Inlägg

Inlägg som Gustav-P har skrivit i forumet
Av Gustav-P
Skrivet av RGedda:

UPPDATERAT;

Här har vi en ny igen;

http://www.inet.se/kundvagn/visa/1346568/geddadator6

<klipp>
Tack för förklaringen om SSD diskens livslängd. Men 30-60TB är nog inget problem för mig, så de blir bra.

<klipp>
Tack för all hjälp! Kommer inte beställa datorn förns om nån dag för att se ifall någon fortfarande har några kommentarer angående burken. Annars blir det den här jag köper! (hoppas det blir sista gången jag säger detta nu...)

Då ska jag sätta en sista grill i huvvet på dig

Om du väljer att inte köpa SSD nu utan lägger pengarna på grafikkortet istället så borde du ha i din budget att köpa ett 7970 istället.
Kanske att du väljer att köpa 8 GB RAM istället (också) så är du garanterat inom budget.

Varför göra på detta vis ? Jo, jag hade resonerat så att du kan alltid köpa minne och sätta i de tomma platserna. Du behöver inte ta bort något för att uppgradera.
Samma sak med SSD, du kan alltid sätta i en i efterhand och klona över din C: partition (som du naturligvis inte gör större än 100 GB på HDD:n).

Men om du i framtiden ska uppgradera grafikkortet till 7970 så måste du ju sälja av ditt befintliga kort med sedvanlig "sälja-begagnat-förlust".
Att köra CF medför ju microstuttering som vi har pratat om tidigare, samt totalpriset hade väl också blivit högre (med dagens priser).

Kul att det närmar sig inköp för din del. Vore kul om du skrev hur det blev i denna tråden så hade vi som skrivit veta vad du tycket om slutresultatet. Och om du orkar (överkurs) kanske ta några bilder under bygget och när det blev klart.

/Gustav

Av Gustav-P
Skrivet av RGedda:

UPPDATERAT;

Okej så efter att ha snackat med en kompis som satt ihop datorer sen han var 12 och jobbat med det i flera år trashade han iprincip hela mitt bygge och började om från början. Det här är det han tagit fram;

http://www.inet.se/kundvagn/visa/1342536/geddadator4-0

Den enda saken jag egentligen funderat över är hurivida Corsairs SSD minne är. Har hört och läst att det ska vara ganska ostabilt? Eller har dem åtgärdat det ännu?

Sen sa även en kompis att SSD är känt för att slitas ut ganska fort om man deletar och ominstallerar mycket på den. Det kan väl ändå inte stämma? Eller hur..?

Om vi börjar med det som är direkt fel.
Minnet är dual channel. Så bäst prestanda får man ifall man installerar 2 och 2 minneskapslar. Varför din polare som jobbat med detta föreslagit ett kit med 3 minnen förstår jag inte. Sedan så ger minnesöverklockning inte så hemskt mycket på prestandan.
Kör på Corsair 16GB (4x4096MB) CL8 1600Mhz VENGEANCE LP Quad Channel istället, finns i lager, mer minne och obetydligt dyrare.

Sedan med SSD - jo minneskretsarna i dessa är endast spec:ade till att kunna skriva över ett visst antal gånger. Därmed så är det begränsad livslängd. De flesta är väl klassade till 30-60 TB. Min disk har jag skrivit 4.7 TB till på över ett år jag har haft den. Då jag körde med swapfil så var den på SSDn, nu för 3 månader sedan så har jag helt stängt av swappfilen och kör utan. Detta gjorde jag av anledningen att jag inte anser att swap behövs vid 16 GB internminne.

Vill du ha stabil SSD titta på Intel eller Samsung.

Jag hade också tagit med en annan CPU kylare direkt. Läs testet på SweC och välj den som passar dig bäst. Ska du in och mecka (bygga) så är det lika bra att sätta dit en från början.

Det finns 6970 kort med två (tre) fläktar vilket gör att kylningen blir bättre (och ljudnivån lägre).

Förstår inte 850 Watt PSU om du bara ska köra ett GFX kort. Du kan få ett med lägre watt tal som antingen är billigare eller bättre klassat.

Chassit är ett bra val, dock så finns det mindre som är lika bra - det hela beror på hur du vill möblera hemma. Ha datorn stående på golvet, på bordet eller upphängd under bänkskivan. Med endast ett GFX kort så skulle du få plats i ett mindre chassi.

Av Gustav-P

Remote Desktop finns inbyggt i XP Pro och vissa versioner av Win7:

All editions of Windows 7 include Remote Desktop Connection.

  • You can use Remote Desktop to initiate a connection from any edition of Windows 7.

  • You can connect to computers running Windows 7 Professional, Windows 7 Ultimate, or Windows 7 Enterprise.

  • You can't use Remote Desktop Connection to connect to computers running Windows 7 Starter, Windows 7 Home Basic, or Windows 7 Home Premium.

Sitter du på bra lina/överföring så kan du streama video via RDP.

Sedan så finns det ju andra tjänster som GoToMyPC.

Av Gustav-P
Skrivet av RGedda:

Jag är inte så bra på datordelar utan jag har fått hjälp med att sätta ihop den av en kompis, men du menar att jag skulle byta ut mina 2 grafikkort för 2500 mot 1 bättre för c:a 5000 och i framtiden köpa mig ett extra ifall jag är i behov av nått bättre. Kan man göra så? Kombinera 2 olika grafikkort?

Edit; Detta var menat som svar till audiultX

Passar på att svara jag också...

Min personliga åsikt är nog att man inte ska krångla till det mer än vad som är nödvändigt.
Om du får tillräcklig prestanda med ett 6970 kort i de spelen som du kommer att spela med den upplösning som du kommer att använda varför då välja att krångla till det med CF, dvs 2 kort ?

Poängen är ju att du ska kunna spela dina spel på din skärm med bra prestanda. Eftersom vi inte vet vilken upplösning du kommer att spela i så kan vi inte säga mer än att du själv behöver läsa lite tester.

Att köpa ett dubbelt så dyrt kort betyder inte att det är dubbelt så bra.

Om du väljer att köpa ett bättre kort idag, och har minsta fundering på att köpa ett kort till för att köra CF i framtiden så ska du köpa ett tillräcklig PSU redan idag så att du inte ska behöva byta ut det i framtiden också.

En annan sak är ju att de nya korten i 7000-serien kommer att släppas på måndag (om vi kan tro på vad som skrivits). Då är det kanske smartare att avstå från SSD:n, just nu, och köpa ett sådant kort istället.

Av Gustav-P
Skrivet av RGedda:

UPPDATERAT;

Okej, efter all feedback från er samt några andra har jag ändrat lite i kundvagnen. Jag tog bort hårddisken samt CD spelaren eftersom jag tydligen kunde använde de jag redan har i min nuvarande dator. Eftersom fläkten tydligen inte skulle få plats samt det inte var någon bra ide att överklocka grafikkorten så tog jag även bort den.

Vad har du tänkt göra med din gamla dator? Ska du sälja av den och få några kronor för den så behöver den ju vara "lagom" komplett, dvs den behöver hårddisk och CD spelare.

Om du bara ska ha den stående i ett hörn så tycker jag det lika väl är att sälja av den på Blocket.

Skrivet av RGedda:

UPPDATERAT;
Så här ser kundvagnen ut nu;

http://www.inet.se/kundvagn/visa/1333995/geddadator2-0

- Nu har jag ~2500kr kvar att lägga på datorn. Då är min fråga ifall det är värt att köpa en SSD eller att uppgradera någon annan del av datorn (t ex grafikkort eller så). Vad jag förstått så är den enda skillnaden med att ha en SSD att program startar snabbare, laddar snabbare upp banor när jag connectar till en server etc etc.. Jag vet inte om jag tycker det är värt 1400kr (för ett 120GB SSD) för att mina program ska starta snabbare...

SSD är underbart kvickt när man väl skaffar det. Svårt att förklara annat än säga att datorn upplevs som väldigt snabb. Samtidigt så är priset lite högt för att använda det som lagringsdisk. Skulle vilja säga att sweet-spot ligger runt 100 GB idag. Min rekommendation är Intel. Är faktiskt tveksam att du märker skillnad i vardagligt dator användande mellan en disk som har 200 MB/s vs en som har 400 MB/s i överföringshastighet.

Skrivet av RGedda:

UPPDATERAT;
Kanske det är mer värt att lägga pengarna på att uppgradera någon annan komponent. Vad tycker ni? Och vilken skulle ni uppgraderat och till vad isf? En kompis tyckte att jag snålat med min processor, så det kanske jag ska satsa på att köpa bättre ist?

Jag tycker att processorn räcker då jag förstår att det framförallt är spelande du sysslar med. Hade du encode:at film flera gånger i veckan så hade en i7:a spelat roll för program som nyttjar HT på ett effektivt sätt.
Som det är nu så kommer flaskhalsen inte vara processorn för att få ut max spelupplevelse.

Skrivet av RGedda:

UPPDATERAT;
- En annan sak jag inte riktigt fått kläm på är vad skillnaden med att köpa en helt ny hårddisk är mot att behålla min gammla. Jag har idag den här;
WDC WD7500AACS-00D6B0 ATA Device (750 GB, SATA-II)
Den har ju tillräckligt med minne av vad jag behöver, men borde den inte va lite utsliten efter 4 års bruk? En av de stora anledningarna till varför jag vill köpa ny dator är just för att den är så seg på att starta mina program. Om jag inte köper en ny hårddisk, kommer dem inte va lika sega som innan med min gamla då?

Har du använt något annat än Windows defragmenteringsprogram? (PerfectDisk är ett bra.)
En ordentlig defragmentering kan göra att det går snabbare att ladda filer då de inte ligger utspridda över hela hårddisken, men det blir aldrig snabbare än vad det kan bli men en mekanisk hårddisk - dvs det hade blivit snabbare om du köper en ny HDD då det är 4 år nyare teknik samt högre densitet på skivorna, men alltid långsammare än SSD.
Jag hade gjort så att jag hade köpt en SSD och en HDD. Installerat OS+favoritspel på SSD (samt vanliga prgoram) och använt HDD till lagring och musik och filmer.

Skrivet av RGedda:

UPPDATERAT;
- En sista grej jag tänkte på är ifall jag verkligen behöver 750W nätagg när jag bestämt mig för att inte ge mig på att överklocka datorn. Räcker det inte med http://www.inet.se/produkt/6900268/corsair-hx-650w-80-bronze-... då?

Som audiultX skriver så är det kanske smartare att handla ett 6970 kort istället för två 6950.
Kör du med ett kort så kan du gå ner till 500-550 watts nätaggregat.

Här hade jag rekommenderat dig att titta på de tester som swec har gjort och se vilka framerates som de fått i ditt favoritspel i CF och vad ett 6970 presterar i den upplösning du kommer att spela.
Skiljer det sig så pass lite som 10-15% så hade jag satsat på ett kort (förutsat att min FPS är högre än vad du vill att den ska vara 30, 40 eller 50 FPS)
Swec gjorde också en video-cast där de snackar om CF och SLI samt fenomentet microstuttering. Tips är att du tittar på det, samt googlar hur andra upplevt ditt favoritspel i CF (problem med drivisar, spelet, spelets patchar osv).
När jag tänker efter så hade jag nog satsat på ett singel kort oavsett - här är det upp till dig att själv läsa på vad som kommer att funka för dig bäst.

Skrivet av RGedda:

UPPDATERAT;
- Hur tyst kommer datorn va utan den extra fläkt jag tänk köpa från början? Bör jag lägga till en annan mindre fläkt?

Eftersom du ställer frågan om "tysthet" så antar jag att du vill att det ska vara så tyst som möjligt.
Därför skulle jag vilja mena att du kanske ändå ska välja Noctua NH-D14 som CPU kylare och istället välja andra minnen. Finns minnen från samma tillverkare som är "Low profile" som kommer att fungera precis lika bra.

Skrivet av RGedda:

UPPDATERAT;
Ledsen för den enorma wall of text, men jag uppskattar verkligen all hjälp!

Hehe, som man frågar får man svar

En annan sak. Varför P183? Varför inte P280 istället.
P280 är i lager, billigare och fler fläktar medföljer.

Fläkt kontrollrar är relativt billiga och köp en eller flera sådana också så får du till luftflödet som du vill, går ju att komplettera i efterhand men varför in och mecka igen.

Så för att göra det överskådlig så har jag skapat en förslag i denna länk.

Några kommentarer kring ändringarna:

  • Minnena, ändrade till lägre minnen så att de ska passa med CPU kylaren.

  • Lådan, som jag skrev ovan (billigare, i lager och fler medföljande fläktar)

  • PSU, lägre watt tal pga ett GFX kort. Högre klassning, guld.

  • GFX kort, valde det med flera stora fläktar vilket gör att det kommer att vara tystare både vid idle och spel.

  • SSD, Intel som efter att de fixat 8MB buggen fortfarande är ett av de mest tillförlitliga tillverkarna av SSD.

  • FanMate2 och motstånd, tog med dem på listan välj själv vad du beställer med. Vill du inte vänta på saker om inte är i lager så ta motståndet till en eller flera fläktar.

Inga delar "borttagna" från din gamla dator som du kan sälja av som jag föreslog tidigare.

Hoppas detta ger det ett bollplank. Sov på saken, googla lite prestanda mellan två 6950 CF vs. ett 6970, ta hänsyn till hur bra dina spel funkar i CF och de (ev.) problem andra har upplevt med en CF konfiguration.

Av Gustav-P
Skrivet av martiin9:

Är det någon stor skillnad på Lcd, Led och Plasma?

Jag tror du skulle läsa igenom denna tråd .

Hoppas att du får svar i den gällande skillnaden, eller framförallt LED tekniken. När du är klar klicka på länken uppe på sidan och gå in forumdelan för TV där finns en del klistrade trådar som också ger info.

Spelar inte själv så kan inte ge dig tips på vilken TV som passar bäst för det.

Film puristerna hävdar att Plasma är det absolut bästa för film, personligen så tittar jag mer på TV än film och vill inte ha risken för "inbränning" på TVn därför går det alternativet bort för mig när jag själv tittar på ny TV (förmodligen köp under 2012 så jag har inte så bråttom).

Av Gustav-P

Den är ju dyrare än angiven budget. Och går man upp i pris så finns det ju alternativ till den också.

Av Gustav-P

Hej,

Du skriver:

Skrivet av Humanflu:

Vad jag tänker använda laptopen till: ICKE SPELANDE.
Enbart PhotoShop, Sony Vegas video making, Youtube videos, TUNGA MEGASTORA HD FILMER, JÄTTE STORA SYSTEMKAMERA BILDER som ska redigeras.

Jag uppskattar alla råd och jag längtar otroligt mycket efter att få köpa denna laptop så att jag kan sätta igång och skapa min konst.

(Mycket text nedan men hoppas att åtminstone något är vettigt)

Du ska jobba med bilder, stora till storleken i MB och säkerligen också i upplösningen. Antar att du kommer att pyssla med PhotoShop och lägga filter, korrigera färger och vara allmänt konstnärlig.

Detta kommer att förbruka stora mängder RAM minne. Mitt råd till dig skulle vara att försöka hitta en dator som har minst 8 GB RAM.

Vidare så använder PhotoShop hårddisken mycket när minnet tar slut, så alla hårddiskar som är 5400(-5900) RPM (varv) kommer att göra din upplevelse långsam. De som har skrivit om att en SSD är det bästa sättet att göra datorn rappare har helt rätt. Och jag tror att det är särskilt viktigt för det du skriver att du ska använda datorn med.

Bubben97 länkade till "2.Datorn" som verkar vara en hyffsad kompromiss. Den har inte FULL HD men, som jag ser det, har andra fördelar.
Du får 8 GB RAM och en SSD hårddisk (som du visserligen själv behöver montera).

Disken som du monterar ut ur datorn kan du sätta i ett USB3 kabinett (som du köper separat för någon hundring) och använda som arkiv vilket räcker ett tag.
Visst du får montera minnet själv och lika så med SSDn (dvs skruva ut nuvarande hårddisk och ersätta med SSDn) men det är inte något som är särskilt svårt och så brukar det följa med instruktion för hur du gör.

Att koda video kan ju vara något som tar lång tid beroende på hur mycket (hur lång) video det är och vilken upplösning du jobbar i. Om det inte är så att du gör detta dagligen så tror jag att du kommer att stå ut med en i5 processor.

Till sist så kommer du i sitsen att du måste välja vad som inte går att välja bort / förändra i din budget och kravlista. Sedan att försöka hitta det bästa.

Två val som uppfyller dina krav förutom "lång batteritid" (dvs >4 timmar).

Asus K93SV-YZ133V från 7853:-
- Nackdel ingen SSD, dock två hårddiskplatser så du kan sätta i en SSD och ha kvar en HDD som lagringsdisk i framtiden. När du gör detta kommer du att uppleva det som om du fått en ny dator.
+ Fyra minnesplatser varav endast en används - lätt och billigt att utöka minnet upp till 16 GB RAM
+ 18.4" skärm i FULL HD

Acer Aspire 8950G-2671675Mn från 7995:-
+ i7 processor 4 kärnor
- Ingen SSD, endast 5400 HDD
+ 18.4" skärm i FULL HD
+- Oklart ifall alla minnesplatserna är använda, betyder att du kan behöva ta ut befintlig minneskapsel om du ska uppgradera

Jag antar att du har pysslat med de programmen som du nämner sedan tidigare. Vilken typ av dator har du jobbat på då? Hur tycke du att den prestandan var?
Detta kan ge oss en fingervisning för att försöka beskriva hur du kommer att uppleva någon av de datorer du funderar på jämfört med det du använt tidigare.

Jag skulle också vilja be dig fundera över om du inte vill ha en media korts läsare som krav i din nya dator. Då menar jag att den ska kunna läsa de minneskort som du kommer att använda i system kameran (så du slipper koppla upp kameran via USB mot datorn i det fall det går). De flesta datorerna har sådana läsare - det handlar väl endast om att kontrollera att det är rätt sorts läsare.

Det är en del jobb att välja rätt dator - det enda rådet jag kan ge är att inte ha för bråttom och sova på saken

Av Gustav-P

Antar att du kopplat den på samma kontakt som den förra fläkten.
Har du i BIOS ställt in att den förra fläkten skulle gå långsamt/tyst ?

Kan det vara så att om du sätter värdet till Normalt att fläkten får tillräckligt med startspänning för att gå igång ?

Har du mer än en CPU kontakt, kan du prova att sätta den på en annan ?

Finns ju ett fint test av kylare publicerat på sidan, kanske att du tittar på vad som passar i din budget och frågar om en eller två alternativ så är det lättare att få för/emot-kommentarer.

Av Gustav-P
Skrivet av kol:

Stämmer inte eftersom dagens spel är gjorda för 16:9 och du ser mer av spelen med 16:9 än 16:10.
http://en.wikipedia.org/wiki/Field_of_view_in_video_games

Rent matematisk har jag rätt då 1920x1200 pixlar är mer än 1920x1080.
Det du säger är att man på en 16:9 bild får se mer av vad som ska visas jmf med en 16:10 bild.

Oavsett så använde jag argumentet i sammanhanget 24" vs 27" i samma eller mindre upplösning. Att mindre antal totala pixlar gör att datorn kan visa mindre information - därav rekommendationen att gå till det som de flesta anser den normala upplösningen för 27" skrämar 2560x1440.

Ska dock säga att ifall jag skulle köpa en 27" till mina föräldrar så hade jag valt en med 1920x1080 då de har problem med synen och att ha den upplösningen på den skärmstorleken skulle underlätta för dem.

Som jag sa innan till TS, sov på saken och gör som du vill efter att ha hört alla våra "rants"

Av Gustav-P
Skrivet av Rasva:

rekommenderar ni sånahär hdmi kablar för min panasonic/samsung tv när jag ska koppla min dator/ps3 o tv till min hemmabio receiver?

http://www.netonnet.se/art/tv-och-bild/kabel-och-kontakt/hdmi...

http://www.netonnet.se/art/tv-och-bild/kabel-och-kontakt/hdmi...

min receiver: http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=578622

Jag förstår inte riktigt behovet av att köpa så pass dyra kablar för längderna 1 & 2 meter.

Digital överföring innebär ju att det är ettor och nollor i kabeln. Så antingen så fungerar det eller så fungerar det inte. Mitt råd är att spara in de extra kronorna och köp "normala" kablar istället (och då menar jag inte 59:90 kr crap). Pengarna som du sparar kan du lägga på annat som fäste, multi fjärr ny prydnadssak eller precis vad du vill

Av Gustav-P
Skrivet av krejsi:

är ni så omogna så ni är tvungna att förstöra tråden?
jag frågade en simpel fråga och vill gärna va svar på den.

jag brukar spela ett mmorpg och då vill jag kunna se mer på skärmen... dvs större skärm. har ni ingen förståelse för det?

Nu förstår jag inte riktigt vad du menar.
Du kommer inte att se "mer" med en 27" skärm jämfört med in 24" skärm ifall 27" har upplösningen 1920x1080.
Har din 24" skärm 1920x1200 idag så kommer du att se mindre på 27" skrämen.

Att det som visas kommer att vara "större" är ju en annan sak - men du kommer inte att se mer om du inte går upp i upplösning.

Så här måste du välja, stå fast vid din ursprungliga budget eller lägga till 50% och köpa en 27" skärm med upplösningen 2560x1440.

Som du säkert märker i tråden så anser de flesta att det inte nödvädnigtvis är det bästa köpet att uppgradera från din nuvarande skärm till en större skärm med samma upplösning.

Sov på saken och gör sedan som du vill. Det är dina pengar och vi andra har sagt hur vi resonerar.