Test: Far Cry 3

Egenskap

Värde

Titel

Far Cry 3

Utvecklare

Ubisoft Montreal

Genre

Förstapersonsskjutare

DirectX-version

11.0

Lanseringsdatum

2012-11-30

Systemkrav

  • Intel Core 2 Duo E6700/AMD Athlon64 X2 6000+ eller motsv.

  • Radeon HD 2900/Geforce 8800 GTX

  • 4 GB RAM

Testinställningar

Ultra, 4× MSAA + HBAO (upplösning varierar)

Från kanadensiska Ubisoft Montreal kommer den tredje delen i Far Cry-sagan, en spelserie som pressat grafikkort till det yttersta i snart tio år. Far Cry 3 återvänder till en tropisk och öppen djungelmiljö, där huvudkaraktären Jason ska rädda vänner med hjälp av av allehanda fordon och vapen.

Miljöerna renderas i bländande DirectX 11, med stöd för bland annat tekniker som tessellering, avancerad ljussättning och rejäl kantutjämning. SweClockers testslinga är en repeterbar spelsekvens där huvudkaraktären åker med i en bil, vilken ger mycket konsekventa resultat.

Ubisofts Far Cry 3 har historiskt sett fungerat bättre på Nvidias grafikhårdvara och fortsätter att göra det än idag. Radeon R9 295X landar alldeles strax bakom de Crossfire-kopplade Radeon R9 290X-korten med några enstaka procents skillnad. I toppen syns Nvidias SLI-kopplade värstingar Geforce GTX 780 Ti med god marginal ner till konkurrenten AMD:s modeller.

I den högre upplösningen minskar marginalerna mellan korten något, men det är återigen Nvidia som drar det längsta strået och placerar sina Geforce GTX 780 Ti i SLI i toppen. Radeon R9 295X2 återfinns längre ner i fältet alldeles strax bakom de Crossfire-kopplade Radeon R9 290X-korten.

Renderingstider

Graferna för renderingstider representerar hur lång tid varje bildruta tar att rita upp mätt i millisekunder. Värdet kan ge nya insikter runt prestandaproblem, men påverkas samtidigt starkt av flaskhalsar från till exempel processor eller spelmotor. Observera att sekvensen inte nödvändigtvis motsvarar underlaget för FPS-värdena ovan. Mer information finns på sidan "Testsystem, mjukvara och metod".

fc3_295x.png
fc3_290x_cf.png
fc3_780ti_sli.png

Grafen som presenteras från Far Cry 3 är full av spikar, men upplevs inte lika illa vid en subjektiv bedömning. Skillnaden beror troligen på att AMD:s "Frame Pacing" appliceras senare i pipelinen än Fraps-mätningarna och jämnar ut en del av oredan. Med det sagt är Far Cry 3 vid Crossfire fortfarande långt ifrån perfekt, utan flera tydliga ryckningar finns kvar under sekvensen.

Två SLI-kopplade Geforce GTX 780 Ti-kort uppvisar en snygg kurva, vilket även reflekteras i den subjektiva bedömningen. Nvidia hanterar helt klart Far Cry 3 på ett bättre sätt när flera grafikkretsar används.