Inlägg

Inlägg som Crazy Ferret har skrivit i forumet
Av Crazy Ferret

"Titta, här är vårt alternativ till Google Chrome! Nu slipper du skicka all din telemetri till Google, mot att du skickar den till oss!"

- Microsoft, 2019
- Samsung, 2023

Av Crazy Ferret

2x27" hemma, 2x27+1x24" på jobbet.

Av Crazy Ferret

Det var bra nära att jag kunde svarat "nej", men det blev faktiskt ett spontant byte av grafikkort idag. Utöver det har det faktiskt varit hyfsat lugnt på datorfronten större delen av året. Ett 19"-rack och lite utfyllnad av det har det blivit, men det var inköp av gamla begagnade prylar, så det räknar jag inte som uppgradering utan snarare som tillökning.

Av Crazy Ferret

Nej, inte på många år.
All kritisk data finns på minst tre ställen - NAS, molntjänst, och på minst en (flera om det är små eller välanvända filer) klient.

Av Crazy Ferret

Nix, dels så packar jag sällan upp annat än zip-filer manuellt, och dels så låter jag de rar-filer som behöver packas upp packas upp under Linux i ett automatiserat flöde, så jag har inte haft behovet på många år.

Av Crazy Ferret

Firefox, WSL, Lightroom, Bitwarden, Dropbox. Mer än så behöver jag inte på en windowsburk den första tiden.

Av Crazy Ferret

Postnord är definitivt inte felfria, men relativt resten så är det det tryggaste valet.

Ett par gånger har paket blivit mörbultade men då var de ändå mer intakta än genomsnittlig UPS-leverans. En gång försvann ett paket från Tyskland, men det dök upp tre månader senare.
Visst, man får kallt räkna med två dagars leveranstid, men det är sällan ett problem, och än mer sällan tar det längre tid än så, såvida det inte är utrikes ifrån, för då kan man kallt räkna med att det fastnar i minst en vecka innan det kommer ett pappersbrev för inbetalning av tullavgift. Där har de en del att lära av exempelvis DHL, såvida de inte bättrat sig sedan sist jag fick uppleva det.

Så min uppfattning är att om jag vill att något kommer fram intakt och inom utaviserad tid, ja då är det Postnord som garanterat kan leva upp till förväntningarna. Resten är en chansning där jag får väga riskerna.

Av Crazy Ferret

Inte så illa pinkat för en playstationgrabb som knappt rört en Xbox (av någon iteration).

Av Crazy Ferret

Aldrig tagit, aldrig behövt. Vill min arbetsgivare att jag ska ha ett cert får det bli på arbetstid, ty det är då jag arbetar. Jag fortbildar mig på min fritid av eget intresse och det kan komma till användning på jobbet, men att jobba gratis för någon jag är anställd hos slutade jag med rätt så snart i mitt yrkesliv.

Av Crazy Ferret
Skrivet av mastrovious:

Ja vad du tror är inte alltid verkligheten 😄 Jag har anställt folk som gjort praktik/sommarjobbat med en lönetrappa, ibland i flera steg. Ett vanligt upplägg inom konsultbranschen är att det är kopplat till beläggningsgrad, dvs när personen når 30% får personen X lön, 50% Y lön, 80% då når man oftast den tänkta slutlönen. På så vis spelar det ingen roll om det tar 1 dag eller 10 mån.

Återigen, lönestatistik är inte enbart det du googlar fram.

Nej, vad du tror är inte alltid verkligheten, helt korrekt.
Jag har dessutom inte berör konsultlöner och det sunkiga träsk det kan vara som arbetstagare, och inte heller är det en fråga om en konsulttjänst från vad jag kan utläsa av TS, så nu är du ju bara ute och flummar och bemöter inte något faktiskt i mitt inlägg.

Att lönestatistik inte är något man googlar fram är precis vad jag berörde i mitt förra inlägg.
Så, nästa gång du citerar mig, vänligen var lite mer specifik (läs: var specifik alls) med vad du inte håller med om och varför jag har fel i sak så kan vi alla få lära oss något - om inte annat hur olika våra verkligheter är.

Av Crazy Ferret
Skrivet av mastrovious:

Nu argumenterar du bara för sakens skull eller menar du på riktigt att ett bolag anställer någon som inte tillför något? Och frågan bör visst vara vad man tjänar för X, all lönestatistik bygger på precis den principen och är det ett vettigt företag så följer dom detta.

Hade det varit fråga om en trappstegsmodell så är fortfarande 20k på tok för låg ingångslön. Rimligt är att man ökar kanske 3-5k efter 6 mån men det upplägget kör man oftast mot folk man inte har hunnit "prova på", om nu TS har gjort praktik så vet bolaget exakt vad dom får.

EDIT: "En samling löst sammankopplade yrken" tyder på att du är ute på riktigt djupt vatten nu och fiskar

Nej, ett bolag anställer inte någon som inte tillför något, om man inte misstänker att vederbörande kommer att tillföra något inom en viss tidsperiod. Hur lång den tidsperioden är kan variera rätt så kraftigt beroende dock, och det är inte ovanligt att en nyanställning inte ger en nettoavkastning till en början.

All lönestatistik bygger på den principen ja, men då på ett stort statistiskt urval och oftast betydligt mer granulärt än "utvecklare", och det kan definitivt vara en riktlinje om man har en genomsnittlig person att ta i beaktande. En svensk medellön ligger på 37200 (Edit: 2021, men exakt värde spelar mindre roll här) , men det betyder knappast att alla bör ha 37200 eller högre i lön.

Det gäller ett sommarjobb för någon utan arbetslivserfarenhet eller nämnvärd utbildning ... sorry, men jag har svårt att se hur de som kläcker ur sig "minst 30k" tänker här. Är 21k för lågt? Troligen (vilket jag poängterat flera gånger).
Men, bolaget vet troligen inte alls "exakt vad dom får". Det vet man aldrig. Har utbildningsmomentet utgjort något som representerar det jobb han kommer att göra väl, ja då vet de lite bättre. Om det däremot har varit styrt mycket från skolsidan, ja då kan det säga mycket lite.

Ja förlåt, att kalla utvecklare "sammankopplade" var att ta i. 'Utvecklare' är på intet sätt någon skyddad titel, saknar (vad jag vet) central framtagen definition, enhetliga arbetsuppgifter eller krav på utbildning. Det är ungefär lika specifikt som "konsult" eller "chef". Visst, det går att sätta upp en godtycklig lös definition och säkerligen täcka in en majoritet av de som kallar sig utvecklare, och som skulle få de allra flesta "ickeutvecklare" att sluta ställa frågor, men knappast för att sätta mer än en generell prislapp baserad på lösa antaganden på en enskild individ.

Så, nu har jag trampat på tillräckligt med ömma tår i den här frågan tills dess att TS återkommer med mer information om vad som gjorts, kommer att göras, och hur arbetsgivaren i fråga motiverar sitt bud.

Edit: Ett gott tips till TS - "X personer på internet tycker att min lön är anskrämlig" har nog aldrig utgjort en grund för en löneökning, just saying.

Av Crazy Ferret
Skrivet av Lodisen:

Låter som du tycker företaget gör honom en tjänst genom att han fått jobba gratis i 5 månader, och att de nu erbjuder honom en riktig skitlön.

Problemet ligger i att företaget utnyttjar honom.

Jag tolkar det snarare som att det handlar om praktiken under sitt GI-år - d.v.s. lärande som en del av sin utbildning. Är högst tveksam att TS de facto har producerat något nämnvärt ur företagets perspektiv.
Om det antagandet är hyfsat nära sanningen så låter det snarare som att företaget har gjort honom en tjänst genom att erbjuda en möjlighet för TS att ta sin GI-examen i hopp om att kunna snappa upp någon tidigt i vederbörandes karriär.

Återigen, TS saknar arbetslivserfarenhet och har gått ett år extra i gymnasiet (med allt vad det innebär). Hen är <= 23 (då 22 är maxålder för att påbörja GI-utbildningen) och vi har ingen aning om besutten kompetens. Vad vi vet kan TS mycket väl vara en slapptask som inte gör ett yota mer än nödvändigt, har inte påvisat några tendenser till att förstå vad problemlösning innebär, eller programmerar sämre än jag gör(!), men kanske har något som företaget ändå ser en viss potential i på sikt.
Nu säger jag inte att det är så, bara att det mycket väl skulle kunna vara så, och i så fall är en "riktig skitlön" kanske egentligen mer än vad TS tillför av värde.

Det skulle givetvis även kunna vara så att TS kodar 24/7 och har gjort så de senaste 15 åren och tillför mer än en nybakad civilingenjör, och i så fall är givetvis lönen under all kritik. Men ... det finns inget som tyder på det, snarare tvärt om givet löneerbjudandet i fråga.

---

Vi har ingen lagstadgad minimilön här i landet, och hela ursprungsfrågan (hur mycket man borde tjäna som utvecklare) är befängd då "utvecklare" är en paraplybenämning - vars like sällan skådats - för en samling löst sammankopplade yrken. Någon som inte besitter någon kompetens värd att betala för bör inte betalas för att kalla sig "utvecklare". Någon som har en högskoleutbildning i ryggen bör inte tjäna under 30 (om inte vederbörande är helt inkompetent, i så fall se föregående), och någon som knackat COBOL i 40 år och på vars karriär en storbanks system hänger bör tjäna därefter.

Jag skulle med glädje dra in samma kosing som jag gör idag men på att fotografera, men ingen är villig att betala mig ens hälften för det. Hur mycket bör jag tjäna som fotograf? Frågar du mig så borde det vara sexsiffrigt i månaden, men faktum är att jag blir lyrisk av att sälja enstaka tryck av mina foton till självkostnadspris.

Frågan borde inte vara "hur mycket bör man tjäna som X" utan "hur mycket kan jag sälja min kompetens för". Svaret? "Det beror på din kompetens, hur väl du kan påvisa att du besitter den, och hur bra du är på att sälja in dig."

Som jag skrev tidigare, är ~20k lågt? Troligen, men utan att veta vad TS faktiskt klämmer ur sig på arbetstid så kan det vara motiverat eller inte. Inte heller vet vi hur arbetsgivaren i fråga tänker. Kan det vara en temporär lön under provanställningen/tidbegränsade anställningen med plan på att omförhandla den utifrån prestation till hösten?
Jag vill påstå att TS inte har lagt fram (och troligen inte ens besitter, i dagens läge) tillräcklig information för att avgöra om vare sig 20800, 25000 eller 30000 i månaden är en adekvat lön.

Av Crazy Ferret

20k hade jag som okvalificerad industriarbetare 2008, och ser vi till vad en hamburgerflippare tjänar så ligger HRF:s minimilön på strax över 24k i månaden (nu finns det väl förvisso knappt någon i den branschen som går på fulla timmar längre, men ja ...), så där omkring borde du definitivt ligga som lägst.
Borde du ligga mycket högre än så? Därom kan man tvista, och utan att veta vad ditt jobb omfattar så är det svårt att avgöra. Är du självgående merparten av tiden och har - inom företaget - normala arbetsuppgifter, ja då borde du självklart kunna hoppa upp en rejäl skvätt. Om du däremot behöver handledning stora delar av tiden och, eller, har arbetsuppgifter som mest är utfyllnad för att se om du är något att satsa vidare på, då kan du troligen inte kräva mer än någonstans runt 25k-strecket.
Kommer du att komma norr om 30 med din innevarande utbildning och erfarenhet annorstädes i dagsläget? Troligen inte. Visst söks det med ljus och lykta efter utvecklare, men det är framför allt utvecklare med adekvat utbildning eller dokumenterad erfarenhet, och frågan är framför allt vad du är villig att göra för att nå dit: leva på än mindre och bygga upp en studieskuld och garanterat få bättre lön inom några år, eller traggla på med låg lön (dock inte 20k, men ja ...) några år visandes framfötterna samtidigt som du besparar dig en studieskuld och förhoppnings kunna hoppa upp i lön vad det lider?

Jag skulle tänka såhär:
Du är fortfarande ung. Ta ett år eller två, hetsa mindre gällande lön, lägg undan lite stålar, se om yrket alls är något du vill syssla med under många år framöver. Om så är fallet, skaffa dig en YH-examen eller en högskoleexamen och börja tjäna de större pengarna.

Av Crazy Ferret

3 GB i månaden, fullt tillräckligt för min del. Har nog runt 50-60 GB i pott liggande också om det skulle gå över lite någon månad.

Av Crazy Ferret

Lyckades fickringa SOS för bara ett par timmar sedan. Satt i bilen, och det började tjuta hej vilt. Hann avbryta innan samtalet kopplades fram, men jag är glad att jag puttrade fram i 30 på rak grusväg när det hände, för jag höll på att skita ner mig innan jag fattade vad som pågick.
Det är nog första, kanske andra, gången det händer dock, så det tillhör inte vanligheterna direkt.

Av Crazy Ferret

Tyvärr har min allergi tagit fart igen efter att ha varit ganska lindrig i många år, så inga djur utöver en och annan dammråtta och silverfisk för stunden. Har tidigare haft katt, kanin och marsvin (två av varje, samtidigt) och saknar framför allt katterna och kaninerna. Marsvinen var underbara, men jag saknar inte när de fick spelet klockan på tok för tidigt och sprang runt i buren och weekade nog för att väcka en död.

Av Crazy Ferret
Skrivet av AlanBean:

Då rekommenderar jag dig att köpa en AppleTv och AirPods ifall du har råd, för det är en ringt bra och oslagbar kombination.

Har en Shield som duger mer än väl och använder aldrig hörlurar, så jag ser inte vad endera skulle tillföra.

Av Crazy Ferret

Facklitteratur, definitivt i fysisk form. Mycket lättare att bläddra fram och tillbaka, göra notiser, sätta markeringar etc.
Skönlitteratur däremot, där föredrar jag att nyttja min läsplatta.

Av Crazy Ferret

Har inte använt Iphone sedan 3Gs, så kan väl egentligen inte uttala mig med någon slags auktoritet alls, men Android fann jag passade mig bättre runt 2010(?), och sedan dess har jag varit kvar där då jag inte sett någon anledning att byta. Nu när jag börjar nytt jobb om en vecka så har jag dock beställt en Iphone som jobbmobil för att känna efter lite. Sedan börjar det eventuellt bli dags att byta den privata vad det lider, så det får bli lite av en prövotid innan jag bestämmer mig för vad det blir härnäst.

Av Crazy Ferret

Ett enkelt "nej" hade suttit fint.