HDMI, DVI eller Displayport?

Vilken bildskärmsanslutning ska man använda? Svaret är den anslutning som får skärmen att fungera på det sätt du vill att den ska fungera. Detta är i grunden en ganska enkel fråga men där svaret kan bli komplext. Därför har vi flera långa och omfattande guider till hur det hänger ihop.

Eizo_foris_fs2735_kontakter.jpg

Same-same, but different. DVI, HDMI och Displayport ger i grunden samma bildkvalitet, men har olika förutsättningar för exempelvis antal pixlar och frekvens.

För den enkla, grundläggande och absolut helt vanliga skärmen som kör 1 920 × 1 080 pixlar och 60 Hz får du i grunden exakta samma resultat oavsett om du kör DVI, HDMI eller Displayport. Kraven för den pixelmatrisen och frekvensen är så pass låg att även gammal teknik (1999) som DVI räcker till. Här kan du egentligen välja vilken anslutning du vill.

För någon skillnad i grundläggande bildkvalitet är det egentligen inte mellan de digitala anslutningarna DVI, HDMI och Displayport. Skillnader handlar om kapaciteten och funktioner, framförallt förmågan att driva större pixelmatriser och högre bildfrekvenser. När du kliver upp till pixelmatriser likt 2 560 × 1 440 pixlar och större ändras kraven. Samma sak med högre frekvenser än 60 Hz. Där är det lite mer att tänka på.

HDMI: Kapabel men eftersatt på datorskärmar

HDMI klarar både större pixelmatriser och högre frekvenser. Dessvärre kan mycket befintlig datorutrustning med HDMI vara begränsat så att skärmen är låst till 60 Hz eller inte kan kliva uppåt i pixelmatris.

Moderna grafikkort har sällan de begränsningarna men de kan finnas hos bärbara och integrerade grafik, till exempel moderkorten. Det finns väldigt mycket att säga om HDMI så vi har en separat artikel för det.

Displayport: För hög frekvens och många pixlar

Displayport är den i dagsläget kraftfullaste anslutningen för datorskärmar och det som med fördel används ihop med moderna skärmar. Man gör så att säga sällan fel när man väljer att gå Displayport. Anslutningarna Displayport och även lilla Mini Displayport åstadkommer samma sak.

Bildskarmsguide_AMD-kabelkrux.PNG

Eftersom Displayport från början är tänkt till att svara mot dator-till-bildskärms-symbiosen har VESA i standarden tagit höjd för att få in högre frekvenser och större pixelmatriser. Tekniken är den enda som i dagsläget har framtidssäkrat 4K i 120 Hz till exempel. Samtidigt är tekniken ny och det är en del barnsjukdomar, som att kablarna inte alltid orkar med de höga datahastigheterna som krävs.

Asus_G751JY_kontakter.jpg

Se upp med det här och skärmar som kräver DVI-DL, till exempel spelskärmar som endast kör 144 Hz över DVI. Och så saknas det DVI på datorn.

DVI är den gamla sortens anslutning och finns därför inte på alla grafikkort och datorer. Särskilt hos bärbara har man tagit bort den skrymmande DVI-kontakten.

Fast det går att koppla DVI via HDMI eller Displayport. Du kan alltid få bild på skärmar med DVI-kontakt. Problemen kommer framför allt med skärmar som använder sig av DVI Dual Link (DVI-DL). Där är det färre och färre datorer och grafikkort som på enkelt sätt kan generera signalen som krävs för att använda en sådan skärm fullt ut.

Låt VGA vila i frid

Men VGA då? Gamla goda kontakten från förr med analog RGB-signal och separata synk på H och V? Nej, det använder du inte med nya skärmar och moderna datorer. VGA är till för att hantera äldre utrustning. Aldrig för moderna skärmar och moderna datorer eftersom bildkvaliteten blir sämre.