Yrkesskärmar

För dig som är mer specifik i kraven, särskilt i fråga om färgåtergivning och driftstabilitet, finns det en övre kategori skärmar. Vanligtvis specialiserade på olika områden som färg, foto och produktion av videomaterial. Det kan också röra sig om skärmar avsedda för konstruktionsarbete, CAD, 3D-modellering och liknande.

Bildskarmsguide_Sony_Trimaster_A250.jpeg

Sony PVM-A250, en 25-tums OLED-skärm avsedd för färgsättning och produktion inom film och broadcast. Ja, den är bra.

Ofta, men inte alltid, utlovas egenskaper som jämn färgåtergivning över hela ytan (hög uniformitet) och pålitlighet kring de här produkterna. Stativ och chassi är vanligtvis av den mer robusta typen.

Funktioner likt möjlighet hårdvarukalibrering och Look-Up Tables (LUT) där man kan korrigera färgåtergivningen direkt i skärmen är en typisk finess för det här segmentet av skärmar.

Yrkesskärmar vänder sig till köpare som på något sätt kan knyta skärmens egenskaper till en inkomst. Produkterna är i högre grad specialiserade på en eller flera arbetsuppgift men kan ändå visa upp utmärkta allroundegenskaper. Fast de är mer sällan lämpliga för krävande spel med högre latens och ger kanske inga sätt att påverka nivån eftersläp och liknande. Paneltekniken är påtagligt ofta IPS.

Det finns egentligen ingen övre prisgräns för specialistskärmar avsedda för yrkesbruk och prislappar på ett par månadslöner är inget ovanlig. Men den sortens produkter lämnar vi därhän.