Test: Battlefield 4

Egenskap

Värde

Titel

Battlefield 4

Genre

FPS

DirectX-version

11.0

Lanseringsdatum

2013-10-29

Systemkrav

  • Intel Core 2 Duo 2,4 GHz, AMD Athlon X2 2,8 GHz eller bättre

  • Radeon HD 3870, Geforce 8800 GT

  • 4 GB RAM

Testinställningar

Ultra, 4× MSAA (upplösning varierar)

Senaste upplagan i Battlefield-serien finslipar grafikmotorn Frostbite ytterligare. På menyn står, förutom grafik i DX11-klassen, ett välbekant flerspelarläge och en enspelarkampanj med gott om filmiska undertoner. Som grädde på moset finns dessutom stöd för Mantle, AMD:s nya grafikgränssnitt med lägre overhead.

För SweClockers test används första delen av uppdraget Tashgar. Spelaren åker i en bil tillsammans med två andra karaktärer, vilket gör sekvensen lätt att upprepa med mycket konsekventa resultat.

I den populära slagfältspangaren Battlefield 4 presenterar Radeon R9 295X2 väldigt fina siffror i den lägre upplösningen 1 920 x 1 080 pixlar. Nykomlingen lägger sig på i princip samma nivå som Crossfire-kopplade Radeon R9 290X och utpresteras endast av Nvidias Geforce GTX 780 Ti i SLI.

När vi rör oss mot den högre upplösningen är det mesta sig likt. Radeon R9 295X2 presterar nästintill identiskt med de Crossfire-kopplade Radeon R9 290X samtidigt som Nvidias Geforce GTX 780 Ti i SLI presterar ungefär 6 procent bättre än AMD:s nykomling.

Renderingstider

Graferna för renderingstider representerar hur lång tid varje bildruta tar att rita upp mätt i millisekunder. Värdet kan ge nya insikter runt prestandaproblem, men påverkas samtidigt starkt av flaskhalsar från till exempel processor eller spelmotor. Observera att sekvensen inte nödvändigtvis motsvarar underlaget för FPS-värdena ovan. Mer information finns på sidan "Testsystem, mjukvara och metod".

bf4_295x.png
bf4_290x_cf.png
bf4_780ti_sli.png

Renderingstiderna från Battlefield 4 visar en relativt jämn kurva för Radeon R9 295X, fullt jämförbar med de Crossfire-kopplade R9 290X-korten. Ett par spikar syns till här och var, men dessa stör inte nämnvärt vid den subjektiva bedömningen av sekvensen.

Intressant nog presenterar Nvidias Geforce GTX 780 Ti i SLI en desto mer ojämn graf, vilket även ger vissa utslag vid en subjektiv bedömning. Denna omgång går därför till det röda laget, om än med liten marginal.