Temperatur, ljudnivå och effektmätning

Förutom ren prestanda är även andra aspekter intressanta när ett grafikkort ska väljas ut. Bland dessa finns även temperaturer, ljudnivå och strömförbrukning, tre tätt sammanbundna parametrar som kan fälla avgörandet vid köptillfället.

Temperatur och ljudnivå

Att läsa av ljudnivå och temperatur i en öppen testmiljö ger svårtolkade värden som ofta inte speglar verkligheten. Redaktionen väljer därför att montera in samtliga kort i ett Fractal Design Arc, vilket öppnar upp för mer realistiska mätningar.

IMG_6724.jpg

Chassit är bestyckat med två fläktar på 140 millimeter, en i framkant och en i bakkant alternativt toppen, och är helt förslutet med båda sidopanelerna monterade. Nätdelen är tysta Be Quiet Dark Power Pro 10 850 W, lagring en ensam SSD-enhet och processorn är passivt kyld med Zalman FX100 Cube.

För att belasta systemet används mjukvaran Unigine Valley i fördefinierade "Extreme HD", vilken får rulla under en längre tid tills temperatur och ljudnivå har stabiliserats. Bakgrundsbruset i rummet ligger på 34,5 dBA och temperaturen på stadiga 20 °C.

AMD Radeon R9 295X2 går ut starkt och tar med god marginal hem tätpositionen i fältet. Att kortet placerar sig på just 74 grader är dock ingen slump – maximala och även förinställda temperaturmålet i kontrollpanelen är 75 grader, vilket kan jämföras med 95 grader för Radeon R9 290X.

Eventuella osäkerheter vid mätning

En liten brasklapp ska också utfärdas för mätningens säkerhet. I dagsläget finns få mjukvaror som kan läsa av AMD:s nya grafikkort, och dessa presenterar bitvis värden som inte känns helt korrekta.

Ett exempel är att klockfrekvensen hela tiden anges till maximala 1 018 MHz, trots att mycket tyder på att så inte är fallet. Flera titlar, bland annat Metro: Last Light i diagrammet ovan, visar ett visst prestandatapp från första till andra körningen – något som normalt tyder på nedpressade klockfrekvenser.

Konstant nivå över 1 000 MHz skulle dessutom teoretiskt innebära mer prestanda än dubbla Radeon R9 290X i Über-läge, något som inte speglas av resultaten. Tvärt om presterar de två Crossfire-kopplade korten konsekvent aningen över R9 295X2.

Även när det kommer till ljudnivå klarar sig Radeon R9 295X2 väl. Modellen lägger sig strax över Geforce GTX 780 Ti, vilket får ses som mycket imponerande med två törstiga grafikkretsar att kyla. Värt att notera är att radiatorn sitter monterad i datorlådans tak, den enda möjliga konfigurationen för SweClockers system.

Det finns dock en del ljudmässiga baksidor. Vattenkylaren på R9 295X2 låter förhållandevis mycket vid vila, både från pumparna och fläktarna. Det hela förstärks av periodvis bubblande i systemet, trots att kortet vid det här laget haft lång inkörningsperiod.

Sist men inte minst lider SweClockers exemplar av spoltjut (eng. coil whine) under belastning. Det är inte lika illa som hos skräckexemplet med föregångaren Radeon HD 7990, men klart hörbart även på lite avstånd. "Som tur är" maskeras dock tjutandet en del av övriga ljudkällor.

Effektmätning

Strömförbrukning vid spelande är bra att veta av flera olika anledningar. Förutom att det påverkar elräkningen är siffrorna också direkt kopplade till hur mycket värme som utvecklas, vilket i sin tur lägger underlaget för effektiv kylning.

IMG_6723.jpg

SweClockers plockar toppvärden från samtliga speltester och använder dessa för att skapa ett snitt. Förutom det presteras även högsta noterade värdet under hela speltestsviten. Mätningarna sker direkt vid vägguttaget för själva datorsystemet, vilken bland annat innebär vissa förluster i nätaggregatet.

Verkningsgrad för Corsair AX1200i vid låga laster

Belastning

Total uteffekt

Aktiv uteffekt

Verkningsgrad

1 %

12 W

24 W

50 %

2 %

24 W

36 W

67 %

3 %

35 W

50 W

70 %

5 %

60 W

76 W

79 %

10 %

120 W

138 W

87 %

15 %

179 W

203 W

88 %

20 %

238 W

265 W

90 %

25 %

298 W

330 W

90 %

För den som vill gräva ned sig lite extra bistår redaktionen med en profil för testsystemens Corsair AX1200i vid lägre laster. I princip handlar det om riktigt dålig verkningsgrad runt 50 watt och lägre, med snabbt bättre siffror närmare och över 100 watt.

Att Radeon R9 295X2 är energitörstigt kommer nog knappast som en överraskning. Systemet med kortet drar i snitt 680 watt vid vägguttaget med spikar långt över 700 watt. Det är visserligen mindre än parkopplade Radeon R9 290X, men fortfarande noterbart över konkurrerande Geforce GTX 780 Ti i SLI.