Flera grafikkort – enklare och svårare än någonsin

Att köra flera grafikkort i SLI eller Crossfire är på många sätt enklare än någonsin. Både Nvidia och AMD har jobbat hårt med att göra mjukvaran så strömlinjeformad som möjligt – entusiaster ska i princip kunna ploppa i ett extra kort och köra vidare med bättre FPS-värden utan vidare insatser.

IMG_1450.jpg

Skillnaderna mot respektive tekniks barndom är helt enkelt enorma, och för många användare innebär dubbla grafikkort en smärtfri uppgradering när prestandan tryter. Det är inte minst intressant när utvecklingen går mot höga upplösningar på flera skärmar, där en ensam grafikprocessor inte räcker till.

Skenet kan bedra – många problem finns kvar

Allt är dock inte guld som glimmar. Där många kör SLI eller Crossfire helt utan anmärkningar är det fortfarande betydligt mer problematiska konfigurationer jämfört med ensamma grafikprocessorer. Med varierande hårdvara under huven är det dock svårt att dra generella slutsatser – vad som fungerar i ett system kan gå betydigt sämre i ett annat.

SweClockers har under årens lopp kört hundratals SLI- och Crossfire-lösningar i sammanlagt tiotusentals tester. Det gör att redaktionen mer eller mindre snubblar över varenda bugg som finns vid ett eller annat tillfälle – även mer obskyra varianter som antagligen bara drabbar ett fåtal.

7970cf.jpg

Erfarenheten är att även om mycket blivit bättre är det fortfarande en bit kvar innan SLI och Crossfire når samma användarvänliga nivå som ensamma grafikprocessorer. Inkonsekvent skalning, detektionsproblem, grafiska artefakter och blåskärmar är problem som med jämna mellanrum dyker upp, både för AMD och Nvidia.

Dynamiska klockfrekvenser och partnerkort rör om i grytan

En trend för senaste generationen grafikkort från AMD och Nvidia är att slopa fasta klockfrekvenser till förmån för dynamiska diton. Trots aningen annorlunda implementationer är grundtanken den samma – grafikkortet varierar maximal klockfrekvens beroende på bland annat temperatur och energiåtgång.

Där två Geforce GTX 580 eller Radeon HD 7970 vid samma klockfrekvens presterade mer eller mindre identiskt i körning efter körning ser situationen med Geforce GTX 700 och Radeon R9 290/290X distinkt annorlunda ut. Beroende på parametrar som omgivande temperatur, hur väl kylaren är monterad och kretsens kvalitet kan prestandasiffrorna variera, vilket ställer ännu högre krav på noggranna undersökningar.

Med ensamma kort är problematiken överkomlig. Upprepade tester, förvärmning och löpande kontroller av bland annat temperatur och klockfrekvenser ger i slutänden resultat säkra ned till någon eller några få procents felmarginal, vilket får anses vara för sammanhanget normalt.

IMG_8720.jpg

Situationen förändras dock snabbt när flera grafikprocessorer kommer in i bilden, speciellt i kombination med flera skärmar. Korten värmer upp och blockerar varandra i varierande grad, samtidigt som den inneboende variansen hos SLI och Crossfire ytterligare spär på förvirringen. Resultatet är betydligt större svängningar, ibland närmare 7-8 procent eller mer mellan körningar.

Som grädde på moset har både AMD och Nvidia sakta men säkert dragit ned på så kallade referenskort. Färska Radeon R9 290/290X är ett undantag på en marknad som annars domineras av partnertillverkarnas modeller, där klockfrekvenser och kylare skiljer stort.

I kombination med stort temperaturberoende försvåras mätsäkerheten ytterligare. Förutom att det är problem att få korten till samma klockfrekvenser terderar partnertillverkas kort även att ligga kvar vid högre frekvenser tack vare mer påkostade kylare. Dessutom påverkar faktorer som huruvida ett referenskort sitter innanför eller utanför ett partnerkort i testsystemet – det inre kortet blir helt enkelt varmare och lägger sig vid en lägre frekvens.

Svårare än någonsin att mäta SLI och Crossfire

Sammanfattningsvis är alltså SLI och Crossfire enklare att komma igång med än någonsin, men problemen som finns ska inte förnekas. Entusiastiska läsare har en tendens att sopa bekymmer under mattan och skylla på "SBK-fel", vilket absolut inte alltid är fallet. Flera grafikkort är även fortsättningsvis något av en chansning, om än i mindre grad än för några år sedan.

IMG_7049.jpg

Ur recensionssynpunkt har konfigurationerna dessutom blivit ett riktigt minfält där "rätt resultat" varierar från dag till dag, drivrutin till drivrutin och körning till körning. Det är en av anledningarna att SweClockers i möjligaste mån bryter ut siffrorna till en egen sida, och ackompanjerar dessa med matnyttig information.

Hur olika kort presterar i SLI och Crossfire är fortfarande mycket intressant, siffrorna måste bara tas med en större nypa salt än någonsin. Att bråka om enskilda FPS är helt enkelt meningslöst – tio minuter senare kan situationen vara den omvända.