senare genom att ta loss remmarna och rotera snäckväxeln för hand och känna efter. DEC är nu på en nivå där jag nog inte kan minska den mer. Backlashglappet är klart märkbart när man tar tag i monteringen och vickar runt DEC-axeln. Ändå säger guding assistant i PHD2 att backlashen är i stort sett obefintligt, vilket jag i sig tycker är rätt konstigt.. med tanke på hur det känns.

RA är svårt att justera på det här sättet. Det är väldigt skuttigt och konstigt, vet inte riktigt hur jag egentligen ska beskriva det, men monteringen liksom ligger och studsar mellan kuggflankerna medan jag roterar på snäckväxeln. SÅ det är väldigt svårt att känna hur det ligger till med själva backlashen. Krävs nog nästan att jag spelar in en film på vad jag menar.

Låter märkligt onekligen.

Citat:

Jag har också tänkt mig att seendet på sätt och vis mer regelbundet än vad det verkar vara och inte håller på och varierar. Det kan förekomma bra perioder i guidningen, på nån halvminut eller så där det aldrig sticker iväg mer än 0,5 bågsekunder i nån av axlarna, men sen sätter det igång och hoppar hit och dit.

Seeing kan förvisso variera kraftigt inom kortare tidsrymder, men om du regelbundet får dålig guidning så känns det inte direkt som att det är problemet.

Citat:

Jojo, men jag har ju relativt kort brännvidd på mitt teleskop, 420 mm. Tillsammans med kameran ligger upplösningen på 1,85 bågsekunder per pixel, så där är det väl inget problem egentligen. Men om jag skulle få för mig att slänga på en 6-tums newtonian så blir det träligare. Så även om jag inte har något större teleskop nu, så vill jag ju i alla fall hitta eventuellt fel på monteringen inom garantitiden.

Absolut, är det något knas med prylarna så ska man ju inte bara "gilla läget" om man har garanti kvar.

Citat:

Slänger väl in en bild på kometen som exempel. 2 minuters exponeringstid. Monteringen följde stjärnorna, och inte kometen, så den är något utsmetad i ungefär vänster-höger-led på bilden. <Uppladdad bildlänk> Här syns väl annars inga tydliga problem med svajig guidning?
En till fundering gällande bilden. Är det normalt med så många heta pixlar?
"Observerade" med min astrofotoutrustning, om det räknas. Se bild ovan.

Ser bra ut utifrån vad jag kan se. Antal heta pixlar varierar ju från kamera till kamera, och det är ju en av anledningarna att man använder dark frames. Kvarstår det signifikanta mängder heta pixlar efter det, så finns det verktyg för sådant - CosmeticCorrection i PI exempelvis (finns säkerligen något dylikt i Siril etc. också).

Av Crazy Ferret
Skrivet av totte1015:

Låter smått "hoppfullt" så att säga.

Jag har kollat en del på alla typer av utbildningar som finns och man blir ju helt överväldigad av hur mycket inriktningar det finns.
Skulle du rekommendera att gå för systemutvecklare?
Finns ju YH program från backend till frontend, från C# till Java, AI utveckling, app utvecklare, osv
Det känns lite som att man väljer ett språk, och bemästrar man ett språk så är man fortfarande HELT novis på alla andra språken, då gäller det ju man väljer ett som gynnar en, som intresserar, och som passar ens sätt att lära sig

Java är det enda jag ens har varit i närheten av, det är när jag har lagt till moddar på Minecraft och jag får krashloggar... Kan ju inte säga att jag lyckas varje gång men försöker hitta i texten vad det är som har gått fel, men mer än så kan jag inte

Tänker inte peka dig åt endera håll - de felaktiga valen får du göra själv - men du har rätt i att man är novis på de språk man inte har pysslat med. Men, å andra sidan lär du dig inte bemästra något språk under utbildningstiden. Visst, ett eller ett par kommer man väl iväg från stadiet "HELT novis" i, men bara till "novis". Men, för varje språk man har pysslat med blir nästa lättare att lära sig, och det är sällan man börjar helt från ruta ett. Sedan finns det självklart fallgropar man kommer att trilla ner i för att man tror sig veta hur man ska göra något i språk 2 bara för att man vet hur man gör det i språk 1, men det är en annan historia.

Men visst, det är aldrig fel att rikta in sig på något som man tror kommer att gynna en, men framför allt så är det programmeringsvana som kommer att löna sig i det långa loppet. Du kommer troligen att välja fel, oavsett vilken inriktning du går mot, men som jag skrev i mitt förra inlägg - du studerar inte på högre nivå för att bemästra något, du studerar för att få verktyg för att initialt komma in i, och sedan fortsätta lära dig i, arbetslivet.

Av Crazy Ferret

Nyvaken, så jag är nöjd.