Inlägg

Inlägg som Glyph har skrivit i forumet
Av Glyph

Köp en CPU-hållare, ex https://www.dustinhome.se/product/5010470847/datorhallare-i-s...
Tycker det är bästa stället att ha datorn. Den kommer bort från skrivbordet och är inte längre ivägen. Tycker det gör en hel del för ljudnivån ocksä. Men du borde oavsett se över förslagen ovan med fläktprofiler och dammstädning.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Glyph

Grafikprestanda är inte riktigt mitt område, men kan man maxa dagens spel i 4k med endast ett GTX 1080?

Av Glyph

Verkar inte som att Fractal Design har något av sina mindre chassin i vitt, utan då får du gå upp till det onödigt stora R5. Du borde titta runt själv efter något chassi som du tycker är snyggt!

Skickades från m.sweclockers.com

Av Glyph

Det står 115x på kylaren, det betyder 1151 och 1150, så det behöver du inte vara orolig för. Annars ska du alltid lita på tillverkarens hemsida och inte vad olika butiker skriver.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Glyph

Behövs det en CD-läsare? Det går att kapa en hel del på lådstorleken om man inte behöver den delen av lådan.

Annars kan du gå ner till mITX också. Inet verkar dock ha lite dåligt urval av billiga moderkort i den formfaktorn. Men Komplett har t ex detta för 150 kr mer https://www.komplett.se/product/909741/datorutrustning/moderk...

Skickades från m.sweclockers.com

Av Glyph
Skrivet av Frekeb:

https://www.inet.se/kundvagn/visa/10186929/
Blev ombedd att komplettera med tangentbord, mus och skärm, så jag fick ihop detta. Problemet är att processor, moderkort och nätagg saknas i lager. Processor och moderkort hittar jag på andra ställen, men vad vore ett bra alternativ till nätaggregatet?

Behöver du ett extra nätverkskort utöver det inbyggda på moderkortet?

Skickades från m.sweclockers.com

Av Glyph

Jag håller med Yatagarasu. Ta en G4560 som CPU och köp ett bättre nätaggregat istället. Nätaggregat och hårddiskar är det som jag oftast sett gått sönder genom åren.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Glyph
Skrivet av Streamdog:

Det är enklare att byta GPU med tiden i och med att uppgradering av CPU över ett generationsskift medför att du måste byta moderkort och eventuellt RAM-minne.
Tror därför många tycker att det är bättre att satsa på en riktigt bra CPU direkt för att sedan bara behöva köpa ny GPU när den börjar bli lite trött.

Instämmer, hellre lägga mer på CPU än på GPU

Skickades från m.sweclockers.com

Av Glyph
Skrivet av Kronvrak:

Ha!
Har en AMD A10-5700 FM2 processor och dito AsRock m-itx moderkort, båda från 2012.
Köpte ett Sapphire RX480 Nitro grafikkort + 8 GB 1600MHz RAM. Det funkar men processorn (kanske även mobot också) är riktiga flaskhalsar.

Grafiken och flytet är OK, utan att man måste stänga av all grafikgodis men laddtiderna för spelen är kämpiga... Har en speldator i5+gtx 970 (som på sin höjd är mellanklass) och har samma online spel på båda och den är mycket snabbare och smidigare...

Fick gå in i BIOS/UEFI och stänga av prollens integrerade grafikkretsar, för att få datorn att använda RX480 kortet.

Har du en SSD?

Skickades från m.sweclockers.com

Av Glyph

Detta har inget med AHCI eller strulande hårddiskar att göra, gör som perost säger.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Glyph

Du har 2 st chassin.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Glyph
Skrivet av Nedomansky:

Ingen som vet när de nya apparaterna börjar pumpas ut till butikerna?

Om du tittar i histpriken på Prisjakt kan du se när förra årets modeller kom ut. Rent generellt för TV-apparater brukar det dock vara runt maj, kanske något tidigare.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Glyph
Skrivet av Maksi256:

Anledning för att jag tog ett sånt modekort var för att jag kanske ska overclocka. Har du ett bra tips på ett modekort runt den pris klassen?

Inet har för tillfället 8st moderkort under 1500 kr med Z270 kretsen som behövs för överklockning https://www.inet.se/hitta?q=Z270&warehouseId=00&sortColumn=Pr...

Har tyvärr inget mer konkret tips än så, men enligt min erfarenhet är moderkort med samma styrkrets väldigt lika. (Bortsett från expansionsportar, som för det mesta inte behövs)

Skickades från m.sweclockers.com

Av Glyph

Med dina spel hade jag gått på ett 1070. Jag hade även försökt hitta ett billigare moderkort, man behöver inte ge mer än 1500 om man inte har något speciellt krav, vilket du inte verkar ha?

Skickades från m.sweclockers.com

Av Glyph

Har du provat factory defaulta BIOS?

Som har sagts är det något annat i datorn som reserverat minnet. Har du några instickskort som du kan prova att ta ut?

Skickades från m.sweclockers.com

Av Glyph
Skrivet av anon186252:

Sant, förstår dock inte varför de vägrar.

Gissningsvis för att det är vad standarden egentligen säger. XMP räknas som överklockning.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Glyph
Skrivet av Cadtekniker:

Som tidigare nämnt, ej överklockningsbar processor.
Står inget om kylaren till processorn (Följer väll inte med nu för tiden) så antar att dom slängt i något billigt.

Kylare följer med den modellen, så det lär med stor sannolikhet vara den.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Glyph

Förra generations XPS 15 börjar redan på 15k, http://www.dell.com/se/p/xps-15-9550-laptop/pd. Hae lite snålt med minne och hårddisk, men det kan man antingen uppgradera hos Dell eller köpa till själv separat. Kommer lite över budget fötstås, men det kanske är inom räckhåll? Finns denna för 17k också http://www.dell.com/se/p/xps-15-9550-laptop/pd?oc=cnx5532&mod...

Jag har en några år gammal variant av XPS13 som jag är mycket nöjd med. Bra hårdvara och allmän kvalitetskänsla.

Edit2: 15k+ tydligen även på nya generationen http://www.dell.com/se/p/xps-15-9560-laptop/pd men beror återigen på exakt konfiguration.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Glyph
Skrivet av Bjorn80:

Hej igen, har försökt mig på att plocka ihop ett paket på egen hand och undrar om det håller måttet och/eller om det är något jag bör byta ut för att det inte fungerar ihop eller något där jag kan spara in lite. Är osäker på om mus och tangentbord är något att ha, men det var bra pris på det. Det är en aning över min ursprungsbudget, särskilt som jag inte lagt till Windows till kostnaden än, men hyfsat hanterbart.

https://www.inet.se/kundvagn/visa/10162410/https://inetimg.se/img/tiny/forum-divider.pnghttps://www.inet.se/kundvagn/bild/10162410/

Du saknar CPU-kylare. Sedan är din GPU alldeles för svag för att passa bra ihop med den CPUn. Då tyckte jag @Chris_Kadaver hade balanserat det bättre.

Finns några hundra att spana på att ta ett billigare chassi också. I alla fall ett Define C, kanske till och med gå ner till deras Core serie.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Glyph
Skrivet av Paddanx:

Av vad jag vet så använder HDD idag både BCH och LDPC för att rätta till fel. Problemet är att de inte skriver om datan innan det är försent. Mao, du skriver en sektor med data. Denna börjar sakta bli dålig...
När väl disken behöver använda LDPC ECC för att rätta till den borde den skrivas om, men det gör den inte. Utan den ligger kvar... tills den dagen där disken kämpar och kämpar och till slut misslyckas. Din enda varning är att det blir väldigt långsamt att läsa, då LDPC som kör många omgångar sänker prestandan rejält.

Detta är varför scrubbing på ECC filsystem är kritiskt för att rätta till felen innan de är så långt gångna att de inte går att laga, samt varför även på normala datorer mjukvara disk "diskfresh" (gratis för hemanvändare), Spinrite (kostar), HDD regenerator är kanonbra program på att hålla disken läsbar.

Dessa mjukvaror i grunden struntar i filsystemet och tar ren-rå data från disken och läser den från en sektor, och skriver samma data tillbaka till samma sektor. Mao.. återskriver den. Spinrite och HDD regenerator gör även reparationer på dåliga sektorer genom att läsa 1000+ gånger tills de lyckas och bygger upp datan igen från skadade sektorer.

Notera dock... ingen av ovanstående lösning räddar dig från bit-röta. Samtliga program och samtliga ECC nivåer kommer att misslyckas nån gång, inte genom att skrika "fel" utan genom att säga "rätt" när det är fel. Sektor-läsfel är dock mycket, mycket mer vanligt.

Måste ge heder åt @xxargs dock, för en mycket bra förklaring

Detta får mig lite grann att tänka på fördelen med RAID-diskar gentemot consumer-diskar. (I alla fall tidigare var det så) att de har annan firmware som rapporterar upp läsfel till kontrollern istället för att försöka om-och-om igen och därmed svara långsammare. Då fick överliggande lager reda på att något var fel ännu tidigare, innan sektorn har blivit för gammal/sliten.

Tidigare har jag mest tänkt mig att detta var för att förbättra hastigheten, att man inte ville ha en disk som gjorde upprepade försök innan den svarade när datan fanns snabbt tillgänglig på en annan plats i RAIDen.

Tack för utförlig förklaring @xxargs även om det är lite överkurs för mig