Inlägg

Inlägg som Glyph har skrivit i forumet
Av Glyph
Skrivet av NoCc:

Risken med RAID 1 är att det ger en falsk säkerhet. Ja, om en hårddisk krashar så är du skyddad, men vad händer om en hårddisk börjar skriva korrupt data? Vad händer vid användarfel som tar bort/skriver över viktig data? RAID 1 gör ingenting för att skydda er i dessa lägen. Därför är det mycket mycket bättre att skapa en riktig lagringslösning som ligger på erat lokala nätverk

1. Ni får äkta backuper som skyddar mot korruption/användarfel
2. Ni får precis samma rendudans ifall en disk krashar, det är bara att sätta i en ny
3. All data blir teoretiskt åkomlig från precis vilka datorer ni vill

Ni får sämre prestanda då disken är snabbare än nätverket men som sysadmin får jag ont i magen av att tänka på folk som arbetar med kritiska grejer som förlitar sig på RAID 1.

Jag håller helt med dig

Problemet med att ha allt på nätverket är egentligen två:

1. Sämre prestanda
2. Vi pratar några hundra TB, och då blir det väldigt dyrt att ha allt på ett SAN+backup. Hade inte prestandan varit ett problem kanske kostnaden hade varit försvarbar.

Man får helt enkelt överväga hur viktig sin data är.

Av Glyph
Skrivet av AkUs:

Jag hade köpt ett moderkort för ca 800-1000kr. Nätagget går hur bra som helst.
Köp billigaste GTX 1050 och få loss pengar till en I7-7700k.
Du kommer vara nöjd med ditt 1050 i ca 2 år i WoW och sedan när du känner att
ditt 1050 gjort sitt så köper du något nytt grafikkort då. Då kommer du ha en CPU
som kommer möta upp ditt nya GFX perfekt.

I7-7700 = 4000kr
GTX 1050ti = 1500kr
Moderkort = 1000kr
= 6500kr

Detta istället för

I5-6600 = 2500kr
GTX 1060 = 2500kr
Moderkort = 1500kr

= 6500kr

Så tänker jag.

Så hade jag också gjort. Jag lägger hellre mer pengar på CPU än på grafikkortet. Mest för att grafikkortet är enkelt att uppgradera om något är när det inte räcker till längre. Och tills man gör det kan man successivt sänka inställningarna i de nya spelen som man vill spela.

Av Glyph
Skrivet av NoCc:

Det är självklart svårt att veta utan att se exakt vad ni har för behov och hur eran situation ser ut det finns självklart många olika lösningar med för/nackdelar, men det faktumet att ni behöver flera skärmar som drivs i 4K stryker nästan automatiskt alla laptops. Priset börjar skena iväg alldeles för mycket jämnfört med en stationär.

Sitter just med 2x 1920x1080 och 1x 1680x1050 via en laptop och jag tror det är tillräckligt för "the common man"

Jag blir lite nyfiken över RAID'et dock. Jag utgick att du pratade om RAID 1, men med tanke på prestandakraven du pratar om så gissar jag nu på att du pratar om RAID 0?

Men om det är RAID 1 så ser jag verkligen inte idén bakom det. Då RAID inte är en form av backup utan redundans för att hålla uppe driften, och i vilken situation tänker man på sådant för utvecklare? Då får jag upp en bild i huvudet på utvecklare som sitter och panikkodar live i produktion medans en fabrik producerar något och om ni slutar knackar så stannar bandet.

Det är dessutom lite utanför trådens ämne

Det jag egentligen ville framföra var att det finns andra fall än spel där prestanda är viktigt, både den oöverklockade och den överklockade. Samt att det även finns de som gör valet på företag vad som ska köpas in, det är inte bara något som man får.

Kanske kan vara värt att undersöka laptops igen dock, ett till argument emot laptops är att stöldrisken är högre för dem. Sedan behöver vi i dagsläget 2 fysiska nätverkskort på grund av hur nätverksinfrastrukturen är uppbyggd, men det går ju att ändra på med fler VLAN. Oavsett så väger nog ändå prestandaargumentet tyngst, kan man spara 20% av kompileringstiden på det man gör 20 gånger om dagen så är det värt mycket.

Vi kör RAID1 för driftsäkerheten. Det man behöver ha snabbt ligger på SSD, men bulklagringen ligger på HDD som är större. Nu börjar det ju dock komma SSD uppemot 1TB, så det är möjligt vi snart kan skippa HDD:n helt. Det jag menade med prestandan för disken är att det finns behov av både mycket data (HDD) och snabb data (SSD).

Nej, RAID är ingen backup, men det skyddar mot diskkracher, vilket jag gissar är en vanlig anledning till data förlust. Data som inte går att återskapa får man ha på ett SAN/NAS. Om ens disk kraschar tar det ändå någon dag att komma tillbaka där man var innan, det är skönt med RAID då. Kostnaden för en extra hårddisk är så liten att det är mindre än vad en utvecklare kostar 1h. Kan man då spara en arbetsdag på 8h för något som händer var femte år är det lätt värt det.

Av Glyph
Skrivet av NoCc:

Prestanda är en sak, men resten av dina punkter känns ju inte relevanta?

Dels är det inget som hindrar dig from RAID i en laptop, men varför skulle man välja det över någon cloud lösning och vilken modern docka som helst erbjuder flerskärmsstöd.

Erkänner att jag är lite dåligt insatt. Men sist jag tittade på laptops var det svårt hitta med plats för 3 diskar. (1 snabb SSD, 2 HDD i raid). Flerskärmsstöd har jag bara antagit är dåöigt. I de flesta fall funkar 2 1080p bra, men vi behöver upp till 3st 4k.

cloudet är för långsamt att skicka stora mängder data till. Inser nu att vi kanske håller på med lite en annorlunda produkt som även i sig är ganska prestandakrävande, så det krävs både ordentligt med hårddiskbandbredd och utrymme, samt grafikkort.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Glyph
Skrivet av Paddanx:

Enda jag ser som svar är samma blabrande svar för att din lilla marknad ska lysa.
Okej.. Stockholms arbetare som knackar kod... ni tydligen kör på överklockade 7700k?
Så är det... en pissmyra i skärgården till antal, eller färre?
För av de 9 miljoner personer i Sverige så är det lätt 50% spelade personer... på något sätt. Men inte tusan ser jag 4,5miljoner kodknäckare.

Helt ärligt... var i helskotta tror du dessa personer finns, som:
1. Kör dessa excel /kodande programmeringen?
2. Faktiskt köper just sina egna maskiner och inte får en av sitt arbete?
3. Sitter och överklockar sina CPUer så en 6700k med samma IPC inte är nog?
4. Inte spelar spel som det mest krävande de gör?

Som många av oss försöker banka in i dig... du är en minoritet sett till dina behov av CPUer, även om vi älskar din kunskap.

Antalet folk som överklockar är en minoritet. Antalet folk som köper en 6700k/7700k och faktiskt pressar den, är en minoritet.
Men antalet som köper sin dator för en enda sak... spel, är en överväldigande majoritet. Inse det bara. PC-marknaden är död, utanför just PC-spel... något hela industrin vet, utom tydligen du. Kan nog tom säga så långt att nästan alla av dessa Stockholms arbetarna har laptops numera, då de har nog med prestanda även i dem för vad de behöver.

Även om dessa personer också surfar, också använder office program, och också gör annat, så är det väldigt få som ens märker skillnaden mellan en i3a och en 5.0Ghz 7700k i dessa fall... då det inte alls lastar CPUn. Ford Ka vs 800HK GTR båda @ 40km/h kommer ändå fram till affären lika snabbt

Men visst, jag håller delvis med dig i vem bryr sig om 65W vs 100W här på sweclockers... ändå är två saker man hyllar i just artikeln:
- Energieffektiv
- Dens förmåga att kylas OCad med luftkylare.

Så... om det nu är så oviktigt, varför tas det upp där, och även i forum posterna efter?
Och varför då är det något viktigt när alla jämföra AMD vs Nvidia? Är det kanske pga 65W är lättare att kyla, tyst?

Du älskar normalt att perf/watt är vad Intel nu är så bra på alla laptops med... och det är vad de satsar på. Men nu plötsligt är det oviktigt? Du gillar också att påpeka hur effektiv pascal är... men nu är tydligen TDP oviktigt. Bra att veta till nästa diskussion.

Så skippa vilket som är snabbare för "programmeraren" och titta på vilket som är bäst för det som Svenson gör bäst... spelar, då det trots allt är det mest vanligaste (och typ enda) anledningen till att man ens skaffar en high-end PC...
Vi lägger flera tusen på en konsol för att spela spel... men programmerarna får nöja sig med en 300kr RPi...

Jag jobbar också med kodknackande och håller inte riktigt med dig. Visst att man får sin dator av företaget, men någon har ju valt ut vilken modell som alla ska få. För tillfället tror jag att det är 4770k som vi har, men inte helt säker. Vet inte varför vi har k-modellen, men jag tror att den kanske är lite snabbare?

Däremot ska vi snart byta ut våra byggservrar, och de överklockar vi faktiskt. Helt enkelt för att de blir snabbare och att vi sparar tid då. Då verkar 7700k som ett bra val tycker jag. Egentligen var vi inne på att köpa nytt för någon månad sedan, men jag tyckte vi skille vänta in Kaby Lake, tveksamt värt det men det ger lite extra boost iallafall. Detta är även ett tillfälle då ett par tusen i prisskillnad har väldigt liten betydelse, kan det spara ett par mineraler i kompilering och testexekvering är det värt mycket.

Det pratades även lite om laptops i tråden, det är inget vi har som utvecklare, av flera skäl. Dels prestandan, möjlighet till flera diskar i raid samt flerskärmsstöd.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Glyph
Skrivet av Emrik:

till dota finns ju numera vulkan också så jag är inte så orolig egentligen.

Vulkanstödet är dock väldigt buggat, massor av artefakter, problem med alt+tab och print screen. Jag körde det ett tag, men när jag tröttnat på buggarna blev det DX11 igen. Fast det kanske blir bättre i framtiden

Skickades från m.sweclockers.com

Av Glyph

Det verkar svårare att hitta test för de billigare korten än de dyra, tycker det är synd, för de billigare säljer troligtvis bättre.

Har du kollat detta test? http://www.techporn.ph/amd-radeon-rx-460-2gb-review-polaris-f... Där är lite enklare titlar med som inte kräver så mycket av grafikkortet. Man lär även kunna få betydligt högre FPS med lägre inställningar.

Det är rätt trevligt att kunna spela på högre inställningar, men känner du att du kan skippa en del ögongodis så kommer 460 fungera bra.

Edit: Kör själv DotA2 på max i 2560x1440 och får ca 50 fps efter senaste patchen. Vilket jag tycker är helt okej efter att tidigare ha spelat på lägsta i 25 fps med ett GT620

Skickades från m.sweclockers.com

Av Glyph
Skrivet av Marsupilami:

Mycket mer värt att köpa begagnat @Carrotguy, om du inte är nojig och måste ha garanti, så köp ett billigt begagnat kort. 400 W borde räcka till det mesta i din prisklass, speciellt om du kör en strömsnål i3:a.

Ja, man får mer prestanda för samma pengar begagnat. De är däremot för det mesta från äldre generationer och därför både större och drar mer ström. Med lite letande går det säkert att hitta något bra där ändå, jag letade själv några dagar, när tålamodet försvann köpte jag ett nytt istället.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Glyph

Om du vill ha ett nytt kort så köp ett RX460 https://m.prisjakt.nu/product/4019531 kostar 1099 kr just nu.
Jag spelar DotA2 i 2560x1440 med det utan problem. Senaste patchen är lite mer krävande, så nu får jag bara runt 50 fps med allt på max, innan dess hade jag 60-70.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Glyph

Mitt råd är att först bestämma dig för hur stor TV som du vill ha, det är rätt stor skillnad på 40 och 49 tum. Därefter kan du börja leta efter en med bra pris. I budgetsegmentet är det enligt min erfarenhet inte så stor skillnad på olika modeller och märken, utan det är först när man kommer upp i pris.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Glyph
Skrivet av Calby:

Ja, det är väll lite det dom "spånar" i att dom lär byta hela chassit, dvs ramen.
Då kommer dom "strippa" hela datorn och sedan sätta ihop datorn i ett nytt chassi.
Plocka ner den i mollykyler, men det kan dom säkert lösa.
Det är InfoCare lokalt i Gävle som skall göra det, så det är ju en lokal verkstad så dom är säkerligen duktiga.

Men man är ju alltid nervös.

Prova starta datorn innan de går, och känn så att den sitter ihop. De jobbar med att skruva isär datorer och byta delar, man ska ha otur ifall det kommer en ny kille som inte har gjort det 100 gånger innan. Om de gör något fel så är det ju dom som får fixa det, fördelen med att ha en fackman att göra det.

Av Glyph
Skrivet av Antebest123321:

@Glyph: Sorry jag menade bara att den skulle vara inkopplad i någon annan än port 4...

Du borde koppla:

Modem (Technicolor) -> Router (ex DIR-600, eller en bättre om du har). Det är enda dom ska sitta i modemet ifall det är bryggat.

I routern sätter du sedan familjens datoter och drar en sladd till källaren och er switch. Alla på LANet kopplas sedan in i den switchen.

Ifall det behövs bättre wifi-täckning någonstans kan man sedan bygga ut med en accesspunkt där, men då bör den konfigureras så att DHCP och liknande är avstängt.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Glyph
Skrivet av Calby:

Fick min nya dator idag, så märker jag att bottenplattan sitter löst.
Tar en skruvmejsel och försöker skruva dit dom två skruvar som verkar sitta löst - så "snurrar" dom bara dvs dom tar inte gäng.

Och som att datorn är spritt ny så vill jag inte skruva upp och kolla heller, för då ryker garantin.
Utom jag ringde Lenovo som sa att det måste blivit något fel i fabriken - så dom ska skicka en tekniker hem till mig på fredag som ska kolla vad som behöver bytas så byter dom det antingen på fredag om dom har delarna.

Känns lite nervöst att vänta på en tekniker, tänk om teknikerna inte är kompetent nog för att göra bytet
Tänk om han förstör datorn mer.

Går det ens att laga om skruvarna inte tar gäng? Är det inte chassit det är fel på då?

P.S Snacka om att man har otur just nu. D.S

Jag har inte haft så många hembesök av tekniker, jag har endast haft 2 från Dell, och de var riktigt kompetenta, behövde inte vara orolig alls.

Låter som risk för att chassit behöver bytas, men det kan även vara fel storlek/form på skruven eller något som är ivägen på insidan.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Glyph
Skrivet av Antebest123321:

@Glyph: Nej, menar såhär: Min familj använder DIR 600:an
Modem Port 1-3 - DIR 600
och vi använder en annan router som en switch är kopplad till
Modem Port 4 - Annan Router - Switch - Allas datorer på lanet

Vet inte om det funkar eller hänger ihop (vet inte så mycket om detta...)

Jag är inte helt med på denna förklaring. Hur kopplade du in DIR-600 i tre portar i modemet?

Skickades från m.sweclockers.com

Av Glyph
Skrivet av Antebest123321:

@mrqaffe: Har bryggat Technicolor-routern nu men familjen använder D-link routern så ska jag skaffa en till router så det blir Modem - Router - Switch - Allas datorer eller hur ska jag göra?

Nej, ingen till router. Däremot en switch, skaffar du en till router blir det ju Modem-Router-Router, och det vill du inte.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Glyph
Skrivet av Antebest123321:

@saturday_sun: Ska nog köra på din idé. Ska nog skaffa en gigabitswitch med 16 portar (min budget är på 2000kr)
Förresten, är denna bra: http://www.webhallen.com/se-sv/datorer_och_tillbehor/182800-z...

Budgetvariant. Men den kommer att funka bra för er. Ska man inte använda några funktioner som VLAN eller liknande kan man nästan ta vilken som helst.

Om det förenklar kabeldragningen mycket är som sagt även 2x8 portar ett alternativ.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Glyph

Läste ditt inlägg nu igen. Om det är så att det fungerar bra för de med sladd, varför kan inte alla köra med sladd? Det är mycket stabilare än trådlöst när man är många.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Glyph

Om alla spelar borde det inte gå åt så mycket bandbredd tycker jag. Då borde det gå att lösa med en bra router. Att titta på Youtube 10 st blir däremot svårt. Det bästa är att se om Technicolor-routern från Telia har något "bridge"-läge, dvs att man enbart använder det som modem och inte router.

Sedan köper du en lite kraftigare router och använder enbart den som router mellan LAN och Internet. Om man behöver bättre täckning går det sedan att ta den gamla DIR-600 och sätta som en extra trådlös accesspunkt.

Det hade jag provat i alla fall. Vill man inte köpa en ny router bara för att testa så fungerar det bra med en äldre dator som man installerar pfSense eller liknande på.

Kan ju dock vara som @SvanteP säger också att det blir för mycket med så många connections samtidigt, men jag tycker inte att det borde göra så mycket på ADSL-linan utan mer ha betydelse för routern.

Av Glyph
Skrivet av RVX:

Är på jakt efter en tv åt mina föräldrar, minst 55 men helst 60-65"
Är ute efter bästa bilden framförallt då dom knappast kommer använda några smart funktioner, oavsett om dom finns eller inte.
Positivt är om tv'n finns i örebro, på typ mediamarkt, elgitarren, netonnet osv.
Budget? 10-12k va, vad ska jag leta efter? Kollat en del på Samsungs modeller, även LG's minsta OLED på 55", men det är för mycket pengar med 17.000:- annars hade valet inte varit så svårt tror jag, hjälp uppskattas

Skickades från m.sweclockers.com

Sett Samsungen som jag länkade ovan hos Elgiganten?

http://www.elgiganten.se/product/ljud-bild/tv/UE65KU6075XXE/s...

65 tum, bilden borde vara helt okej eftersom den är i lägre mellan / övre budget segmentet.

Av Glyph
Skrivet av Stefflo:

Har varit helt inne på en samsung 65" 7005 men då den aldrig är med på någon rea så börjar jag fundera på en LG 65" eller större. Tänker max lägga 13 000kr på tv:n.
Någon som har förslag på vilken LG som är närmast. Kräver inte OLED.

Elgiganten har 65 tum för 10k nu, visserligen bara 6000 serien.
http://www.elgiganten.se/product/ljud-bild/tv/UE65KU6075XXE/s...

Skickades från m.sweclockers.com