Inlägg

Inlägg som Crazy Ferret har skrivit i forumet
Av Crazy Ferret

Hyra verktyg is the shit. Kostar inte många kronor och man får oftast rejäla doningar att jobba med. Visst, det är alltid trevligt att ha egna verktyg, men ju tyngre och mer specialiserade de blir, desto svårare blir det att motivera ett eget innehav.

Av Crazy Ferret

Jag skulle inte säga att det är helt orimligt höga kostnader (givet att tjänsterna levereras enligt avtal, men det ser jag inget i din post som talar emot), även om jag inte är ekonom på något vis, snarare rätt så låga kostnader.

Leverans av IT-tjänster skalar inte sällan prismässigt dåligt nedåt i storlek, åt båda håll så att säga. Att - som leveratör - ha småkunder ger en hög overhead som inte sällan tas in genom att ta betalt per påbörjad timme, och att - som kund - hyra in bastjänser (mjukvaruplattformar, serverhyra, backuper och så vidare) skalar i det närmaste i steg (d.v.s. det är ingen större skillnad om man är två eller fem anställda).

Visst kan det vara så att det faktiskt skulle kunna vara billigare att hosta sina prylar själv och kanske ta in en anställd/konsult för att drifta det, men då är det också en fråga om huruvida man vill förlita sig på en enda person och vad det kommer att kosta när något smäller, och det är sällan värt det.

Jag rekommenderar precis som tidigare talare att ni fortsätter att hyra in de IT-tjänster ni behöver och lägg erat egna fokus på det ni gör bra.

Edit: Såg nu att det tillkommit lite mer data än när jag började skriva och att jag läste fel på tidsperioden ... så, ja ... ni kommer undan jäkligt billigt as it is. Sedan, som påpekats, kan, och bör, enskilda fakturor ifrågasättas. Med en omsättning i den omfattningen däremot så är det en spottstyver i sammanhanget, och handlar det om någon timme här eller där så kan det eventuellt vara värt att inte tjafsa gentemot att ha kvar dem som leverantör om man är nöjd med dem i övrigt.

Av Crazy Ferret

Eget hemkok kallat Homme Naturel bestående av dagens svett. 100% migrän- och astmafri, och den som känner av den är för nära.

Nej, skämt åsido, hade säkert kunnat vara trevligt att kunna ha någon form av lukt mer distinkt än svagt parfymerad duschtvål, men det är otänkbart. Dock kunde man ju önska att visst folk kunde vara mer sparsamma med sina lukter när de vistas i lokaler där andra också ska vistas, men jag måste ändå säga att det är något som blivit betydligt bättre de senaste 15 åren eller så (eller så är det åldersrelaterat, det är ju fullt möjligt ).

Av Crazy Ferret

Skulle gissa på slutet av 2019 då jag jobbade i air-gap:ad miljö och brända skivor var det enda godkända sättet att föra in något i miljön.
Privat däremot, det är nog gott och väl 10+ år sedan.

Av Crazy Ferret

Klart att man ska ta manuellt, och när man ändå är i farten kan man lära sig köra häst och vagn.

Nej, men om ni har en manuell kärra att övningsköra i, kör på "full" behörighet. I annat fall skulle jag nog rekommendera att ta de extra lektionernas kostnad och lägga på B96- eller BE-behörighet i stället. Det kommer sannolikt att komma till större användning.

Jag tog mitt kort för tre år sedan, 37 år ung, och för min del var det självklart att ta manuellt kort eftersom det var manuella lådor jag lärde mig köra på två decennier tidigare. Hur mycket har jag kört manuellt växlad bil efter uppkörningen? En enda gång, och jag hade kunnat undvika det utan större problem om så behövts.

Av Crazy Ferret

Alltså, själva grejen med jul{tröja, slips, skjorta, ...} är väl att man inte ska vilja bära den utan att man ska känna sig så illa tvungen eftersom någon annan har gett den till en?

Av Crazy Ferret

Urk! Rundade hörn och friliggande element får det att kännas som outnyttjat skärmutrymme (även om det inte nödvändigtvis är så).

Av Crazy Ferret

Jag skulle nog säga att skall jag bära det på kroppen, i en väska, eller i fickan, då ska det vara lätt. Exempel på sådana saker kan vara mobil, hörlurar, laptop, och så vidare.
Är det något jag håller i handen när jag använder det och det inte går att ringa med den, då får det gärna väga lite. Exempel är då kamera, mus, tandborste, bestick.

Den klyftige kan säkerligen hitta exempel där tumregeln ovan inte stämmer, men ja ...

Av Crazy Ferret

Mellan 60 och 70 ord per minut vid ett ännu inte helt invant tangentbord. Men ja ... skriva slumpmässigt utvalda ord säger ju inte jättemycket mer än hur snabb man är på att skriva slumpmässigt utvalda ord. Jag satsar själv på att väga mina ord snarare än att skriva dem fort.

Av Crazy Ferret

Förra helgen blev det till att damma av ett par spel som tyvärr värmt hyllor sedan de införskaffades.

Dels blev det Everdell, som var en positiv överraskning. Hade väntat mig mer plock-och-pill, men det var riktigt varierat och imponerande välbalanserat.

Det följdes upp med Runes & Regulations vilket, som förväntat, var tämligen likt Unstable Unicorns, men med en egen flavour och tillräckligt avvikande för att det ska kännas som ett annat spel samtidigt som det är tillräckligt likt för att känna igen sig och snabbt sätta sig in i det.

Av Crazy Ferret

Varit lite slapp med att posta här ett tag, men jag lovar att bättra mig. Blivit en hel del makro den senaste tiden, och då framför allt spindlar; här, en höstspindel (Metellina segmentata) som poserade så vackert.

https://live.staticflickr.com/65535/52393718402_bedf0223dc_o.jpg

Metellina segmentata by Oscar Petersson, on Flickr

Av Crazy Ferret

Engelska på alla enheter där det är möjligt, och det av samma anledning som så ofta nämnts här: lättare att hitta dokumentation när något krånglar.
Enda undantaget för min del är jobbdatorn som tyvärr har svenska, men den är å andra sidan huvudsakligen en hållare av webbläsare och terminalfönster, så jag lider inte jättemycket. Office är tack och lov på engelska (i de få fall jag använder Excel ).

Av Crazy Ferret

Jag kör Dropbox (119:- / mån för 2 TB). För min del handlar det dels om att ha en smidig användning på alla mina berörda plattformar (Linux, Android, Synology NAS, Windows), och dels om att en återställning ska gå smidigt (beprövat) om något skiter sig. Börjar dock närma mig dessa 2 TB med stormsteg, så det börjar bli dags att se sig om för alternativ.

Av Crazy Ferret

Allt beror ju på ... pratar vi för ett företag med tusentals anställda ur företagets perspektiv så är garanti, service och dylikt långt mycket viktigare än ljudnivåer och prestanda. För mig som enskild användare å andra sidan så är det viktigaste att processorn inte är skitlångsam och att burken har RAM nog att hantera åtskilliga webbläsarfönster med otaliga tabbar. På mitt nuvarande uppdrag sitter jag med en laptop med en i7-11800H och 32 GB RAM, och det är nog första gången jag känner att arbetsburken har i närheten av överkapacitet.

Av Crazy Ferret

Ericsson 388 vill jag minnas. Fick den begagnad i julklapp -98 tror jag.

https://www.technopat.net/db/wp-content/uploads/2016/11/Ericsson...

Av Crazy Ferret

Spel gör sig bäst i soffan med handkontroll anser jag, åtminstone för det mesta. PS5 är valet av konsol, men det är inte ofta den startas upp alls tyvärr.

Av Crazy Ferret

Ena burken har ett tämligen nytt (~2 år) chassi, FD Define 7 Compact (skitchassi att bygga i, men ja ...). Den andra burken sitter i ett FD Arc Midi(?) som jag har en svag aning om att jag köpte runt 2010 (+/- något år eller två), riktigt guldchassi som lär hänga med några år till.

Av Crazy Ferret

Fan, 7/10 var inte så illa pinkat. Trodde att jag skulle kamma noll, men även om man inte sett de enskilda kartongerna så var många lätta att känna igen i färgsättning, typsnitt etc.

Kul quiz!

Av Crazy Ferret

Jag vet inte hur vanligt det är, även om jag aldrig hört talas om det förrän nu. Det jag dock vet är att från och med nu kommer jag alltid dra på en extra hög fart på vindrutetorkarna!

Av Crazy Ferret

Jag har tappat varenda telefon jag har haft i backen, även cyklandes ner på asfalt, och jag har lyckats paja två skärmar totalt. Den första var min SE P910 för närmare två decennier sedan, och den andra körde jag över med en truck så att den släpades två meter med glaset ner mot betonggolvet (skärmen fungerade dock delvis även efter detta, men byttes rätt så kvickt ).
Så ja, min erfarenhet är att skärmarna är relativt tåliga. De moderna glaschassina däremot, de tål fan ingenting.