Inlägg

Inlägg som Dahle86 har skrivit i forumet
Av Dahle86
Skrivet av Maaxan:

Finns säker många olika senario men att köpa en bostad/fastighet som du sedan bor i själv är inte en investering. Punkt.🙂

Definitionen av investering håller inte med dig.

Investering
En ekonomisk satsning som görs med förhoppning om framtida avkastning. En investering görs antingen för att öka intäkterna eller för att minska kostnaderna.

Punkt!

Av Dahle86
Skrivet av Maaxan:

Ända gången köp av bostad är en investering är om du inte bor i den (hyr ut alltså). Annars är, över tid, utgifter etc högre än värdeökningen.

Räknar du med alternativ kostnaden då?
Menar bor du inte i något du äger måste du ju hyra, för någonstans måste man ju bo. Även en etta ligger på 4-5000kr/mån.

Av Dahle86
Skrivet av Mindfighter:

Vette f-n om lägsta nivån man får som pensionär är något jag skulle känna mig trygg med:
"Som mest kan garantipensionen bli 8 651 kronor för ensamstående" (detta är alltså brutto), sen får man lite bostadstillägg, men det är ingen vidare bra tillvaro.
https://www.pensionsmyndigheten.se/forsta-din-pension/sa-fung...

Efter att kollat vad man får i bostadstillägg så hamnar man efter boendekostnader på ca 6-7000kr låter helt ok tycker jag.
Det är en extrem skillnad mot att vara helt utan som kan ske på andra ställen i världen.

Av Dahle86
Skrivet av griid:

Nej, men det finns flera vägar att uppnå FIRE.
Din är den mest riskabla jag sett. Ränta-på-ränta är en säker och bevisad metod där många redan lyckats. Klart det går med YOLO-metoden också, men extremt få som lyckas där...

Inte för jag själv skulle köra Yolo men bor man i Sverige är den inte så dum. Lägsta nivån man får som pensionär är ganska ok så botten är inte jätte långt ner som om man bott i ex usa.
Detta gäller så länge man inte belånar sig så klart.

Av Dahle86
Skrivet av Fenrisulvfan:

Småpotatis för FB, böterna borde vara baserade på en procent av hur mkt FB tjänar totalt, inte hur mkt de tjänar på sitt brott, då blir det ju bara en avgift dem skulle ha betalat till dem enskilda från början.

Nu är det faktiskt ännu värre än du verkar tro. Din omsättning som böterna får bygga på är ofta 5-20 gånger din vinst så böterna i praktiken vara mer än hela din vinst.

Av Dahle86
Skrivet av anon333222:

Okej. Om föräldrarna är fattiga och skaffat barn som de borde inte ha enligt dig då de borde ha tänkt efter före. Vad ska man göra med barnen då? Därav min fråga om barnen ska behöva lida för att deras föräldrar gjorde dåligt val som skaffade dem i första början.

Inget. Varför skulle man göra något med barnen, så länge de inte lever i misär. Barnen har inget ansvar för sin situation däremot har föräldrarna ansvar för barnen. Det man kan göra är att ge barnen så bra förutsättningar från samhället som går genom som vi har fria studier osv.
Att ha åsikten att det var dumt att skaffa barn i den situationen innebär inte att jag måste vilja att man ska placera om barnen det ena innebär inte det andra.

Skrivet av anon333222:

Gissar att du säger till dina kompisar att du tycker att de borde inte ha skaffat sina oplanerade barn för de borde ha tänkt efter före

Givetvis inte.
Däremot förklarar jag varför de inte t.ex. lyckas få bolånet de vill ha, då alla andra får hur höga lån som helst. Då får man förklara att det beror på att i bankens kalkyl är barnen en kostnad som tynger ner deras kalkyl. Vilket egentligen är samma sak men inte lika pang på. Sen försöker jag hjälpa dem komma framåt från läget de är i nu. Man kan inte börja om så man får göra det bästa av det läget man sitter i.

Skrivet av anon333222:

Härlig människosyn du har. Får bara hoppas att det inte händer dig något som leder dig till fattigdom och misär.

Du vet inget om min människosyn. Det jag säger är att man kan göra olika val men valen har konsekvenser.
Tack, desamma.

Av Dahle86
Skrivet av tBiorrith:

Nja, det funkar inte riktigt så. Det finns fruktansvärt många som jobbar på Coop eller lager som får nöja sig med 25.000 brutto. Då är det inte så lätt.
Har man hyresrätt, två barn och en arbetslös sambo får man varje månad begrunda vad man kan vara utan, att lägga undan 750kr är bara att glömma. Och får man väl 500kr över unnar man sig gärna något extra istället för att spara i 18 år.

Har den ena 25 000 brutto och andra arbetslös (minst 5 000 brutto) får de ut minst 24 000kr netto + barnbidrag.
Så efter boende borde de ha iaf 15 000kr.
Tycker inte det låter fruktansvärt dåligt, som i ditt exempel behöver de inte ens ha buffert till saker som går sönder då de bor i hyresrätt.

Tycker samtidigt det är löjligt av er att leta upp och hitta på scenarion som gäller några någon enstaka procent av befolkningen för att sen säga att man borde inte spara till barnen för de finns de som inte kan. Jag tror de handlar mer om att ni antagligen är avundsjuka eller inte vill ge upp onödiga saker för att ge era egna barn en bättre framtid.

Av Dahle86
Skrivet av anon333222:

Vad har barnen gjort för fel då? Ska de behöva lida för att föräldrarna inte har gjort det smartaste valet enligt dig?

Kan du förklara vad du menar? Var har jag påstått att barnen ska lida?

Skrivet av anon333222:

Alla barn är inte planerade och en del vill inte göra abort. Jag tror man ska akta sig för att döma andra. Du själv kan råka ut för sjukdomar som gör att du inte kan jobba eller att du helt enkelt blir blåst av partnern. Det finns många sätt att köra ekonomin i botten.

Ja, jag har vänner som har "oplanerade" barn. Fast de tog inga steg för att undvika dessa oplanerade barn utan hade ett flertal missfall i mellan som man kan tycka borde gjort att de planerat bättre.

Var har jag påstått att man inte kan råka ut för saker? Det står till och med i min text som du inte ens orkat läsa klart.

Skrivet av anon333222:

Barn väljer ju inte sina föräldrar.. de är med helt enkelt. Eller vill du kanske att man ska börja lämna bort sina barn för att man inte har råd som man gör i fattigare länder.

Jag tycker man kan tänka till före man skaffar barn vilket är tydligt många inte gör. Varför ska barnet lida för de har korkade föräldrar?

Av Dahle86
Skrivet av jetblack:

Den årliga avkastningen är nog i det högre spannet av vad man kan förvänta sig, speciellt med dagens utgångsläge och börsens värdering. För att inte tala om att det är brutto. När allt kommer omkring tror jag man ska räkna med med 4% inflationsjusterat. Då är man uppe i 1000+ kr/mån för att nå 300'.

Och då kan man ju lätt betala en handpenning för att fullbelåna en 20 kvm i Stockholm när det lilla livet ska upptäcka världen. Om bostadspriserna inte rör sig på 18 år

Varför borde vi utgå från ett scenario som ditt?
Vad talar för att det är mer sant än historiken vi har?
Inget är säkert i framtiden men historik är det bästa vi har att gå på.

Skrivet av Meathim:

Fast det beror ju på. Har en kompis med tre ungar, han jobbar 75% (lokalvårdare) och har sjukpension resten och en fru som inte kan jobba riktigt... 750kr i månaden skulle vara katastrof, och det finns många i liknande sits.

Missa du denna?

Skrivet av Dahle86:

Faller ens ekonomi för man sparar 750kr/mån när man har ett jobb borde man se över sina övriga kostnader.

Att du känner en som har det dåligt ställt har ingen betydelse. Då de inte är representativa för den stora massan.
Jag känner en som lever på 4500kr/mån. Det betyder inte att alla vill göra det.

Nu vet jag ju inget om din kompis men vad innebär att hans fru inte kan "jobba riktigt"?
Kunde hon "jobba riktigt" före de skaffa tre barn?
I min värld skaffar man inte tre barn som man inte har råd med. Speciellt när ena inte kan jobba och andra är lokalvårdare vilket även vid fulltid är rätt låg lön.

Nu kanske jag låter känslokall men vet allt för många som gnäller på att det är synd om dem för dåliga val de själva gjort.

Av Dahle86
Skrivet av Galming:

" Lätt att få ihop 300-400k " tror jag inte många av svenska familjer kan spara ihop till barnet bara sådär
Många som inte har feta löner och är " underbetald som fan " om man läser tråden , vad har ni i lön? Här på swec

Sen har du fler än ett barn blir det ännu svårare att spara

För att få ihop 300-400kkr behöver du spara 750kr/mån till 7-9% avkastning i 18år.

Faller ens ekonomi för man sparar 750kr/mån när man har ett jobb borde man se över sina övriga kostnader.

Nu finns det en annan tråd om lön så titta där vad swec tjänar.

Av Dahle86
Skrivet av sKRUVARN:

@ingenjören Du som är i branchen (om jag förstått detta rätt) vad skulle du säga är den bästa strategin framåt om man skulle vidareutveckla kärnkraften i sverige? Folk pratar om gen IV reaktorer osv, men efter har följt en del projekt i sverige så känns det som att det är en oundvikligt fjasko att gå efter någon cutting-edge teknik, eller planera för något som känns så osäkert. Vad känns rimligast här? Köra på det vi har? Köpa in beprövade designer (kina bygger väl t ex väldigt många gen 3+)?

Det bästa ur ekonomisk synpunkt är att köpa in 3-4 likadana standard reaktorer från t.ex. toshiba för att kunna ha nyttja varandras reservdelar. Detta löser ju givetvis inte att man måste lagra bränslet.
Hoppas samtidigt att den blykylda testreaktorn som är planerad att byggas på OKG blir av. Visst den producerar inte utan är en ren förlust då den värms med el men det skulle vara kul att kunna följa den på nära håll.

Av Dahle86
Skrivet av Meantek:

Nordea har väl fördelen att de är snabbast på att betala tillbaka utländsk källskatt.

Annars är det i vanlig ordning som redan konstaterats inte kontot som kostar, utan betaltjänsterna.

Nordea har ändrat så ska man ha konto måste man ha vardagspaketet. Så jag begärde flytt direkt när jag fick det bekräftat av kundtjänst. Hade tidigare inga kostnader hos Nordea då jag endast hade ett vanligt konto och ett isk. Men de skulle från september börja ta betalt.

Av Dahle86
Skrivet av snajk:

Deras föreslagna lösning för slutförvar håller inte, det går inte att godkänna något som ska hålla i hundratusen år när de har börjat gå sönder efter bara några år liksom.

Källa på detta?

Av Dahle86
Skrivet av Albanach:

En sak som är viktigt att komma ihåg gällande barndop, är ju att vi inte tvingar barn att döpas, utan att det är föräldrarna själva som väljer att döpa sina barn. På samma sätt som föräldrar kan välja att låta sina barn vara med i nykterhetsförbund, scouter, fotboll eller liknande, alla med sina egna regler och moralkoder som förs vidare.

Till skillnad mot medlemskapet i kyrkan så får man faktiskt betala medlemskapet i övriga föreningar genom en faktura, slutar man betala dessa fakturor upphör också medlemskapet.
Så börjar kyrkan skicka ut fakturor istället för att staten ska göra jobbet åt dem så hade jag inte haft något problem med din liknelse.
Men här tvingar föräldrarna på barnet ett medlemskap som barnet själv måste säga upp när den blir myndig vilket inte ens alla vet att man kan eller vet att det kostar pengar att vara medlem då avgiften är dold.

Av Dahle86
Skrivet av anon910:

Vet ni ens vad era skattepengar går till?

Nu vet jag inte vad mina skattepengar har med kyrkan att göra men mina skattepengar går till bla:
Vägar
Sjukvård
Bidrag
Polisen
Militär
Pension
Sjukvårdsförsäkring
Skola
Omsorg
Sida
Migration
Samt en orimligt stor administration för att sköta detta.

Av Dahle86
Skrivet av acious:

Fick inte den att hitta min adress konstigt nog. Aja, har ändå ett hum av vad liknande hus går för här men tack för tipset.

Det är så ibland men brukar bara ta något bredvid och fylla i mina uppgifter. Den ger ett rätt bra hum om hur banken kommer värdera.

Av Dahle86
Skrivet av SanyaIV:

Tänkte nu sätta upp ett sparande i fonder men är lite vilsen vilka fonder man ska ha. Försökte bläddra i tråden men känns som att det är som att hitta en nål i en höstack med så många sidor och andra diskussioner kring investering.

Det är ett långsiktigt sparande 5-10+ år där jag kan ta risker. Det som premieras är att jag inte ska behöva hålla på så mycket själv, set and forget så att säga. När jag satt och kollade igenom fonder nu så kom jag fram Länsförsäkringar Global Indexnära, Avanza Global, SEB Småbolag C/R, Spiltan aktiefond investmentbolag. Är det något att ha och i så fall i vilken fördelning? Bör man ha någonting mer och i så fall vad?

Jag säger att du bör köra enklast möjliga dvs en global indexfond alternativt lägga till en svensk indexfond.

Av Dahle86
Skrivet av acious:

Okej. Då får det bli att ringa banken och skippa mäklaren.
Men vet du, eller någon annan, om belåningsgrad kontra ränta spelar roll i ett fall som mitt?

SBAB har en trevlig app som du kan prova som indikation.
Värdeguiden heter den.

Av Dahle86
Skrivet av Vilsnamarsvinet:

Jag fick aldrig något svar. Så under helgen mailade jag både dispyt och cc:ade traderas VD.
Fick svar från vdn igår att han skulle be någon kika på de, idag fick jag svar från dispyt på min bestridan att de tog bort 2500kr från fakturan för skadan …

Be de dra åt helvete. (Men trevligt man lyckas bättre då). De kan inte påstå att en trasig vara bara är värd mindre. Finns ju ingen garanti att den fungerar alls nu. Och du ska inte ens prova.

Av Dahle86
Skrivet av reverend benny:

Hade folk gått ur kyrkan om det inte fanns pengar att tjäna?

Ganska givet ja på den frågan.
Stoppa in valfri tro/sekt/politiskt parti och se hur den känns då. Kan man inte stå bakom vad de står för eller vad de gör är det ju inte alls konstigt man lämnar.

(Sen är det inte tjänar utan sparar)