Ljusstyrka i nits och candela

Ljusstyrkan är precis vad det låter som. Hur starkt skärmen kan lysa. Ljusstyrkan mäts i candela per kvadratmeter (cd/m2) och 1 cd/m2 är också lika mycket som 1 nit(s) som är den gamla termen. Begreppet nits är på väg tillbaka i ropet då det går snabbare att skriva och att uttala.

Eizo_foris_fs2735_in_the_office.jpg

Ljusstyrkan på skärmen kan ställas och ska ställas. Rätt ljus efter situation, rum och reflexer är mottot.

När man bestämmer ljusstyrkan på en skärm mäter man hur ljusstarkt skärmen är i maximalt vitt, 100 procent vitt, vilket i med 8-bitars ordlängd i signalen är samma sak som digital 255. Hur starkt man sedan vill ha skärmen varierar efter situation, närmare bestämt rummet skärmen är tänkt att användas i.

  • <60 cd/m2 Helt kolsvart rum.

  • 80 cd/m2 Standard för sRGB.

  • 100 cd/m2 Normen för mastring av film/video.

  • 120 cd/m2 Mild belysning. Vardagsrumsnivå.

  • 160 cd/m2 Rum med kontrollerad belysning. Standard för AdobeRGB.

  • 200 cd/m2 Kontorsnivå, upplyst arbetsrum.

  • 300 cd/m2 Rum med infallande dagsljus och tända lampor.

  • 500 cd/m2 Maxnivå från många smartphones. För fullt dagsljus.

  • 700 cd/m2 Nivå för digital skyltning, skärmar utomhus, läsbart i solljus.

  • 1 000 cd/m2 Nuvarande nivå för mastring av HDR.

  • 1 000+ cd/m2 Ljustavlor, reklamskyltning utomhus.

  • 4 000 cd/m2 För viss mastring mot HDR.

  • 5 000–10 000 cd/m2 Stirra rakt in i lysröret. Smärtsamt.

  • 10 000 cd/m2 Målsättning med HDR.

De flesta datorskärmar SweClockers testar har mellan 200 till 350 cd/m2 som maximal ljusstyrka. Några mindre, andra lite mer. En gemensam nämnare är att nästan alla kommer med ljusstyrkan reglerad till just maximalt läge. Det vill säga att skärmarna direkt ur kartong är för ljusstarka för att fungera för mörka rum eller rum med kontrollerad belysning.

Detta kan verka alldeles självklart för många men erfarenhet visar att mycket av klagomålen på att skärmar upplevs som "för stark", "för vit" eller "...jag får ont i ögonen av..." väldigt ofta är en skärm som står på maximal ljusstyrka i ett rum som är alldeles för mörkt.

Ofta för hög ljusstyrka

För hög ljusstyrka ger också sämre svärta eftersom LCD-tekniken ger ett statiskt kontrastförhållande. Det som är svart i bilden blir helt enkelt mindre svart när du ökar ljusstyrkan. Därför blir det extra viktigt att i ett mörkt rum med mysbelysning eller ingen belysning alls anpassar skärmens ljusstyrka. Du riskerar annars att i ena stunden bländas och i nästa stund blir störd av att det som ska vara svart istället är mörkgrått.

Asus_PG348Q_ambient_reflex.jpg

Svaret finns i menyerna. Högre eller lägre ljusstyrka nås via datorskärmens Brightness-reglage.

Hög ljusstyrka gör också att ojämnheter i skärmen blir tydligare, till exempel läckande bakgrundsljus, "Back Light Bleeding" där man ser hur ljuset från bakgrundsbelysningen går ojämnt. Även fenomenet "clouding" med fläckvisa områden av ömsom ljusare och mörkare svärta blir tydligare ifall bakgrundsbelysningen på skärmen är för hög i förhållandet till rummet.

Observera att reglaget för ljusstyrka ofta kallas just "Ljusstyrka" eller "Brightness" på en datorskärm. Sitter du men en TV kan reglagen som heter "Ljusstyrka" och "Brightness" i själva verket påverka signalnivån för svart i bilden. Reglaget gör istället bilden grådassig eller får svart att sota igen. På en TV kan reglaget som påverkar ljusstyrkan heta något i stil med "Bakgrundsbelsyning" eller liknande. Detta är en stor källa till förvirring och felaktiga inställningar.