Inlägg

Inlägg som Friterad har skrivit i forumet
Av Friterad
Skrivet av Tumnus:

Sedan är Friterad ganska icke konsekvent i sitt argument. När det gäller brott så är det värderingar men när det gäller hat så beror det på andra personer. Var går gränsen mellan personligt ansvar och andras ansvar?

Du måste allt ha en medvetet dålig förståelseförmåga. Jag har inte sagt att brott per automatik har med värderingar att göra, men det kan definitivt vara en del av det. Jag har inte heller sagt att hat beror på andra personer, dock att hat har en anledning, en orsak. Hat ploppar bara inte upp från ingenstans. Hat föder mer hat dessutom.

Av Friterad
Skrivet av Yorg:

Nu är du dock okunnig, du talar om värderingar etc som egentligen har liten bäring på frågan och faktiskt ÄR att göra etnicitet till något som skulle vara drivande i deras situation, det är att skapa motsättningar där det egentligen inte behöver finnas några. Du kan förklara hela överrepresentationen av kriminalitet med socioekonomisk status, precis som du kan göra med "etnisk svenska" människor med samma socioekonomiska status.

Så, poängen blir att det är ointressant att tala om, det vi borde tala om är deras ekonomiska status. Där blir det intressant att tala om hur vi ska använda våra skattepengar för att stärka upp de som har det sämst för att på så sätt minska kriminalitet.

Misstänkte att man inte kunde föra en diskussion hur man än försöker med dig, hur har etnicitet med ideologi, religion och kultur att göra? Herregud, sorgligt.

Skrivet av Tumnus:

Nu är inte islam en ideologi utan en religion. När religionen används som grund för ideologier så kallas det islamism. Faktum är att mycket man hittar i Koranen även finns att finna framförallt i Gamla testamentet. En samling av verk som både Judendomen och Kristendomen använder sig av. Alltså är Islam i mångt och mycket både lika positiv som kristendom men även lika negativ. Allt beror på vad man letar efter. Det enda som särskiljer Islam är deras syn på heligt krig (även om liknande saker går att finna i GT).. vilket i sin tur har flera olika skolor inom Islam. Vissa skolor anser pacifism ska existera fram till det inte finns några andra alternativ.. andra skolor (som vissa former av Sufismen) är mer liberala med jihad. I slutändan blir resultatet ALLTID en tolkningsfråga. Precis som t.ex. det är för Baptiströrelsen som bränner ned abortkliniker eller IS som sprider terror över hela världen. Så fort man börjar klumpa ihop en religiös grupp som en homogen grupp så är det inte längre kritik utan snarare inskränkthet som det handlar om och då blir det lätt hat.

Angående din analogi om kastrullen så är den ganska haltande. Hat kan snarare liknas med där det tar eld pga. oljan blivit överhettad. Då hjälper det inte att sänka värmen.. utan då måste locket på tills elden slocknat. Det du gör just nu är att beskylla andra för vad som är personliga ansvar. Det är som om jag skulle snatta och sedan skylla på föräldrarna för att de inte köper mig godis.

Att SD växer beror lika mycket på att folk inte tänker som att andra partier gjort fel. Till att börja med så kan man ju ta och titta på hur SD röstat gentemot vad de lovat. Där bryter man vallöften ganska frekvent när man känner för det. Sedan kan man ta och titta på deras politik och budget. Ganska bristfällig i båda ändarna.. Att det uppmärksammas när invandrare gör mer brott än svenskar har inget med sannolikheten att göra.. Det har 100% och göra med vad som säljer rubriker. Framförallt kan detta upptäckas i "Alternativ media" där brott gjorda av invandrare (även om det handlar om snatteri) får enorma rubriker medan brott gjorda av etniska svenskar i bästa fall hamnar långt ned på listan.. om den ens finns med alls.

Så fort man börjar prata om värderingar i grupp (som egentligen är individuell lika mycket som kultur och annat som har "ärvts") så är man snett ute ganska fort. Faktum är att människor bildar sina egna värderingar.. Vilket bevisas i och med att enorma majoriteten av t.ex. invandrare från Syrien och andra delar av Mellanöstern faktiskt beter sig. Samma gäller muslimer generellt där garanterat 99,9% av dessa beter sig men ändå ska få bära korset för att 0.01% inte kan bete sig. Det är inte konsekvent för fem öre där många bara rycker på axlarna om andra mindre utsatta grupper inte kan bete sig. Detta inkluderar Kristna.. Inte målade människor fan på väggen för att Åke Gren om sänder gillar att kalla allt från lesbiska kvinnor till judar och muslimer för avskum och varbölder. Inte skriker folk ut sig när präster och lokala pastorer i t.ex. Tornio står och skriker att gud hatar folk som inte är Kristna? Men så fort en imam gör detta så börjar det direkt brinna. Detta har inget med moral eller värdegrund att göra. Detta är rent och skärt icke-konskvent skitsnack och fixering vid utsatta grupper. Något judar t.ex. fått utstå sedan Kristendomen blev statsreligion i Romarriket efter Edikten i Milano.

Kalla det vad du vill. Men du försöker bara föra diskussionen åt ett annat håll nu, det är totalt irrelevant att prata om liknelser mellan GT och Koranen, eftersom det jag pratar om är värderingar idag och då ser du en väldigt stor skillnad mellan västvärlden och mellanöstern. Framförallt hur man ser på kvinnor.

Ledsen men min analogi fungerar perfekt eftersom det är så det fungerar i verkligheten. Man försöker tysta röster för att man inte gillar dom vilket ger en motsatt effekt. När du sätter på locket när det kokar över så blir problemet större istället, dvs motsatt effekt. Du blandar ihop en lösning på problemet med att man skulle göra folk ansvarslösa.

Partier bryter mot löften hela tiden och vänder på klacken hit och dit för att det passar dom. Vissa partier, så som SD, fungerar för folk som proteströster att man vill ha en förändring. Detta har uppenbarligen fungerat eftersom andra partier har ändrat drastiskt i sin invandringspolitik.

Alla tidningar har en agenda givetvis, en del mer tydliga än andra. Just därför har jag sagt flera gånger på SweC att läsa på fler ställen är bättre. Dom allra flesta har dock ett väldigt kort "attentionspan" så att säga, få läser hela artiklar och ännu färre kollar upp artikelns källor.

Hur kan du påstå att ingen bryr sig om präster som "skriker att gud hatar folk som inte är kristna"? Kristendomen är nog den religion som jag upplever absolut mest kritiserad utav alla i sekulära väst. Kristna kan jag säga är väldigt självkritiska av erfarenhet. Har djupt troende i båda familj och bekantskap, det som kritiseras mest är absolut andra kristna som gör fel saker. Kritik av kristendomen från sekulära är väldigt stor och har varit det länge. Att det skulle bli mer ramaskri av att en muslim gör något dåligt än en kristen (förutsatt att det är likvärdigt) låter som skitsnack.

Av Friterad
Skrivet av Yorg:

Problemet och anledningen till att man kan bli kallad rasist när man hävdar att invandrare är brottslingar är att man använder sig av en sämre förklaringsmodell än vad som är tillgänglig för en, man väljer en förklaring som har sämre stöd än en annan. Varför man väljer den är svårförståeligt om man nu inte är rasist.

Att grupp X av personer är kriminella förklaras bättre av att de lever i ekonomisk utsatthet, de har låg socioekonomisk status. Det gäller oavsett vilken "etnisk grupp" man tillhör. Det förklarar kriminaliteten bättre än deras etniska ursprung.

Så om man trots detta ändå väljer att tala om kriminella invandrare så har man gjort ett val som åtminstone jag har svårt att förstå. Varför inte tala om människor som har dålig ekonomi?

Förvisso men rasist kan man även bli kallad även om man är tydlig. Gäller ju inte bara Sverige heller. Har nog faktiskt väldigt sällan läst/hört att någon hävdat att invandrare är brottslingar utan i dom allra flesta fall har det varit en utförlig förklaring.

Vem är det egentligen som påstår att kriminaliteten är högre pga deras etnicitet? Du pratar som om det är en vanlig förklaring, har nog bara sett det bland troll i Youtube-kommentarer. Annars brukar en förklaring vara deras värderingar vilket även jag nämnt innan.

Att kriminalitet har länkar till socioekonomisk status är sant men att det skulle vara den enda anledningen är naivt.

PS: Kom på att tråden handlar om höga skatter i Sverige, hade glömt av det. Kanske dags att återgå till topic

Av Friterad
Skrivet av Tumnus:

Ännu en gång. Att försvara hatet (vilket du gör) är en säker väg till normalisering. Hat ska ALDRIG försvaras.. för annars kan jag ju beskylla Amerika för allt som ISIS gör och genom detta mena att det är rätt (vilket det självfallet inte är). Det du indirekt gör är att du skyller ifrån andras misstag genom att försöka lägga fokus på politikers görande än att folk hatar. Alltså ett personligt ansvar.. Om man inte gillar de politiker som sitter i riksdagen så är det mest konstruktiva att rösta på andra partier än de som sitter i riksdagen. Att börja hata på internet är bara lågt. Självfallet menar jag inte att invandrare är mer omogna.. Däremot verkar det blåsa upp så fort någon av invandrarbakgrund gör det men när etniska svenskar gör det så räknas det som "pojkstreck" därav min kommentar.

Vad jag menar med hat är dessa som hoppar på invandrare i grupp och sedan menar att dessa ska tvångsutvisas eller på ett eller annat sätt vill dessa illa. Uthängning där folk börjar gå lös på personer som oftast inte har gjort något klassas även det som hat i min bok. Om du är emot Islam så beror det helt på vad exakt du menar. Är du kritisk till delar Islam? Det är inte hat. Är du emot muslimer i grupp? Det är ett gränsfall. Är du kanske konsekvent och avskyr all religion? Eller är det bara Islam du har något emot?

Nej det är inte att försvara hat överhuvudtaget, du har allt en väldigt skev syn på vad försvar innebär. Jag pratar om hur man blir av med problemet. Om folk "hatar" på nätet så kontrar man inte det genom att försöka tysta dom. Börjar det koka över i kastrullen så sänker man värmen, inte sätter på locket. Det hjälper inte ett skit att bara tycka att folk ska ta ansvar, för det gör dom inte. Vad gäller rösta så har man faktiskt gjort det, varför tror du SD växte egentligen? Nu har dock ett flertal partier tagit en liknande ställning som SD och då har man fiskat tillbaka några röster. Det är inte så speciellt konstigt att det uppmärksammas mer om en invandrare skulle begå ett brott jämfört med en etnisk svensk då invandrare eller folk med invandrarbakgrund är mer sannolika att begå brott och att det ena skulle ses som pojkstreck och det andra inte har att göra med värderingar.

Gäller det om man vill utvisa invandrare som begår brott eller bara dessa som vill utvisa alla t.o.m oskyldiga?

Den Islamska ideologin som finns i mellanöstern har värderingar som jag är emot, och som jag tror egentligen nästan alla är emot men det finns dom som inte vill erkänna att det är så. Islam är ju lite av ett undantag bland dom stora världsreligionerna eftersom inom dom andra så har man liknande värderingar som det sekulära samhället i väst.

Av Friterad
Skrivet av Tumnus:

Självfallet finns det en drös med omogna etniska svenskar som inte kastar sten. Det finns en drös med omogna snorungar av invandrarbakgrund som inte heller kastar sten. Eller skjuter raketer på ambulanspersonal som de gjorde i Umeå för ett par månader sen (etniska svenskar by the way). Det som skapade hatet från början är inte integrationen utan folks oförmåga att hålla sig från hat. Att ta ifrån personer ansvaret är en väldigt farlig väg att gå eftersom det leder snabbt till normalisering. En normalisering som bara försvårar integrationsarbetet markant.

Du verkar missa poängen. Poängen är att det inte är så enkelt som att det oftast bara handlar om omogenhet bland ungdomar, för i så fall så skulle vi haft samma problem vi har idag förr också men riktigt så är det ju inte. Om nu inte ungdomar med invandrarbakgrund skulle vara omognare än etniska svenskar, eller att ungdomar idag skulle vara markant mycket omognare än ungdomar förr. I alla fall så har det helt klart med värderingar att göra, invandrare från europeiska bakgrunder till exempel är inte alls i lika hög grad sannolika att vara kriminella. Det här hatet du pratar om skapades pga politikers oförmåga att lösa integrationspolitiken och för att man har länge försökt tysta problem och gärna använt stämplar så som "rasist" med mera så fort kritik kommit. Hat mot politiker skulle jag faktiskt tro är större än hat mot just invandrare. Men hat bemöts med hat, så är det.

Även här missar du poängen, som sagt löser du integrationen så löser du följdproblemen som skapats, det betyder inte att man gör folk ansvarslösa. Förresten får man nog fråga vad du egentligen anser klassas som "hat" i det här fallet, har märkt att ganska många blandar ihop ordet hat med att ogilla något eller att vara emot något. Exempelvis om jag är emot Islam, klassas det som "hat" i så fall?

Av Friterad
Skrivet av Tumnus:

Det är inte vad No-Go zoner innebär.

No-Go zoner är ett militäriskt begrepp där milis eller rebeller har fullt stöd av befolkningen och därför är det väldigt riskabelt att beträda dessa zoner. I de utanförskapsområden som finns i Sverige så är detta aldrig fallet. Faktum är att de områden där gäng traskar omkring har de ytterst sällan något som helst stöd. Sedan har du fel i antal zoner som är "extra utsatta". Dessa är just under tio i antalet av 53 olika områden som enligt polis benämns från en skala från risk till utsatthet fram till extra utsatta. I Rosengård t.ex. handlar det om små områden inom området t.ex. Faktum är att i många av dessa områden kan polis och ambulans åka in ostört. I vissa får de mottaga glåpord. I vissa får de sten kastade mot sig. Det är dock alltid mot polis och sällan mot ambulans och brandbilar. Det roliga är att samma sak sker även i områden som bebos av etniska svenskar. Det handlar oftast om omogna pojkstreck med andra ord. I vissa fall är det mer organiserat. Oberoende så skadar det bara att kalla dessa för "No-Go Zoner" eftersom det får muppar på internet att tro att det är en krigsskådeplats och därför sprider de vidare hatet. I verkligheten är det inte så enkelt.

Hur man reder upp dessa områden beror helt från område till område. I Husaby t.ex. motverkas det nog med patrull i området och ökade polisinsatser. I Rosengård däremot är det så spritt att det måste områdesanpassas åtgärder. I mindre utsatta områden så kan t.ex. en kvartersgård och arbete i förebyggande syfte vara effektivt. Allt är inte helt enkelt som vissa högerpopulister vill få det till.. Det är inte bara att sända in militärstyrkor (som vissa muppar menar att man ska göra) eftersom det bryter mot svensk lag men framförallt det gör bara att organisationerna går under jord.

För det första är det inte 10 utan 15 områden, för det andra är det ganska naivt att tro att det "oftast" handlar om omogna pojkstreck, det ligger mer bakom detta än omogenhet. Finns gott om omogna etniska svenskar men inte kastas det sten i samma grad. Vill man ha bort detta hatet som du uttrycker det, så börjar man med det som skapade hatet från första början. Löser du problemen med integration så kommer följdproblemen utav detta att fällas också.

Av Friterad
Skrivet av Tumnus:

Svårt att diskutera med någon som fallit för propagandan om no-go zoner. Finns inga sådana i Sverige.. om ens Europa. Utan det handlar om områden där integrationen helt fallit samman och därför har utanförskapsområden skapats. Många av dessa områden är det inga problem att vistas i. Integrationen som det pratas om är dessutom densamma som den som appliceras.. problemet är att den inte fungerar i många fall.

Tror att dom allra flesta (på båda sidor av den politiska skalan) helt missat vad "no-go" zoner är. Visst finns inga zoner som polisen inte får gå, men det finns riskfyllda zoner där du behöver vara polis i grupp. Vad det egentligen borde kallas är utsatta områden, vilket jag har för mig det gör hos polisen, varav det finns ett femtiotal zoner, dock är det nästan en tredjedel utav dessa som är extra utsatta och har ännu större problem. Dessa områden har väldigt mycket kriminalitet, många som reser till konfliktområden för att strida, kränkningar av folks religionsfrihet och övrig frihet. Exempel på områden som faller under detta är Rosengård och Husby.

Av Friterad

@Arditi Helt rätt, vill man spela lagspel idag får man allt gå med i någon klan eller något.

Av Friterad
Skrivet av videopac:

Inte alla som insett att av de som kallas "flyktingar" är det bara en mycket liten del som är flyktingar enligt FN:s definition. Resten är rena migranter. Till detta kommer arbetsinvandringen men den är ju inget problem förutom det fusk med intyg och liknande som föregår inom den sektorn, men det är ju en annan sak.

Jojo visst är det en del som kommer hit som flyktingar men egentligen inte är det utan migrerar enskilt pga ekonomiska skäl. Dock är det inte mycket till arbetsinvandring med den låga utbildning som dom ofta har. USA som togs som ett exempel har över 40 miljoner invandrare som bor där, cirka 3% utav dessa är från mellanöstern/nordafrika. Hade det varit 100% så skulle det vara en väldig skillnad.

Av Friterad
Skrivet av dblade:

Det är en viss skillnad här. En person som bidrar till systemet blir förmodligen accepterad. Fundera på hur det skulle gå för ett företag, som måste anställa samtliga sökande, även de som är inte är arbetsföra. I Sverige ska man öppna sitt hjärta och ta in svårt sjuka, mentalt förstörda människor och det fungerar inte riktigt så i USA.

Inte alla som har fattat skillnaden mellan flyktingar och arbetsinvandrare tydligen.

Av Friterad
Skrivet av Tumnus:

Alternativet är tyvärr inga lärare alls. Det delas ut dispens för att regeringen insåg och även nu inser att alternativet vore betydligt mer katastrofalt. Dessa dispenser ges ut till skolor och är tidsbegränsade.

Precis, en hög med skit eller en ännu större hög med skit.

Av Friterad
Skrivet av ÖrjanKlas:

Vilka anledningar då? Hur som helst man får utgå ifrån ifrån de undersökningar som finns och kunna dra tillfälliga slutsatser därifrån men ja självklart finns det bättre sätt.

Som jag nämnde tidigare så ökar antalet obehöriga lärare enligt skolverket, det kan ha stor påverkan på elever.

Av Friterad
Skrivet av ThunderboltDrgn:

Det är många år sedan jag gick i skolan så jag vet inte hur hemkunskapen ser ut idag
men jag har en ingift släkting som utbildat sig till hemkunskaps lärare,
Det handlade om betydligt mer än bara att baka en sockerkaka utan det var bland annat
mikrobiologi (bakterier, mögel och etc), näringslära och sådant. Hur man förvarar och tillagar
maten utan att man blir sjuk av den och etc.

Klart att man lär sig annat inom hemkunskapen men du ska veta att det är till största del bara att man bakar och lagar mat, 2 långa lektioner i veckan var det för mig, visserligen 5 år sedan men har yngre bröder också. Det är verkligen ett skämt hur mycket tid som är bortkastad. Denna tiden hade kunnat användas till bättre saker.

Av Friterad
Skrivet av Tumnus:

Det är många saker man borde lära sig i skolan.. problemet är att få in det i en läroplan som redan är fylld till bristningsgränsen.

Hade den inte behövt vara om man plockade ut de onödiga bitarna. Något man kunde göra är att ändra hemkunskapen i högstadiet. Stor del av den gick åt att laga, baka osv vilket är meningslöst. Massvis med bortkastad tid, att följa recept kan vilken idiot som helst göra.

Skrivet av Stoff3th3m4n:

Blir lite svårt att använda betyg som måttstock när det råder betygsinflation bland friskolorna?

Givetvis något man måste ta hänsyn till, man kan också ha statistik på skillnader mellan åren inom samma skola, samt att man jämför nationella proven med mera. Tanken är att föra bredare statistik så att man kan komma med bättre mer realistiska slutsatser.

Av Friterad

@Tumnus

Är det någonting man borde satsa på att lära ut i skolorna är hur man hanterar ekonomi och att detta faktiskt skall vara en större del. Det lilla man får lära sig och dom små kraven för att få godkänt i det är löjligt. Finns ju folk som gått ur gymnasiet och jobbar som inte vet vad ränta är.

Av Friterad
Skrivet av ÖrjanKlas:

Klart jag vet att det inte alltid behöver bero på regeringen men så fort något blir positivt så ska pessemister alltid komma och berätta om hur dåligt det är... Ifall din teori om PISA stämmer, hur kan man då märka bättre resultat? skita i det borde ju 15 åringar göra varje gång vid proven då.

Men nu är det ju faktiskt helt legitima anledningar till att folk klagar. Och jo visst är det ingen negativ sak att PISA resultaten blir bättre i sig, problemet är att många stirrar sig blint på detta och antar att skolsystemet blir bättre i Sverige, så enkelt är det tyvärr inte. Lite pessimistisk måste några vara också för att förbättringar skall kunna ske.

Jag litar inte på PISA eftersom det inte påverkar betygen (möjligtvis upp till lärarna) så är det inte mycket att gå på. Frågan är ju egentligen om det faktiskt inte var så dåligt som man tror för några år sedan. Men det är svårt att veta om man bara läser av resultat från PISA. Därför skrev jag att det vore betydligt intressantare om man jämförde slutbetyg i grundskolor och gymnasieskolor mellan årskullar för att se skillnader inom Sverige med tiden då elever bryr sig betydligt mer om sina slutbetyg än PISA.

Det finns egentligen väldigt många aspekter man måste ta med in i sin research innan man kommer till en slutsats om man vill ha reda på orsaker till att det verkar gå sämre för elever i skolan. Exempelvis så ändrade man betygssystemet för några år sedan och detta kan bidra till att det verkade gå sämre ett tag. Alla mina lärare blev oroliga över att det nya systemet skulle påverka oss elever negativt eftersom lärarna var tvungna att gå efter ett system dom inte var vana vid som kunde göra så att det blev felbedömningar. Med det nya systemet blev det exempelvis svårare att nå godkänt än tidigare.

Av Friterad
Skrivet av Dunder:

Det får vi verkligen inte hoppas, det vore som sagt det absolut sämsta alternativet.

Håller med helt och hållet. Tänker inte ha TV när jag har egen lya och inte vill jag betala för skräp jag inte kollar på.

Av Friterad
Skrivet av Yorg:

Det blir svårt att argumentera samhällsstrukturer om ditt motargument är din upplevelse av en lärare eller en klass.

Det var ett verkligt exempel på mitt argument, motargumentet var att allt fler obehöriga lärare får jobb i skolor och detta är fakta taget från skolverket.

Av Friterad
Skrivet av ÖrjanKlas:

En lösning eller steg mot rätt riktning

Arbetslösheten sjunker och skolresultaten blir bättre, är det inte mot rätt håll? Och vad har rödgröna gjort för att inte varit något vidare?

Och det beror på nuvarande regering eller beror det på att det är naturligt pga att det exempelvis är väldigt mycket byggen runtom i Sverige? En förbättring är inte nödvändigtvis orsakat av regeringen vet du väl? Lite som att påstå att allt är att tacka Trump för dom arbeten som skapats i USA när (i alla fall en del utav dom) skulle skapats oavsett. Sedan så var just arbetslöshet inte en fråga som gabriel15 tog upp i sitt inlägg eller?

Vad gäller skolresultaten antar jag att du baserar det på PISA resultaten vilket är så otillförlitligt så det inte är sant. Gissa vad alla i hela min klass och alla jag kände gjorde när vi skulle göra proven inför PISA? Sket i det, alla rushade igenom allt. Ganska enkel anledning: det påverkade inte ditt betyg ändå och man ville hellre ha rast. Tänk efter lite, 15 årsåldern och det enda man brydde sig som var att vara utanför klassrummet. Vore mycket mer intressant att jämföra betygen inom Sverige mellan årskullar för att se skillnader.

Dessutom finns det fler saker som har med skolan att göra, exempelvis så får vi allt fler obehöriga lärare (och detta känner jag till av erfarenhet själv och mina f.d kamrater speciellt som hade en engelsklärare som knappt kunde engelska).

Av Friterad
Skrivet av ÖrjanKlas:

Är lösningen lägre skatt då tycker du? vad skulle det lösa? samhället börjar gå mot rätt håll nu... Det du påpekar är resultatet av 8 år av alliansregeringen.

Börjar gå mot rätt håll? Du får gärna ge exempel på det inom områdena gabriel15 nämnde, för jag ser inte någon förbättring.

Sen är det alltid lätt att skylla allt som är fel på förra regeringen. Varken alliansen eller de rödgröna har varit något vidare vilket är precis varför SD har vuxit så mycket och här har SD en fördel vad gäller att skylla på andra eftersom dom inte har regerat någon gång så ingen kan skylla tillbaka på dom på samma sätt.