Permalänk

ISP-throttling hos olika leverantörer

Hej Sweclockers!

Jag kör TV via internet. Det är klart att man fått leva med lite buffring emellanåt, vilket är irriterande naturligtvis. Men på sistone har det blivit outhärdligt igen och när jag försökte titta på lite VM-hockey här ikväll så gick det inte att se mer än 5 sekunder åt gången.

Jag googlade lite och hittade forumposter om fenomenet strypning vid streaming från ISP. Skeptiskt lagd som man är så var jag inte övertygad om allt som skrevs. Där stod allt från att Netflix, som också funkar felfritt för mig, betalar extra till leverantörerna för att inte få sin trafik strypt, till andra mer eller mindre otroliga saker.

Jag tänkte att det kanske var dags att lägga ner TV via internet, men kom på att testa mitt 4G från telefonen, och det funkade plötsligt klockrent. Bredbandskollen gav möjligtvis snäppet lägre resultat än normalt på 80/80 när det normalt brukar ligga närmare de 100/100 jag signat upp för.

Finns det alltså sanning i detta? Finns det i så fall några leverantörer som inte stryper streamingtjänster? Jag streamar mycket, Youtube, Twitch, TV:n, Netflix med mera.

Eller är enda alternativet att betala extra för en VPN i så fall? Det kanske är det enda raka, men oroar mig att det ska påverka min hastighet och ms då jag även spelar mycket datorspel.

Permalänk
Medlem

Med tanke på att streaming äter långt under 10mbit generellt så skulle jag anta att dina bekymmer ligger inom ditt egna nätverk, wifi och/eller klienter du har uppkopplade mot det.

Permalänk
Medlem

Om någon viss ISP stryper någon viss trafik till någon viss destination har jag ingen aning om. Men jag gissar att PTS skulle bli oglada om det kom ut ifall de gjorde det. Så se gärna till att bevisa det i så fall.

Vad du kan göra är att kolla traceroute mot respektive streaming-server för att skaffa dig en bild av hur trafiken färdas genom internet. Bättre program som till exempel "mtr" kan också visa varianser i latensen för dess ICMP-trafik (vilket inte nödvändigtvis säger något om variansen i den faktiska streaming-trafiken, som skulle kunna tänkas orsaka "buffring"), i respektive router som passeras på vägen.

Jag tror att du kommer att märka att servrarna nås via väldigt olika rutter. Om man är intresserad kan man kolla upp vem som äger infrastrukturen på de olika delarna av respektive rutt.

Orsaken till buffringen behöver inte ligga hos ISP:n, den kan lika gärna ligga hos streaming-servicen (mobiltrafiken går inte nödvändigtvis till samma streaming-server), hos någon nätverksägare på vägen eller på ditt lokala nätverk (som antagligen inte användes när du körde via mobilen).

Du kanske också kommer att märka att Netflix-servern står betydligt närmre dig än servrar för andra streaming-tjänster. Och ja, Netflix och ISP:er ser till att ha servrar närma slutkunderna för att minska kostnaderna för trafiken. Det innebär inte att man stryper någon annans trafik.

Permalänk
Medlem

Vilken ISP har du på ditt fasta och mobila internetanslutning?

Det kan ju vara så att den ena ISP:ns trafik mot just den streamingtjänsten går över en överbelastad länk, kanske för att de har sämre peering med den tjänsten eller tjänstens ISP.

Visa signatur

Antec P280 | Corsair RM750x | ASUS ROG Crosshair VIII Dark Hero | Ryzen 9 5900X | G.Skill Trident Z RGB 3200MHz CL14 @3600MHz CL16 2x16GB | ASUS RTX 3080 TUF OC | WD SN850 1TB | Samsung 970 Pro 1TB | Samsung 860 Pro 1TB | Samsung 850 Pro 1TB | Samsung PM863a 3.84TB | Sound Blaster Z | 2x ASUS PG279Q

Permalänk
Medlem

Om ISPn skulle strypa hastigheten för en viss streaming-leverantör och sedan ta bort det om de får betalt, så skulle de få PTS på sig. Det är inte det som händer här. Netflix och en del andra har ställt ut servrar med innehåll direkt hos många ISPer. Dessa servrar cacher sedan det vanligaste innehållet, baserat på vad Netflix ser att folk tittar på, så att de inte påverkas av ISPns bandbredd "uppåt" (till Netflix). Det är inte lätt att köra på det viset med live-sändning, så du blir mer beroende av länkens kvalitet uppåt.

Visa signatur

5900X | 6700XT

Permalänk
Medlem
Skrivet av blunden:

Vilken ISP har du på ditt fasta och mobila internetanslutning?

Det kan ju vara så att den ena ISP:ns trafik mot just den streamingtjänsten går över en överbelastad länk, kanske för att de har sämre peering med den tjänsten eller tjänstens ISP.

Det här var min första tanke. Om det är ett populärt innehåll som många streamar så är det rätt troligt att din ISP's peering länk mot det nätet som källmaterialet ligger på är överbelastad.

Det du nämner om att tex netflix betalar för att få det bättre är att netflix använder sig av edge-lagring där dom har en server i mer eller mindre varje större stad och per leverantör med en kopia av hela deras bibliotek för att kunna leverera en så buffer-fri upplevelse som möjligt. Då kommer dom förbi problemen med peering mellan näten.
Det går av given anledning inte att göra med live-strömmar.

Edit:
Netlix egna CDN heter "Netlix Open Connect"

https://openconnect.netflix.com/sv_se/
https://about.netflix.com/en/news/how-netflix-works-with-isps...

Visa signatur

CPU: Ryzen 9 3900x Noctua NH-D14 MOBO: TUF Gaming X570-PLUS GPU: GTX 980 RAM: 32 GB 3200 MHz Chassi: R4 PSU: Corsair AX860 Hörlurar: SteelSeries 840 Mus: Logitech G502 Lightspeed V.v. nämn eller citera mig för att få svar.

Permalänk
Medlem

@diizzy låter troligt.

Har själv provat streama 4k material och som mest är det runt 25-40Mbit som äts upp vilket är ganska mycket men långt ifrån 100mbit som nog anses vara minimum på en uppkoppling idag, i alla fall via fiber eller annan fast anslutning.

Permalänk
Medlem

Vad man har för ISP och ungefär vart man bor är ganska fundamental fakta i sådan här frågor

Permalänk
Medlem
Skrivet av mpat:

Om ISPn skulle strypa hastigheten för en viss streaming-leverantör och sedan ta bort det om de får betalt, så skulle de få PTS på sig. Det är inte det som händer här.

Om det var lagbrott det handlade om så hade PTS varit snabba som en oljad blixt.
Men ska man få ut information från dem... tja, det går fortare för en snigel att knuffa en sköldpadda upp för ett berg. Snigeln hinner komma fram och brygga kaffe innan PTS fått iväg sitt svar