Inlägg

Inlägg som Crazy Ferret har skrivit i forumet
Av Crazy Ferret

16:10, helt klart. 4:3 var trevligare när det bar sig, men när åldern börjar göra sitt till så behöver man ju lite fysiskt större skärmar, och då skulle det bli rätt så obekvämt att ha en såpass hög skärm, så 16:10 är en god kompromiss. Tyvärr är det ju (eller åtminstone var när jag bytte skärm senast ) antingen dålig bildkvalitet till en bra prislapp, eller bra bildkvalitet till ohemul prislapp som gäller i det formatet, så man blir ju förpassad till 16:9.
Sedan har man ju självklart inte bara en skärm, hur skulle det se ut? Och ja, jag föredrar två separata skärmar över en ultrawide då jag inte sysslar med något där jag skulle ha en fördel av det senare, men mycket där jag har fördel av mycket skärmyta och växlande av insignal.

Av Crazy Ferret

Hade en Shuffle (gen 1) en gång i tiden, och just där och då var det en produkt som passade mig hyfsat bra. Det var väl mest Itunes som jag aldrig blev riktigt vän med.
MP3-spelare är väl förvisso något av en död företeelse, men jag skulle inte ha något emot en spelare utan en massa krimskrams och uppkopplingar hit och dit som ska till att dra en massa batteri. En enkel strömsnål skärm, några rejäla knappar för volym, spårbyte och uppspelning/paus, ett modernt batteri som klarar sig några dagars aktiv användning, och stöd för de vanligaste filformaten, alltsamman packat i en liten och behändig enhet - allt som behövs.

Av Crazy Ferret
Skrivet av Redstrom:

Okej, det börjar långsamt sjunka in. Men det verkar också som att jag inte riktigt kommer fram till lösningen på mitt problem.
Kan jag byta ut "ls -l > Doc.txt" mot något som gör att jag kan köra scriptet som t.ex "sh ./script.sh ls *.txt"
Eller finns det ett annat sätt där jag inte byter ut texten i scriptfilen utan ett kommando som grep eller liknande?

Att få en lösning skapar ingen förståelse.

Ja, det finns något som gör det, och i grund och botten gör ditt enkla "$1 $2" just det, men precis som jag hintade om med spårutskrift av $3 och $@ tidigare så sker saker och ting inte riktigt när du tror att det sker.

Precis som $1 och $2 är första och andra argumentet så är $3 det tredje, medan $@ är en hel array av samtliga argument. Testa att echo:a ut dem och fundera sedan på hur du ska ta hand om den informationen.

Ett alternativ (som är betydligt säkrare) är att läsa in kommandot (första argumentet), säkerställa att det är ett säkert och tillåtet kommando, läsa in argumentet (andra argumentet) som något som inte evalueras innan rad 1 i scriptet, och säkerställa att det är ett säkert och tillåtet argument till kommandot, och därefter exekvera antingen en given kombination av dessa alternativt skapa en sträng i en variabel och exekvera denna.

#!/bin/bash touch doc{1,2,3}.txt [[ "x$1" == "xls" ]] && okcommand="ls -l" [[ "x$2" == "xtxt" ]] && okextension="txt" $okcommand *.$okextension > doc.txt cat doc.txt rm doc{,1,2,3}.txt

Där har du en snabb lösning för hur du kan kringgå problemet du faktiskt har - att du inte förstår hur kommandoradsargument fungerar.

Av Crazy Ferret

Ytterligare en ledtråd: Vad händer om du försöker skriva ut $3?

Edit: Och när vi ändå är inne på spåret, passa på att skriva ut $@ och $# också.

Av Crazy Ferret
Skrivet av Redstrom:

Tänk på att jag är en riktig nybörjare här Kan du ge mig ett exempel?

[...] echo $1 echo $2 [...]

Spårutskrifter är ett värdefullt felsökningsverktyg.

Och även om det är värt att känna till varför det blir som det blir så är det, som Haptic sade ovan, en väldigt dålig idé att låta argument exekveras utan förbehåll.

Av Crazy Ferret

Börja med att echo:a ut vad $1 och (i synnerhet) $2 evalueras som.

Av Crazy Ferret
Skrivet av JtotheD:

Snabbfråga till alla er "vuxna"! Jag känner ibland väldig stress om att jag vill dra igång karriär och köpa bostad och allt som kommer att skaffa sitt första jobb. Tänker man någonsin tillbaka och känner att man skulle velat börjat jobba ännu tidigare/senare? Ångrar man sådant?

Dagens ungdom, alltid så stressade över att få ihop ett perfekt liv ... Skämt åsido, jag kände väl likadant någon kort stund där mellan 25 och 30 när ens vänner började bli klara med studier, skaffade familj, etc. När jag tänker tillbaka på det så var det långt ifrån alla vänner, men just där och då kändes det som att jag (som dessutom var ett par år äldre) hamnade på någon slags efterkälke eftersom jag började plugga vid 27, utan familj etc.

Skulle jag ha gjort något annorlunda om jag kunde gå tillbaka i tiden? Ja, om jag vetat vad jag visste idag så skulle jag definitivt ha skippat ett par år där jag hattade mellan lågavlönade slitjobb och de år jag lade på att läsa till lärare. Inte för att jag ångrar det - det var vägen som tog mig dit jag är idag - utan för att det var tid som med facit i hand var bortslösade till ingen nytta utom just det: att skaffa facit.

Så ta det lugnt, du kommer att ha resten av livet på dig att jobba på din karriär (som ärligt talat är ett överskattat begrepp). Köpa bostad (vilket inte är något höjdarläge att göra just nu ändå) kommer att hinnas med det med.

Sannolikheten för att du i framtiden kommer att ångra vad du gjorde (och vad du inte gjorde) är större än att du ångrar när du gjorde det. Just saying.

Av Crazy Ferret

Chilla. Du är 25 och nästan klar civilingenjör. Visst, lite rester, men det är du knappast ensam om. Jag säger absolut inte att du ska skjuta alltför länge på att ta hand om resterna, men att ta en termin eller två där du tar något slitit kneg som inte anstränger de grå alltför mycket (om det behövs ur ett ekonomiskt perspektiv), och läs sedan om restkurserna helt (en och en helst, i värsta fall två) om det inte fungerat att plugga gamla tentor. Det kan ibland vara det som behövs.
Miljöombyte i studerandet kan vara värt att testa också. Har du suttit hemma hela dagarna tidigare, sätt dig på biblioteket (eller nå't), eller vice versa.
Fysisk träning har jag hört ska vara bra också, men det är så jäkla uttjatat att du troligen redan prövat det.

...och sist men inte minst ...

Skrivet av JtotheD:

Hade varit en väldigt bra idé bortsett från huvudvärken att förklara för sambo/föräldrar/kusiner/osvosv.

Kan du inte förklara det för din sambo så är det dags att byta sambo. Dina föräldrar har inget med saken att göra (om du inte vill att de ska ha det vill säga), och kusiner? WTF? Vem fan bryr sig om huruvida det tar fem eller sju år för ens jävla kusin att ta sig genom studierna?

Skulle även rekommendera att ta kontakt med sjukvården för din mentala hälsa. Jag är inte i position att diagnosticera dig, även om jag har starka misstankar, men det finns hjälp att få. Det kan ta ett tag, men det är det värt i slutänden.

Av Crazy Ferret
Skrivet av Doda:

Förstår att det blir tokigt när man frågar efter en studiedator då man generellt vill komma undan billigt.

Anledningen till att jag funderar på grafikkretsen är mest intresse, är typiska personen som hatar Apple men kan bara köpa nvidia och det är väll mesta dels därför jag funderar över den, då jag helt enkelt inte har koll på det.

Suger helt klart att macbooken är överlägsen men vem vet, om ett år kanske jag sitter här och skriver från en mac.

Jag gör ett sista försök att driva hem min poäng, för det verkar som att jag inte lyckats riktigt:

a) En studiedator har inte nödvändigtvis en specifik prislapp (vare sig uppåt eller nedåt) och mitt resonemang bygger inte på "att komma undan billigt".

b) En studiedator är en dator man primärt har som verktyg i sina studier. För en generell ingenjörsutbildning behövs på sin höjd en glorifierad skrivmaskin, inte mer.

c) Köp vad du vill, använd den gärna för studierna, men gör ditt val väl medveten om att du lägger ut onödiga kronor i en lågkonjunktur alldeles innan du ska påbörja en troligtvis ekonomiskt ansträngande period i ditt liv (även under "normala" omständligheter).

d) Alla grafikkretsar i en hyfsat modern (säg, < 15 år gammal) laptop kan rita upp pixlar snabbt nog för att duga som studiedator.

Frågan är, ska du ha en laptop för dina studier, eller har du andra krav på den som överstiger kraven för en "studiedator"?

Eller, för att dra en av mina ökänt dåliga liknelser:

Om du ska köpa bil, be inte om köpråd för en driftsnål pendlarbil om det du är ute efter är att köra banracing.

Av Crazy Ferret
Skrivet av Doda:

Inser ju nu att jag faktiskt har lånat ut min thinkpad x1 yoga (2017) från gymnasietiderna och kan säkerligen får tillbaka den till hösten, den lär ju klara det mesta helt ok och kommer definitivt duga första månaderna.

Men prylgalen som man är vill jag fortfarande hitta en laptop som är i klass med Macbook. Thinkpadsen är ju jävligt smidiga att ha att göra med, det som gnager är att de använder sig av "Intel® Iris® Xe-graphics" och att jag inte riktigt kan sätta fingret på hur bra den är.

Ja, missförstå mig rätt här. Att köpa prylar är kul, och om kriterierna "vill ha" och "har råd" är uppfyllda så behöver man inte ursäkta sig med att "det är för studierna". Men då bör man kanske inte fråga om en studiedator heller ...
För studierna behöver du ingen dator alls (hade en kurskamrat som inte hade laptop under hela sin studietid, och han hade toppbetyg i det mesta ), även om den kan göra studierna smidigare i vissa fall.

Dessutom behöver du ingen grafikprestanda att tala om på en studiedator, så varför du nojjar över grafikkretsen vet jag inte. Men, generation 1 av T14s finns att få med AMD (skriver på ett dito just nu), och jag tror att G3 finns likväl med AMD. Finns väl även bestyckade med nVidia-kort vill jag minnas, men som sagt ... vi är då åter tillbaka till huruvida det är en studiedator du är ute efter eller om det är en leksak.

Ska du ha något som prestandamässigt, skärmmässigt och batterimässigt matchar senare versioner av Macbooken så lär du få leta, och vänta.

Men ja, jag skulle nog se till att få tillbaka Yogan först och främst, kolla vilket skick den är i (inte minst batteriet, och ev. byta ut det) och sedan invänta hösten och se vad du faktiskt behöver. Kolla gärna med någon som gått aktuell utbildning på aktuell plats ett par år, för som sagt, det kan vara så att just den utbildning du ska gå (eller specifika kurser du vill läsa) har särskilda behov som gör det ena eller det andra mer eller mindre viktigt.
Efter ett par månader eller någon termin lär du även veta om utbildningen faktiskt är något för dig också.

Av Crazy Ferret
Skrivet av Doda:

Mycket bra inputs!

Stöldbegärligheten är förståeligt något som kommer öka, men gäller väll samma där som allt man bryr sig om.

Det jag söker behöver nödvändigtvis inte va en 30k dator utan jag söker en dator som inte är apple, om det är så att jag får pynta några tusenlappar mer för att få en dator i samma klass som en macbook är jag beredd att göra detta.

Du hittar ingen som är i samma klass prestandamässigt, men ja ... det är en annan historia.

En annan aspekt som kan vara bra att ha med i bakhuvudet som jag kom att tänka på när jag tänkte tillbaka till min studietid, det är att det kan vara en god idé att chilla med datorköpet tills dess att du ser vad dina kurskamrater har. Skulle det vara så att alla sitter med Macbooks så kan det spara en några grå hårstrån att följa strömmen (eller motsvarande för PC förstås). Jag vet att vi hade någon udda programvara i någon kurs som var ett helvete att få installerad och att köra, och då var det rätt så skönt att vara några stycken som kunde bolla lite idéer.
Inte ett måste på något sätt, men att slippa bök med ett arbetsverktyg är underskattat innan man har smakat på den bittra medicinen.

Men ja, om jag skulle gå tillbaka och börja plugga nu och var "tvungen" att skaffa en bärbar burk så skulle jag satsa på följande setup:

Hemmavid: min stationära burk med Linux på för allt som kräver mer prestanda än en gräsklippare (vilket är typ inget ).
Skolburk: En ett par generationer gammal Thinkpad med stöd för USB-C-laddning.
Extra: En digital anteckningsbok.

Papper är ett jäkla åbäke att hålla på med, men att föra anteckningar är i nästan alla fall överlägset att göra för hand. Det man främst vill ha en laptop till är för att googla saker och skriva arbeten, och det duger vad skit som helst till, samt för att slänga upp en SSH-session eller thinlincsession mot burken där hemma för att programmera och dylikt i de fall man inte ids sitta i en datorsal.

Min poäng är hur som haver, att du får ut exakt 0 studiemässigt av att gå upp i prisklasser gällande laptop. Jobba smart, inte dyrt.

Av Crazy Ferret
Skrivet av Doda:

Som det prylfreak vill jag gärna ha det nyaste, såg att lenovo t14s g3 har " Integrated Intel Iris Xe Graphics", någon som har någon åsikt av den?

Tror att 14-15" är bra size men kommer självklart kolla lite på skärmstorlekar för att få en bättre uppfattning.

Åsikt: beror på konfiguration i övrigt. Inget illa om att skaffa "det nyaste" i sig, men som blivande student kommer du sannolikt att ha mycket du vill lägga pengar på, pengar som du då inte har, så lägg inte ner onödiga pengar på prestanda du inte kommer att ha användning för de närmaste åren.
Betänk som sagt att det är en maskin vars tyngsta belastning kommer att vara fysisk åverkan.

Sedan är det bara dumt att släpa runt på en ny och dyr maskin då stöldbegärligheten ökar markant. Nu säger jag inte att man inte kan vända ryggen till två sekunder på ett universitet utan att den är borta, men jag tror de flesta kan skriva under på att de någon gång glömt saker och ting här och där, och det är större chans att en laptop för 8 lök finns kvar när man kommer tillbaka från toan än en för 20. Och tro mig, det är billigare med 8kkr än 20kkr plus vad man får pynta upp för att ersätta den.

Av Crazy Ferret

Batteritid, vikt och stryktålighet är de viktigaste egenskaperna på en studiedator, skulle jag säga. Visst, lite muskelkraft under huven skadar aldrig, men 95% av vad du kommer använda den till är att surfa, skriva, bära omkring på den och dra den upp och ner ur väskan.

Batteritid - räkna med att du vissa dagar inte kommer att ha tillgång till ett vägguttag på åtta timmars drift. Nu vet jag inte hur det ser ut på KTH, men på LiU var det långt ifrån alla föreläsningssalar som hade uttag vid alla platser (vet att det blivit lite bättre sedan dess, men ja ...) och i lektionssalar bör du inte räkna med det, och inte heller vid studieplatser runtom på campus.

Vikt - idag är det förvisso inte jättestor skillnad på en ultralätt och en "normal" laptop i absolut vikt, men du vill absolut inte ha en stor spelburk på 17" att släpa runt på. Samtidigt är det ett arbetsverktyg som du troligen kommer att spendera många timmar vid, så du vill nog inte gå ner på under 13", men absolut inte över 15".

Stryktålighet - den kommer att åka upp och ned ur väskan, hanteras ovarsamt emellanåt, och det kommer att slita på den. Således vill du ha en som är konstruerad för att kunna ta några lättare smällar i vart fall.

Jag skulle rekommendera en Thinkpad, inte nödvändigtvis av allra senaste modell, men ändock hyfsat ny. De tål stryk, är hyfsat lätta och har oftast en batteritid som räcker för de allra flesta dagarna (och resten kan du säkerligen hitta ett vägguttag eller ha en powerbank med USB-C-laddning.

Av Crazy Ferret

Hade det varit för 10 år sedan och inte i Stockholm så hade jag nog definitivt skickat in en ansökan.

Av Crazy Ferret

Två säkra här är a) pollen, och b) att grannen börjar röka både det ena och det andra på balkongen ovan vilket letar sig vidare in till mig.

Av Crazy Ferret

Messanger är privat det enda som går i någon utsträckning värt att nämna. På jobbet är det Skype hos kund, och Teams internt som gäller.

Av Crazy Ferret

Respektabel klump, helt klart! Inget jag tänker uppgradera till på något sätt, men ja ...

Citat:

Hur stort är ditt batteripack?

Blott 518Wh. Användningsområdet är förstås primärt astrofoto, men det är ju trevligt att veta att man har en hyfsad strömkälla för diverse vid kortare strömavbrott. Rätt smidigt för kylväskan på stranden sommartid också. Har funderat på om man skulle bekosta en solpanel till den också, men det har inte blivit något av än.

Av Crazy Ferret

Ja, det är ju som sagt en definitionsfråga ...
En stationär desktop, en desktop som agerar server, en nas, tre laptops i brukbart skick (och som brukas, eller har brukats senaste månaden), en styrdator till teleskopen, tre RPI:er ... bara där har vi tio. Ska vi räkna in surfplattor och telefoner har jag ett par till där, vilket inte vore fel med tanke på att de har högre beräkningskapacitet än RPi:erna exempelvis, och då kan man ju gott räkna in Shielden och PS4/PS5 också, och då är vi ju ute på vattnet där vi kan räkna in managerade routrar, smart-TV, och så vidare ...
Men nej, jag skulle nog säga att de tio första räknas i vart fall.

Av Crazy Ferret

Har en Kingston SV300 120GB som tuggar på efter snart 70 000 timmar. Höll på att skriva att det inte ligger något kritiskt på den, men insåg precis att den är root-disk på min server. Inte för att det är något jättekritiskt på den (det mesta ligger på virtuella maskiner på annan disk), men det är nog bäst att lägga upp migrering av den som ett sommarprojekt i vart fall.

Av Crazy Ferret

Nålgalaxen åkte på ett besök tidigare i veckan. Några småproblem lösta i vart fall, men jag är inte helt vän med SCT:n ännu.

https://live.staticflickr.com/65535/51993107934_dae63ceaf9_o.png

NGC 4565 @ Astrobin