Pixelmatrisen

Mängden pixlar på skärmen är antagligen den vanligaste och för många också den mest grundläggande parametern. Kombinationen av pixelmatris och skärmen fysiska storlek säger mycket om hur skärmen kommer att upplevas. Hur mycket arbetsyta du får, men också möjligheterna i spel och grafik.

Bildskarmsguide_Pixelstorlek_skillnad.png

Standardskärmen för idag använder 1 920 × 1 080 pixlar, ett format med 16:9-förhållande som också är det rådande normen. Endast äldre skärmar eller skärmar för specialbruk använder en mindre matris. För generell datoranvändning och spel är 1 920 × 1 080 pixlar så standard det kan bli. Upplösningen kallas också Full HD (FHD) en term som läckt över från TV-sidan av skärmbranschen.

Fler pixlar ger potentiell större arbetsyta

En större pixelmatris har med sig flera fördelar men självklart också nackdelar. Fördelarna med större pixelmatris är att du får plats med mer information på skärmen. Större arbetsytor med plats för fler och större fönster. Alternativ använder du de extra pixlarna till att skala gränssnittet för mer distinkt teckning av exempelvis text, något som fungerar bättre med Windows 10 och Mac OS.

Till nackdelarna hör att en större pixelmatris som regel innebär ett högre pris för skärmen. Det blir också mer krävande att driva runt spel i skärmens upplösning. Dator och grafikkort måste helt enkelt arbeta mer för att spelen ska flyta.

LG_34UM67_resolution_warning.jpg

Varnar när det är fel. Många skärmar varnar när signalen inte matchar skärmens pixelmatris eftersom det riskerar ge betydligt sämre bild.

Större pixelmatris i höga frekvenser ställer också högre krav på kringliggande teknik som grafikkort och kretsuppsättningar. Det krävs mer överföringskapacitet för att nå höga frekvenser. En artikel som tar upp vad som krävs för att lyckas överför en viss signal är den om pixelklockan.

Bildanslutningar del 1 – Pixelklockan

Gränsen flyttas hela tiden framåt i takt med teknikutveckling. Det fanns en tid när 1 920 × 1 080 pixlar ansågs exotiskt rymligt och krävde tokdyra prylar. Idag bör du ha en väldigt genomtänkt anledning till att välja en skärm med mindre pixelmatris än 1 920 × 1 080 pixlar.

Kliver vi upp till 2 560 × 1 440 pixlar på skärmen får du in betydligt mer information på skärmen. Nästa steg på skalan är 4K-upplösning som på datorskärmar vanligtvis är 3 840 × 2 160 pixlar eller Ultra HD (UHD). Där har vi betydligt mer utrymme på skärmen, fyra gånger fler pixlar än vid 1 920 × 1 080 pixlar (Full HD). Här är det också svårare och framför allt dyrare att att driva runt spel med tillräckligt hög frekvens.

Signalbeteckning och pixelmatris

Rätt ofta kallar man pixelmatriserna efter signalbeteckningar för digital video.

  • 1 280 × 720 pixlar kallas för 720p

  • 1 920 × 1 080 pixlar kallas för 1080p

  • 2 560 × 1 440 pixlar kallas för 1440p

  • 3 840 × 2 160 pixlar kallas för 2160p

Detta är dock inte helt rätt eftersom det syftar på själva bildsignalen, där "p" syftar på att signalen är progressiv, uppdateras uppifrån och ned. Alternativen brukar handla om sammanflätning, Interlace, "i" eller "PsF", Progressive Segmented Frames. Talar man om själva pixelmatrisen på skärmen blir det tydligare att konkret beskriva mängden pixlar.