Permalänk
Medlem

Datorn startar, men inte skärmen...

Hej! På senaste tiden när jag startar min dator så uteblir ett väldigt specifikt "pip" som vanligtvis ljuder efter 3-4 sekunder från att jag har startat datorn. Resultatet av detta är att min skärm står i standby-läge och förblir svart, resten av datorn startar som den ska (troligtvist) alla fläktar etc är igång. Jag löser då vanligtvis det här problemet med att starta om min datorn genom att hålla in startknappen och upprepa uppstartningsfasen tills det fungerar som det ska, vilket brukar vara ungefär 30 gånger. Men när det väl fungerar, och jag hör "pipet" då fungerar allt som det ska och datorn startar. En sak som är annorlunda då är att jag måste välja vilka inställningar som datorn ska startas med, jag är inte helt säker men jag tror det står något i stil med "a new computer has been located, do you want to use the standard settings (f2) or something something something".

Jag försöker nu att hålla datorn på strömsparläge när jag inte använder den för att jag inte vågar stänga av den, vilket jag antar är ganska dåligt för datorn.

Någon som kan hjälpa mig?

Permalänk
Medlem

Någon som har någon aning om vad det kan vara som är fel?

Permalänk
Medlem

Har precis samma fel nästan.. testa grafikortet i en annan dator , testa med moderkort och även nätagg.
först kan du kolla om alla kondensatorerna på moderkortet är hela , om dem är det så gör en clear cmos. det kan kicka igång..
helt skumt för mej också...

Permalänk
Medlem

Det finns något som kallas för "Power Good" signal som PSU ska skicka.

Hittade en tråd på Tom's som behandlar detta. En bit ner i denna så skriver "jsc" några sätt att felsöka - de kanske kan hjälpa dig.

Har du en annan dator i hemmet som du enkelt kan koppla om PSU från för att kontrollera att det fungerar som det ska?

Skriv gärna om du hittar felet så framtida sökare kan se hur det gick...

Visa signatur

Dator: MSI X570 Tomahawk, AMD 5600x, 64 GB RAM, 2xNVMe, 2xSATA SSD, 10 GBit NIC, Grafik Nvidia 3060 12 GB RAM
Skärm: Dell U3821DW 38" ultrawide Bärbar dator: MBA M1
Synology DS1821+ (10Gbit) - Dockers, VM, Surveillance Station 9 kameror
DS3612xs (10Gbit) - Backup sparas till denna från ovan
Skrev jag något vettig? "Tumme up":a så vet jag att det fanns nytta i min post.

Permalänk
Medlem

Trasigt moderkort.

Länge sedan folk hade det här felet. Jag fattar fortfarande inte hur folk orkade göra 10-50 omstarter varje gång. Med tiden krävdes det fler omstarter för att få bild. Själv kom jag snabbt på ett trick så att det alltid bara krävdes 2 omstarter genom att lyssna ordentligt när dator startade. Starta datorn. Stäng av den och starta igen efter ca 5 sekunder. Gäller att vara vaken, lyssna ordentligt på det elektriska ljudet och Inte göra det för snabbt eller för långsamt.

Enda sättet att testa moderkortet är om allt annat tagit bort eller av saker du vet funkar. Viktig att även ta bort onödiga saker som tangentbord, mus, ALLA SATA/IDE/USB kablar osv för de är kända för att kunna orsaka allvarliga fel.

Skärm+kabeln testas med annan dator.

Minnen 1 i taget i olika minnes platser och sen olika kombinationer. Kan också lånas eller testas i annan dator.

Grafikkort lånas eller testas i annan dator.

Nätagg får du bra låna.
Det är för att folk med delvis trasiga budget eller dåliga nätagg har lurats att tro att orsaken var något annat. De köpte nya dator som de flyttade nätagget till och efter några veckor var nya lika trasig som gamla datorn. Nätagg av låg kvalite kan förstöra andra delar före, samtidigt och efter att de själva dött. BRA nätagg behöver man inte vara orolig för att de har högre säkerhet och kvalite.

Vissa nätagg är kända så att vi bara behöver veta deras märke modell och ålder för att bedöma.

Då har du bara moderkort (processor) kvar.

Nollställa bios (CMOS).
Orka man läsa manualen gör man det sättet som står där. Annars kan man ta ut det runda platta batteriet som ser ut som ett mynt. Glöm inte att strömkabeln också ska vara utdragen så att du slipper vänta i en hel evighet. Om du redan testat nollställa bios (CMOS) så ska du testa igen efter att du tagit bort allt onödigt. Det är för att några var även tvungen att ta bort andra saker men det varierade mellan olika fel. Tex grafikkortet om de haft problem att få bild innan. Efteråt går du in i bios, ställ in det du vill och sparar. Annars kan den stanna och tjatar varje gång datorn startar.

Permalänk
Medlem

Har likadant fel nästan, skärmen startar inte.. jag har dock inte testat med andra komponenter bara gjort cmos. men det funkade inte för mej..:S

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Kalutti:

Någon som har någon aning om vad det kan vara som är fel?

Inlägg vars enda syfte är att flytta upp tråden i forumet inte är tillåtna. (Även kallat bumpning, §4 i våra regler http://www.sweclockers.com/forum/regler)

Tänk på det i framtiden då tråden kan bli låst.

Visa signatur

R7 3700X | X570 Aorus Master | 32GB | EVGA 1080 Ti FTW3 | Noctua NH-D15S | FD Meshify C Copper
R7 1700 | X370 Gaming-ITX | 16GB | RX Vega 64 LE | Noctua U12S | Node 304
2 x HPE ProLiant Microserver Gen 8 | 1265L V2 | 16GB | 20TB