Moderglaset

Formatet 16:9 är totalt dominerande som standard. Skärmarna följer också ganska standardiserade storlekar. Olika tillverkare, men ändå är det samma storlekar som återkommer om och om igen.

Förklaringen ligger i moderglaset, själva hjärtat i den flytande kristallen. Nåväl; mother glass är en verklig term och förklarar varför bildskärmar och TV-apparater har exakt de storlekarna de har och varför 16:9 dominerar.

Bildskarmsguide_LGs-motherglass_G7.jpg

Sjunde generationens moderglas från LG. Här får det plats med åtta 42-tummare eller sex 47-tummare. Om vi får gissa; 16 stycken 21,5-tummare eller 12 stycken 23-tummare.

Man kan betrakta tillverkningen som ett gigantiskt "kex". Detta kex eller rättare sagt då mother glass, rymmer kanske 16 stycken 24-tummare. Men att få plats med samma skärmar i 16:10-format eller 21:9-format i samma tillverkningsprocess ger endast tolv eller åtta paneler för samma tillverkningskostnad. Ett förenklat exempel, men det är ungefär så det ser ut. Avvikelser från 16:9-format leder till en dyrare produkt.

Tillverkaren AU Optronics har ett interaktivt exempel här för hur olika generationer av deras moderglas ger olika avkastning. Ju fler paneler som får plats på ett glas, desto lägre kostnad per panel.

Nytt glas kräver ny fabrik

Varje storlek på moderglaset kräver sin egen fabrikslinje vilket i praktiken innebär att man bygger en helt ny fabrik för nästa generations moderglas. Varje fabrikslinje måste skräddarsys efter panelstorleken och formen. Att växla storlekar och tillverka andra format har sin tid och sin kostnad. Det är inget Leif, skiftledaren, beslutar om på lunchrasten. Istället bygger man en ny fabrik.

Bildskarmsguide_AUO_motherglass_G8.jpg

AU Optronics moderglas från åttonde generationen med åtta paneler i 50+ tum.

Sammantaget är det en kombination av efterfrågan och tillverkningsprocess. Anpassningen efter 16:9-format innebär också att tillverkning inte är optimerad för annat än just 16:9. Andra format innebär mindre tillverkningsserier och därmed blir varje bildpanel och produkt dyrare att tillverka. Det är helt enkelt mest lönsamt att tillverka 16:9-format.

I slutändan kan tillverkarnas kalkyler göra det svårt att tillverka exempelvis 16:10-paneler. Efterfrågan är begränsad och avskastningen samt omställningen i fabrik gör att andra storlekar än 16:9 i slutändan leder till alldeles för dyra produkter. Då kanske man redan från början bestämmer sig för att inte köra något annat just 16:9 samt ytterligare ett format.

I skrivande stund, hösten 2016, verkar detta vara 16:9- och 21:9-format. Och du får som regel betala mer än det dubbla för en 21:9-skärm i motsvarande storleksklass.