Inlägg

Inlägg som Glyph har skrivit i forumet
Av Glyph
Skrivet av Paddanx:

Säger så här. Om det är saker du bryr dig om, helt klart. Inte kul när ens digitala bilder får ränder eller färgfel, tro mig. Sen går man till backupen och hämtar och ser exakt samma fel. Jag har mao missat det, diskens ECC har missat det och den är förstörd.

Att lagra det perfekt är kanske inte något som är kritiskt på ens spel, eller ens OS. De kan laga sig själva, checksumma och lite annat. Men att lagra viktiga saker bara med tex RAR och lägga in checksummor mm, eller bara MD5 checksummor på sakerna, så du har en chans att laga felen, samt enkelt testa för dem är rätt underskattat. Inte minst innan man tar bort en gammal backup för att verifiera att den man ersätter den med är frisk.

Både ja och nej.

Som ovan säger, det är typ min värde på modellen. Det är mao värsta fall scenario, och det kan vara betydligt bättre. Sen har du även sk tysta bit-felen. De fel som flippar en enda bit, som HDDns ECC missar. Du ser dem aldrig förrän du öppnar filen. Var så jag upptäckte detta problem, och läste på.

Jag tycker alltid det är svårt att veta vilket av de 2 olika felen som avses när man pratar om sånt här. Men jag antar det mesta i (början av) tråden behandlar fallet att man får fel som HDDns CRC upptäcker. Och det borde väl bara vara i fallet att du får ett bitfel som stämmer överens med CRC som en checksumma för filsystemet hjälper? Annars kommer ju disken att berätta för dig att det inte gick att läsa. Och du kommer veta felet oavsett filsystem.

---

På ett lite annat tema. Varför kör inte diskarna med någon bättre felkod än än uråldrig CRC, SHA1 t ex? Är det av prestandaskäl? Eller har jag legat gömd under en sten för länge så det faktiskt har hängt något på detta område de senaste åren?

Av Glyph

Jag har för mig att jag läst en tråd här på Sweclockers där problemet var att minnena kördes i Single Channel, hur kör dina?

Edit: letade lite men hittade inte tråden. Jag tyckte dock det lät konstigt, så därför jag kommer ihåg det.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Glyph
Skrivet av Sickan007:

Okey, vad är en bättre cpu då? Vad är Kaby Lake?

Jag hittade tangentbord och mus hemma som duger så jag hoppar det.

Ja, Kaby Lake, de börjar på 7xxx i modellnamnet och är den nya generationen. Kanske en i7a också.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Glyph

Skruvkitet behövs inte. Du behöver inte heller några speciella skruvmejslar, så ifall du har några hemma redan kan du skippa de också.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Glyph
Skrivet av Hottestbacon:

Jag hade kört på en bättre cpu och sen den integrerade grafiken. Är den inte rätt mycket bättre i Kaby Lake också?

Tangentbord och mus har trillat bort, men det är ju mycket av en smaksak vad man väljer.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Glyph

Med risk för att gå lite off topic så vill jag nämna att RAID+snapshots skyddar mot det mesta. Det är såklart ingen ersättning för backup av det viktigaste. Men med det är man skyddad mot både diskkrascher, cryptolocker och lite liknande. Brand, strömspikar och grova användarfel kvarstår dock.

De diskarna som jag personligen har bäst erfarenhet utav är för övrigt Samsung.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Glyph
Skrivet av Sickan007:

Jag kan tycka 15.000kr är lite mycket för ändamålet, är det något man kan snåla in på? Datorn ska vara snabb och hålla ett par år.

Håller med om att 15k kan vara lite mycket. Behövs 3tb disk? Ta annars en lite större SSD och skippa den mekaniska helt. Du kan också spara genom att ta en icke k CPU och inte överklocka, då får du också billigare moderkort och kan skippa CPU-kylare. Någon speciell funktion som behövs av Windows Pro? Köp annars Home och spara lite där också.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Glyph
Skrivet av kodiak:

Är jag blind, eller har du missat grafikkortet?

Finns integrerat i processorn, jag ser ingen anledning till att köra på ett diskret grafikkort i detta fallet.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Glyph

Finns ju annars diverse sidor online där man kan tjäna lite pengar, exempelvis denna https://2captcha.com
Lär nog inte bli några större summor, men det ställer inte heller några speciella krav på dig.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Glyph
Skrivet av Zeyriix:

Tack för svaret
Jag jobbar nu som svarvare och jag har 26tkr
3 år erfarenhet så det blir inte så stor skillnad på löner
Fast jag tappade lust och vill byta hela branschen
Tack igen

Skickades från m.sweclockers.com

Som de andra har sagt får du nog något mer än så i ingångslön. Sedan får man tänka på löneutvecklingen också. Jag vet inte hur det ser ut i din bransch, men som utvecklare kan du räkna med ca 5% de första åren, mycket beroende på hur duktig du är.

Av Glyph
Skrivet av Datate78:

Fortsätter letandet...killen fyller först 25 mars...så är ingen panik. Budgeten är satt till 6500kr. Dock visade det sig att det inte finns något chassie...så där strulade det till sig lite. Vi funderar dock på om han inte själv kan spara lite pengar för att kunna köpa t.ex ett chassie han vill ha...för budgeten är ganska ansträngd som synes.

Tycker systemet i övrigt ser rätt okej ut...eller tänker jag fel? Känns som komponenterna borde lira med varandra!?

Processorn är inte den vassaste, men har läst å kollat runt en massa senaste dagarna, och processorn verkar ju anses som det bästa budgetvalet för en billig gamingdator. Dessutom finns ju möjligheten att om något år byta till en bättre processor (i5 t.ex) då moderkortet stöder alla kaby lake.
Minne ser jag väl ingen anledning att gå över 8gb i dagsläget.
Moderkortet...hmm...ingen aning vad man skall välja, utöver att det verkar enklast att köra på B250 för att slippa uppdatera bios å liknande. Vet inte om intel pentium (kaby lake) är låsta eller går att överklocka...gå det så vore det ju smidigt om moderkortet oxå hade de möjligheterna (med en bättre kylare förstås).
Hårddisken tycker jag att man bör köra SSD om ekonomin tillåter...240GB borde räcka för windows, lite skrivprogram, CS:GO och kanske 2-3 spel till. Går ju att utöka enkelt med tiden.
Grafikkortet funderade jag mycket över. Var inne på 1050ti och motsvarande radeon-modeller...men 1060 verkar vara ett bra kort, och ett stort steg upp från lillebror 1050. Nu blir iofs processorn flaskhalsen...men känns bättre att maxa processorn och ha ett grafikkort som klarar byte till snabbare processor i framtiden.
Nätagget....hmm...500W ska ju räcka utan problem...och evga brukar väl göra bra agg?

Sen kommer det här med chassie... Själv kör jag ju Fractal Design R5 med fönster....tokbra! Underbart att bygga i, snyggt, rymligt och ljudisolerat. Kan inte önska något annat, men det kostar ju 1100-1200kr.
Budgeten rymmer inget chassie....men vi klurar på att försöka få fram några hundralappar till, då ett bra chassie ändå är rätt viktigt. Har ingen koll på vad man skall kolla efter i lite lägre prisklasser. Killen fyller väl 14, och jag tror han skulle gilla nått lite coolt. Gärna fönster å lite belysning...om ni hänger med... men gärna inte dyrare än 5-700kr. Gärna skapligt lättbyggt och gärna relativt tyst.

Här är senaste paketet jag tagit fram:

Processor: Intel Pentium G4560 Kaby Lake 3.5GHz 799 kr Komplett
Moderkort: Gigabyte GA-B250M-DS3H 849 kr Netonnet
Minne: Crusial DDR4 2133MHz 8GB 639 kr Komplett
Hårddisk: Kingston SSDNow UV400 240GB 2.5" 948 kr Komplett
DVD: ASUS DRW-24D5MT 199 kr Netonnet
Grafikkort: EVGA GeForce GTX 1060 3GB SC Gaming 2 399 kr Komplett
Nätagg: EVGA 500W White 529 kr Netonnet
Totalpris: 6362kr

PS. Ser ju nu att vi har ca 150kr upp till budgettaket....och bör även komma in 200-300kr till från en släkting, så finns ju då redan runt 400kr i potten för ett chassie, eller andra komponenter som behöver bytas... Chassie är väl dock viktigast.
Så jag ljög kanske lite om maxtak på 6500kr...vi snackar kanske 6800kr...jaja.
Tips på "coolt", lättbyggt, förhållandevis tyst chassie, gärna med fönster, för en 14årig spelkille....men som inte bör kosta mer än kanske 700kr...isch...

Hade ju önskat snyggare moderkort och snyggare ram-minnen oxå...men får lägga det åt sidan pga budgeten.

Inget chassitips från mig, men lite andra kommentarer :

1. Om der inte ska köpas förrän i mars är det lite tidigt att leta nu då AMD troligtvis kommer ha släppt nya grejer tills dess.
2. Skippa DVD om du inte vet att du måste ha det.
3. Tveksam till att en fjortonåring bryr sig om ljudnivån så mycket att man behöver tänka på det vid val av chassi. De jag känner prioriterar hellre prestanda och blinkande lampor.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Glyph

Vilken process är der som tar all CPU i task managern när den går upp till 95%?

Skickades från m.sweclockers.com

Av Glyph

ADSL är generellt sätt bättre än 4G för spelande. Jag hade inte alls varit orolig för en försämring, jag tror snarare att det blir en förbättring.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Glyph
Skrivet av yrfhar:

Sedan kommer ju Nvidia Gamestream. Spela tunga spel online med vilken dator du vill och då funkar din Mac. Kostnad per timme men kommer inte ihåg hur mycket och om det kommer till Svedala.

Det lär inte komma till Sverige på ett bra tag, inget som är värt att vänta. Det har nyss visats upp (lanserats?) i USA. Kostnaden var dessutom 300 kr för 10h om jag minns rätt.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Glyph

Ja. Som DaBone skriver har det inget alls med varandra att göra. Du behöver inte ens ha HDMI på båda två.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Glyph

Båda de två är ju dock fullstorlek, jag rekommenderar istället https://m.prisjakt.nu/product/1525270 har fördelen att du inte heller behöver flytta donglar eller para om det när du byter mellan plattan och pajen.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Glyph
Skrivet av Laxpudding:

De kommer att smygas ut i butikerna under perioden feb-maj med en del toppmodeller lite senare. Priserna är som högst nu på våren och lagom till mellandagsrean 2017 kostar de hälften så mycket.

Det är med andra ord utmärkt tillfälle att fynda 2016 års modeller snart

Skickades från m.sweclockers.com

Av Glyph
Skrivet av evil penguin:

Vad jag förstår så har TS i dagsläget ett GTX970 i sin speldator, som de tänker flytta till någon form av HTPC när de ändå skaffar nytt grafikkort till speldatorn. GTX1080-kortet skulle alltså vara till speldatorn och GTX970 blir lösningen för 4K i HTPCn, mycket för att det kortet finns och blir över.

När TS då dessutom snackar om att vilja spela lite även på HTPCn så är det knappast värt att byta GTX970 mot t.ex. RX460. Blir väl några hundralappar man får loss i det bytet men vad gäller spelprestanda så har man ju bytt ned sig rejält.

Då missförstod jag. Jag trodde det letades ersättare till 210-kortet eftersom det inte klarade 4k film.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Glyph
Skrivet av Raappana:

Vill kunna kolla på 4k film med hdr och kunna spela lite på den också. Filmburken är en 3770k med ett geforce 210 just nu det klarar bara 1080p.

Efter din beskrivning av vad du ska göra med datorn förstår jag inte varför du är inne på så dyra grafikkort. Räcker inte ett RX 460?

Skickades från m.sweclockers.com

Av Glyph

Gör du något annat än se på film på "filmburken"? Om inte så är SLI ganska onödigt där. Jag hade köpt det billigaste som funkar till 4k och behållt det andra att spela med, såvida du inte vill uppgradera båda två. Då borde man kunna komma undan med bara några hundra.

Skickades från m.sweclockers.com