Inlägg

Inlägg som Crazy Ferret har skrivit i forumet
Av Crazy Ferret
Skrivet av Shimonu:

Någon som observerat kometen?

Tog mig en sväng ikväll med kameran med en kass trefot och fångade några exponeringar i vart fall. Har inte gett mig på att bearbeta datan än, så återstår väl att se om det blev något halvdugligt. Nackdelen med att ha haft en vettig astrorigg är att man ställer löjligt höga krav på sina resultat även utan. Måste nog skaffa mig en vettig trefot och tracker för att dämpa den värsta abstinensen när den kryper på tills dess att jag kan ha en semipermanent eller permanent rigg igen.

Av Crazy Ferret

Det närmaste jag har är väl en vattenkokare, och den var för all del uppkopplad en gång i tiden, men när den tappade anslutningen -av någon anledning jag inte kommer ihåg - så orkade jag inte para ihop den igen. Jag är sällan längre ifrån den än att jag hör när den är klar, och mer avancerade funktioner än "koka" (d.v.s. tryck på knappen) använde jag sällan eller aldrig, och "gå till köket, fyll på vatten och tryck på knappen" var alltid snabbare än att "öppna appjäkeln i mobilen, konstatera att det ändå var slut på vatten, gå till köket, fylla på vatten, öppna mobilen och trycka på knappen".

Tvättmaskin hade varit bekvämt dock då jag aldrig hör när den är klar, och ett par gånger om året brukar jag konstatera att jag uppenbart behöver träna på att stänga kyl och frys vilket skulle göra det smidigt att få en notis om det också. Spisen glömmer jag ytterst sällan, men även det vore det tryggt att ha notis om.

Men ja, det är tveksamt huruvida jag skulle vilja ha sådana saker uppkopplade utan att själv kunna säkra upp dem ...

Av Crazy Ferret
Skrivet av totte1015:

Har insett att mitt yrkesval (transport) inte är givande och utvecklande, förvisso kan man tjäna helt okej om man jobbar natt eller mycket övertid+konstiga arbetstider, men det är ryktet om yrket samt möjlighet till att klättra uppåt är i princip omöjlig av vad jag har sett.

Så börjat fundera på att försöka flytta min riktning lite, kanske inte gå från transport till sovtestare direkt, men åtminstone åt något håll som är lite mer utvecklande och givande.

Jag är helt utan hobbykunskaper inom något vettigt, mina hobbys har varit datorer&mek med bil, men det är såpass allmänkunskap över allt så jag vill inte påstå jag är speciellt duktig på det. "Jag har byggt min egna dator" är inget man skriver i sitt CV, krävs inga specialkunskaper för det nuförtiden.

Men jag tänker eftersom jag spenderat säkert halva livet med datorer så är förutsättningen bättre än för en teknofob.
Så det kanske man kan spinna vidare på med, samtidigt så hade jag lite över ett år på spelutvecklare gymnasietiden och hoppade av tack vare bristande intresse för jag fattade i princip ingenting.
Problemet är när jag kollar upp utbildningar och jobb inom branschen så ger min hjärna upp direkt för jag tänker "nä fyfan det där är för avancerat för mig"
Och lite den tankeställningen har jag tyvärr haft hela livet, alltid varit på lata sidan och glidit igenom skoltiden utan att göra läxor osv med undermåttliga betyg.

Hur ska man hitta något man brinner för? Tiden verkar ju inte göra någon skillnad, åldern börjar närma sig 30 nu och mitt mindset har snarare blivit värre än bättre under åren.

Verkar ju som specialkunskaper inom IT&Web&Säkerhet ger goda möjligheter till välbetalt jobb men hur ser vägen dit ut?
Jag menar vissa inriktningar är riiiiktigt svårt (om inte näst intill omöjligt) att uppnå om man inte har en uppväxt/extrem hobby för det i tidig ålder (se: bonde, elitidrottare, musiker osv)

Finns det distanskurser man kan ta som har lite gott och blandat som man kan känna av vad som passar en? Eller tänka i lite "flowchart"bana över om jag är bra på si och så, så passar det och datt mig?

Känner någon härifrån igen sig med mitt dilemma?
Tänker att det bör ju sitta en och annan utvecklare/IT kunnig på Sweclockers.

Att känna att någonting är för avancerat för dig är ditt största hinder, skulle jag vilja påstå. Ingen är född till ekonom, jurist, bilmek eller vad du nu kan tänkas hitta på; de har blivit det genom att antingen brinna för det, eller genom att ge sig fan på det. Oavsett motivationen så har det legat många timmars arbete bakom det (även om det i vissas fall inte kännts som 'arbete').

Så länge du utgår ifrån att du ska välja ett nytt yrke utifrån vad du redan kan, då kan du räkna med att det troligen inte blir bättre. Att skola om sig kräver just det, att man skolar om sig - inte "väljer ett annat yrke" (därav att jag tycker att 'yrkesval' är ett vilseledande ord i många fall).
Om du väljer att gå mot IT, ja då får du räkna med livslång omskolning. Nya verktyg, tekniker, språk, best-practices ... listan kan göras hur lång som helst på vad du kan och kommer att behöva lära dig genom ditt yrkesliv. Samma sak gäller givetvis många andra akademiska yrken. En akademisk utbildning är till för tre saker: ge dig en kunskapsgrund, ge dig ett intyg på att du besitter denna kunskapsgrund, och verktyg för att fortsätta att lära sig.

Bara för att man är bra på en sak så betyder det inte nödvändigtvis att det passar en som yrkesval. Att behöva kämpa med något kan ofta innebära att man lär sig att lära sig området betydligt bättre.

Till sist, chilla med medelålderskrisen. 30 är ingen ålder, och du hinner gott skola om dig både en och tre gånger om det vore så. Dessutom, ditt arbetsliv är bara just det - ditt arbetsliv; det behöver vare sig vara utvecklande eller givande om du ser till att ditt privatliv är det.

Av Crazy Ferret

Till det priset? Inte en chans i helvetet. Tveksamt även gällande formfaktorn. Tveksamt även i övrigt då jag sällan går omkring och lyssnar på musik då jag antingen vill höra naturen eller höra vad som händer omkring mig.

Men ... hade jag haft ett jobb där jag inte hade tillgång till en dator vid fingerspetsarna exempelvis, och inte behövde höra vad som händer runt mig - så som jag hade på mp3-spelarnas tid - så skulle jag definitivt haft en önskan om en modern fristående walkman (om än inte till det priset, som sagt).

Av Crazy Ferret

En liten tur på 90 mil ner till Skåne igår bjöd på lite varierande fotomöjligheter. Vädret var minst sagt varierat, och ljuset därefter, men några fågelkryss blev det i vart fall. Två av dem på representabla foton dessutom.

https://live.staticflickr.com/65535/52629313640_2cf91517cf_3k.jp...

Blåvingad årta by Oscar Petersson, on Flickr

https://live.staticflickr.com/65535/52628880501_53f789ca5c_4k.jp...

Baltimoretrupial by Oscar Petersson, on Flickr

https://live.staticflickr.com/65535/52629313405_a2457f8a36_4k.jp...

Vitkindade gäss by Oscar Petersson, on Flickr

https://live.staticflickr.com/65535/52629125834_b8ef0138a2_4k.jp...

Börringevråk (Ormvråk) by Oscar Petersson, on Flickr

Av Crazy Ferret

Vi alltid att minst behöva ett gränssnitt för inmatning, ett gränssnitt för visning, en mjukvarukälla, och någon hårdvara som interagerar mellan dessa.

Inmatningen, ja den kan komma att förändras måhända, men de vi har idag är oerhört funktionella - såpass funktionella att de i princip inte förändrats sedan de kom till, vilket får mig att tveka till att de kommer att förändras nämnvärt inom nämnvärd framtid. Inmatningen är framför allt otvetydig. Om vi människor inte ens kan kommunicera med varandra med vårat talade språk, vad är då oddsen för att på ett vettigt sätt interagera med en dator via tal? Om vi inte kan hålla en oavbruten röd tråd i våra tankar, hur ska vi kunna detaljstyra en dator med hög precision via ett våtinterface? Input för specifika funktioner går bra (operationsrobotar exempelvis) redan idag, men att vi skulle använda annat än ett pekverktyg och ett textverktyg för mer generell datoranvändning har jag svårt att se, även om - inte minst gällande pekverktygen - tekniken kan ta steg framåt.

Utmatning, ja där tror jag det finns en del att hämta. På kort sikt tror jag att vi kommer att leva med skärmar inte alltför olika de vi har idag (på samma sätt som gamla hederliga tjockskärmar inte är alltför olika dagens plattskärmar). Möjligt att de går att rulla ihop likt en rullgardin, är genomskinliga såsom man ser på film (mindre sannolikt av så många anledningar), eller vad det nu kan vara, men ja, inte alltför olika. Sedan tror (och hoppas) jag på att de kommer att kompletteras med förstärkt verklighet - inte minst vad gäller bärbara enheter - vad det lider, men skärmarna kommer att finnas kvar i någon form en lång tid framöver.

Mjukvara kommer att i allt större omfattning streamas eftersom den modellen kan säkerställa intäkter på ett helt annat vis än när mjukvara ska vara tillgänglig off-line. Dessutom vet vi ju hur vi användare älskar mikrotransaktioner och prenumerationer ... Undantaget kommer att vara beräkningsintensiva mjukvaror (se nedan), där en del (själva beräkningarna) fortfarande kommer att vara kvar lokalt.

Lokal hårdvara kommer att fortsätta vara en grej, även när det kommer till PC, men kommer att gå mer mot SoC på grund av mjukvaruaspekten ovan. Jag tror dock inte på att beräkningar på distans (d.v.s. streamat spelande) kommer att överleva i stor skala, inte minst för att det inte finns någon långvarig ekonomisk vinst för företagen att stå för beräkningskraften när man kan låta användaren stå för det. Initialt (d.v.s. idag) finns en poäng i att göra det i form av att knyta användare till sig, men när någon eller några jättar väl vunnit det racet, då kommer det att förpassas till historien. Men även under den eran kommer som sagt ett interface mellan de tre ovan att behövas, och där tror jag att enskilda datorer kommer att leva kvar med färre förändringar än man kan fantisera om.

Men ja, jag har haft fel förr, och har det troligen även i den här frågan, åtminstone på någon punkt; det ska bli intressant att se vilken det blir.

Av Crazy Ferret

Köpte mig ett 1660 Super (eller något sådant) 2020 (tror jag, kan ha varit tidigt 2021) för att få stöd för dubbla 4k-skärmar. Hade det inte varit för det hade jag nog suttit kvar på mitt gamla 760 fortfarande.

Av Crazy Ferret

https://live.staticflickr.com/65535/52573534612_756b804e5e_6k.jp...

Litet test av Viltrox RF85 mm f/1.8. Tämligen grav kromatisk aberration, men det var väl väntat av ett objektiv i den prisklassen på full öppning i ett mardrömsscenario.
Trodde inte att jag skulle gilla brännvidden, men jag måste tillstå att den är en rätt så rolig brännvidd att leka med, så vad det lider får det nog bli ett L-objektiv av detsamma om nöjet håller i sig.

Av Crazy Ferret

Instagram för att nå närmast sörjande och en och annan "slump-like" med dussinbilder, och flickr för att dela högupplöst och för den mer kurerade samlingen foton.

Av Crazy Ferret

Har inte spelat särskilt mycket alls, men jag skulle nog gissa på att PC:n dragit ihop några timmar mer än PS4/5.

Av Crazy Ferret

Kommer inte att förboka, men högst sannolikt blir det väl att jag plockar upp ett exemplar på, eller rätt så snart efter, launch.

Av Crazy Ferret
Skrivet av Iskra:

Jag som har en arbetsdator från Lenovo irriterar mig mycket på detta:

<Uppladdad bildlänk>

Dvs. att det sitter en Fn-tangent till vänster om Ctrl. Jag använder oftast datorn med externt tangentbord, men när man ska använda den utanför kontoret så blir det en massa feltryckningar på alla kortkommandon som använder Ctrl.

Fn är en tangent som man använder väldigt sällan. Och även om man måste ha den på nedersta raden så hade det varit bättre att sätta in den mellan Ctrl och Windows-tangenten eller något liknande.

Det går att funktionellt byta Ctrl och Fn med varandra i BIOS.

Av Crazy Ferret

Mjuka! Hårda klappar köper jag till mig själv när jag villhöver, kalsonger och strumpor däremot är ju hopplöst att komma ihåg att köpa innan det är hål i varenda plagg.

Av Crazy Ferret

Just nu sitter jag med en Zbook modell hyfsat fet (i7 11800H, 32GB RAM, 1TB) och det enda jag skulle kunnat önska utöver vad den har vore väl i så fall en bättre skärm, men då jag ändå kör externa skärmar oavsett om jag sitter på kontoret eller hemma så är det mer en novelty-önskan.
Edit: Jo, att den inte lät som ett JAS på startplattan när den får för sig att den är för varm vore önskvärt. Inte för att jag hade något emot det ljudet när jag satt på SAAB för ett par år sedan, men nu känns det lite "meh".

Av Crazy Ferret

Att argumentera mot molnlagring med argumentet "då måste man ha datan någon annanstans också" är lite som att argumentera emot vinterdäck på bilen bara för att man måste ha fyra stycken ...
Ja, självklart är inte molnlagring något man kan förlita sig på som enda lagring, men som en backup så är det ett utmärkt alternativ, inte minst för de 99.9% av användare som inte har en adekvat storagelösning privat (med backuper och redundans, off-site). Men, det gäller att tänka sig för vad man lägger hos vilken molntjänst och hur, och inte minst vad det kostar att återställa därifrån.

Att känslig data ska krypteras borde vara en självklarhet, oavsett om det lagras privat eller i molnet, så även det är ett bristfälligt argument.

Att företag konkar är självklart något man får ha med i beräkningen, precis som att huset kan brinna ner. Därför bör man inte ha oersättlig data på en enda site (inte web-site då förstås, utan "hemma", "molnprovider X", etc.).

En backup är inte en backup om det inte:
1) regelbundet testas att återställa backupen,
2) går att återställa datan om en av backuperna fallerar, oavsett orsak.

Min kritiska data sparas på minst fyra ställen numera, en kopia på desktopburken, en på nasen, en på en offline-laptop som synkas med jämna mellanrum (och som ligger lätt tillgänglig att ta med vid exempelvis brand), samt på minst en molntjänst.
Att ha backuper på hårddiskar/skivor/band offline och inlåsta i ett säkerhetsskåp håller inte måttet i dagens läge, inte minst för att de inom en väldigt snäv tidsram fallerar på punkt 1 ovan, men troligtvis även punkt 2 vid exempelvis brand. Punkt 2 kan räddas om den ligger off-site, men då kommer punkt 1 att bli än mer lidande.

Av Crazy Ferret

Måste nog slå ett slag för den gamla klassikern Thermalright SK6. Dess kvot prestanda/storlek var svårslagen. Visst, den tog bara 60mm-fläktar, så ljudvolymen var ju inte att leka med (särskilt inte i den omåttligt populära kombinationen med en Delta 60), men drygt 3 hekto koppar höll nere temperaturen fint!

Av Crazy Ferret
Skrivet av heretic16:

Jo, unixtid är riktigt bra. Men dagens unixtid är väll bara skapat för sekunder sedan 1970?

Unixtid är signed.

$ date --date="1960-02-28 16:51:32" +%s -310550908

Edit: Too slow.

Av Crazy Ferret
Skrivet av grasklippare:

De få gånger vädret ämndå har varit gynnsamt och jag har haft den ute har jag upplevt att den presterar ganska illa.

Klipper och klistrar lite här, men ja, det verkar ju som att något inte är som det borde.

Citat:

Vi bör ju ha någorlunda förutsättningar vad gäller väder, och då också liknande atmosfäriska förhållanden såsom seeing, eller vad den svenska termen nu kan vara. Skulle man kunna få kika på era guideloggar?

Tyvärr har jag inga kvar (tror jag, ska dubbelkolla när jag kommer hem), men min erfarenhet är att med god balans och bra förhållanden ska det inte vara några problem att få monteringen att hänga med ner under 0,5" RMS.

Citat:

Uppenbart är ju att RA har en tydlig sinusvågskaraktär, motsvarande RA-axelns ett helt varv i snäckväxeln. Det lär ju kunna gå att få bort med lite välgjord PEC eller PPEC.

Om du flyttar din montering varje kväll så bör du inte använda PPEC då det kan ställa till mer besvär än nytta. Däremot rekommenderar jag att antingen använda PEC i EQMOD alternativt en kompensation i PHD2 (kolla https://www.youtube.com/watch?v=BfvmlR3It1o). Då bör du få en lite stabilare guidning, men om inte balans etc. är felfri så kommer PEC inte att hjälpa dig, så det är det sista du bör testa, och då för att trimma redan bra guidning.

Citat:

Jag tycker också att bägge axlarna är ganska spretiga överlag. Ibland är det stora hopp från en bild till en annan. Hur brukar seendet(eller vad man kan kallar det på svenska) vara här i landet? Är det bara extra kasst här i Linköpingstrakten?

Jag anser mig ha ställt in guideteleskopets brännvid och guidekamerans pixelstorlek, så skalan på mätningarna borde stämma. Vad mer kan jag ha sjabblat till?

Sverige har överlag rätt så dålig seeing, och Linköping är inget undantag. Räkna med att ligga på runt 1" RMS de flesta "bra" kvällar, och lägre exceptionella kvällar.

Citat:

Sen då... vädret alltså! Är det alltid såhär?! Helt magiskt dåligt. Moln, moln och åter moln. Kanske alltid har varit likadant, bara att jag lägger märke till det nu på ett annat sätt

Ja. Oktober till januari så är det bara att räkna med att det är molnigt, sedan börjar det bättra på sig bara för att bli bra sådär när ljuset börjar komma tillbaka i andra halvan av april.

Skrivet av grasklippare:

Något kan jag ju ha sjabblat till, men vad? Är guidekameran tokig? Är jag tokig och väntar mig för mycket? Är monteringen paj? Är det det senare har jag ju i alla fall fortfarande garanti kvar, men....

Först och främst, se till att balansen är god i alla axlar. Se även till att "Unsticka" den (https://www.youtube.com/watch?v=0yzFTjlpZaI) om du inte redan har gjort det; det kommer att hjälpa dig rejält med balanseringen.
I PHD2 (har inte kollat dina loggar, så sorry ifall jag nämner något obvious ), se till att ha tillräckligt lång uppdateringsintervall för att inte "jaga seeing". ~2 sekunder brukade jag köra på - vid dålig seeing 3 sekunder, vid utmärkt 1,5. Sedan får man tuna lite på hur stor procentuell korrigering som görs, men även här så gäller att sämre seeing = mindre justeringar.

Det mest relevanta är dock att titta på hur dina frames ser ut. Är stjärnorna fortfarande runda så spelar guidegraferna ingen roll. Några exempelframes hade underlättat felsökning.

Av Crazy Ferret

Använde 8.0 strax efter release, men efter ett par månader började jag leka så smått med Linux och övergick till det på heltid rätt så snart efteråt. Det bör dock understrykas att det inte hade något specifikt med just Windows 8 att göra; den tid jag hade det så trivdes jag rätt så bra med det (måhända eftersom jag inte är någon startmenyanvändare av rang). Nu har jag dock gått tillbaka till Windows på desktop då det trots allt är lite mer polerat och Lightroom funkar utan krångel. Men ... så fort något krånglar så önskar jag att jag satt med Linux på desktopen likväl. Lyckligtvis händer det inte så ofta.

Av Crazy Ferret

Chieftec-lådorna modell fulltower som så många andra nämnt var onekligen chassin av sin tid och som alltid kommer ägnas ömma tankar. De håller givetvis inte måttet idag med sina 80 mm-fläktar (och en undangömd 92 mm, yay! ), men ja ... de var ju en fröjd på sin tid. Hade själv ett vitt Scorpio och ett mörkgrått Dragon när det bar sig.

Ett annat som alltid legat på önskelistan (och gör än idag) är I&S EYE 910. Ruskigt snygg och clean låda som jag gärna skulle göra något roligt bygge utav!