Inlägg

Inlägg som Crazy Ferret har skrivit i forumet
Av Crazy Ferret
Skrivet av waimea:

Hej, funderar på 3d printa nedanstående:

https://www.printables.com/model/268580-hadley-telescope-remi...

Någon som provat detta eller har några åsikter om det?

Inte provat, men lite spontant sådär så går mina tankar som såhär:

Optiken är det viktigaste i ett teleskop. Snåla på den så spelar det ingen roll hur bra resten är. Resten är för precision och frustrationsreducering.
Ett teleskop med utmärkt optik och kass konstruktion däremot kommer dock att ta det roliga ur det rätt så snabbt.

Så frågan är om du tänker printa det för astronomins skull, eller om du skriver ut det för printinghobbyn. Om det är det sistnämnda, go for it och återkom med resultatet! Om det är för astronomins skull, snåla in lite på utskrifterna ett par månader och lägg några tusenlappar på ett fabrikstillverkat begagnat dobson.

Av Crazy Ferret

Självklart är de på utdöende. Frågan är under vilket tidsperspektiv och vad som ersätter det - precis som med all annan teknik.
Kommer androidtelefonerna att utkonkurreras av Apple inom överskådlig framtid? Högst osannolikt då inte alla vill betala Apples priser, vara inlåsta i deras bubbla, stödja deras verksamhet, eller vad man nu kan tänkas ha för orsak, och alternativen utöver androidbaserade telefoner är i praktiken få och mycket begränsade.

Av Crazy Ferret
Skrivet av ngorongoro:

Det här är ju vårat permanenta kontor, enda tillfälliga är ju kaffemaskinen vilket fått bägaren att rinna över så att säga. Såklart driver man in på kontoret i klungor när man hämtar sitt kaffe och det ska pratas högt om hur bakis man var i helgen. Inga hörlurar kan utesluta dessa oväsen och gör ju att man tappar koncentrationen ganska omgående. Vid ett tillfälle fick vi be dom fortsätta sina diskussioner utanför vårat kontor eftersom vi JOBBAR där inne...

Vad som är temporärt är dock i sammanhanget egalt. Det är en temporär lösning oavsett.
Att folk pratar är också något man tyvärr kan få finna sig i, och det isolerat är inget ni kan komma dragandes med, tyvärr (annars hade jag gjort det sååååå många gånger), oavsett om det handlar om hur bakis de var eller om det är jobbsnack. Precis som ni gjorde, så är det just att uppmärksamma folk på att de stör erat arbete och hoppas på att era kollegor är förstående som gäller. En vänlig lapp i stil med "Arbete pågår, ta erat kaffe i tystnad" utanför för att påminna kanske kan vara en idé? (Kanske en "skit i tystnad" på toan också? )

Min poäng är som du säkert förstår inte att förringa er upplevelse av det hela (man ska inte jämföra lidande, har jag hört), utan att det är sällan någon vill någon annan illa. Folk vill sannolikt inte störa er i ert arbete mer än ni vill bli störda, och er uppdragsgivare vill givetvis att ni får så mycket jobb gjort som möjligt av så god kvalitet som möjligt då ni inte är gratis att ha där.
Kommunikation och att inse att myntet har fler sidor även om man själv tycker att man sitter på sämsta sidan av myntet (för det gör alla ) brukar kunna lösa den här typen av konflikter rätt så lätt.

Av Crazy Ferret

Många goda poänger här redan, och jag kommer säkerligen att upprepa flera.

För det första: den enda gången högre gymnasiebetyg än 'E' spelar roll är när du söker vidare studier. Godkända betyg är godkända, och det är inte ett dåligt betyg. Vill du sedan söka vidare studier men snittpoängen är för låg, ja då finns det andra vägar att gå. Universitet tenderar att ha basår där du repeterar/läser in matematik, fysik, kemi och biologi för att sedan erbjuda garanterad plats vid godkänt basår. Högskoleprovet är ytterligare ett sätt att ta sig vidare.

Du skriver mycket om just matematiken och att du vill nå ett bra resultat där, och det gör du rätt i. Det är måhända det ämne där du kan få störst avkastning per avsatt tidsenhet. Matematik är en konditionssport och nötande är en stor faktor till framgång, och sedan gäller det att hålla det vid liv. Skulle du vid senare tillfälle dessutom gå vidare på någon teknisk gren, ja då kommer matematikskillsen (och framför allt den matematiska studievanan) att ligga dig väl till hands.

För att komma tillbaka till betygen så bör du läsa betygskriterierna väl. De finns på skolverkets hemsida. Se till att förstå dem och vad det är som skiljer dem åt; det är gradskillnader som kan vara svåra att utläsa om man inte redan kan ämnet, så se till att sätta dig med undervisande lärare direkt när kursen drar igång och säkerställ att du faktiskt förstår vad som skiljer exempelvis 'tillfredsställande' från 'god' och 'mycket god' i sammanhanget. Därefter får du avväga hur mycket tid och arbete som går åt för att nå exempelvis C-nivå i två ämnen och om det är värt att kanske offra ett C för ett E i ett av dem om du kan lägga den tiden på att få fler små höjningar i andra kurser för den nedlagda tiden.

Att försöka nå maxbetyg i alla ämnen är för många en stor fallgrop. För det krävs tre saker: tid, hårt arbete, begåvning. I sedvanlig ordning får man oftast bara välja två.
Nyckeln till "bra" betyg är ofta just att "spela spelet" - "gejma" betygskriterierna helt enkelt. För varje uppgift, kolla vilka kriterier som ligger till grund och fokusera på just det. Ingen kommer att ge dig högre betyg för att du kan saker som inte står i kriterierna.

Till sist: dina betyg skaffar du för att ta dig vidare i studierna, men kunskaperna för att klara livet. Det finns inte heller någon inneboende heder eller stolthet i ett betyg; det är du själv som ger det det.

Av Crazy Ferret

Nej, det där låter inget kul. Visst, man kan få räkna med att sitta på en provisorisk arbetsplats en kortare tid vid ombyggnationer etc, och att sitta i närheten av toaletter är ingen höjdare såvida man själv inte är lös i magen, och tyvärr är det i många fall så att man som konsult får räkna med att vara den förste att ge avkall på bekvämligheterna (även om närheten till kaffemaskinen närmast borde räknas som förmån ).
Sedan tycker inte jag att 38 koppar kaffe på tre dagar och sex(!) toalettbesök är så värst mycket att tjuta över, men jag har även viss förståelse för att olika personer har olika nivåer av störningstålighet och att det faktiskt är möjligt att någon kan vara mer störningskänslig än jag (även om det låter osannolikt ).

Därmed inte sagt att ni bara bör "gilla läget". Snarare bör, som tidigare nämnts, kunden vara glad att ni erbjuder er att jobba remote tills dess att renoveringsarbetet är avklarat. Vissa företag/chefer brukar kunna vara lite gnälliga på konsulter som jobbar remote (även när ingen annan är på kontoret), men jag kan tycka att ni efter sju år där med råge torde ha förtjänat kundens förtroende.

Av Crazy Ferret
Skrivet av Alpha77:

Som liten parvel då man vart tillsagd att slösa inte film på att fota träd!

<Uppladdad bildlänk>
<Uppladdad bildlänk>
<Uppladdad bildlänk>

Man förstår ju tanken, i synnerhet med film, men ja ... Träd är ju så mycket mer än bara träd.

Apropå träd ...
Blommande körsbärsträd!

Av Crazy Ferret

Absolut inte över femtusingen. Tyvärr räcker väl inte det länge till även om man bara vill driva multipla högupplösta skärmar, men ja ... den dagen den sorgen. Håller tummarna för att mitt GTX 1660 Super håller i många år till.

Av Crazy Ferret

En favorit, helt klart!

Skrivet av aMp:

Favoritöl? Favorit såklart!

(undra hur många som kommer ihåg den Kroatiska referensen) ^^

Mer än väl. Synd och skam att den är nedtagen!

Av Crazy Ferret

Njae ... Supportar väl alla de maskiner som kör Linux i familjen, vilket sträcker sig till en mediadator hos min särbo, men det är knappt att jag behöver göra något på den fronten heller nuförtiden. I övrigt så hjälper jag givetvis till om jag blir tillfrågad och kan, men det har inte hänt på flera år, så det är rätt så behagligt.

Av Crazy Ferret
Skrivet av Cenorida:

Hur ser det ut på mobil osv.?

Samma där, med ett undantag - en app relaterad till fågelskådning. Den är dock inte mycket mer än ett interface mot Artportalen, så att själva "appen" är på svenska är inget som stör (därav att jag inte ens lagt det på minnet tillräckligt för att komma ihåg det vid mitt förra inlägg).

Av Crazy Ferret
Skrivet av Cenorida:

Om det går, så väljs det nästan alltid svenska.

Men finns det inte också svenska program som inte har engelska?

Det gör det säkert, men jag har inte sprungit på något jag kan dra mig till minnes under mina 27 datorår, så jag kan nog ta den smällen om den kommer.

Av Crazy Ferret

Engelska rakt av. Skulle väl inte ha något principiellt emot att köra saker på svenska, men det finns alltid något program som inte är översatt, och då skär det sig i själen. Sedan underlättar det som sagt alltid gällande dokumentation och felsökning, så ja ...

Av Crazy Ferret

Ojojoj, vill man ens börja räkna på det? Ignorance is a bliss ...

En snabbräkning landade på 26, och då har jag säkerligen glömt några, så jag säger 31-40, och en initial gissning hade nog landat på hälften.

Av Crazy Ferret

Det har hänt någon gång när något kritiskt pajjat mitt i en trång månad eller två, men undviker det om möjligt. Undantaget är telefoner som jag oftast delar upp.

Av Crazy Ferret
Skrivet av iXam:

Bäh, mina biceps har vuxit som fan när jag behöver dra musen över det råa gummit.

...för den som gillar att spela livet i hard-mode.

Av Crazy Ferret
Skrivet av Fenrisulvfan:

Papper/Kollegieblock, varför behöver folk en tangentbordsmatta? Är musmattan längre än 40cm så anser jag det vara en duk, har folk så dålig känslighet på sina musar att dom behöver mer plats?

1. Tangentbordet glider runt mindre.
2. Skönt att ha armarna mot.
3. Musen glider aldrig av mattan.
4. Har man fler musar glider inte heller dessa av mattan, och man behöver inte heller lyfta på/av dem.
5. Praktiskt underlag för andra saker man kan tänkas pyssla med (sådant som involverar små skruvar exempelvis).
6. Minskat slitage på bordet i fråga.

Ge det absolut inte ett försök. Du kommer bara att slå dig själv för att du inte gått över dit tidigare.

Av Crazy Ferret
Skrivet av iXam:

Neoprengummi, är överraskad att det inte fanns som val.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Neopren

Hoppas att du har en tygbeklädd sida som är den som de facto blir musens matta. Min erfarenhet är att musen glider betydligt bättre på den sidan.

Av Crazy Ferret

Har nog bara handlat från Hemglass en gång de senaste 16 åren i vart fall, men det är nog främst för att jag inte har koll på när de kommer här i närheten, och alla stopp är för långt ifrån för att höra. Annars hade det nog blivit ett pack Sundborn emellanåt.

Av Crazy Ferret

Kört trådlös i många herrans år, och visst ... för 15 år sedan eller så så var ju latenser, batteritid och dylikt en kompromiss man fick överväga, men idag (undantaget extremfall, under vilka merparten av personerna i den här tråden inte faller)? Knappast ...

Måhända kostar de trådlösa några kronor extra relativt motsvarande trådade, och måhända väger de något mer, eller så finns inte den man vill ha som trådlös, och det kan mycket väl vara anledningar till att köra trådat om man inte stör sig på "svansen", men i annat fall kan jag bara rekommendera att testa en modern trådlös mus när tillfälle ges.

Av Crazy Ferret

Använder Tradera ett par gånger i månaden i vart fall (oftast fotorelaterade prylar) och har inte haft några som helst problem än så länge (skaffade konto där november 2007, även om det låg parkerat några år) med vare sig köpare eller säljare.
Visst finns det alltid en risk när man handlar med privatpersoner över nätet, och fuffens människor finns överallt, men som @Mindfighter skrev tidigare: "I slutet av dagen är majoriteten av människor ärliga". Sedan finns det säkerligen kategorier av prylar som lockar till sig övriga människor mer än andra, men vilka det skulle vara låter jag vara osagt.