Inlägg

Inlägg som dagbro har skrivit i forumet
Av dagbro
Skrivet av Blomman90:

Ganska naivt att tro att fiber inte skulle kunna slås av trådlöst. Allt ni hävdar nu är ju baserat på dagens teknik och dagens kunskap. Som jag skrev i mitt inlägg så är ju det faktum att en kabel måste grävas ner till vartenda hushåll fiberns stora nackdel. Så när man pratar om vad som slår vad, så måste man även ta hänsyn till sådana saker. Ponera att du skulle få ut 99% av fibers kapacitet med trådlös teknik i framtiden (till en rimlig kostnad), men du slipper gräva en kabel till alla, ja då slår det ju fiber med hästlängder.

Möjligheterna är alltid mycket större i en skyddad fiber än i fria luften, så länge vi använder elektromagnetisk strålning för kommunikation. Större bandbredd och mindre störningar i fibern.

Av dagbro
Skrivet av ThreadRipper:

barnen blir påtvingade just precis ett (eller kanske två) språk, en viss sorts matkultur, en viss sorts leksaker etc. Och i extremfallet om man hårdrar det så blir du ju påtvingad föräldrar också var vad jag menade - dvs att välja ut Kristna tron som någon sorts syndabock och få det att framstå som att det är det enda barn påtvingas och att detta måste bort, är fel. På vilket sätt skulle en Kristen tro vara värre?

Inget av dina andra exempel innebär att barnets uppfostran baseras på lögner och påhitt.

Skrivet av ThreadRipper:

Att säga att "nej nu skall alla påtvingas ateism istället" (av någon anledning) ser jag inte något positivt med. På vilket sätt är den inte påtvingad menar du? Ateism är inte på något sätt "default"-värdet, det är inte "null" om du trodde det när det kommer till tro.

Ateism är inte något som är påtvingat. Självklart går det att påtvinga ateism, t.ex. genom att begränsa och förbjuda tillgång till religiösa texter, men det är knappast så det fungerar idag. Mina föräldrar (en sekulär kristen, en agnostiker) valde att inte döpa mig för att låta mig själv bestämma när jag var gammal nog. Mamma hade alltid en bibel hemma och var inte sen att uppmuntra mig om jag ville läsa i den, och det gjorde jag också. Men när det var dags att bestämma sig förstod jag för mycket av världen och vetenskapen för att förstå att det inte fanns något sanningsvärde i bibeln, och inget som utmärker den över andra religioner. Och tro mig när jag säger att skrifterna och predikningarna låter otroligt verklighetsfrånvända för en utomstående.

Skrivet av ThreadRipper:

Det är något som liknar en stor sekt som har omvandlat framförallt Kristna moderna samhällen till ett med värderingar från avgrunden och där ingenting är heligt.

Vilka är dina värderingar, och vad är det som säger att just dina är de rätta? Du skriver t.ex. i ett annat inlägg om att ateister vill "krossa kärnfamiljen", men det finns inga som helst tecken på att barn som t.ex. växer upp med homoföräldrar far illa på något sätt. Och det finns nog ingen som försöker förbjuda s.k. kärnfamiljer.

Om du menar i termer om människovärden och moral så är du också ute och cyklar. Ateism är inte på något sätt oförenligt med att man har en moralisk kompass, är empatisk och godhjärtad. Det är något som har med uppfostran och sociala normer att göra, inte med tro på högre makter.

Av dagbro
Skrivet av anon257891:

Ateister försöker inte bevisa att gud finns: de _förnekar_ att gud finns (i.e. de försöker bevisa att gud _inte_ finns).

Nja, det är inte riktigt samma sak. "Det finns en gud" är ett påstående som är omöjligt att motbevisa och lönlöst att ens försöka - Det enda du kan hitta är en avsaknad av bevis. Slutsatsen man kan dra från det är att det inte finns några verkliga bevis vare sig för eller emot, och därför inget fysiskt skäl att vara troende.

Att troende människor ser tecken är inte heller något verkligt bevis - Jag tror helt och fullt på att de ser tecken. Men att vissa människor ser tecken är inte samma sak som att det finns tecken. Vår hjärnas uppfattning av världen skiljer sig ofta drastiskt från verkligheten. (se List of Cognitive Biases)

Av dagbro

"Det finns en gud" är inte ett falsifierbart påstående. Det går inte att bevisa att det inte finns, men det finns heller ingen anledning att tro att det finns det från första början.

Skickades från m.sweclockers.com

Av dagbro

Det är nog en standardkontakt som designern valt på måfå ur en katalog med hundratals olika kontakter (dvs inte nödvändigtvis någon standardiserad fläktkontakt). Har du bild på andra änden, och kan du mäta avståndet mellan pinnarna?

Skickades från m.sweclockers.com

Av dagbro
Skrivet av Silcan:

Men telia har ju inget avtal med facebook eller twitter, tele2 kan göra exakt samma sak dom med. Sen kan ju telia och tele2 med andra kriga hur mycket dom vill ge fri 4g surf till. I slutändan kan vi ju bara få mer fri surf eller?

Nej. Det som händer är att majoriteten nöjer sig med att surfa fb/twitter i första hand, vilket gör att operatörerna kan ta mer betalt för annan data. Det blir på något sätt nischat, en premiumtjänst att surfa på t.ex. Sweclockers.

Av dagbro
Skrivet av tvelander:

Tre ändrade sina regler för gratismusiken. Du kan fortfarande strömma musik utan att data dras, men när din data tar slut så kan du inte längre strömma musik "gratis".

Från feber

"från tre"

Hos oss på 3 är det fri surf på musikstreaming upp till 70 GB. Det innebär att du kan lyssna på musik i stort sett dygnet runt, utan att det påverkar din surfmängd.

Det är ju fortfarande ganska vrickat. Data är data, varför ska 3 bestämma vad man får göra med den? Detta gör ju att priset på annan data i praktiken blir artificiellt höjt, eftersom annan trafik måste dela på det som blir över när folk inte bryr sig om musikdata.

Skickades från m.sweclockers.com

Av dagbro

Då håller jag helt med @perost om att en avancerad kompaktkamera som t.ex. RX-100 II är det självklara valet - I stort sett samma bildkvalitet som en systemkamera med kitoptik men i ett MYCKET mindre format. Dessutom har den Wi-Fi som hon ju ville ha.

Av dagbro

@izzie: Snyggt! Även om den är brusig tycker jag inte att det stör, det bidrar bara till den råa känslan i bilden. Sen tycker jag ibland att Fujis brus på något sätt är snyggare än andras, men jag kanske är partisk.

Av dagbro

@mrqaffe: Jaså, TV-avgiften har de insett felet med, men inte den vidriga kassettskatten?

Av dagbro

@Paddanx: 600 varv är ett ganska stort projekt, särskilt med buss. Men E-styrelsen körde 500 varv i Sony-rondellen när de firade 50 år.

Polisbesök vid 2:30. "Är det gatufest?" -"Nääe vi kör rondell.."

Av dagbro
Skrivet av Aktsu:

Nej, de är idioter och anledningen till varför de tror jag har helljusen på är för att de är idioter. Meningen kunde egentligen stannat vid att de är idioter, resten följer av det förstnämnda.

Du låter som en väldigt trevlig och sympatisk människa.

Skickades från m.sweclockers.com

Av dagbro

@Aktsu: De är alltså idioter för att de blir bländade? Xenonljus lyser ofta mycket starkare än halogen (och bländar mer), så om någon blinkar tror de nog att du glömt helljuset på.

Skickades från m.sweclockers.com

Av dagbro

Inget av de i TS.

Hitta bara något unikt som går att uttala, t.ex. med detta verktyg:
https://scratch.mit.edu/projects/57822196/

Några exempel:
zefara
fujota
zipako
shekata
poxibo

Av dagbro

3, 4 och 6 har klart mest detaljer i bilden. Nummer 4 ser ut att vara snäppet skarpare men har för övermättade färger. Nummer 6 ser bra ut men verkar inte fånga mer detaljer än 3 trots att bilden är "mer inzoomad", därför blev det 3.

5 är rejält oskarp och 7 har massvis med moiré (kan det vara en Fujifilm X?). 1 och 2 är inte superbra men helt okej om man behöver den breda bildvinkeln.

Noteras bör att jag inte ens läste kommentarerna innan jag röstade, allt för att vara så opartisk som möjligt.

Av dagbro

Det går inte att resonera någon ur en ståndpunkt som de inte resonerat sig fram till.

Jag tror att vi kan stänga tråden nu.

Skickades från m.sweclockers.com

Av dagbro
Skrivet av MickeBoy:

Jag fattade inte det där med avskärmningen.

Halvljus är avskärmade för att kasta så lite ljus som möjligt över en viss gräns, det ser man tydligt om man ställer bilen mot en vägg - Ljuset minskar betydligt ovanför en viss höjd upp på väggen (aka över en viss vinkel från lyktan sett). Men det blir inte helt svart, de lyser en hel del över den gränsen också. Annars skulle du inte se lyktan lysa alls om du var över gränsen.

Skrivet av MickeBoy:

Frågeställningen som jag ser den är varför det finns bilister som kör med dimljus + halvljus när det bländar. Jag hävdar att det inte är ljuset som bländar de som klagar utan det faktum att de vet att vederbörande gör en lagöverträdelse och då måste de minsann tala om det.

Den frågeställningen kommer du inte långt med. Människor gör alla möjliga konstiga saker och ting. Att något är oschysst, olagligt eller ologiskt har aldrig hindrat en tillräckligt motiverad människa.

Och du kan hävda dig grön och blå, det blir inte sanning för det. Även om de människorna säkert finns är det omöjligt att skilja på en sådan och någon som verkligen blir bländad*. Och de senare har vi flera stycken bara i denna tråd.

*återigen, med bländning menar jag att mörkerseendet blir mer nedsatt än vid möte med en vanlig bil med korrekt inställda halvljus.

Skrivet av MickeBoy:

Är det därmed OK att själv bryta mot lagen för att påminna någon annan?

Flera i tråden har redan sagt till dig att ljustut inte är ett lagbrott. Du citerade en lagtext om helljus, som är en annan sak - trots att de använder samma lampor. Visa mig ett fall där en person blivit dömd för en ljustutning.

Av dagbro
Skrivet av lain:

Det har inte bara med ljusprofilen att göra med.

Med ljusprofil menar jag hur bakgrundsbelysningen lyser. Det är nog den enda skillnaden såvitt jag vet?

Närmare bestämt att varje bildruta bara belyses en kort stund och att bakgrundsbelysningen sen blir svart till nästa uppdatering.

Av dagbro
Skrivet av Nixta:

Jag har inte läst igenom hela tråden, men hur bländar det? Jag har aldrig blivit bländad. Kör inte heller min dimljus.

Det handlar inte om någon smärtsam bländning som t.ex. när du tittar in i solen, men kontrasten (egentligen djupsvärtan) i ögat försämras markant runt omkring en ljuskälla*. Och med dimljus + halvljus har man dubbelt så många ljuskällor och kanske 75% mer ljusflöde, precis vid sidan om det mötande trafikanter vill se som bäst.

Tänk på det nästa gång du kör i mörker - Mörkerseendet är bra mycket värre om du tittar nära en mötande bils halvljuslyktor.

*p.g.a. ströljus i ögat, dels från reflektioner m.m. i ögats lins, och dels från transmission genom iris som inte är helt ljustät.

Av dagbro

@Edge1:

Lightboost bör gå att köra utan V-sync då det bara ändrar ljusprofilen i skärmen (?). Low Persistence-teknik (som lightboost är) gör förresten otroligt mycket för rörelseskärpan, det ser vem som helst som provat t.ex. Rift med och utan, eller spelat på CRT som också har kort lystid. Med LP i Rift DK2 räcker det t.ex. med 75 Hz för att få det knivskarpt i rörelse.

Skickades från m.sweclockers.com