Inlägg

Inlägg som dagbro har skrivit i forumet
Av dagbro
Skrivet av anon255588:

En äkta HDR ska bestå av minst tre stycken bilder. En med normal exponering, samt en med under och överexponering. Dessa slås sedan samman, då alla bilder visar olika detaljer. Den sammanslagna bilden innehåller sedan alla detaljer ifrån dom tre separata bilderna.

Ska du ta HDR, använd en riktig kamera.

Idag finns knappt någon mening med att ta HDR på det viset med en "riktig" kamera eftersom dagens kameror har otroligt högt DR redan från första bilden. Det du vinner på att ta fler exponeringar är nu bara att du får lite mindre brus i skuggorna - och det är ju väldigt användbart i en mobilkamera där sensorn fångar mycket mindre ljus (=mer brus).

Av dagbro

Bättre om du förklarar helt övergripande vad det egentligen är du vill åstadkomma. Din fråga går inte riktigt att svara på i nuläget, och även om det gick så kanske det finns ett bättre sätt att lösa det på.

Vilka två enheter vill du koppla ihop?

Av dagbro

[mod]Off-topic[/mod]

On topic: 26 år gammal, nyexad civilingenjör i våras. Internkonsultade ett par månader, nu fastanställd hos ett stort svenskt teknikföretag. 42000/månad.

Av dagbro

125 kr är helt absurt för ett brev. Fixa det föråldrade förtullningssystemet istället så att allt går smidigt, och lägg på en tia för frakten inom sverige.

Av dagbro
Skrivet av FabianR:

Tack för tipset!
[...]
hittade http://capdesign.se/sa-binder-du-en-egen-bok/. Betalar nog gärna lite extra för att få en snyggare hard/softcover textbok printad men blir det alltför dyrt eller om jag blir missnöjd med det printade resultatet så får jag banne mig knåpa ihop en egen

Ja det blir såklart trevligt med hardcover, men till mina kommande projekt blir det i bästa fall softcover - bara häfta signaturerna var för sig med häftapparat (på mitten som en dagstidning) och sen limma ihop signaturryggarna mot ett lite grövre pappersark som får agera fram- och baksida.

Ang. ovan, det var ju väldigt billigt, kanske inte värt att pyssla själv! Du får gärna skriva något om hur det blev när du har boken i handen!

Av dagbro

Det är ganska enkelt att binda själv annars. Med så många sidor lär du dock behöva ett program som delar upp böckerna i signaturer om ett par ark (eftersom du knappast kan vika en 250-sidorsbunt på mitten).

Har kollat på detta förut och hittat ett program som jag inte hunnit testa:
http://quantumelephant.co.uk/bookbinder/bookbinder.html

Av dagbro

Snyggt jobbat @Allexz!

Av dagbro

Jag skrev ihop ett snabbt expertutlåtande. Jag har ingen aning om det hjälper eller om du kan dra fram sån bevisning på ett sånt sätt, men här är det i vilket fall. Skickar mer som PM.

Citat:

Jag är en examinerad elektronikingenjör med lång erfarenhet av IT och datorutrustning, med civilingenjörsexamen i elektroteknik från Lunds Tekniska Högskola, för närvarande arbetande som programmerare hos Tetra Pak Packaging Technologies AB i Lund. Jag anser mig vara väl kvalificerad att göra ett utlåtande vad gäller problematiken med att skilja en TV-apparat från en annan slags apparat.

Idag finns fritt tillgängligt på marknaden flertalet apparater ("skärmar") som vid första anblick ser precis ut som en "vanlig" platt storbilds-TV, men som helt saknar möjlighet att ta emot TV-utsändning. Ofta använder tillverkare av sådana skärmar exakt likadana plastskal och elektroniska bildvisningselement (LCD-paneler) som i sina TV-apparater, för att spara in på utvecklings- och tillverkningskostnad. Därför kan dessa apparater framifrån vara omöjliga att särskilja från en TV-apparat, samtidigt som de rent elektroniskt inte är något annat än en vanlig PC-skärm. Ett exempel på en sådan apparat är Philips BD4065UC som är en PC-skärm på 40 tum med ett skal som vem som helst skulle förväxla med en TV.

Eftersom det i grund och botten handlar om datorskärmar är det möjligt att koppla in allehanda elektronisk utrustning i dessa skärmar. Till exempel går det att koppla in en DVD-spelare för att spela film utan en dator, eller rent av en digitalbox för att titta på TV. Men viktigt att notera är att det inte handlar om några TV-signaler som skickas till dessa apparater, utan en redan avkodad bildsignal, och en eventuell licensplikt måste i detta fall nödvändigtvis ligga hos den inkopplade enheten och inte hos bildskärmen som sådan.

Kontentan av mitt utlåtande är att ingen person i dagens läge rimligtvis kan förväntas kunna skilja en TV-skärm från en datorskärm utan att titta på de signaler som apparaten kan ta in, antingen genom att titta på anslutningsmöjligheterna på apparatens baksida eller genom att uppsöka apparatens specifikation med hjälp av tillverkarens modellnummer.

Signerat
*mitt namn*
Lund 23/11 2017

Av dagbro

Jag skulle fortsatt på samma linje, att det som kontrollanten har sett är en stor PC-bildskärm som liknar en TV men som helt saknar TV-mottagare och inte är avsedd för TV-mottagning. Försök också att få med att "Den har inga ingångar eller funktioner som inte en datorskärm har" och poängtera att man kan koppla in en DVD-spelare i en datorskärm för att spela video utan en dator. Och ja, säg DVD-spelare för att slippa förklara mer moderna apparater.

Vill du ha en elektronikingenjör som expertvittne? Jag bor i Lund och kan lätt ta mig till Ystad, när är rättegången?

Av dagbro

@anon159643: Jag drack massvis av alla tre i min barndom - absolut inga vuxna smaker enligt mig, bara lite äldre smaker som inte är lika populära längre. Men på tal om gamla smaker, testa även Portello!

Av dagbro

Härligt gäng! Min pappa på 61 bast spelar massor med CSGO online - jag har inte en chans mot honom!

Av dagbro

@Wizook: Köper aldrig glasögon i butik längre, är så otroligt mycket billigare på t.ex. Lensway eller Zenni. Mina senaste som jag haft i två år kostade 200 kr inkl. antireflexbehandling och frakt.

Vill du prova glasögonen i butik så köp hos en lågprisbutik, t.ex. Specsavers som har glasögon från ett par hundra (även om jag tycker att deras antireflexbehandling är åt helvete för dyr..). Det finns ingen anledning att lägga mer på ett par glasögon, särskilt inte med så små synfel som du och jag har.

Av dagbro
Skrivet av Stefflo:

Men återigen något som mest gynnar folket i storstäderna. Skulle det inte vara bra att satsa på folk utanför städerna också då man hela tiden pratar om att rädda landsbygden. Att få folk att flytta utanför städerna kommer inte ske med rabatt på elcyklar.

När man pratar om landsbygdssverige är det inte Bengt som sitter ensam i sitt torp någonstans på vägen mellan Pajala och Korpilombolo, det är människor i småstäder som ofta har kortare väg till jobbet än storstadsborna. Vi som bor i tätbefolkade områden har i snitt 50% längre restid till jobbet.

Skrivet av fantomsmurfen:

Förstår inte varför en ung frisk människa skulle använda en elcykel i stället för en vanlig cykel. Lättja? Cykling är ju väldigt bra träning som man får på köpet om man t.ex. cyklar till jobbet. Det är ju vardagsmotion om något.

Hur tar du dig till och från jobbet?

Av dagbro
Skrivet av mrqaffe:

3km är ungefär vad som behövs för att man ska komma igång så man kan börja cykla...

Du är såååå duktig. Antar att det var det du ville höra.

Jo tack, jag träningscyklar också, och för att det ska ge något får det ju bli ett par mil. Men det är inte vad jag är ute efter klockan 07:40 - då vill jag bara minimera restid och möda från dörr till dörr.

Av dagbro
Skrivet av Rouge of Darkness:

har du redan MC/bilkort så är de ju ett "billigt" alternativ att åka till jobbet på.

personligen kör jag eu moped till jobbet på sommaren kommer ca 20mil på en tank (5L) dvs jag kan åka till jobbet och hem 3 dagar för ca 70:- dvs ca 3.50:- milen vs ca 11.2 med bilen.

skulle va kul att veta ungefär vad det kostar milen att åka elcyckel dvs laddningskostnaden per mil.

ca 70-100 Wh/mil, dvs kanske 20 öre milen beroende på ditt elpris.

Skrivet av Rouge of Darkness:

nej de jag ofta vid är vanliga vitrandiga övergångställen som korsar huvudled med 50km/h begränsning, inga hajtänder framför.

Jag vidhåller: Skäll på idioter, inte cyklister.

Av dagbro
Skrivet av Rouge of Darkness:

föreslår ändå körkort för allt som ska vistas i trafiken på hjul... cycklister är nog en av världens sämsta trafikmänniskor som tror att de är i nått jävla limbo när de åker cyckel och har alla fördelar som både motortrafik och gångtrafik men ingen av nackdelarna...

är nästan varje vecka man får bromsa för cyckliser vid övergångställen på kvällen efter jobbet som bara kör rakt ut i trafiken framför bilarna ofta utan lysen och reflexer så ibland så ser man dom knappt förrän de är mitt i vägen och de glor som satan när man tvärnitar och slänger sig på tutan precis som att de har ju inte gjort något fel...

Oftast när jag diskuterar detta med kollegor är det bilisten som inte har koll på trafikförordningen. Om du svänger med bil ska du lämna företräde till cyklister som korsar vägen du ska in på, och det gäller både korsning och rondell. Om övergångsstället är märkt på något sätt, med "väjningsplikts-hajar" före, om det är inbyggt i fartgupp eller byggt med röd gatsten (eller alla tre) är det i regel också en cykelövergång som cyklister har företräde på. Så om cyklisten ser arg ut kan du nog rimligt anta att den hade rätt att cykla så.

Visst är det fel att cykla utan lampor i mörker, de får du gärna skälla på. Men blanda inte in mig som cyklar ansvarsfullt och korrekt.

Av dagbro

@BasseBaba: Jag bor dessutom i Skåne som ligger i toppen av den tabellen.

@Rouge of Darkness: 250 W, och den får bara ge kraft samtidigt som du trampar.

Av dagbro
Skrivet av Terrell:

@dagbro:
Antar att du menar 3 mil och inte 3km.

Kollade rutten på Maps, 4,1 km - Inte mil.

Ja jag är jävligt lyckligt lottad.

Skrivet av Mr_Lazy:

kan man inte bara gå?

Kan man det, Mr_Lazy?

Nej, det är inte rimligt för mig att promenera 45 min enkel väg när jag kan vara framme på 14-15 min med cykel. Eller 10 min med trimmad elis.

Av dagbro

Helt rätt julklapp! Jag beställde precis en elcykel själv - jag är kontorsarbetare med 3 km till jobbet, och har låst förråd både hemma och på jobbet. Trött på att komma in svettig på morgonen.

@kaput: Absolut. Många som bor inom cykelavstånd kör ändå bil för att det är rätt jobbigt att cykla. Det finns ett stort intresse för att fler ska cykla, både av klimatskäl och för att minska på köer, parkeringsproblem m.m. i storstäderna.

Av dagbro

Isopropanol och en elektronikborste.