Inlägg

Inlägg som Dahle86 har skrivit i forumet
Av Dahle86
Skrivet av bardbard:

Nytt rekord spås imorgon för oss i Mälardalen och söderut. Snitt på 4kr och 25 öre/kWh.
Orsak är för dyr gas och för dålig blåst.

Tur att det är juletider och värmeljusens tid, både värme och mysfaktor i en smäll!

https://sverigesradio.se/artikel/elpriset-aterigen-rekordhogt...

Har ingen åsikt i topic egentligen men jag är kränkt över förra elräkningen och misstänker att nästa inte blir bättre. Vit, medelålders samt man är jag också

Du bor ju ganska nära gränsen så mitt tips är fly västerut och sök asyl.

Här nere där vi har en ledning direkt till kärnkraftverket som heter som orten man bor i men som av någon konstig anledning inte ligger i samma zon som oss utan mystisk ligger i Sthlm är det kört vi är totalt bortglömda.

Av Dahle86
Skrivet av Eduardo_S:

Jo, den gick dåligt när jag hade den, det var därför jag sålde mitt innehav i den.

Så du gjorde en ”buy high, sell low” och sen gnäller på fonden. Tycker snarare problemet ligger hos dig som inte verkar förstå risk/avkastning.

Är du inte typen som kan sitta still när det gungar så är inte den typen av fond något för dig. Så generellt får jag säga du gjort rätt val som lämnat, det tråkiga är att du gjorde det vid fel tidpunkt.

Men sitter du på den fonden du valt i 30år kommer din pension bli en besvikelse. Räntefond i 30år är ett katastrof beslut.

Av Dahle86
Skrivet av Abbs:

Kroppkakor!

Vet inte om det behöver förtydligas men de ska vara små och stekta.

Av Dahle86
Skrivet av downup:

Vad händer ifall man dumpar avfallet i en Vulcan?

Skulle gissa att vulkanen får utbrott och sprider ämnena i luften.

Av Dahle86
Skrivet av danielwerner:

Detta kanske har debatterats tidigare, men är lite nyfiken: Vad kör ni för procent likviditet? Pga bostadsförsäljningar och snålt fondplacerande så har det bara blivit så att jag är typ 70% likvid, vilket känns rätt jäkla overkill.

(Fattar att totalsumman spelar roll här så kan säga att det är så att den likvida "bufferten" skulle kunna täcka ett par års månadslöner... )

Kör ingen specifik procent likviditet men har ca 2% just nu.
Motsvarar ca 2 månadslöner. Skulle mer behövas använder jag kreditkort som buffert.

Av Dahle86
Skrivet av anon236072:

Hur mycket tycker alla här att en rimlig löneökning (i %) är?

Regering bestämde jag skulle få 3,295%. (Det är höjningen av prisbasbeloppet)
Så det borde vara ett rimligt mål för alla.

Av Dahle86
Skrivet av ingenjören:

Tack för ett utförligt svar. Jag har färskast i minne när Westinghouse försökte köra en 60 Hz pump på vårt 50 Hz 500 V nät. Det gick hyfsat!

Gäller det alla fyra på Ringhals?
Vet du hur det ser ut på Forsmark?
Okg har 380/660V, det är ju mer ”normalt” idag men ändå inte riktigt.

Av Dahle86
Skrivet av baner85:

Min grundlön steg från 24000:- till 26500:- nu när jag vart färdig med utbildningen(Undersköterska).

hamnar nog på runt 35000:- före skatt med OB ersättning.

Dock blir det ju 10-20 timmar övertid(kval övertid, ca 390:-/timmen + OB) så gott som varje månad nu, ibland mer. så 39000-43000:- eller däromkring är vad jag får ut före skatt.

Jobbar natt 7/7, 144 timmar per månad.

går ungefär 5000:- per månad för mig på mat och snus. Blir ju en hel del matbackar osv till jobbveckorna så man slipper laga mat, vilket gör att man även sparar en del pengar.

Ska börja läsa till elektriker efter jul, 20 veckors utbildning. har redan el teknisk utbildning från gymnasiet.
Tänkte börja jobba extra som elektriker med f-skattesedel på ledigveckorna, ev att jag byter bransch helt sen om jag trivs.

Vad har du för el teknisk gymnasieutbildning som inte är elektriker?

Av Dahle86

Det ska vara två russin, en i varje snurra. Snurrorna ska sedan bytas av och russinen kastas. Russin i degen borde vara fängelse på.

Av Dahle86
Skrivet av Madster:

Hejsan,

Vi håller på att lägga om lånen och har blivit erbjudna 1,39% rörlig ränta (3mån) från Swedbank på 4,4Mkr, ca 50% belåningsgrad. Vi är 32 och 33 år gamla, båda fast anställda och hushållets totala inkomst är 74000/mån. Det känns som en väldigt hög ränta om man jämför med övriga i den här tråden, eller vad tycker ni? Det är ett lite komplicerat case som vi håller på att förhandla om och Swedbank har varit inblandade ifrån början så hade varit skönt att ro hem detta med dem. Är det en bra deal eller finns det nån chans att vi kan hamna runt 1%-nivån om man förhandlar? Stort tack!

Gå till stabelo istället. Eller åtminstone säg att ni fått 1,14% på annat håll, då det är vad ni kommer få hos stabelo.

Av Dahle86
Skrivet av ajn:

Så, du menar att vi som har t.ex ett biljardbord på kontoret har företaget köpt in det för skattade pengar eller skattefuskat? Personalvård och att ha ett trevligt kontor för att locka folk att bli anställda är väl en del av verksamheten?

Skillnaden blir här att biljardbordet kommer vara placerat på kontoret och är i praktiken omöjligt att ta med hem och använda privat.

Av Dahle86
Skrivet av stgr:

du får köpa in vad som helst till företaget om du har behov av det.
Många företag har t.ex vr-glajjor som sällan används i annat syfte än lite kul på AW.

Men företaget kommer inte svara skatteverket om de frågar varför de köpt in VR-headset att det är kul att ha på AW. Svaret kommer troligen vara något som att det används vid digitala möten för att skapa en bättre känsla av att vara på samma plats osv. Så det måste finnas ett syfte i verksamheten att köpa in sakerna och rena spel kommer troligen aldrig klara en revision.

Av Dahle86
Skrivet av M_X_E_Q:

Och med lokala veton stoppar man lösningarna...

Dessa måste ha falkögon 15 km ut i havet, jisses

15km är inte mycket. Har 20km till blåjungfrun och den ser man bra.
Så antingen ser du dåligt eller har du inget perspektiv vad det gäller avstånd över vatten.

Av Dahle86
Skrivet av ingenjören:

Jag håller inte med här. Jag har några exempel på framförallt PWR:
Under året späder du koncentrationen av bor beroende av härdens utbränning. Ska du minska effekten ut kan du bara göra det på två sätt. Släppa ner styrstavarna (-100%) eller köra 1/2 turbinsträngar (-50%). Mindre variationer går att få ut, ca - 10-20% men inte några större variationer. Hur tänkte du reglera? Genuint nyfiken!

Nu är det ju just PWR du pratar om. På BWR går det utmärkt att reglera effekt genom att strypa HC-pumparna. Sen behöver man ju inte kunna gå från 0-100% utan i större delen av fall skulle 80-100% vara nog. Detta medför dock att andra kraftkällor som är intermittenta måste kompensera kärnkraften för att vara deras backup.

Av Dahle86
Skrivet av snajk:

Det har dock inget att göra med kostnaden för kärnkraft. De befintliga kärnkraftverken producerar billig el för att staten tog merparten av kostnaden för att bygga dem och förstås för slutförvar och försäkringar.

Slutförvaret betalar ägarna själva.

Av Dahle86
Skrivet av Irre:

Har man stora lån i boendet så anser jag att man skall amortera av dessa som "sparande". Ökar låneräntan från en till två procent, så ökar lånekostnaden 100%! Det kan bli kännbart. Vid fastighetskrisen kring 1995 fick många gå från hus och hem när regeringen ville "rädda" kronan till varje pris. Vilket givetvis misslyckades.

Jag anser du har fel. Hade du ändå tänkt placera i räntor (vilket i sig är dumt med så lång horisont) så är det bättre amortera på bolånet. Men vill du ha någon form av avkastning och inte behöva bli fattigpensionär är det ett dåligt alternativ.

Av Dahle86

Då jag valt bort tjänstepension då jag ogillar upplägget så sätter jag av 5k per månad på isk. Fast jag ser det inte som ett pensionsspar utan mer som investeringar för framtiden.

Av Dahle86
Skrivet av Petterk:

Hur ska ni veta något utan en opinionsundersökning? Det är en länk som skickas runt till en liten skara förespråkare, inget som görs av ett urval av Aftonbladets läsare. Det är inte en undersökning av Aftonbladets läsare. Det är inte intressant då det är samhället i stort som behöver svänga.

Undersökningen har varit på framsidan på aftonbladet hela tiden. Så man har inte behövt gå in på någon speciell artikel eller länk.
Det har tidigare varit frågor om vad folk tycker om kärnkraft på aftonbladet och då har fördelningen varit runt 55% för så jag tycker det är en kraftig skillnad mot normalt för att vara på aftonbladet. Även om den inte är statistiskt säkerställd pekar den på att fler har blivit positiva till kärnkraft.

Av Dahle86
Skrivet av Petterk:

Det är ingen opinionsundersökning.

Har han påstått det?
Opinion är ett annat ord för åsikt och den kan mycket väl ändrat sig.

Av Dahle86

Inte för jag köper pepsi ofta men detta gör att jag de går bort helt. Tycker sötningsmedel smakar vidrigt. Hoppas alla som brukar köpa vanlig pepsi slutar med det så de blir tvungna att backa.