Lysande framtid för LCD

Säga vad man vill om LCD – tekniken är inte perfekt och har svårlösta problem med lågt kontrastförhållande, begränsade betraktningsvinklar och synliga eftersläpningar. Det finns lösningar som förbättrar några av dessa problem, men du måste alltid leva med de andra i någon form.

Ändå kommer tekniken att hålla sig fast länge till. Dels på grund av att ny teknik blir så mycket dyrare att introducera och måste jämföras mot decennier av allt effektivare masstillverkning. Dels på grund av att LCD redan är tillräckligt bra för en tillräckligt hög kostnad. Underskatta inte värdet av good enough.

Philips_276E6_produkt_bord_swec.jpg

Philips 276E6 använder kvantprickar för att nå en färgrymd som "vanliga" datorskärmar aldrig nått tidigare. Ett exempel på hur LCD-tekniken utvecklas.

Det sker utveckling på det här området också, även om det går trögt till på datorsidan. En förändring är en teknisk innovation och den andra förändringen rör hur tekniken tillämpas. Båda två går hand i hand.

Kvantprickar

Den tekniska innovationen som kanske mest förändrar förutsättningarna är användandet av kvantprickar, quantum dot, där energirikt ljus från en blå lysdiod genom kvantmekanik tvingas om till ljus av andra väglängder och därmed färg. Detta ger möjlighet till väldigt hög ljusstyrka men också ett större färgomfång. Det blir lättare att täcka in fler nyanser än vad de traditionella vita lysdioderna tillåter.

Kvantprickar är därför också en nyckelingrediens för utvecklingen av TV-apparater, där man sedan flera år tillbaka använt sig av tekniken på toppmodellerna. Framförallt kommer tekniken till nytta med High Dynamic Range (HDR). HDR ger ett betydligt större dynamiskt omfång än traditionell Standard Dynamic Range (SDR). För stunden arbetar man mot ljusnivåer på 1 000 cd/m2 i högdagergraderingar.

Högre dynamiskt omfång

HDR-tekniken går också hand-i-hand med utvecklingen av bildteknik där man arbetar mot en större färgrymd, målet är ITU-R BT.2020, 10- och 12-bitars färgdjup. Detta behövs för att kunna täcka in så många flera nyanser och med så mycket större omfång av luminansnivåer.

Bildskarmsguide_PQ-HDR.png

PQ-EOTF-luminansförhållande för HDR. Y-axel är antal nits, x-axel är signalnivå. Här från en TV som inte orkar hålla ljusflödet igång i längre perioder.

Effekten av HDR är att tekniken i mycket högre grad kan återge bilder på det sätt öga och hjärna fungerar. Hur vi på en och samma gång kan uppfatta nyanser av svart och nyanser av väldigt ljust – och alla toner däremellan. Med nuvarande SDR-teknik måste man välja att endast återge en begränsad del av detta.

HDR-teknik finns idag för TV-apparater med Ultra HD Blu-ray och bland annat Netflix och Amazons strömningstjänster. Det har dock inte nått datorskärmarna ännu, men detta lär komma att ändras eftersom möjligheterna är så stora för framförallt datorspel. Då återkommer vi med mer detaljerade artiklar.