Inlägg

Inlägg som Gustav-P har skrivit i forumet
Av Gustav-P
Skrivet av inkräktare:

Ok, men bered dig på wall of text;

Du skulle kunna lagt det i en "spoiler" tag så hade det inte byggt så mycket på höjden i tråden - annars OK.

Själv hade jag detta meddelande på själva bålskärmen:
Stop 0x00000101 "A clock interrupt was not received on a secondary processor within the allocated time interval"

Jag gjorde så att jag avaktiverade C3 och C6 strömspar funktionerna i BIOS på mitt moderkort så löste det mitt problem.
Detta verkar dock inte hjälpa dig.

Blir nog för dig att felsöka dumpfilerna. Finns flera guider därute som kan ge dig ledtrådar hur du ska gå tillväga.

Srry att jag inte kunde ge dig ett bättre tips än detta.

SSD
Av Gustav-P

Googla "What is Trim" och läs de första länkarna så får du svar där (och även i länken nederst i detta post).

Du kan klona över din Windows installation från din nuvarande hårddisk till din SSD så slipper du installera om ifall du inte vill göra det just nu.
Vissa tillverkare erbjuder mjukvara vid köp av SSD som låter dig göra detta. Annas så får du ta ner ett sådant program själv.

Det som är viktigt är att din SSD kloning tar hänsyn så att filsystemet blir alignat bara att googla så hittar du mer än den länken.

Titta på forumet så kommer du att se många trådar om SSD och installation, läs dem.
Börja med denna:
http://www.sweclockers.com/forum/6-lagring/865288-20120101-sa...

Av Gustav-P
Skrivet av milan979:

Nja, jag har flera små hårddiskar och lägger man ihop de blir det runt 220gb vilket kan räcka.
Intel 320 160gb, ska vara till för windows installation samt spelinstallationer inte sant?

Jo det ska vara tillräckligt förutsatt att det inte är en massa spel du ska ha installerade. Detta vet du ju bäst själv.
Spel som du spelar sällan eller som inte är så beroende av laddtider kan du ju installera på dina mekaniska diskar.

Skrivet av milan979:

Dock förstår jag inte det här med FW, måste man uppdatera hårddiskarnas FW? Visste inte att det fanns för hårddiskar.
Det krävs väl inget ytterligare för att ansluta SSD diskar till datorn?

Vanligtvis så ska det vara så att du bara kopplar in SSD:n i datorn, formaterar och installerar. Men ibland så upptäcker tillverkaren att de hade kunnat förbättrat FW och släpper nya för buggfixar eller prestanda förbättring (händer för vanliga diskar också).

Jag tror nog att för ditt vardagliga användande så är SSD rätt väg att gå.

Av Gustav-P
Skrivet av milan979:

Jag är i behov av uttrymme men inte så där värst mycket. Dock ser jag inget negativt med att ha mycket tillgängligt, ser det bara som positivt inför framtiden.
Brukar spela mycket spel om det säger något. Vad tycker ni att man ska köra på?

Kan du använda din nuvarande hårddisk som lagringsdisk eller är den trasig?

Just detta med SSD gör väldigt mycket i vardags prestanda. Det är inte i första hand att en SSD kan överföra 450 Mbyte/sekund som gör skillnaden utan de otroligt låga access tiderna (söktiderna).

Sitter själv med en 80 GB Intel G2 disk. Med dagens mått så är den långsam jämfört med de snabbast presterande diskarna - men det är inget jag hade märkt av i mitt vardagliga användande av en SSD.

Mitt råd är att köp SSD och använd befintlig disk som lagringsdisk. Satsa på en disk som är tillförlitlig. Alla SSD tillverkare har haft mer eller mindre katastrofala problem, jag skulle vilja rekommendera en Intel disk till dig då jag vill hävda att överlag så är det en tillverkare som haft en katastrofal bugg vad jag känner till jämfört med de andra som haft flera på raken (dvs inte lyckats lösa det i FW uppgraderingar utan att det tagit några innan det blivit rätt).

Av Gustav-P
Skrivet av inkräktare:

Har som sagt en splitter ny burk, där det efter installation av windows ganska direkt började komma STOP-errors.

Kan du skriva vilka STOP errors som du får (dvs skriva ner koden om kommer typ 000x1343 etc och texten som beskriver)?

Jag har haft några sådana själv och finns ingen anledning att posta saker att prova ifall din situation är olik min egen.

/G

Av Gustav-P
Skrivet av murak:

Tack för alla svar hörrni!! Jag skall gå igenom dom och kolla in de förslag som getts.

Hårdvaran i arbetsstationerna är likadana och byggda av lösa delar från dustin. Det är hårdvarufel det handlar om. Hårddiskarna som chrashar är ssd diskar från corsair, vilket är tråkigt då dom generellt verkar göra bra grejjer. Troligen har vi fått en dålig sändning eller vad man ska säga.

Skickades från m.sweclockers.com

Som sagts ovan så är nog inte RAID-1 lösningen på ditt problem. Det är inte omöjligt att om SSD disken krashar att den inte drar med sig den andra disken också (som skrivits tidigare) genom att det felaktiga datat speglas över.

Titta på Acronis, Ghost och andra program som kan göra diskavbildningar. Båda har versioner som fungerar i större miljöer.

Vill du komma billigt undan men betala med arbetstid så ta vilket freeware kloningsprogram som helst och gör en klon-kopia av disken till extern USB disk.
Har du flera arbetsstationer som har exakt likadan hårdvara så behöver du bara göra en klon-kopia. När du återställer så ser du bara till att köra newsid så att SID blir unikt efter "restore".

Av Gustav-P
Skrivet av TiasE:

Scratcha? Du vill alltså ta bort allt utom Windows?
Vill du ha en helt ren installation av Windows så är det formatering av disken och ominstallation av Windows som gäller.

Inte för att det hjälper TS just nu, men Win 8 kommer att ha en funktion där du kan återställa installationen till ett läge som motsvarar ominstallation.

Men i ditt fall, ta backup på allt som du vill spara.
Sätt i Win7 skivan i datorn och boota på den och radera partitionen som Windows ska installeras på och gör en nyinstallation.

I denna tråden så hittar du nyttiga guider och instruktioner.

Av Gustav-P
Skrivet av hannesboey:

För det första har du fiber eller har du Comhems lösning ? Comhem är ju inte fiber så det kan vara lite ostabilt och det beror på hur många som använder det samtidigt.

Det beror på även om man har "fiber". Flertalet har vanligt koppar nätverkskablage framdraget till lägenheten.
Bor man i villa så är det ofta just fiber man får indraget.

Samma sak gäller för båda, om alla andra som sitter i samma switch som dig utnyttjar sitt bredband mycket så blir det länken till core:et som blir det begränsade.

Exempel om du bor i lägenhet, har ett nätverksuttag i hallen där du kopplar in din nätverkskabel.
Någonstans i källaren så sitter det en (eller flera) 24 eller 48 portas switch som i sin tur är kopplad med Gigabit till någon form av central avlämningspunkt till stadsnät eller "ut i gatan".

Det räcker ju med att 20 användare försöker använda bradbandet maximalt i "din" switch för att de ska bli tilldelade 50 Mbps (teoretiskt) var. Lägg till att det kan finnas fler switchar i lägenhetsbeståndet så är detta inte helt osannolikt.

Så kolla ifall det förändras över tiden, blir det skillnad ifall du stänger ner dina servrar, ser du i loggen i din brandvägg ifall du utsätts för DDOS?

Du kan göra en hel del själv, och förvänta dig att supporten kommer att fråga hur det fungerar om du sätter datorn direkt i uttaget - så den testen kan du ju göra i förväg (glöm inte att aktivera brandväggen på din dator innan du kopplar den direkt i uttaget).

Av Gustav-P
Skrivet av olesson:

Jag gillar detta du har skrivit mycket bra.. allså jag bara tog i hop den datan för jag vill ha delar som håller och jag kan hålla med att den blev rätt kryddad ska kolla på det packet som du har skickat till mig. Sen när det gäller backup så är jag inte så bra på det vill ha någon som konstant gör det för mig så om du kan sicka ett bra HW kort som är bra pris satt

Jag tycker att det vore fel av mig att rekommendera ett HW Raid kort (eller Raid över huvudtaget) som ett alternativ för Backup.

Anledningen till att använda Raid är att säkra tillgänglighet till datan (observera att jag menar datan inte datorn ) ofta på ett sätt som gör att den hårddisk som gått sönder kan bytas under drift via hot-swap.

Att för oss vanliga konsumenter sätta ihop en hot-swap disk subsystem med ett HW Raidkort är oftast overkill. Det kostar mycket pengar och vanligtvis så är inte vår data/server/upp-tid så pass viktig att vi inte kan ta ner servern och byta en disk i ett Raid-set - dvs inte hot-swap.

Raid skyddar dig inte mot att du råkar radera data, något program skriver sönder filen eller filsystemet (i extremfall) eller att viruset/intrånget ställer till jävelskap.

Raid är endast till för att slippa återställa data från backup ifall hårdvaran (disken) går sönder.
(Ja - jag vet att vissa typer av Raid har som främsta syfte att öka prestanda men även där speglar man datat såvida det inte är någon form av scratsh disk där datat i sig inte spelar någon roll (och lever med driftavbrott .)

Backup är till för att kunna gå tillbaka till data som man har sparat vid en viss tidpunkt. Backup bör inte vara på samma plats som orginaldatat av anledningen att ifall tjuven kommer och knycker servern så tar han USB disken som är ansluten också. Och brinner det så ska ju backup-disken inte vara i samma hus.

Då livet är fullt av kompromisser så är det bättre att ha Backup på USB disken bredvid servern än att inte ha Backup över huvudtaget, likaså är det bättre att USB disken med backup är hos föräldrar/mor-farföräldrar eller någon man litar på som bor någon annanstans än där servern står.

Så åter till syftet - du kör er nuvarande webbserver på en SUN. Ska du bara ersätta funktionen så behöver du inte Raid. Ta backup istället, blir billigare och skapar bra vana för framtiden

Om du verkligen vill ha ett Raid kort - fast av rätt anldening- så finns det ett urval på Dustin. Men här skulle jag nog rekommendera att du googlar och läser om olika Raid tester och lösningar.
Att köra Raid-5 som är feltolerant behöver minst 3 diskar och då försvinner 1/3 (1/n) i paritet. Så med 2 TB diskar så får du 4 TB användbart utrymme vid 3 diskar.

Av Gustav-P
Skrivet av torbear:

Nej, datorn går absolut inte sönder. Jag tycker du ska strunta i vad alexanderchr säger, köper du 650W så har du plats till uppgraderingar i framtiden!

Har själv fastnat i tänket att "bra att ha om jag uppgraderar i framtiden". Här behöver TS rannsaka sig själv och tänka till på om han kommer att uppgradera i denna datorn i framtiden.

Eller kommer han att sälja av denna när det är dags för att handla en helt ny dator nästa gång?

Kan han spara en 2-300 kr på nätagget så kan de pengarna läggas på minne istället och så får han 16 GB minne - vilket inte är fel. Går ju att stänga av växlingsfilen helt och slippa allt I/O till disken för det ändamålet.

Så jag skulle vilja hålla med Alexanderchr, om du inte är 110% säker på att du kommer att utöka med strömkrävande komponenter i denna datorn så titta på ett mindre PSU, pengarna du sparar kan du lägga på mer minne eller kanske ett annat chassi. Fast du verkar ju har valt ett med fönster så då är det väl ingen idé för oss att rekommendera sobra Fractal eller Antec chassin till dig ;-).

Det står inte uttryckligen att det följer med kylning till processorn så du behöver lägga till det också. Läs testen om processor kylning vintern 2011 här på siten så får du hum om vad som finns och i vilken prisklass.

Av Gustav-P
Skrivet av olesson:

Hejsan jag har just nu en Sun fire V60x har haft den sen Januari 2009.
Nu har min pappa på senare tid börjat klaga på att den äter upp strömen i huset.
För att serven är för gammal.

<klipp>

Ska man köpa dessa delarna eller man ska satta på en färdigbyggd server i stället ?

Du har valt ett tyst nätaggregat, men tänker köra stock fläkt på Xenon CPUn. Jag rekommenderar lite tystare komponenter nedan.

Varför köra Xenon överhuvud taget? Du kan få motsvarande prestanda med i5/i7 CPU.
Eftersom du inte givit exempel på att du kommer montera detta i ett server chassi för att ev rackmontera det hela så skulle jag föreslå dig att helt enkelt plocka ihop en dator av "icke enterprise" komponenter.

Exempel:

Fractal Design Define Mini Svart - 699 kr
Ett chassi som är relativt enkelt att bygga i med en sober utsida.

ASRock H67M-GE REV B3 - 730 kr
Ett mATX moderkort, välj en annan (dyrare) modell ifall du saknar något på detta.

Intel Core i5 2500 3,3GHz - 1 763 kr
Som sagt, en CPU som kommer att räcka för det du har sagt att du kommer att köra på servern.
Även om du kommer att virtualisera så räcker denna CPU.

Arctic Cooling Freezer Xtreme Rev 2 - 332 kr
Kylning till CPUn. Om du vill lägga till några hundringar för att få en tystare (och effektivare) lösning så välj Noctua NH-D14

16 GB kit CL9 1600Mhz VENGEANCE LP SVART - 890 kr (790)
Om du hade tänkt att virtualisera så kanske 32 GB ram hade varit vad du behöver. Kostar ju betydligt mer men du kommer att kunna tilldela de virtuella servrarna mycket mer minne vilket gör att du slipper en masa I/O till diskarna.
Ska du köra 1-3 virtuella servrar så tror jag du klarar dig med 16 GB (om du inte kör intensiv DB då du definitivt kommer att ha nytta av mer minne till den virtuella servern).

SEASONIC X-460 460W MODULAR FANLESS - 1 190 kr
Lite mer kraft än det PSU som du länkade in.

Lagring, jag skulle inte rekommendera att du kör RAID-0. Det gör att du statistiskt sätt har dubbel så stor risk att förlora din data jämfört med att du kör en singel disk.
Ska du köra RAID så hade jag rekommenderat att du kör via ett HW kort - fast det är väldigt overkill. Om du sköter din backup tagning så är det ofta inte värt pengarna att sätta upp en redundant disklösning bara för att.

Jag hade köpt en prisvärd SSD att installera systemet på. Ska du inte köra virtuella servrar så välj en 120 GB disk och så räcker det säkert för din webb server.
I fallet att du ska köra virtuella servrar så komplettera med en mekanisk disk och ha dina servrar på den, alternativt att du bootar ESXi från en USB sticka och har din SSD för dina I/O intensiva diskar medan mer lågintensiva virtuella diskar ligger på den mekaniska hårddisken.
Det ska sägas att det går helt OK att kör virtuella servrar med bara mekaniska diskar också (7200 rpm) också, för du på de långsammare (5400 rpm) så kommer det dock att kännas onödigt segt.

Storleken på disken vet du själv vad du behöver. Tänk på att när du kör ESXi och virtuella servrar så kan du på ett mycket smidigt skapa snapshot av dessa (både online och offline).

Genom att köra offline kopior som du lägger på disken så kan du vid senare tillfälle gå tillbaka till just den versionen av din installation.
Glöm inte att göra backup på USB eller off-site så att om din server brinner upp att du har dina virtuella servrar någon annanstans också.

Det blev en del text - och antaganden.
Om något är uppåt väggarna ur din synvinkel så förklara så kan vi vara bollplank med dina förutsättningar.

Vill vi latja till det lite till och att du redan har en NAS i hemmet från tex Q-Nap så kan du ju mappa upp den i ESXi och ha dina virtuella servrar körande i servern men att de nyttjar disken i NASen. Säger sig självt att du bör ha Gigabit nätverk och någorlunda snabba diskar i NASen.

Avslutningsvis, teknik är kul - särskilt i design fasen som här. Men det finns en sanning som man inte ska glömma "Keep it simple". Det är lätt att utgå ifrån en server som gör exakt det man behöver den till idag, sedan kostar det bara lite extra för att framtidssäkra en viss del. Och bara lite till för en andra del.
Till slut så har man en design som är 100% dyrare än vad man behöver och där man bara i 20% av fallen kommer att nyttja den extra kapaciteten i framtiden.

Av Gustav-P
Skrivet av mrqaffe:

Vi får se var det slutar, win 8 finns inte på riktigt ännu och låsningen o metro är ju de delar som det gnatas mest om, men frågan är också om det kommer att gå att installera win 8 på ett moderkort som inte stödjer secureboot alls, dvs äldre maskiner, win 8 har ju rätt låga systemkrav o borde gå att köra på klena gamla maskiner bättre än win 7, men det kanske blir bortlåst, vi får helt enkelt vänta o se vad Microsoft beslutar när den skarpa versionen dyker upp.

Jag tror att Win 8 kommer att gå att installera på datorer utan "secure boot", det finns en massa hundratals miljoner datorer där ute som Microsoft vill ska vara kapabla att köra Win 8.

Sedan så tror jag nog att detta kommer att vara en "mellanversion" av Windows. Inte riktigt lika illa som Vista men inte heller lika bra som Windows 7.

Windows 9 eller vad det kommer nog ha lättare att bli bra "out-of-the-box" då de flesta datorerna redan kommer att vara anpassade till Win 8 och kanske framförallt "touch".

Men som vanligt - den som lever får se.

Av Gustav-P
Skrivet av tcntad:

Ja självklart... Du kan ju alltid byta OS om du vill det.

Om jag läser vad jag tror Nisse.99 "menar" så är svaret att självklart kan du uppgradera från Windows 7 till Windows 8 genom att köpa uppgraderingsversionen av Windows 8.

Byta OS kan man ju göra oavsett helt enkelt genom att radera hårddisken.

Ska sägas att uppgradering av OS inte i alla lägen är det bästa valet. Gör du en ren installation så slipper du alla gamla drivrutiner (mm) som ligger kvar och skräpar vid en uppgradering.

Av Gustav-P

Vill du kunna fjärrstyra datorn via fjärrskrivbord?

Titta då på länken för Win7 versionerna - med Premium så har du inte möjligheten.

Av Gustav-P
Skrivet av Tanis:

Javisst - bara att sätta upp. Och om inte hyresvärden gillar så klipper han ner det. Därför bra att kolla innan. Om fasaden/balkongerna inte är vita? Jättefint...

Det är lättare att be om förlåtelse än om tillstånd. Och kabeln kostar väl 3-4 kr/metern så kostnaden är inte så mycket. Och jag tror nog att värden säger till om att det ska tas ner innan han klipper ner något.

Av Gustav-P
Skrivet av Tanis:

2 x http://www.davido.se/shop/product_info.php?cPath=55_61&produc.... Klart

Dra 40m kabel mellan balkongerna kommer 99,9% av alla hyresvärdar att neka (av naturliga skäl....)

Vadå neka. Det är väl bara att göra. Om balkongerna är i "fil" så handlar det ju om att stripsa fast kabeln, väljer man en vit kabel och strips så kommer de ju inte att synas så mycket.

Detta förutsätter ju att man pratar med grannarna som bor emellan, men kan inte tänka mig att de skulle tycka att detta var konstigt eller sätta sig emot.
Är de lite äldre så tänker de väl "att ungdomen ska spela spel".

Av Gustav-P
Skrivet av Fermus:

Jo, förstärkningsantenner är ju en bra deal, fast den där hade jag missat
Har även kollat in Ubiquiti Nanostation 2 vilket verkar enormt lockande.

Ska du titta på Nanostation så finns det alternativ här också http://www.mikrotik.com/ eller svensk återförsäljare på http://www.routerboard.se/shop/categories/Routrar/

Men är det bara 30 meter och porten bredvid dra en kabel över balkongen eller något

Själv hade jag inte sett själva internet delandet som den största fördelen (jag hade mao inte delat mitt internet) utan att man kan komma åt varandras diskar - dvs det man väljer att dela ut. På så sätt är det lätt att lyssna lite på polarens musik etc.

På det trådlösa planet så är du nog lite "on your own" då jag inte tror att det är många (förutom foppson och några till) som har pysslat med det och konsument prylar.

En polare körde Mikrotik prylar för att ha en point-to-point w-lan förbindelse när stadsnätet fanns på andra sidan vägen. Han beställde det helt enkelt dit och sedan satte han upp länken hem över gatan.

Av Gustav-P
Skrivet av Claews:

Nej har inte riktigt i dom banorna då jag känner mig rädd för att sitta i flera timmar bara för att få maskinen att funka. Hur effektiva är dom då jämfört med en router som vars primära funktion är att flytta trafik?

Skulle du( eller någon annan) kunna komponera ihop ett sånt system utifrån mina krav?

Denna ligger utanför din budget men uppfyller alla krav, dock faller den på att du kommer att behöva sitta några timmar och konfigurera den. Alternativt be att någon gör det på distans åt dig.

Men Mikrotik prylarna är grymt prisvärda och har funktioner som dyrare enheter från konkurrenterna först introducerar i de rejält dyra sakerna. Finns aktiva forum på nätet kring deras pryttlar ifall du är intresserad (bara att googla).

Ville bara slänga in kommentaren ifall någon läser tråden och inte har samma begränsning på att lägga ner massa tid på prylen

Av Gustav-P
Skrivet av Fermus:

Jo, jag tyckte det också.. tills jag snackade med försäljaren som rekommenderade airporten. han sa att räckvidden skulle räcka , speciellt till en accesspunkt.
får väl se hur jag gör annars..

Du snackar om ca 70 meter? Tror inte konsument prylar kommer att fungera så bra på det avståndet.

OM du tittar på ett test på en av de bättre presterande konsument prylarna (modell dyrare) här. Observera "Location F".

Denna plats är betydligt kortare avstånd än de 70 meter som du vill använda, ca 20 meter.

Du behöver ha ganska optimala förutsättningar för att få kontakt på 3 ggr så långt avstånd, för att inte tala om hastighet. Om det finns en massa andra accesspunkter i samma område så kommer de ju också att "störa".

Ska ni gå vidare med detta så behöver ni produkter som är direkt lämpade för detta, mikrovågslänk eller w-lan prylar som är ämnade som point-to-point förbindelser. För detta behöver ni fri sikt mellan respektive punkt - har ni det?

Av Gustav-P
Skrivet av JcLoTuS:

Är noga med att inte skriva något till disken och har som skrivet testat GetDataBack, men utan framgång.
Det verkade som att den hittade filerna, men indexerade inte dem så jag kunde inte återställa det hela :S

Då tycker jag du ska vända dig till deras support, har du handlat programmet så ska det fungera.
Vet att "prova på" versionen har lite begränsningar.

Det borde inte spela roll att du har disken i ett USB kabinett men passa på och fråga supporten det också när du ändå är i kontakt med dem.