Inlägg

Inlägg som dagbro har skrivit i forumet
Av dagbro

Ofta är examenspresentationer öppna för allmänheten, inklusive utbytesstudenter som inte talar svenska. På min skola fanns inget krav att göra presentationen på engelska (trots att majoriteten av masterstudenterna var "bytisar"), men det var starkt rekommenderat och drar rejält mycket större publik till presentationerna.

Av dagbro
Skrivet av Laxpudding:

När de finare pixelmönstren bara blir gråa rutor är du på ett avstånd där skärmens PPI är bortom vad din syn klarar av att upplösa.

Värt att notera är att detta är den upplösning (eller avstånd) där fyra pixlar flyter ihop till en, dvs högre upplösning än du egentligen behöver.

Av dagbro
Skrivet av Ozzed:

Helt offf-topic, men två Svenska ord skall alltid sammanskrivas.

Svenska stavas inte med versalt S.

Av dagbro
Skrivet av Blackbeardie:

Dagens (moderna) bilar har rätt hastighet. Inget amazon -+5 km.

Sedan jag bytte till vinterdäck kör jag i 103 km/h när mätaren visar 110.

Man mäter fortfarande hastigheten vid hjulen eller slutväxeln. Det betyder visar mätaren bara visar rätt om du har exakt rätt däckdimensioner, lufttryck och slitagenivå på däcken. Eller om du råkar ha någon kombination som ger samma effektiva omkrets.

Av dagbro
Skrivet av Etilaclya:

Sen undrar jag vad ni tror om att privatister har det svårare än dem som kommer från körskola?

Nja, jag hade inga problem som privatist. Han tyckte att jag körde lite snabbt men godkände mig trots det. Jag hade dock kört en HEL del mil hemma (så jag var 100% säker på bilen och trafikflödet) och implementerat goda vanor från teoriboken vilket kanske vägde upp.

Av dagbro

@Erik_T: Det är det jag säger, sektorerna är en abstraktion gjord för att klara en viss kravspec genom att följa ett visst protokoll. Rent tekniskt kan du skriva vad du vill var du vill på skivan om du använder en kontroller med den möjligheten, likadant som du kan skicka precis vad du vill över en CAT6 TP-kabel om du går ifrån Ethernet-protokollet.

Av dagbro

@Erik_T: Kör man helt utan sektorer får man in mer data eftersom man klarar sig med en kort spårheader istället för 18 längre sektorheaders. Men då talar vi inte om standard 3,5" floppy längre utan om ett helt annat protokoll med andra för- och nackdelar (t.ex. måste du då i princip läsa och skriva ett helt spår i taget).

På samma sätt kan man flytta mer data över en "Ethernet-kabel" om man designar ett eget protokoll med helt andra kravparametrar än de Ethernet blivit designat för - Men då är det inte längre Ethernet.

Av dagbro

@Karaff: Lagringsmedia och kommunikationsprotokoll har alltid overhead för att skapa någon slags struktur i datan man skickar eller lagrar. Jag skulle inte räkna det till utrymme som "försvinner" när det är en cost of business med själva protokollet. Du kan lagra 1,44 MiB och så är det bra med det.

Likadant skickar en 1 Gbit/s ethernetanslutning ungefär 1,25 miljarder 'ettor och nollor' per sekund, eftersom datan du skickar kodas på ett speciellt sätt för att ge struktur och tillförlitlighet. Och det behöver vi inte se som en ren förlust, för utan strukturer och protokoll går det inte att skilja data från brus.

Av dagbro
Skrivet av Zyzz:

Vad för filer är max 1.44MB? krypteringsnycklar?

Det var inte så att man designade dem till att passa en speciell filtyp, man gjorde dem bara så stora som möjligt.
En 3,5" floppy har 2 sidor med vardera 80 spår, där varje spår har 18 sektorer á 512 B

2*80*18*512 B = 1,44 MiB.

Det finns massor av filer som är mindre än 1,44 MiB - Krypteringsnycklar tar bara ett par hundra B. Men framför allt så var nästan ALLA filer mindre än 1,44 MiB när floppyn introducerades. Så även om de verkar meningslösa idag så var lagringsmängden rent relativt i nivå med dagens DVD och Blu-Ray.

Av dagbro

En bild kanske vore bra? Inte säkert att de är avnötta, ofta lämnar man tomma platser om man kan komma undan med färre kondensatorer än man tänkt sig.

Skickades från m.sweclockers.com

Av dagbro

@LoBBoZ: Passar på nu när vi har en expert här!

Jag tycker att ryggstödet i min 6000 är alldeles för bakåtlutat även i normalläge - finns det något sätt att justera ändläget så att jag får det längre fram? Eller är det något fel på gungan som gör detta? Stolen låter också en del när jag gungar, det klickar och "skrapar" lite lätt. Några tips från experten?

Av dagbro
Skrivet av NetWt:

Så tänk på att om de börjar prata om annat än just TV/PD apparater och du har något av ovan så är de kört om du försäger dig / Husransakan sker.

Husrannsakan får inte göras för ett brott som inte har fängelse på straffskalan. Så det är lugnt.

Av dagbro

@agressor: LTH, i Lund. Jag trivdes bra där (och flyttade iofs ännu lite längre än från Luleå) men jag antar att du nog är mer intresserad av LTU i Luleå.

Av dagbro

@agressor: Jag hade inga problem med det, även om jag kände mig lite vilsen precis i början när jag inte kunde komma ihåg riktigt basala saker i t.ex. enkel algebra. Men det var bara ett par veckor, för den första mattekursen man läser är i princip en recap av all matte man läste i gymnasiet, bara snabbare och mycket mer rigorös. Egentligen är det inte supersvårt, de som har god arbetsmoral, studieteknik och motivation tar sig igenom ganska lätt. På LTH var det tydligt genom att de som alltid hade högst medelresultat i mattegrundkursen var brandingenjörerna - där de flesta är f.d. brandmän i 25-30-årsåldern som kan det här med att gå upp i tid och göra något vettigt varje dag.

Något du kan göra innan du börjar är att kolla upp lite övningsmaterial i algebra och enklare trigonometri, så kanske du slipper skammen som jag genomled. Det finns där inne någonstans!

Jag vet inte hur det fungerar på andra skolor, men här har du en liten ordlista som gäller för LTH:
Föreläsning
Lektor eller professor står vid tavlan i en sån stor föreläsningssal som du sett på amerikansk TV, och undervisar i 2x45 min med rast emellan.

Övning
Du gör övningsuppgifter efter planering, antingen i läseboken, i separat övningsbok, eller i kursens övningskompendium eller häfte. Du sitter i övningssal (ser ut som ett klassrum) och har en övningsledare (antingen en lektor/professor eller en äldre student som jobbar extra) som du kan be om hjälp eller be att förklara något. På LTH hade vi oftast ganska små övningsgrupper och riktigt duktiga ledare så man fick gott om tid om man behövde det.

Ingen närvaro tas på föreläsningar och övningar så du kan gott skippa dem om du klarar dig. Se bara till så att du får all information om eventuella obligatoriska moment på något annat sätt eftersom denna ofta ges under föreläsningar.

Labb
Platsbokad övningstid med material - ibland bara en dator i datorsal, ibland med någon fysisk eller elektrisk grunka som du ska labba med. Inte bara kemilabb alltså. Labbrapport skulle skrivas på kanske 20% av labbarna jag hade.

Tentamen
"Tenta", 5 timmars slutprov på en hel kurs. Oftast det enda som avgör vilket betyg du får i kursen. Ofta pluggar du till dessa under sista kursveckan genom att skriva "extentor", tentor som har givits tidigare år i kursen. Det kanske låter konstigt att plugga så snävt, men eftersom uppgifterna utformats för att testa hela kursen ger det en ganska bra bild av vad man behöver lägga lite mer tid på. På LTH har man oftast 6 uppgifter där vardera ger 0-1 poäng. Poängen bestämmer direkt betyget som då är i den lite udda betygsskalan 3-5.

Sen lite studieteknik som har funkat bra för mig:
Läs dagens kapitel i läseboken innan föreläsningen. Även om du bara skumläst lite snabbt gör det rätt mycket för minnet att du känner igen det som kommer. Anteckna med penna och papper, det håller hjärnan aktiv och hjälper minnet ganska bra. Läs sen igenom dina anteckningar på kvällen för att, you guessed it, det hjälper för minnet.

Av dagbro

@agressor: Nope, jag har bara läst en G2-kurs i mekatronik i min master, så du får gärna ta mina ord med en nypa salt.

Jag är i ett relaterat ämne får man nog säga, har pluggat civilingenjör i elektroteknik med master i reglerteknik (tänk reglering av t.ex. Segway och drönare). Innan dess jobbade jag ett par år som servicetekniker för stora industriportar.

Det bästa för mig har varit att jag förstår så mycket mer av hur världen fungerar rent fysiskt, och att elektronik och reglerteknik inte längre är svarta magiska lådor utan något som går att förstå i detalj. Nu har jag också ett jobb där jag skapar istället för att serva någon annans konstruktioner, och där mina egna idéer och lösningar kan kännas värdefulla och nyskapande.

Jag känner att min bakgrund gav mig en hel del i skolan, att jag kände igen t.ex. olika typer av motorer som jag jobbat intimt med men aldrig förstått. Då och då kunde jag få en "kick" av att förstå hur något från min bakgrund fungerade - jag kan inte tänka mig att detta hade hänt om jag pluggade till något jag inte hade en bakgrund i, då skulle det nog kännas som "jaha, en sak till att klämma in i skallen" och sen vara glömt efter en månad. Om du pluggar maskin med din bakgrund skulle du nog också känna igen t.ex. olika mekaniska designelement som används i helikoptrar. Dessutom har du nog redan nu en mycket bättre intuition för mekanik än de som börjar från gymnasiet eller utan samma bakgrund - så på det sättet kanske du blir en bättre maskiningenjör än IT-ingenjör. (Ren spekulation, men du sa att alla tankar var välkomna )

Vad du än väljer låter det som om du är en klockren kandidat för att plugga till ingenjör.
Lycka till!

Av dagbro

Med risk för att göra det svårare för dig, du skulle också kunnat läsa till mekatronikingenjör - där läser du kurser i både mekanik och elektronik, och en del av den reglerteknik och programmering som krävs för att få dessa att samspela med varandra.

Överlag är det bättre att inte bry sig så mycket om vad som är bäst ekonomiskt, välj det som känns roligare och som du vill veta mer om. Det är svårt att ta sig igenom en ingenjörsutbildning utan intresse för det man läser, sen ska man ju jobba med det resten av livet.

Av dagbro

Råkade hamna i Imola i Italien när det var öppet för allmänheten på deras världskända racingbana.

https://farm5.staticflickr.com/4361/36678698911_204aef01b1_o.jpg

Imola by mdagbro, on Flickr

Av dagbro

Ska på tjänsteresa till Imola i Italien under nästa vecka, någon som vet om man får köra ut på banan och rejsa runt med hyrbil?

Tydligen är det åtminstone något slags öppet hus på onsdag där man får gå längs banan utan fordon. Ska bli roligt att se den i verkligheten, även om jag helst skulle sett den från en rolig bil.

Av dagbro
Av dagbro
Skrivet av snajk:

Idag så är, vad jag förstår, TV-leverantörer, alltså typ Comhem, Viasat, Boxer och liknande, skyldiga att uppge vilka som har ett abonnemang hos dem för radiotjänst och har man ett sådant så är det svårt att neka innehavet förstås.

Försäljare av TV-mottagare och sådana abonnemang är skyldiga att rapportera vilka som tecknar abonnemang eller köper en mottagare. De kan inte få reda på om du avslutat abonnemanget.