Inlägg

Inlägg som Fractal Design har skrivit i forumet
Av Fractal Design
Skrivet av MrAdde:

Hur ser ni på dessa fläkthubbar som nästan blivit praxis i moderna chassin idag? Ex Phanteks Enthoo Pro och numera även i NZXT:s chassin. Är det något ni tycker är vettigt eller är det onödigt?
Frågar då jag är sugen på nytt chassi framåt hösten, men om ni inte har några planer alls på det så blir det nog tyvärr ett hopp till en konkurrent, så smidig lösning för att hålla datorns ljudnivå rätt i relation till dess temperatur.

Vi vill helst undvika pulsmodulering av volt-pinnen på 3-pins-fläktar. Det ger ofta problem, särskilt i form av tickande ljud.

Med de flesta moderkort är det dock möjligt att ansluta ett flertal fläktar direkt och få dem temperaturkontrollerade, utan någon hubb.

Skrivet av alex5555:

Hej!

Jag har ett Fractal Design Newton R3 600W som ska vara semipassivt, men efter endast 10 min med låg last (ca 50-60W mätt från väggen) börjar fläkten gå. När jag känner på luften som kommer ut är den väldigt kall. Nätagget är monterat i ett Define R4, med fläkten nedåt. Dammfiltret är rengjort och datorn är sval för övrigt med mycket bra luftflöde.

Är detta ett normalt beteende? Det är köpt för 6 månader sedan.

Fläkten kan börja snurra även vid låg last, då delar av nätagget kan bli varma även vid låg omgivande temperatur. Det är tyvärr ett vanligt problem på semipassiva nätaggregat.

Du kan prova att montera nätagget i omvänd riktning, med fläkten uppåt. Värmen kan då stiga ur nätagget.

Skrivet av Oneone:

har en R4a och vill hänga upp burken under datorbordet. Funderar på typ detta. Men verkar vara för smal då chassit är 23cm och denna är ca 20?

http://www.kjell.com/sortiment/dator-kringutrustning/datorkom...

vill ej ha snören...Någon som har tips på andra? inte hittat men googlat runt lite.

Vi har inte provat om det går, men ja, R4:an är troligen för bred.

Av Fractal Design
Skrivet av anon52047:

Finns det några planer på att sälja fönstersida till Define S så som till R4 och R5?

Nej, inte i dagsläget. De kommer dock så småningom bli tillgängliga i reservdelshoppen, http://www.fractal-design-shop.de/

Av Fractal Design
Skrivet av TheSwede86:

Måste ge en stor eloge till Fractal Designs kundtjänst och ett omnämnande till "Lennie" på deras support (e-mail).
Hade frågor om deras nya Kelvin S36 kommer passa in i deras Mini R2 och han testade själv och bifogade en bild på det (!) i mailet.
Det är man f*n inte bortskämd med och jag var bara tvungen att påtala det här då det är sällan man får ett sånt gediget svar.

Det har sålt mig på grejerna förutsatt att den nya Kelvin S36 får bra recensioner såklart

---

Jag mailade samma fråga i ett annat mail så inte fått svar på detta av den eminenta supporten ännu men kommer Fractal Design släppna egna vattenkylningsblock till sina vattenkylare?
Tänkte då på GPU-block som till t.ex. GTX 970. Drömmen är att köra 2x GTX 970 + CPU:n (i7 4790K eller framtida Skylake i7-6700K) på vattenkylningssystemet. Kommer fästet för den nya Kelvin S36 (eller kanske t.om. är så generellt då 1151 för Skylake kommer bli kompatibel med 1150) stödja nya Socket 1151?

Kul att höra, skall hälsa Lennie

Vi har i dagsläget inga planer på egna vattenkylningsblock. Såvitt vi vet skall 1151 ha samma montering som 1150/1155/1156, vilket innebär att det fungerar utmärkt med Kelvin.

Skrivet av Carlj:

När fläkten startar, är det allt eller inget för att få ner den till 37C som snabbt som möjligt? Det är inte bara vid vanlig surf, utan det kan vara tex när jag gör något annat i lägenheten och hör hur fläkten drar igång.

Fläkten snurrar igång på ganska lågt varvtal, avsevärt långsammare än den snurrar vid riktigt hög temperatur. Det krävs dock en minimispänning för att starta fläktar, i detta fallet c:a 4V, vilket innebär att den lägsta möjliga hastigheten är c:a 1/3 av maxhastigheten.

Skrivet av Kelzzor:

Tack så mycket

Men kostnaden blev nästan hälften av vad det kostar att köpa nytt

Hanterings- och fraktkostnader blir avsevärt högre på enskilda delar än en hel standardiserad produkt, så det blir tyvärr dyrt att beställa flera lösa delar.

Av Fractal Design
Skrivet av Tobbbe__:

Vi vill i nuläget inte ta del av diskussionen, men vi är smickrade av att våra produkter (och filmer) ses värda att följa efter.

Skrivet av Chrisism8:

Hej Fractal,

Min dator är varm, min CPU är ledsen =( Lite nyfiken på när ni tar eran Venturi Serie till Sverige. Jag har redan en beställning på 6 fläktar via Inet som tyvärr blivit uppskjuten pga försenat leveransdatum. Kan man lita på leverans till strax efter midsommar eller ser det ut att bli mer försenat?

/Chris

Venturi-fläktarna är på väg in. Containern lämnade Kina för c:a 7 veckor sedan, så de bör bli tillgängliga i handeln mycket snart.

Tack för rekommendationen av R5:an

Skrivet av Wasp:

Tack för svaret! Fick hem mitt R5 idag^^ Underbart chassie. Det va större än jag förväntade mig men är van med mITX chassin

Det underbaraste är dock hur tyst det är. INGA MER JÄVULSKA HÅRDDISK-VIBRATIONER!

Kul att du gillade lådan!

Skrivet av brainlessbob:

Jag köpte ett Core 2500 chassi och det är funkar prima!

Bara tre mindre problem som jag ville påpeka för att göra en bra produkt bättre.

1. För kort ljudkabel för frontpanelen.
2. Ingen antivibrationsgummi för 2.5" vaggorna.
3. För stark HDD LED.

Tack för din feedback!

Vi förlängde för ett tag sedan ljudkabeln med ett par centimeter, tyvärr verkar du fått ett chassi från innan ändringen. Vi har valt att på alla chassin hoppa över gummin på 2.5"-enheter. De används ju främst till vibrationsfria SSDs, men även laptophårddiskar vibrerar normalt relativt lite. Vi skall kolla närmare på HDD-LEDen!

Skrivet av Carlj:

Halloj!

Köpte ett FD Newton R3 1000W från er och rent prestanda mässigt fungerar det riktigt bra. Men det som stör mig nu är när man har lagt massa pengar på en customloop, så varvar fläkten på Newton upp på fullt drag. Det precis efter att man har startat datorn och random, tex vid vanlig surf. Tex nu kollade jag belastningen på CPU och GPU där CPU var 1-3% och på ena GPUn var den max 29% en kortare intervall. GPU2 ligger på 0. Newton agget kan vara helt knäpptyst när jag kör Firestrik med bra överklock på alla grejer.

Är det någon inställning jag har missat, knapp eller liknande? Vilka temperaturer sätter fläkten igång vid, eller vid vilken belastning?(W)

Fläkten drar igång vid c:a 45 grader på toppen av en kylfläns, och stannar igen när samma kylfläns kylts ner till under 37 grader. Tyvärr kan detta innebära att nätagget vid halvlåg belastning startar och stoppar fläkten i intervall.

Skrivet av Pontraz:

Monterade igår i mitt första FD chassi, Define R5. Måste bara ge er en stor jäkla säck med digitala rosor för vilket grymt jobb ni har gjort med det chassit. Underbart att montera i och detaljtänket är helt fantastiskt. En sån liten grej som distanshållare vid montering...

Hatten av.

Kul att höra!

Av Fractal Design
Skrivet av Chrisism8:

https://www.youtube.com/watch?v=ENQvL4Kt05k

Börjar dyka upp lite filmer för era fläktar nu SKoj!

Tack för tipset!

Skrivet av Electrix:

Snabb fråga till Fractal;
Kan två av dessa användas i fronten på ett R5? Det är 140mm (38mm djup) fläktar men med skruvhål för 120mm (plus att designen kanske är lite annorlunda).

http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=1520552

Skruvmässigt är det inget problem, R5:an har långa skruvhål framtill där fläktarna kan placeras på valfri höjd.

Tjockleken däremot är problematisk. De går att installera på utsidan (i likhet med standardfläkten), men dammfiltret kommer inte gå att sätta dit och luftflödet kommer bli väldigt dåligt då de kommer mycket nära dörren. Du kan också installera dem på insidan på samma sätt som en radiator, men det kräver att du flyttar hårddiskburarna.

Skrivet av L-stream:

Hej. Har ett Fractal Design R5 som jag är väldigt nöjd med, förutom två saker.

1. Skulle nyligen flytta bak mina SSDs till de två platserna bakom moderkortsplåten. Båda två är av Samsung EVO 850-serien. Döm av min förvåning när hårddiskhållarna var för små för att få i dom. Det är ju ändå en av de mest sålda SSDs som finns på marknaden.
Eller ska man verkligen behöva vålda i dom? Skulle väl kanske funka att sätta hållarna i ett skruvstäd och bända ut en långsidan lite. Är Samsung-diskarna av en annan storlek än andra SSDs

2. Har öppnat upp ena luckan i toppen där jag satt in en 140mm fläkt. Tycker verkligen att det borde finnas ett finmaskigtfilter specialgjort för detta då luckan är 195 x 140mm. Dock evakuerar min fläkt luft ur lådan. Men när datorn är avstängd kan det komma ner damm den vägen, speciellt i den biten som inte är täckt av fläkten. Har dock gjort en egen lösning för att förhindra detta.

Anmärkning nummer två är väl inte så farlig egentligen, men problemet med för små SSD-hållare tycker jag borde inte förekomma på ett sådant i övrigt bra chassi. Om det nu inte jag som på något sätt gjort en tankevurpa när jag skulle sätta i dessa.

2.5"-diskarna skall monteras på utsidan av bracketen, inte insidan. De skall alltså inte alls få plats mellan böjarna i plåten, som ju sitter på insidan.

Tack för din feedback om toppfilter, vi skall se vad vi kan göra.

Av Fractal Design
Skrivet av Chrisism8:

Hej Fractal <3

Jag är väldigt (och har varit ett tag) sugen på eran nya Venturi serie. Jag vet att dessa inte dyker upp på hyllorna på en liten stund här i Sverige, men tydligen ska dom finnas att köpa i t.ex USA. Dock hittar jag inga recensioner på dom?! Känner ni till några recensioner man kan kika in?

Såvitt jag vet finns det i nuläget inga recensioner ute alls på Venturi, men förhoppningsvis ändras det inom kort

Av Fractal Design
Skrivet av Chrisism8:

Gissade på att det var något sådant där som låg bakom det

När jag väl köper ett R5, OM det skulle börja gulna efter 1-2 år, kommer detta vara reklamationsbart i så fall? Jag har använt era chassin och fläktar i väldigt mycket jag gjort de senaste 5 åren så jag har inga tvivel på att eran kvalitetskontroll är av högsta sort

Har egentligen ingen brådska då jag väntar lansering av era Venturi fläktar. Verkar bli grymma!

Tyvärr är det så att allt gulnar mer eller mindre, särskilt om det utsätts för solljus. Vi kan tyvärr inte garantera att delarna gulnar på samma sätt över tid, vill du vara helt säker på att slippa problemet så bör du köpa ett svart chassi. Det sagt så gör vi givetvis vad vi kan, och i extrema fall skulle det kunna bli en godtagbar orsak till reklamation.

Venturi-fläktarna bör dyka upp i butik inom kort!

Av Fractal Design
Skrivet av MrAdde:

Hur kommer det sig att man inte kan montera in en tredje fläkt i fronten på R5 när man plockar bort 5,25"-platserna?
Ni har förövrigt inte kikat på en lite kraftfullare fläkthub? Phantek har väl stöd för sex fläktar på Enthoo Pro, R5 som t.om är dyrare har bara stöd för 3.

Den tredje fläktens skruvhål hamnar tyvärr mitt i öppningen för optiska läsare. Det går dock att montera en 360-radiator, och sedan montera tre fläktar på radiatorn.

Skrivet av CasualGamer:

Jag tänker bygga en kombination av HTPC och Steammachine (KODI + Steam Big Picture). Flickvännen har lagt veto mot dator i vardagsrummet om den inte är vit och snygg...

Har jag förstàtt rätt att det är bara Node 304 som finns i vitt? Jag vill bygga m-ATX med en (slimmad) optisk enhet och grafikkort, sà 804 vore perfekt om den finns i vitt. Men ni kanske kommer med nàgot liknande lagom till Skylake senare i àr?

Jag vet att ni inte kan diskutera releaseplaner, men färg kanske kan passera under radarn. Annars kanske ni bara kan "vinka" lite...?

Det är inte helt omöjligt att 804 kan komma i vitt, men i nuläget är inget bestämt.

Skrivet av Chrisism8:

Aldrig handlat från Proshop, men antar väl att det inte är några problem. Det jag är lite orolig för däremot är att när en produkt blir väldigt försenad (som det verkar vara i detta fallet) så beror det oftast på någonting. Fractal vill ju självfallet ha ut dessa på marknaden så att de kan sälja dom och tjäna pengar, så om de inte har några ute så kan det bero på att de har något knas med tillverkningen, typ att den vita färgen de använde inte håller rätt nyans eller dyl. Därför är jag lite osäker på att köpa det som finns på marknaden idag. Jobbar själv inom handels och har sett detta tidigare är det kommer till andra produkter, även om de fallen inte rört sig om just datorkomponenter.

Men det kan också bara vara paranoia från min sida.

Bristen på vita beror huvudsakligen på att vi varit relativt petiga med färgmatchningen mellan plast och plåt, vilket dragit ner produktionstakten då många chassin blivit underkända. Det är tyvärr mycket svårt att göra vita produkter med delar i flera material, även små färgtonsskillnader kan i vissa ljus synas tydligt. De chassin som finns ute har passerat våra kontroller, så de skall vara helt okej.

Av Fractal Design
Skrivet av CamelActivate:

Hej,

Denna fråga har säkert ställts tusen gånger, men finns det möjlighet att tjacka en sidopanel (svart) med fönster till r4an?

alltså inte denna http://www.inet.se/produkt/6909743/fonstersida-for-define-r4-arc-svart då den är enligt kommentar på inet, väldigt dimmad.

Den sidopanelen är inte tonad, det är samma klara glas som på R4 med fönsterpanel. Arc R2 med fabriksmonterad fönsterpanel har däremot en rejält tonad ruta.

Av Fractal Design
Skrivet av Maxizor:

Hej,
Jag har ett Fractal Design Integra R2 750W som har väldigt coil whine, låter rejält vid belastning ifrån GPU etc...

Kan man få en ersättningsenhet ifrån er eller hur går man till väga?

Med vänlig hälsning Erik

Returer av nätagg behöver gå genom återförsäljaren, så du får kontakta affären du köpte det i.

Skrivet av Smajlarn:

Hej,

Jag har suttit och sökt som tusan efter 3,5" HDD-skruvarna till ert Node 304 chassi, men gått bet. Redan köpt nya HDDs som ska in i chassit men hittar inte skruvarna...

På er spare parts sida finns ett accesory kit, men de finns inte i lager och tar upp till 6w. Kan man köpa ett accesory kit till ex r4 och använda de HDD skruvarna i mitt Node 304?

Japp, det är samma HDD-skruvar till R4 och 304, så det går fint.

Av Fractal Design
Skrivet av redpois0n:

Har en liten fråga om er Kelvin S36, är det OK att pumpen snurrar på maxvarv?

Det fungerar som bäst när den snurrar på maxvarv, hastigheten kan dock sänkas (till minimum 9V) om man vill minska ljudnivån.

Skrivet av yompe:

Skulle behöva skruvkitet till ett define r4 går det att få tag på?

Mvh

Det går att köpa här: http://www.fractal-design-shop.de/index.php?a=209

Skrivet av Svantesson666:

När räknar ni med att få ut era GP-14 fläktar i butik? Som det är nu är de ju inte ens listade på er webbsida(!)
Vill gärna komplettera med en nedtill i mitt inkommande R5.

De lanserades härrom dagen och finns nu på hemsidan. Troligen finns de i butik i Sverige någon gång i mars.

Skrivet av NodCommander:

Hej!

Jag är bara nyfiken på vad som hände med Fractal Designs Tesla-nätagg? Verkar vara samma som heter "Edison" nu, eller? Varför detta (ned)byte i namn? Edison är ju ingen populär snubbe nu förtiden direkt...

Edison M är ett helt nytt nätagg, men ersätter Tesla R2 i vårt sortiment.

Av Fractal Design
Skrivet av Scontan:

Tanken är i7 5820k med noctua nh d15 kyl samt dubbla gtx 970 kort, även o 970 korten kommer senare. Ser med spänning fram emot att leka med chassit senare under dagen!

Skickades från m.sweclockers.com

Flera luftkylda grafikkort är tillfället när sidofläkten gör som mest nytta, det är annars ofta svårt att få in frisk luft till det övre kortet/korten. Om du kör på en extra frontfläkt för att få ordentligt med luft till det nedre kortet samt en sidofläkt för det övre kortet så bör du kunna hålla dem väl kylda med en någorlunda låg fläkthastighet på korten.

Av Fractal Design
Skrivet av Scontan:

Jag väntar på ett r5 define chassi och funderar på att skaffa ett par extra fläktar. Hur bör man placera dem för bäst effekt?

En extra fläkt på den andra positionen i fronten brukar vara det bästa, men det beror även på vad du har för övriga komponenter. Med vissa grafikkort kan en botten- eller sidofläkt vara mycket bra.

Skrivet av CGD:

Jag undrar över er nya fläkt, Fractal Design Dynamic GP14 fan.
Kommer det snart bli möjligt att köpa denna fläkt till min R4 låda? Eller kommer det att dröja så att det är lika bra att se sig om efter en annan fläkt? Skulle i så fall Be quiet! SilentWings 2 140mm kunna vara ett bra val att koppla till R4:s fläktkontroll?

Dynamic-serien kommer finnas tillgänglig inom kort.

Av Fractal Design
Skrivet av Treant:

Varför gjorde ni om luckan till R5 så att det inte stängs med magnet? Stör mig verkligen på det då det känns billigt och dåligt nu.

Skrivet av YamahaDGX630:

Ja, kan faktiskt hålla med där! Varför ändra på något som fungerade så sjukt bra? Det finns såklart alltid saker att förbättra på en produkt. Ni hade till exempel kunnat dämpa ljudet som luckan ger ifrån sig när den stängs. Låter en aning högt och lite som "billig" plast, men att göra om hela luckan till "clips"... Nej, ta tillbaka det gamla tack

Tack för er feedback!

Vi valde att göra så för att göra det snabbt och enkelt att byta riktning på dörren, många önskade sig att kunna ställa om den till att öppnas åt andra hållet.

Skrivet av Friterad:

Har ju införskaffat en Define R4 och undrar lite bara hur det är med luckan/dörren där fram, man vill ju att det ska dra in luft med fläkten där fram men det är ju som sagt en lucka där, går det att enkelt lossa luckan?

Som Grizzly666 sa, det är bara att skruva av luckan. Vi föreslår dock att du först kör värmetest med dörren både stängd och på vid gavel, skillnaden i kylning är i de flesta fall ganska liten.

Av Fractal Design
Skrivet av jacobtr:

Är det nättag?

Kelvin är vår nya vattenkylning, se http://www.fractal-design.com/home/product/water-cooling

Av Fractal Design
Skrivet av anon41947:

Vi valde att fördröja massproduktionen något för att optimera prestandan lite till, men nu är de klara och på väg ut, både till affärer och recensioner.

Något ungefärligt datum?

Containern skall komma i hamn till helgen, sedan brukar det ta ungefär en vecka till innan produkterna är ute i butik. Det är ju dock precis i julrushen, så eventuellt blir det svårt att få tag på dem före jul.

Skrivet av Zedong:

Tjena, råkade ha sönder mitt front audio jack på mitt FD R4, finns det att köpa till en ny sådan löst?

Tack på förhand.

Som redan sagts, kontakta supporten

Skrivet av Bakgrund:

När min front audio gick sönder så mailade jag deras support, och då fick jag en ny utan några som helst problem. Behövde bara uppge serienumret på chassit och adressen så klart.

Såatte öppna en support-ticket här bara: https://support.fractal-design.com/support/tickets/new

Tack för hjälpen!

Av Fractal Design
Skrivet av minimjuk:

Hej!

Ett par frågor angående passformen av några Noctua produkter i ert nya Define R5 chassi:

1. CPU-kylaren NH-U14S får plats utan några som helst problem antar jag?
http://www.noctua.at/main.php?show=productview&products_id=64&lng=en

2. Jag har tänkt montera in 3 stycken chassifläktar, två stycken i fronten och en där bak, jag står och väljer mellan NF-A15 PWM och NF-A14 PWM fläktar:
http://www.noctua.at/main.php?show=productview&products_id=54&lng=en
http://www.noctua.at/main.php?show=productview&products_id=65&lng=en

NF-A14 PWM är en standard 140mm fläkt som naturligtvis passar i chassit, NF-A15 PWM är dock annorlunda då den har måtten 140x150x25 mm (150mm bred) och använder monteringshålen för 120mm fläktar.
Får det plats två NF-A15 PWM i fronten och en NF-A15 PWM bak i Define R5 chassit? Om så är fallet, är det ett bättre val än NF-A14 PWM fläktar? Kanske svårt för er att svara på den sista frågan.

1) Vi har inte provat med just den modellen, men det bör inte vara något som helst problem.

2) Bak bör det funka med A15, men det begränsar lite hur mycket den kan skjutas upp och ner. Fram kommer det gå att sätta en A15, men inte två.

Skrivet av Kilroy:

Kommer ni lansera dom uppdaterade fläktarna som sitter i Define R5 separat snart?
Eller kan ni inte prata om det?

Ja, de kommer finnas att köpa separat.

Av Fractal Design
Skrivet av Timelord Sloth:

När kommer Define R5 med fönster på sidopanelen släppas?

Släppt är den redan, och i butik bör den finnas i god tid innan jul. De kommer till hamnen på måndag, sedan tar det en dryg vecka till innan de är framme på hyllan.

Skrivet av grizzly666:

Gå till fractal designs hemsida klicka på Technical Support sen new support ticket.
Det tog mig 5 sek att hitta!

Tack för hjälpen

Av Fractal Design
Skrivet av MuffinManxD:

Jag har en Fractal Design R3 och startknappen (Plastbiten du trycker på när man startar datorn) har flygit av (Fråga mig inte hur den försvann, för jag har ingen aning!) Och tänkte om det finns att köpa en ny startknapp.. Har en liten bild på hur det ser ut nu.
Uppskattar gärna hjälp.
http://i.imgur.com/vGswEaC.jpg

Hör av dig till supporten (skapa en ticket), de kan skicka ut en ny.

Skrivet av YamahaDGX630:

Nu när Define R5 är lanserad undrar jag väldigt intresserat om ni funderat på en upgrade för Define Mini? Känns ganska naturligt då både Arc och Define för ATX-brädor har uppdaterats väldigt kontinuerligt

Skrivet av Skogsmard:

Finns det någon chans att det kommer komma en Arc Midi R3, samma stomme som Define R5 men med Arc-seriens inriktning på luftflöde?

Tack för visat intresse, men vi kan inte prata om möjliga framtida produktsläpp. Både Define Mini och Arc Midi R2 tillhör dock de modeller som längst tid passerat sedan förra revisionen, så det är inte otänkbart.

Av Fractal Design
Skrivet av Bootas:

Hur går det med Kelvin serien?

Vi valde att fördröja massproduktionen något för att optimera prestandan lite till, men nu är de klara och på väg ut, både till affärer och recensioner.

Skrivet av Pusher:

Precis. Satt i telefon med deras kundtjänst och hon förstod inte heller varför mitt konto var borta.

Låter skumt, köpte du på nätet eller direkt i butik? Vi kan tyvärr inte göra något utan inköpsbevis.

Skrivet av Fixoon:

Köpte ett Fractal Design Arc för 2 år och 5 månader sedan på Inet och har den senaste månad haft problem med ena fläkten. Den snurrar jättesakta och låter mycket och konstigt. Filmade litegrann innan jag kopplade ur fläkten: https://www.youtube.com/watch?v=-1M0Pf36go4 (ber om ursäkt för jag filmade vertikalt ). Är det något som går på reklamation eller är det helt kört? Är mest nyfiken, klarar mig nog bra utan den fläkten ändå.

Skapa en ticket på https://support.fractal-design.com/support/tickets/new så hjälper de dig