Reflexfilter – matt och blankt

Reflexfiltret som sitter framför panelen har stor betydelse för upplevelsen av skärmen i rummet. Olika reflexfilter är också olika effektiva i olika situationer och kan förenklat delas in i två läger, matt eller blankt med sina respektiver för- och nackdelar. Dilemmat? Du får det filter som sitter där på skärmen. Det är inget du kan välja separat.

Philips_BDM3270_reflex_2.jpg
LG_34UM67_reflex_3.jpg
Dell_UP2715K_reflex2.jpg

Syftet med reflexfilter, eller antireflexbehandling, är att på något sätt bryta bort ljus som faller in mot skärmen utifrån. Lampor, dagsljus från fönster och så vidare lyser upp rummet eller reflekteras direkt i skärmen. Reflexerna stör upplevelsen på något sätt. Ju mer reflexerna kan dämpas, desto mer effektivt är filtret. Fast det är i vanlig ordning mer komplext än så. Rummet och placeringen i rummet är viktigare än själva reflexfiltret.

Dell_UP2715K_produkt3.jpg

Ett blankt reflexfilter i en situation där den är vänd mot två ljuskällor.

asus_mg279q_produkt_3.jpg

Samma situation för ett matt filter. Bättre eller sämre kan med fördel diskuteras.

Det finns en övre gräns hur mycket man kan trolla med knäna. Eller tja, fysiken. Ett reflexfilter kan inte upphäva fysikens lagar och har du ett stort fönster eller en stark lampa som direkt reflekteras i skärmen kommer det att märkas av oavsett vilken sorts reflexfilter som används. Vissa mer än andra, men likväl kommer fönstret bakom skärmen att störa dig.

Dator och skärm kan inte stå var som helst

Placeringen av din skärm och i förlängningen kanske också din arbetsplats i rummet har därför en större inverkan på bilden. Reflexfiltret kan inte upphäva detta utan endast mildra situationen.

Värt att tänka på är att även reflexfiltret i sig påverkar bilden du ser. Ofta kan det vara svårt att avgöra om effekten man ser beror på hur LCD-panelen beter sig i vinkel eller ifall det är reflexfiltret som tillför något. Ofta är det en kombination av båda delar. Som att reflexfiltret i allt större vinklar gör bilden mörkare och sätter en färg över bilden.

aoc_u3477pqu_reflex_3.jpg

Även filter som är matta eller halvmatta blir ofta blanka från sidan. Det ska vara så och poängen är att reflektera bort sidoljus från användaren.

En vanlig effekt hos reflexfilter är att de gradvis alltmer blir likt en spegel och i extrema vinklar är det en tydlig spegeleffeket där skärmen framstår som nästan blank. Det är ofta syftet. Ljus som faller in snett från sidan ska reflekteras bort från användaren.

I grunden kan man dela in reflexfilter i två läger. Blankt eller matt.

Matt filter ger diffusion

Matta reflexfilter diffuserar inkommande ljus och sprider ljuset åt fler håll. Fördelen med detta är att du i högre grad slipper speglingseffekter. Du ser inte ditt eget ansikte reflekteras i skärmen, men du kanske kan se din siluett. Hyllan bakom dig syns inte och den röda t-shirten du har på dig blir som en mjuk diffus fläck.

Nackdelen med matta filter är flera. Dels kan strukturen som sprider ljuset ge en svagt till tydlig glittrig eller grynig effekt till den grad att det kan upplevas som att skärmen rent av är smutsig. Det finns olika nivåer av hur tydlig strukturen är och det är ofta svårt att läsa sig till detta i specifikationer. I värsta fall är det som ett smörpapper framför skärmen.

Philips_BDM3270_reflex_morkt.jpg

Matt filter i ett rum med släckt belysning och inget eller minimalt dagsljus.

Philips_BDM3270_reflex_belysning.jpg

Samma skärm och reflexfilter med lamporna tända. Inga lampor reflekteras direkt i skärmen utan det är endast omgivningsljuset som studsar mot väggar.

Matta filter har också problem med ljusa miljöer. Det indirekta omgivningsljuset till exempel ljuset från armaturer, lysrör och glödlampor i den mån de fortfarande finns, kommer att reflekteras mot hela ytan. Detta blir tydligare ju mindre av skärmens eget ljus som lyser.

Ett annat sätt att beskriva detta är ju mörkare nyans skärmen ska visa, desto mer av omgivningsljuset blir synbart i matta reflexfilter. Är det ett varmgult ljus från inomhusbelysning riskerar en skärm med matt reflexfilter att helt enkelt se brunaktig ut över mörka delar av bilden.

Asus_PG348Q_ambient_reflex.jpg

Matt filter och mörkt bildinnehåll i ett rum där belysningen är tänd.

Matta filter är därför vanligast på skärmar som riktar sig till kontorsanvändare. Så länge du har en starkt lysande arbetsyta, ett vitt Excel-ark, ordbehandling, en genomsnittlig webbsida och så vidare, märker man kanske inte lika tydligt att mörka delar av bilden drar mot brunt.

Blankt filter ger tydlighet

Raka motsatsen är ett blankt filter och där kommer objekt reflekteras med skärpa. Du kan spegla dig själv i skärmen och i värsta fall kontrollera att din eyeliner sitter där den ska. Den röda t-shirten syns klart och tydligt, inklusive trycket. Nackdelen är just denna spegeleffekt. Du kanske får hela rummet speglat i skärmen. Allt som väl kan reflekteras i det blanka filtret kommer att synas klart och tydligt.

Shimian_QH2700_in_use.jpg

Det är skillnad på blankt och blank. Här exempel på blanka reflexfilter där inte särskilt mycket reflexer faktiskt filtreras.

Philips_BDM4065UC_reflex.jpg
Philips_BDM4065UC_reflex_jmfr.jpg

Utvecklingen har tagit blanka filter ganska långt och de är idag bättre på att få undan reflektioner. Så länge föremålen, likt ditt ansikte och hyllan bakom dig, inte är starkt upplysta så tecknar sig inte reflektionen heller lika tydligt. Framförallt hjälper moderna blanka reflexfilter mot att omgivningsljuset lägger sig som en hinna över skärmen.

Blanka filter tar också bort den diffuserande ytan som hos matta skärmar kan upplevas som störande. Upplevelsen av kontrast och klarhet i bilden kan därför bli högre med ett blankt filter. Detta kräver också att du är kapabel att placera skärmen på sådant sätt att inga starka ljuskällor reflekteras. Just denna egenskap av bättre kontrastupplevelse gör att blanka filter är populära bland TV-tillverkare.

Ett val mellan egenskaper

Det finns också filter som är någonstans mittemellan. Halvblank med viss diffus inverkan. Eller halvmatt med viss reflektion. Du kan se konturerna av det som reflekteras, men själva reflektionen är inte skarp på samma sätt.

Dell_UP2715K_reflex3.jpg

Blankt reflexfilter i sämsta tänkbara situation.

Vilken reflexlösning är då bäst? Den som passar din smak och din möbleringsvilja. Blanka reflexfilter ger möjlighet till högre kontrastupplevelse där framför allt svart upplevs som neutralt svart. Men det kräver att du kan hålla reflexer borta. Matt filter hanterar själva reflektionerna bättre och är mindre känslig för placeringen. De dras istället med ökad risk för att intrycket av svärta och kontrast blir lidande, där filtret upplevs som en hinna för skärmen.