Slutsats och sammanfattning

Det är alltid något speciellt när grafikkort i den absoluta toppklassen besöker testlabbet. Parametrar som "prisvärd" får snabbt en underordnad betydelse – beräkningskraft och bästa möjliga prestanda är vad som hamnar i fokus, allt annat är sekundärt.

IMG_9183.jpg

Detsamma gäller Radeon R9 295X2. AMD har framgångsrikt placerat två fullskaliga Hawaii XT-kretsar på samma kretskort, vilket ger prestanda i nivå med Crossfire-kopplade Radeon R9 290X. Det innebär beräkningskraft i den yppersta toppklassen, endast bakom konfigurationer som Geforce GTX 780 Ti i SLI.

Radeon R9 295X2 skrattar åt upplösningen 1080p och gör i många fall processen kort även med mer uppskruvade 1440p. AMD riktar därför kortet mot ännu högre mål genom 4K UHD samt flera skärmar, och det är också här en del av problemen tar vid.

Trots att företaget slår på stora trumman för fler pixlar än någonsin känns tekniken inte redo. Krångel, hack och dålig prestanda blir snabbt vardagsmat, oavsett om grafikkortet kommer från röda eller gröna laget. Upplösningen 4K UHD är även fortsatt en teknik för hårdhudade entusiaster med tid att felsöka och finlira.

Det finns även vissa fortsatta frågetecken kring Crossfire. Enormt mycket har förbättrats sedan AMD introducerade "frame pacing" och tillhörande optimeringar, men i vissa titlar skiner de gamla problemen fortfarande igenom. Hårt generaliserat är flytet med två grafikkretsar är helt enkelt inte lika bra som med en ensam, något som även gäller Radeon R9 295X2.

Även AMD:s påkostade kylare har två sidor. Lösningen presterar utmärkt under belastning med låga temperaturer och i sammanhanget låg ljudnivå, men trots det finns vissa nackdelar – framför allt hög ljudnivå vid vila, saknad möjlighet att kontrollera fläkthastighet samt förhållandevis omständlig montering. SweClockers testexemplar lider även av spoltjut, vilket i någon mån motverkar vinsten av effektiv kylning.

Sammanfattningsvis är Radeon R9 295X2 trots vissa baksidor ett grafikkort i yppersta toppskiktet med prestanda i massor som gör sig förtjänt av en utmärkelse från SweClockers redaktion. Man ska dock inte glömma att det handlar om en modell riktad mot en smal nisch av entusiaster som verkligen vet vad de vill ha och som kan hantera eventuella problem på vägen. För närmare 13 000 kronor går det annars att köpa både Geforce GTX 780 Ti SLI eller tredubbla Radeon R9 290X.

Med skyhög prestanda och titeln världens snabbaste grafikkort är AMD Radeon R9 295X2 en utmärkt produkt.

Fördelar:

  • Världens snabbaste grafikkort

  • Effektiv kylare

  • Förhållandevis låg ljudnivå vid belastning

  • Fyra gigabyte minne per grafikprocessor

Nackdelar:

  • Svindyrt

  • Beroende av Crossfire-stöd i spel och program

  • Spoltjut för SweClockers exemplar

  • Relativt högljutt vid vila

  • Utrymmeskrävande montering

Pris vid publicering: 12 995 kr