Test: Tomb Raider

Egenskap

Värde

Titel

Tomb Raider

Utvecklare

Crystal Dynamics

Genre

Actionäventyr

DirectX-version

11.0

Lanseringsdatum

2013-03-05

Systemkrav

  • Intel Core 2 Duo 1,86 GHz eller motsvarande

  • Radeon HD 2600XT, Geforce 8400

  • 2 GB RAM

Testinställningar

Ultimate, 2× SSAA, 16× AF (upplösning varierar)

I amerikanska Crystal Dynamics "omstart" av populära spelserien Tomb Raider får vi följa med gravplundraren Lara Croft till den mystiska ön Yamatai utanför Japan. Nytt denna gång är en mer öppen spelvärld till skillnad från föregångarnas mer linjära uppbyggnad, samt en kraftigt förbättrad grafikmotor. Spelet erbjuder dessutom en inbyggd funktion för prestandatest som vi gladeligen använder oss av.

Lara Crofts gravplundrande rullar alldeles utmärkt på Radeon R9 295X2 i den lägre upplösningen, även om det får hålla undan för Geforce GTX 780 Ti i SLI och Crossfire-kopplade Radeon R9 290X med en mindre prestandamarginal.

I den högre upplösningen 2 560 x 1 440 pixlar är det riktigt jämnt i toppen, men tillslut är det Nvidia som tar förstaplatsen med sina SLI-kopplade Geforce GTX 780 Ti-kort. Tätt därefter återfinns Radeon R9 290X i Crossfire som jagas hack-i-häl av nykomlingen Radeon R9 295X2.

Renderingstider

Graferna för renderingstider representerar hur lång tid varje bildruta tar att rita upp mätt i millisekunder. Värdet kan ge nya insikter runt prestandaproblem, men påverkas samtidigt starkt av flaskhalsar från till exempel processor eller spelmotor. Observera att sekvensen inte nödvändigtvis motsvarar underlaget för FPS-värdena ovan. Mer information finns på sidan "Testsystem, mjukvara och metod".

tomb_295x.png
tomb_290x_cf.png
tomb_780ti_sli.png

Tomb Raider är ännu ett exempel där AMD:s "Frame Pacing" av allt att döma appliceras vid ett senare skede än renderingstiderna som snappas upp av Fraps. Graferna för AMD-korten skvallrar om en ojämn och hackig upplevelse, vilket inte stämmer överens med en subjektiv bedömning av sekvensen.

För Geforce GTX 780 Ti i SLI är det inga konstigheter. De uppmätta värdena bjuder på minimal variation, undantagen en ensam och troligen slumpmässig spik.