Överklockning

Med två strömtörstiga grafikprocessorer under huven, och redan höga klockfrekvenser från fabrik, är hoppet om någon signifikant överklockning av Radeon R9 295X2 inte särskilt högt. I känd stil kan vi dock inte hålla fingrarna borta från reglagen för att pressa den där sista lilla prestandan ur AMD:s nya värsting.

I skrivande stund finns det inget större utbud av tredjepartsmjukvaror som klarar av att justera klockfrekvenserna på Radeon R9 295X2. Detta gör att vi får vända oss till Overdrive-fliken i AMD:s egna kontrollpanel för att göra våra ändringar.

overdrive_oc.png

Observera att alla överklockningsresultat ska ses som potential och indikationer, inte som fakta. Även om SweClockers ställer jämförelsevis höga krav på stabilitet med tunga tester rullandes under långa perioder kan möjligheterna till frekvensökningar variera stort mellan olika exemplar.

Överklockning av Radeon R9 295X2

Överklockningen inleds med att höja kortets power limit med 50 procent, vilket är taket för hela Radeon R9 290-serien. Värt att notera är att kortets måltemperatur redan är uppvriden i sitt maximala värde 75°C från fabrik, samtidigt som fläktens hastighet inte går att justera.

295x2_oc.gif

Våra farhågor om kortets begränsade överklockningspotential besannas när vi skruvar upp klockfrekvenserna, och just vår modell tar tvärstopp vid 5,5 procent höjning av GPU-frekvensen. Minnet gick att skruva upp mer än de 8 procenten som presenteras ovan, men allt ovan detta gav inget avtryck i prestandamätningarna.

GPU-frekvens

Minnesfrekvens

AMD Radeon R9 295X2

1 018 MHz

5 000 MHz

AMD Radeon R9 295X2 (OC)

1 074 MHz

5 400 MHz

I slutändan landar vår överklockning på 1 074 MHz för kortets GPU, vilket är en höjning på 56 MHz över basfrekvensen. Minnet gick i sin tur att höja med 400 MHz till en effektiv klockfrekvens på 5 400 MHz.