Inlägg

Inlägg som Gustav-P har skrivit i forumet
Av Gustav-P

Jag hade massa mystiska problem liknande det du beskriver - visade sig att SATA kablarna som följde med moderkortet inte fungerade så bra. Bytte till dem som jag hade innan och problemet försvann.

Det konstiga var att kablarna såg ut att sitta i OK och att inte ha någon glapp - trots det så strulade det. Och efter några timmars felsökande så var sista åtgärden att byta kablar innan allt skickades in på garanti.

Vet inte om det hjälper dig något eller om du redan provat med andra kablar?

Av Gustav-P

OK, här kommer en massa text, ta det för vad det är (jag hade lite extra tid över och då fanns det ingen anledning att spara på svärtan).

Skrivet av imo:

Jag har inte bestämt mig än. Men tror att det lutar åt en mer ren media burk med filmer / serier. Stor skillnad på att konfigurerar den om man ska få den mer privat? Eller kan det påverka acses tiden?

För vanligt hemmabruk så kan du i princip använda den endast genom att följa tillverkarens start guide. Access tiden (hastigheten du kommer att få när du skriver/läser) beror mer på vilken processor som själva NAS:en har och ifall du använder kryptering på den (mer om det nedan).

Skrivet av imo:

Okej, då får jag kolla upp hur man konfigurerar upp en VPN tunnel.

Det finns väldigt många som bara öppnar från internet till sina enheter hemma, själv tycker jag att sådant i många fall är onödigt med tanke på säkerheten. Jag tar hellre omvägen att hitta en säkrare lösning än att oroa mig för eventuella risker - men det är jag.

Vissa NAS-tillverkare har tagit fram ett sina egna lösningar för att göra filer och media tillgängliga utanför hemmet. Vissa har skapat appar, andra webb tjänster. Titta på vad som erbjuds för den tillverkar som du tittar på. Lite som med att snickra - mät två gånger, såga en gång ;-). Vet att Q-NAP har något sådant här - läs vidare på deras sida.

Skrivet av imo:

Den här krypteringen, är den den man skulle använda om man vill ha privata filer på NASen eller bara för att andra ska få mindre insyn?

I detta fallet så pratar vi om kryptering av hela filsystemet (eller vissa kataloger för Synology). När du har startat NAS:en så låser du upp volymerna som har din krypterade data så att du kan komma åt dem från din dator. De förblir upplåsta tills att enheten slås av (eller att du aktivt "låser" den igen).
Syftet är inte att skydda filerna från andra användare av NAS:en utan att ingen ska få åtkomst till filerna ifall den stjäls eller av annan anledning hamnar hos någon du inte vill ska kunna läsa vad som finns på NAS:en.

För vanliga användare så sätter du upp användarkonton och talar om i NAS:ens gränssnitt vilka kataloger de får åtkomst till.
Ifall någon har fysisk tillgång till enheten så stoppar ingen vanlig access hantering att någon kan läsa alla filer - det är här krypteringen kommer in.

Har du bara enskilda filer som du vill bevara för dig själv så är det inte värt att kryptera hela NAS:en då det påverkar prestandan väldigt negativt på konsument modellerna. Använd TrueCrypt istället och skapa en liten virtuell hårddisk som du lägger dina hemligheter på istället.

Skrivet av imo:

Jo jag förstår att den har sina begränsingar, hade inte tänkt den som någon server ^^. Det jag mer menade var tips och trix på hur och vad man bör konfigurerar på NASen och även på ens nätvärk för att få NASen att funka så som de flesta vill att den ska (eller jag tror det iaf) att den ska vara en media burk man kommer åt över allt och som man kan tanka hem på direkt vart man än är, så länge man har internet ofc.

Här bekommer det kanske mer på vilka egenskaper enheten som ska spela upp mediet har.
Vissa enheter fungerar inte om formatet inte är sådant som de stödjer direkt, då behöver NAS:en en programvara som transcode:ar innan det skickas över.
Vet att tidiga TV apparater som hade inbyggda media-spelare samt Playstation 3 behövde detta. Vet inte hur det är idag då jag inte äger några sådana pryttlar - här behöver du undersöka själv.
Vissa NAS:ar har denna funktion - fast då oftast på de modeller som har lite kraftfullare CPU (och är därmed lite dyrare).

Har du en media-spelare som klarar av formatet så levererar de flesta NAS:ar tillräcklig hastighet på gigabit nätverk att du kan strömma media utan problem.

Angående att få NAS:en att ladda hem saker så har tillverkarna olika lösningar på detta. Vissa kallar det för "Download station" där de finns ett klient program på datorn som skickar nerladdningen till NAS:en eller så har de en "watch" folder på NAS:en som fungerar genom att du lägger själva .torrent filen där för nerladdning.
Detta finns också beskrivet på tillverkarens sida.

Det hela började med en Tips&Trix Q'n'A, jag kan förstå att det helt plötsligt finns en massa funktioner som jag (eller någon annan) rekommenderar eller säger att det finns möjlighet att använda.
Råder jag har är ändå att inte köpa något extra dyrt för att det har den-där-bra-att-ha-funktionen-som-du-kanske-kommer-att-använda.

Som du har skrivit så uppfattar jag att du vill ha en enhet som kan lagra dina media filer, kan användas för att hämta dessa och spela upp på andra enheter och också går att nå utanför hemmet. Tittar du efter NAS:ar som har dessa så kommer du att se att du förmodligen kommer få en säcka-full av andra funktioner av bara farten...

Hojta till om det är något annat.

Av Gustav-P

Eller så kör du ett minnestest typ http://memtest86.com/ instruktioner finns på hemsidan. Låt det köra några timmar med båda minnesmodulerna i datorn i rätt socklar. Dvs 1&3 eller 2&4 titta i din manual vilket som rekommenderas (antar att det är 1&3 på 99% av moderkorten).

Av Gustav-P
Skrivet av SirExzib:

Vi löste problemet, vi körde interminnena brevid varandra istället för dualchannel.
Tack för hjälpen allesammans.

Om du kör dem i sockel 1&2 så kan du prova att använda 2&4 och få dual channel ändå.

Frågan är om du inte ska byta moderkortet om du i framtiden vill sätta i fler minnen men att det då strular pga att socklen för minnesplatserna strular (som det låter att den gör på vad du beskriver).

Av Gustav-P
Skrivet av söderström123:

Det ser väl vettigt ut.
Förresten - har du läst (tittat på) testerna som SWEC har gjort om vattenkylare? Jag är inte själv inne på det området så jag kan inte ge råd från praktisk erfarenhet.

Av Gustav-P

Ok här är en tanke. Stäng av datorn, dra ut ström kontakten, montera ut grafikkortet.
Koppla HDMI kabeln till moderkortet och starta datorn.

På detta sätt kollar du att datorn fungerar som den ska. Har du samma fel så är det inte grafikkortet, funkar det så är det något vajsning med grafikkortet.

Av Gustav-P
Skrivet av söderström123:

så de är alltså bättre att jag skiter i cpu:n och den hårddisken och väljer en annan 1tb disk och köper resten av de där + en ssd?

Försökte hitta en test som jämför det du funderar på byte från Phenom II 965 BE till FX-8150.
Hittade inte något annat än detta där det jämförs mellan Phenom II 955 och FX-8120.
Båda modellerna är ett steg "lägre" än vad du funderar kring men där Phenom II får bättre resultat.

I övrigt så "ja" delarna verkar OK.
Tittade in på Webhallen och såg att de hade en Blue disk 1TB för under 700 kr också men den är en 7200 varvare. Den är snabbare men kanske onödigt högljudd för det du ska använda den till. Det ursprungliga rådet kvarstår, till det du säger att du ska använda disken så välj den största disken för summan pengar du har avsatt för lagring.

Gällande SSD, om du ska klona din systemdisk så kontroller att du har fått rätt alignment efteråt. Den nyare versionerna av klon programmen ska hantera detta automagiskt. Goggla på ssd alignment så hittar du mer info.

Av Gustav-P
Skrivet av söderström123:

Tjena!
hårddisken tänkte jag bara ha till t.ex filmer och lite sånt, vad innebär "blue" prestanda då? är inte så insatt i de där så jag frågar hellre.

"screamin-daemon" har svarat gällande CPUn

Om du bara ska ha disken som lagringsdisk så tycker jag definitivt att du ska välja en disk som ger dig mest lagring per krona. Att köpa en WD Blue tycker jag i detta läget är "overkill". Du får mer lagring på deras Green diskar eller motsvarande från en annan tillverkare.

Titta på prisjakt, gör en sökning på priset du är villig att betala och ta sedan den största disken.

Om du inte handlar CPU, så kommer du märka en märkbar förändring av din dator om du köper en SSD för att ha system och dina vanligast använda program på - eller spara de pengarna till ett framtida inköp av något annat

Av Gustav-P
Skrivet av ghollghost:

Japp, nu hände det igen.. Lite störande att det ska avbryta mitt skyrim spelande.. ska testa och uppdatera bios och se ifall det hjälper

Om du tittar i Windows eventloggar, ser du liknande felmeddelande inför varje frysning?
Har du aktiverat att det ska skapas dumpfiler, skapas det dumpfiler?
Ifall det gör detta så läs här: http://mikemstech.blogspot.se/2011/11/windows-crash-dump-anal...

Av Gustav-P
Skrivet av SirExzib:

Skulle vara tacksom om hjälp snarast, kan även ge en liten reward för den som hjälper mig.

Har du provat att köra kortet i en annan PCI-E plats på moderkortet.

Har du möjlighet att prova VGA ifall du har provat DVI/DP/HDMI?

Av Gustav-P

Det finns något som kallas för "Power Good" signal som PSU ska skicka.

Hittade en tråd på Tom's som behandlar detta. En bit ner i denna så skriver "jsc" några sätt att felsöka - de kanske kan hjälpa dig.

Har du en annan dator i hemmet som du enkelt kan koppla om PSU från för att kontrollera att det fungerar som det ska?

Skriv gärna om du hittar felet så framtida sökare kan se hur det gick...

Av Gustav-P

Har du en annan EXAKT likadan hårddisk så kan du tillfälligt byta kretskortet/kontaktdonen mellan diskarna. Annars är det nog lödkolven som gäller.

Av Gustav-P

Detta låter inte som normalt beteende.
Har du kontrollerat så att det inte finns någon "malware" installerad på hans dator, installera om Firefox ?
ftp://releases.mozilla.org/pub/mozilla.org/firefox/releases/1...

Med ovan länk så kan du hämta hem ny installation via FTP, har han inte installerad FTP klient så får du använda den inbyggda i Windows (via kommando tolken).

Även om Opera fungerar eller att du får igång Firefox men har problem med IE så hade jag övervägt att jobba med datorn tills den är återställd så att allt fungerar som det ska. Fixar du det utan att installera om Windows så fine - jag hade tagit fram installations USB-pinnen och kört in Win igen i ett sådant här läge.

Av Gustav-P

Du kommer att behålla ditt nuvarande modermodem (eftersom det inte finns något sådant i listan), vilket är det isf?
Vad har du för CPU idag?
Kan det vara möjligt att du kan få ut max i spel med din nuvarande CPU - i så fall hade jag skippat processorn?
(Du kan ju alltid köpa den i efterhand, gratis frakt från INET om du behöver kraften till annat än spel.)

Tycker det är helt rätt med 16 GB RAM, kör själv utan växlingsfil och det fungerar prima.

Vad ska du ha disken till? Finns WD Green 1 TB för 652 kr annars om det är lagring eller om du inte behöver "Blue" prestandan som boot disk.
Här hade jag kanske valt att avstå från vatten kylningen och köpt en SSD för de pengarna istället om du inte redan har en SSD.

Av Gustav-P

Jag uppfattar det som att du säger att du har fått erbjudande av föreningen om att hyra eller köpa lägenheten.
Bara det hade gjort mig lite misstänksam, kan föreningen inte få lägenheten såld - och i så fall varför?

Hade jag behövt bo just där så hade jag nog lutat åt att hyra men samtidigt fråga föreningen om du får option på att köpa lägenheten om 18 månader för samma pris?
På den tiden hinner du kanske spara ihop hela eller större delen av handpenningen och också bilda dig en uppfattning om föreningen.

Av Gustav-P

Vilka säkerhetskrav har du?

Kommer du att ha privata filer på NASen som du inte vill riskera att de sprids?

I din router kontrollera om du kan skapa en VPN och så kan du utifrån internet (eller din mobil) etablera en VPN tunnel till ditt hemma nätverk för att komma åt både NAS och övriga datorer.

Har själv NAS och har faktiskt inte installerat något extra på den. Programmen uppdateras ofta snabbare på PC-plattformen samt att jag känner att jag har mer kontroll om jag kör dem på PCn.
Har du inte PCn igång 24/7 så förstår jag att du funderar på att köra på NASen.

På en DS212 så hade jag inte kört så mycket då den är relativt underdimensionerad vad gäller CPU (och minne) för att köra annat än saker för ditt eget bruk (dvs inte web eller ftp om du förväntar dig stora volymer).

Är du hemma på Linux så finns det andra tillverkare som är mer modd-vänliga än Synology, till Q-NAPs enheter kan du tex ansluta en skärm och tangentbord och köra konsol lokalt på boxen.

Ska du använda kryptering på boxen så kommer du att ha en lägre överföringshastighet (tror att Synology själva säger 12/22 up/dn Megabyte/sekund)

Avslutningsvis - Det är inte en dålig enhet - men när du be om tips / trix så ville jag bara säga att ifall man ska trixa mycket så finns det begränsningar (köra minecraft server på den kan du tex inte göra ).

Av Gustav-P

Nu använder jag inte InternetExplorer - men om du gör detta så tror jag att IE föst laddar ner filen till sin "temp" katalog för att efter att nerladdningen är klar flytta den dit du har angivit att den ska sparas.
Kan det vara något sådant ?

Fungerar det att kopiera filer i filsystemet till din nya disk?

Av Gustav-P

Mikrotik routrar har det du frågar efter och finns modeller som kostar mindre än 2500.
Dock så behöver du kunna en del för att sätta upp dessa. Det är inte konsument prylar så "plug-n-play" är inte att tänka på utan du behöver tänka till för att sätta upp den.

Polaren hjälpt mig att sätta upp min, vill du har hjälp hojta i PM så gör han det nog för en symbolisk summa.

Av Gustav-P
Skrivet av Kungfloppen:

Med många klick fram och tillbaka mellan trådar här på forumet och olika chassin på diverse sidor har jag kommit fram till att Define R3 verkar vara det bästa alternativet för mig.
Det jag skulle vilja ha hjälp med är välja ut några fläktar som flyttar bra luft på ett tyst sätt, samt hur många jag borde köpa då det bara ingår 2 fläktar. Finns inget krav att jag ska behöva fylla upp alla fläktplatser, vill bara kunna få bra kylmöjlighet samt en tyst burk. Går det att ha en fläktkontrolll fram, eller hindras den av luckan isåfall?

Det här med att få en tyst burk är ganska roligt (tycker jag) att jobba med. Men blir man "biten" så är det svårt att bli nöjd förrän det är helt ljudlöst.

Tänkte skriva av mig lite nedan, ta det som verkar vettig för dig och gå vidare med det.

Generellt kan man väl säga att chassin med fönster är mindre lämpade för tysta system, det finns tystare chassin än Define R3 men har du bestäm dig för det så kör vidare

Ditt grafikkort har kylning av referens typ (utblås av luft) vilket gör att du klarar dig men färre antal fläktar än ifall du hade haft en annan kylarlösning på det.
Dock så är det säkert så att just grafikkortet är det som genererar en del ljud.

En annan sak är hur du monterar dina hårddiskar. Beroende på vilka du har så vibrerar de olika mycket. Detta fortplantar sig i chassit och kan skapa ett resonans ljud. Ibland så kan du avhjälpa detta genom att trycka in sådant där vitt pack-material (inte frigolit) på strategiska ställen i chassit för att minska en del av resonansen. Bäst är att hänga upp hårddiskarna i "gummiband", detta är standard på SOLO II chassina (det går att skruva dit hårddiskarna som vanligt om man vill också i dessa chassi).

Sedan så har du din PSU. Så länge du har fläkt i denna så kan det inte bli ljudlöst, bara väldigt tyst.
Väljer du ett helt passivt PSU så passar det bäst i chassin där PSU placeras i toppen och att det finns ventilationshål - detta då värme stiger och att den vid en sådan här montering inte stiger inuti chassit.

Sen detta med fläktar. Min filosofi är att ha så få som möjligt - men att de ska göra ett bra jobb. På något sätt så spelar det inte någon roll om CPU temperaturen är 60 eller 65 grader i full load ifall du kan få ner ljud nivån 2-3 dbA - men här prioriterar du själv.

Gällande fläktkontrollers, följde det med någon typ av programvara till ditt moderkort som gör att du kan justera fläktarna via det istället?
Onödigt att köpa fläktkontroller annars.

Slutligen - det finns en sajt som bara handlar om detta med att få tyst på sin PC. Både spel PC:s och vanliga kontorsdatorer.
Surfa in på SilentPCReviw och titta runt. Anledningen till att jag inte rekommenderat prylar till dig i denna post är att det finns listor på den siten med de bästa (tystaste/effektivaste) fläktarna, hårddiskarna och PSU:erna samt även tester på moderkort och eftermarknads kylsystem för grafikkort och annat där.

Av Gustav-P

Med tanke på att vi tittar på ett mini ITX system så tror jag att det hade varit fördel med ett modulärt powersupply.

Det du har föreslagit är billigare, men är inte modulärt och har mer effekt än vad som är nödvändigt.

Samma sak med SSDn, du har föreslagit en ADATA medan vi tidigare har tittat på Intel. Skillnad 150 kr.

Jag förstår att det är lätt att komma i situationen att om-jag-bara-lägger-till-några-kronor-extra-så-får-jag-en-bättre-datorkomponent och att det lätt blir stora pengar.
Det blir lite upp till LasDunas att välja.

Och gällande 1080p film på det inbyggda grafikkortet - ja det fungerar. Dock så är det som vanligt frågan ifall du märker skillnad på 720 och 1080 på din dator monitor om du sitter en bit ifrån. Kanske lite "super-pragmatiskt" men du värderar det själv och gör det som känns bäst för dig
När jag sitter och tittar på film så väljer jag själv 720 (du ser mina komponenter i min signatur).