Inlägg

Inlägg som Crazy Ferret har skrivit i forumet
Av Crazy Ferret
Av Crazy Ferret

Ja, kablar sparas så länge de fungerar. Jag brukar dock göra en röjning i samband med flytt, och då ryker allt som är till prylar jag inte har kvar och kablar av tveksam art (gamla, nypta, etc.). I samband med senaste flytten åkte exempelvis ett halvdussin nätverkskablar som hängt med i 20 år då de inte presterade överdrivet bra och jag nu kände att jag kunde kosta på mig nya.

Av Crazy Ferret

Jag är inte svår att kommunicera med, det är användarna det är fel på.

Nej, skämt åsido ... Jag skulle nog säga att kommer man förbi sönderstressade 1:st- och 2:nd-linetekniker så brukar IT-folk vara tämligen trevliga och sansade.
Visst kan man önska ibland att användare var kunnigare, men samtidigt tenderar mer kunniga användare att komma med besvärligare (och därmed ofta roligare ) problem. Jag brukar försöka tänka på att jag inte har den lön jag har för att lösa triviala problem, och har ärendet trillat vidare till mig så är det troligen för att det inte är trivialt, eller för att någon (jag) inte gjort det till ett trivialt problem att lösa.

Av Crazy Ferret
Skrivet av SamuelSvensson:

Hej allesammans, ett tag sedan jag bidrog med något nu så ja tänkte slänga upp lite bilder. Införskaffade nyligen ett makro-objektiv som jag sysselsatt mig med de få stunder som givits mellan blöjbyten och renoveringar under sommaren. När de andra har gått och lagt sig har jag smitit ut till växthuset där jag försökt lära mig makrofotografering, den inledande tanken var "hur svårt kan det vara?", svaret var 'skitsvårt'.

Men men, här kommer ett litet axplock: Fortsatt trevlig sommar på er.

https://i.imgur.com/CtdjZeg.jpg

https://i.imgur.com/pNHa4hj.jpg

https://i.imgur.com/TpcPmBf.jpg

https://i.imgur.com/ygxVLnl.jpg

https://i.imgur.com/bkYUcYU.jpg

https://i.imgur.com/1JZdRf5.jpg

Det här med makro är bara en ...

Skämt åsido, har kört med distansring hittills, men har äntligen ett adekvat makroobjektiv på ingång! Men ja, jag känner igen mig i din inledande tanke och svar!

Av Crazy Ferret

Ja, för ovanlighetens skull. Bytte moderkort och processor på servern och satte i en ny och fräsch SSD.

Av Crazy Ferret

Börjat så smått med makrofoto. Raka motsatsen till astrofoto; gå ut, traska runt en stund, kom hem med en massa bra bilder.

Av Crazy Ferret

Inte var dag man får njuta av en varm sommarkväll med bra ljus och skäggdoppingar på drägligt avstånd, men igår gavs ett sådant tillfälle och då fick kameran jobba.

Av Crazy Ferret

Tornfalk som just fångat favoritbytet - en vårtbitare.

Av Crazy Ferret

Välkommen, och lycka till!

Av Crazy Ferret
Skrivet av Thomas:

Säg inte det, jag har på fullt allvar märkt att min precision med muspekaren blir sämre på 60 Hz-skärmar.

Ah, du använder precisionsmusande vid fotobearbetning; där har du en stor skillnad mellan oss.

Av Crazy Ferret

60 Hz rakt över. Terminalfönster är inte så kräsna, och FPS för fotobearbetning är ingen högprioritet.

Av Crazy Ferret

Jag hade lätt tagit semesterdagarna över några kronor extra, men ja, det är ju en fråga om vad man värderar mest och hur det ser ut i övrigt. Finns möjligheterna att flexa ihop till ledighet att ta i ut i samband med semestern så kanske man värderar semesterdagar något lägre, och har man en tajt ekonomi av en eller annan anledning så kanske man värderar de där kronorna högre.

Men, är du lite smidig med hur du lägger fram det så kan det ju vara värt att lägga fram att du fått det här erbjudandet och se om nuvarande arbetsgivare är villiga att lönematcha för att behålla dig. Det är något jag har gjort ett par gånger (och samtidigt understrukit att jag helst vill stanna), och även om jag inte hoppat upp lika kvickt eller lika mycket som om jag bytt arbetsgivare så har jag stannat.

Av Crazy Ferret

Processor och minne, det är vad som behövs för femtioelva terminalfönster, ett par virtuella testmaskiner och en webbläsare med tre ton tabbar.

Av Crazy Ferret

Grattis till kortet!

Mycket bra har redan skrivits, men jag vill ändå understrycka några saker jag tycker är viktigt när man ska köra långt med nytt körkort.

1) Vila. Kör endast utvilad och se till att inte stressa iväg på morgonen. 60 mil hinner ni troligen utan större problem även om ni kommer iväg en timme senare. Stress iväg kommer hänga med bakom ratten hela vägen, vilket leder till osäker körning.

2) Ta många korta pauser. Det är inte häftigt att kunna köra 60 mil i sträck; det är dumt, i synnerhet som ovan förare. De första 2000 milen eller så så sitter man ofta på helspänn när man kör (om man inte är kille och under 25, för då kör man som en idiot ). Även om ens passagerare inte behöver pauserna så behöver du det som förare. Dessutom blir resan trevligare om man passar på att stannar till och tittar på något på vägen.

3) Se till att ha en bekväm sittställning, även om det sker på bekostnad av bekvämligheten för stackaren bakom dig.

4) Du är förare, ditt ord i bilen gäller. Säger du att ni ska stanna så stannar ni. Om du vill hålla hastighetsbegränsningen så håller ni den. Vill du inte ha radion på så är det radiotystnad som gäller. Har någon problem med det får de stanna hemma eller knipa käft.

5) Kylväska med vatten. Även om det inte är högsommar så är det väldigt skönt att ha kallt vatten utan att behöva stanna vid närmaste mack.

Sedan är det ju bra att ha kört lite längre någon gång innan, gärna 20+ mil så att man börjar känna av sina begränsningar. 60 mil som oerfaren förare är väldigt långt innan man har hittat sina egna behov och knep.

Av Crazy Ferret

Playstation 2, 4 och 5, N64, NES och SNES-mini.

Av Crazy Ferret

Tyvärr dras jag med en bensinare i ett halvår till, men efter det så lutar det starkt åt en elbil.

Av Crazy Ferret

Kul (och då inte på ett sarkastiskt översittarvis) att folk som reggade sig samma år som tråden skapades nu börjar ses som veteraner. Antar att det för oss med tresiffrigt konto-id (och blå konton ) snart är dags att titulera oss som 'reliker' eller 'inventarier' ...

Av Crazy Ferret

Ett steg i rätt riktning. Många fotnoter som lämnar en del att önska fortfarande, men måhända behöver de en mjukstart.

Av Crazy Ferret
Skrivet av Calle2003:

Men blir bilden helskärm när spelar spel på 16:10? Har sett bilder på SteamDeck där det är sorgekanter uppe och nere när spelar.

Har inte spelat på datorn efter att jag lämnade mina 16:10-skärmar bakom mig, men jag kan inte dra mig till minnes att det var ett vanligt förekommande problem för 7+ år sedan i vart fall. Det finns säkerligen enskilda spel som är så korkat skrivna även idag att de har ett förbestämt bildförhållande, men det skulle förvåna mig om det var många. Och, även om så är fallet så är det ju ändå bara "extra pixlar" som du skulle vara utan helt i 16:9.

Av Crazy Ferret
Skrivet av Shimonu:

Har haft mer av ett programmeringssug under våren och tagit det väldigt lugnt med astrot. Har labbat lite med min 102 mm Mak och försökt fota lite av månen. Var på balkongen under helgen och så råkade ungarna på gården se mig, då blev det att ta ut ett litet rangligt stativ och låta dem titta lite på månen. Det var populärt och en kille stanande och hade mycket frågor Hade glömt hur fint det kan vara att titta på månen.

Så kan det vara.

Blev lite småslackande i slutet av säsongen för min del likväl, men efter att ha släppt spänningen marginellt på axlarna på monteringen så verkar det som att jag fått bukt med några problem som jag attribuerat till Edgen. Om det faktiskt beror på att den kärvat eller om det helt enkelt har blivit betydligt lättare att balansera vettigt låter jag vara osagt.

Det sista nämnvärda projektet för den här säsongen blev M51 som tyvärr har spikarna i luminanslagret (taget före fixen av monteringen), så det får eventuellt bli att ta om det tidigt i höst eller nästa vår (har inte kollat exakt hur den ligger till när, men jag misstänker att det får bli nästa vår ).

https://astrob.in/ztpcxp/C/rawthumb/hd/get.jpg?insecure

M51 @ Astrobin

Härnäst ska ett par kablar bytas, all utrustning rengöras, och all säsongens data ska ges en ordentlig omgång tillsammans med en notering om vad som ska kompletteras/tas om.