Inlägg

Inlägg som Fractal Design har skrivit i forumet
Av Fractal Design
Skrivet av dodsmasen:

Hej jag letar efter en usb3 uppgradering till min trotjänande R2a. såg att den inte finns kvar i butik längre finns det något sätt att lösa det? kan man kanske knipsa av en xl omvandlare som finns tillgänglig?

Avståndet mellan kontakterna från XL-kittet passar tyvärr inte i plastfronten på R2/R3. Hör med vår reservdelsshop om de kan ordna fram ett R3-kit, http://www.fractal-design-shop.de/.

Skrivet av THB:

Jag har planer på att uppgradera min rigg i höst till ett mITX system med en 4770k bla i ett Node 304.
Skulle ett slutet vattenkylningssystem, tex Corsair H80i passa i det chassit?

Sedan undrar jag om ni har planer på att själva börja med egna slutna vattenkylningskit?

Mvh en mycket nöjd Define R4 ägare

Ett vattenkylningssystem med 120mm radiator passar utmärkt i Node 304

Av Fractal Design
Skrivet av DegenSHT:

Hej Fractal!

Jag har försökt nå er via mail men inte fått något svar, så jag försöker här istället.

Jag har sumpat fläktfiltret som sitter under nätagget på mitt Define R3.
Hur gör jag för att få tag i ett nytt sånt?

Konstigt att du inte fått svar på mail, var/när/hur har du skickat det?

Vad gäller fläktfiltret så kan vi nog ordna fram ett, skicka ett mail direkt till support@fractal-design.com med namn och adress.

Av Fractal Design
Skrivet av Reckie:

Ser att en del svenska butiker har flyttat fram leveransdatumet av Node 304 i vitt till i början av oktober. Om detta stämmer, kommer den finnas tillgänglig på andra marknader tidigare t.ex. tyskland så man kan bygga klart sin dator nu?

Hej,

Containern dyker upp i Göteborgs hamn i veckan, så de bör finnas hos återförsäljare mot slutet av nästa vecka eller början av veckan därpå.

mvh,
Fractal Design

Av Fractal Design
Skrivet av Hraf:

Jag såg Sweclockers väldigt trevliga test av Arc Mini R2 och är ännu förundrad över vattenkylningsmöjligheterna i den lådan. Däremot så föredrar jag ATX-formfaktorn samt fler expansionsplatser, så jag kommer antagligen inte att införskaffa detta chassi. Även Arc XL verkar vara ett intressant chassi, men då jag redan sitter med ett Bitfenix Shinobi XL så känns det som att det inte tjänar mycket till att byta i och med att de har väldigt liknande mått och specifikationer.

Å andra sidan, en Arc Midi R2 med samma smidiga funktioner som mini-varianten hade varit ultimat! Rikligt med plats för vattenkylning (med borttagbar hylla för 5,25") samt snabbfästen för SSD bakom moderkortsplåten. Är det något vi kan vänta oss i Arc Midi R3?

Förbättringarna från Arc Mini R2 skulle naturligtvis vara en naturlig startpunkt för en eventuell Arc Midi R3, men än så länge är Arc midi R2 även den ganska nylanserad.

Skrivet av Finkelzvin:

Jag var och pillade på kontakterna till kontrollern, och nu startar en av fläktarna inte alls. Drar iväg ett mejl till supporten.

Låter definitivt som att det glappar, hoppas det fungerar bättre för dig med en ny.

Skrivet av Trazer:

Läst att ni kikar på lösningar så man kan köpa lösa hdd burar. Vill bara också visa mitt intresse, behöver en till bur till mitt Define XL R2.

Tack för din feedback. Först ut så kommer nu lösa delar till vår ganska nystartade reservdelsshop i Tyskland, http://www.fractal-design-shop.de . Än så länge saknas nedre buren för XL R2 där, men den bör dyka upp inom en månad eller så.

Av Fractal Design
Skrivet av Kilroy:

Ett tips på era framtida revisioner, jag gillar inte riktigt att ni har valt att man glider på sidopanelerna, det känns som ett steg tillbaka.

Att man kan vrida på sidorna som på Chieftecs gamla chassin eller flera av Corsairs nyare modeller tycker jag är mycket smidigare!

Tack för din feedback!

Vi kan inte annat än hålla med om att det är smidigare. Största nackdelen är att det kräver tjockare plåt för att bli stabilt, hittills har vi därför bara den lösningen på XL-modellerna. Men det är troligt att du kommer få se fler sådana sidopaneler från oss i framtiden även på mindre lådor

Skrivet av Finkelzvin:

Jag tänkte just posta ett till synes orelaterat problem, men det kanske hör samman ändå;

Jag har just monterat färigt ett system i ett Define XL R2, och medans jag sitter och installerar all mjukvara, med datorn ståendes på bordet bredvid mig med öppen sidodörr, ser jag att chassifläktarna stannar till då och då. Jag har dom inkopplade till chassits fläktkontroller, och det händer bara på 5 och 7 volt. Dom startar igen om jag är och vickar på switchen, utan att ändra position, bara nudda vid den lite, så går dom igång igen en stund, för att så småningom stanna igen.

Först tänkte jag stopla in här och säga att jag har fått en glapp fläktkontroller, men med tanke på kevvs problem, kanske det är fläktarna, förutsatt att det är samma fläktar som skeppas i XL R2 som i Newton R2.

Dock bör ju fläktkontrollern spela in också, med tanke på att fläktarna startar igen när jag rör lite på swtchen, utan att faktiskt ändra spänningen.

Det låter absolut som att det är fläktkontrollern och inte fläktarna. Ta och kontrollera att kontakten på baksidan av fläktkontrollern sitter i ordentligt, om den inte verkar glappa så skicka ett mail till support@fractal-design.com för att få en ny fläktkontroller.

Av Fractal Design
Skrivet av kevvs:

Fläkten snurrar inte alltid. Endast vid uppstart och då låter den som jag tidigare beskrivit.

Då bör du absolut lämna tillbaka PSUn, fläkten på Newton R2 skall snurra hela tiden. En PSU med fläkt som stannar när den inte ska är ett solklart garantiärende.

Av Fractal Design
Skrivet av kevvs:

http://i.imgur.com/g2a1mDP.jpg

Vem av er har rätt? Personen som sitter och representerar Fractal Design här på Sweclockers eller personen som svarat på mitt mail?

Värt att tillägga är att fläkten nästintill aldrig varit igång, mina komponenter drar inte tillräckligt mycket för det. Fläkten har endast snurrat vid uppstart sedan inköp...

Hej,

Fläkten bör ha snurrat hela tiden, Newton R2 är inte semi-passiv (till skillnad från Newton R3).

Angående garantin, om supportavdelningen säger att det går på garantin så bör det göra det

mvh,

Av Fractal Design
Skrivet av Asteroid:

Hej Fractal design!
Jag köpte nyligen fractal design arc midi R2 och är supernöjd med chassiet.
Bra kylmöjligheter samt möjligheter med att justera hårddiskburarna som man själv vill. Sen dammfilter i botten, toppen samt därfram är kanon!

Det finns en brist jag har märkt är att i chassiet där fram undertill finns ett hål där dammfiltret ej täcker. I fronten kör jag 120mm fläktar med monterad radiator (corsair h100i).
I detta hål som är rundat och nästan lika långt som chassits bred sugs damm in i datorn.
Varför tusan finns detta hål i chassit och helt utan filter?
Jag har satt silvertejp för hålet för att slippa damminsug. Tejpen syns ej eftersom hålet är undertill.
Kan bifoga bilder för att förtydliga när jag kommer hem.
Tack!
/Asteroid

Tillägg: Här kommer bilden. Det sugs in damm i hålet längst fram. På denna bilden syns detta tydligt längst till höger.
http://www.overclockers.com/wp-content/uploads/2013/05/fd_arc...

Bild från overclockers.

Det är ett handtag för att kunna ta loss frontpanelen, det fyller ingen övrig funktion. Du har helt rätt i att en nedre frontfläkt tar en mindre del av sitt insug därifrån, vilket innebär att det kommer in lite damm i lådan. Vi ska försöka förbättra detta i framtiden.

Skrivet av GFriberg:

Jag kommer inom kort inhandla erat Define XL R2, jag är lite galen i att ha den nyaste modellen jag. Finns det några planer på ännu en uppdatering på Define XL/Xl R2?

Sen så undrar jag om det finns något speciellt jag bör veta eller om ni har något tips som man inte kan läsa på andra hemsidor?

Mvh GurraBiffen!

XL R2 lanserades för bara ett par månader sedan, vi brukar försöka hålla kvar lanserade produkter i åtminstone ett år.

Skrivet av SanyaIV:

Okej, testar här då min egen tråd inte gått någon vart och Fractal Design support gillar tydligen att undvika frågor vilket är speciellt irriterande när frågorna de ignorerar är anledningen till att jag kontaktade dem från början.

Jag äger ett Fractal Design Newton R3 800W som jag har ett problem med, jag verkar ligga nästan precis på gränsen som bestämmer om fläkten ska vara på eller om den ska vara av, och varje gång den försöker snurra upp så gör den ett ljud. (se https://www.youtube.com/watch?v=3LTj1xc-TKE ) Vilket jag då hör genom min hörlurar. Detta är väldigt irriterande när jag sitter och surfar (som nu) och för att inte blir galen så måste jag sätta på musik (vilket jag inte alltid vill)

Min fråga är om det går att fixa det här? Om det går, hur? Det jag tänkte är att man kanske man modifiera fläktkurvan på något sätt så att istället för att stänga av fläkten så drar den ner fläkten till ~10% och håller den där tills den behöver gå upp igen, men då är frågan om det verkligen går att göra det? Om det inte finns något sätt att fixa det här på så blir jag tvungen att köpa ett nytt nätagg då detta stör mig något enormt.

Av säkerhetsskäl kan vi inte annat än starkt avråda från att öppna och modifiera nätagget. Vi beklagar problemet, men har i nuläget ingen bra lösning - detta beteende återfinns hos de flesta semipassiva nätagg.

Skrivet av kjsebbe:

Precis samma sak har hänt med mitt Define R3 men eftersom det är en utgången modell undrar jag om det är möjligt även för mig att få nya fötter? Jag vet inte om det är likadana fötter på R3 och R4

Det går förmodligen att ordna, ta och maila supporten

Skrivet av Jimicro:

Har inte lyckats få igång USB-portarna eller ljudet i fronten? Är det någon kontakt jag glömt att plugga i? Den med blå kontakt? Är det något man behöver koppla i, vet inte vart den ska sitta.. trodde det var någon kontakt för SSD på baksidan?

Som Broken-Arrow skrev, den breda sladden med blå kontakt är för USB3, och behöver kopplas till moderkortet. För ljudet bör du även ha en sladd med kontakt märkt HD Audio från fronten, även den behöver kopplas till moderkortet.

Fungerar det inte även med sladdarna inkopplade så kontakta vår support, support@fractal-design.com

Skrivet av kevvs:

Hej Fractal Design!

Jag har sedan 2009 ett Newton R2 1000W nätaggregat som under en längre period börjat låta konstigt vid uppstart. Fläkten ger ifrån sig ett "tickande" ljud de första 15-30 minuterna efter uppstart. Min pc drar vid vardagligt användande 160W och cirka 250W vid uppstart, uppmätt vid vägguttaget.

Är detta något som räknas som en defekt? Jag har givetvis aldrig gjort något med nätaggregatet som bryter garantin. Hur går jag tillväga? Det är köpt från Dustin Home och jag har original fakturan kvar.

Troligen är det fläktens lager som börjar bli litet slitet, vilket i sig normalt inte räknas som en garantidefekt.

Av Fractal Design

Hej alla,

Skrivet av Folstream:

Hejsan!

Har varit lite småsugen på att skaffa ett Define R4 nu ett tag, men chassit har nu varit ute ungefär ett år nu och då börjar man undra över möjligheten att ett Define R5 kanske är på väg.

Kan ni på Fractal Design ge någon information alls om detta? Kommer det att komma en Define R5 inom kanske 6 månader? Kommer det ta längre tid än så? Har ni några planet överhuvudtaget på ett Define R5.

Känns lite dumt att köpa ett Define R4 nu om R5an dyker upp någorlunda snart, jag lär inte gå från ett R4 till ett R5 såvida det inte är några helt otroliga uppdateringar som görs på chassit.

Vi kan tyvärr inte svara på frågor om möjliga produkter innan de lanserats.

Skrivet av Thyrix:

Hallå,

Jag undrar hur pass hög tornkylare man kan montera i ett XL R2 med en typisk 140x140x25mm fläkt på sidopanelen. Sitter på ett sådant chassi just nu samt en CM Hyper 212 EVO i PNP (120x159x80mm) och utifrån vad jag har mätt och sett ser det ut som att fläkten på sidopanelen precis skulle passa in under CPU-kylare eller slå emot tornet om den inte kommer under. Står på er hemsida att det finns 170mm att tillgå för CPU-kylare utan fläkt i sidopanelen, alltså går det som allra max att trycka in en 145mm hög tornkylare med en 25mm tjock fläkt på sidopanelen om jag tolkat allt rätt.

Är ju lite surt om jag genomför mina planer med SLI och att det senare skulle visa sig att temperaturerna skjuter iväg lite för högt, medans jag inte kan göra något åt saken förutom att köpa ett nytt chassi eller införskaffa vätskekylning, antingen för GPU, CPU eller båda. :/

Finns ju också möjligheten att en 120mm fläkt skulle fungera då 140mm är på gränsen, dock så antar jag att ni på FD har koll på det hela.

Det är inga problem, fläkten sitter så långt ner att den enbart täcker området med expansionskortsslottar - om tornet inte slår i översta grafikkortet kommer det inte heller slå i fläkten. Det kan bli ett problem med XL-ATX moderkort där expansionsslottarna är nedflyttade.

Skrivet av anon142735:

När kommer Arc mini R2 ?

De skeppas just iväg, kommer finnas i handeln om en dryg månad.

Skrivet av Molgorain:

Kommer det komma en "heltäckt" Arc midi R2, dvs utan fönsterpanel?

Vi kan tyvärr inte svara på frågor om möjliga produkter innan de lanserats.

Av Fractal Design
Skrivet av hagermannen:

Hej. Mina överblivna kabblar till mitt newton r2 800w har blivit slängda.
Finns det möjlighet att köpa ut nya kabblar utan att köpa ny psu ?

Tjena,

Skicka ett mail till supporten med namn, adress, PSUns serienummer, samt vilka kablar du behöver, så kommer de förmodligen kunna skicka ut dem. Vi har en låda överblivna modulärkablar från Newton R2 här på kontoret.

mvh,
Fractal Design

Av Fractal Design
Skrivet av Bakgrund:

Fick nyss hem mitt Newton r3 600w och fyfan vad nöjd jag är! Så snyggt med snöflingan och den mattsvarta finishen, låter inget alls! Bara perfekt! Tack Fractal Design för att ni gör så perfekta produkter. :happy:

Trevligt att höra!

Skrivet av silvervibe:

Jag har ett R4 Chassi, och en av de 2 svarta bakre fastklistrade gummibitarna som chassit står på har lossnat, och tyvärr försvunnet (jag märkte inte när den lossnade). Finns det någon chans att man kan få en ny sån? Chassit står väldigt ostadigt just nu och vickar väldigt lätt. Vet inte om ni tillverkar sådana separat, men annars så får jag köra med hemgjord budgetlösning.

Skicka ett mail till support@fractal-design.com med namn, adress och chassits serienummer så skickar vi ut nya fötter

Av Fractal Design
Skrivet av Mars SSX:

När lanserar ni Fractal Design Arc Mini R2 och hur lätt är det att ta bort 5.25" platsen?

Ursäkta att vi missade detta inlägg, se nedan.

Skrivet av matte2k11:

Enligt FD är det nu september som gäller och 5.25" platsen ska sitta med skruvar nu istället för popnit som i midi r2

Helt riktigt!

Skrivet av Broken-arrow:

Kommer ni sälja det löst? och kan det passa R4?

R4 har liksom Arc Midi inga hål för att fästa dem.

Vi håller just på och exprimenterar med en reservdelsshop i Tyskland, http://www.fractal-design-shop.de/ , där kommer de troligen att finnas som reservdel inom ett par månader.

Skrivet av Manaflask:

Super kvalitet! Använd ca 2timmar om dagen i 7månader och ett blad har flugit av på min 120mm fläkt kommer skicka det till komplett men tycker att ni borde veta. Laddar upp någon bild från datorn när jag kommer hem (och namn på fläkten)

Är det ett blad eller hela rotorn (alla blad) som flugit av? I vilket fall bör det täckas av garantin, skicka ett mail till support@fractal-design.com så får du en ny fläkt på posten.

Skrivet av trisse23:

Min On lampa slutade lysa på mitt node 304 behöver en ny :)! Inga skador på kablor osv! Btw min knapp verkar även fastna ibland? Den externa

Skicka ett mail till support@fractal-design.com

Skrivet av putumban:

Kommer ni att släppa en version av define xl r2 med fönster? Eller bara själva sidoplåten med fönster

Troligen inte i handeln, Xl säljer i alltför små volymer för att hålla fler varianter på lager överallt. Panelen till Arc XL kommer dock passa Define XL R1/R2 och kommer komma upp på http://www.fractal-design-shop.de/ .

Av Fractal Design
Skrivet av anon190433:

Hej!

Såg att ni kommer sälja "arc mini r2" med en ny anordning för att fästa SSD-enheter (på bakplåten).
Kommer ni sälja denna separat till "arc midi r2" också??

Hej,

Nej, Arc Midi R2 saknar de skruvhål som krävs på baksidan av moderkortsplåten.

mvh,
Fractal Design

Av Fractal Design

Hej,

Fläktarna i fronten går fint.

Radiator i toppen kan gå, men den sticker in en hel del över moderkortet. Om det inte passar kan du flytta den nedre hårddiskburen och sedan sätta radiatorn i fronten istället.

mvh,
Fractal Design

Av Fractal Design

Hej,

Organisationen bakom 80PLUS-märkningen listar alla testade nätdelar här: http://www.plugloadsolutions.com/80PlusPowerSuppliesDetail.as... .

Newton R2 800W-enheten kom egentligen över brons-strecket, men då 650/1000W klarade enbart 80PLUS Standard valde vi att marknadsföra hela serien som 80PLUS standard.

mvh,
Fractal Design

Av Fractal Design
Skrivet av Mars SSX:

När lanserar ni Fractal Design Arc Mini R2 och hur lätt är det att ta bort 5.25" platsen?

Den lanserades nu i tisdags, på Computex - det kommer dock troligen dröja fram tills slutet av Augusti till du kan hitta den i handeln.

Skrivet av anon159849:

Hej, En USB port (top front) brann igår, vart hittar jag en ny? Jag antar att man måste byta hela kortet med 2 USB o 1 eSATA. Det står LHX-TY-003-01 på kortet. Går det att uppgradera till USB 3.0 nu när man ändå håller på och rotar?
/Janne

Som det redan sagts i tråden, hör av dig till support@fractal-design.com. Vi hade tidigare ett uppgraderingskit till USB3, men det är nog slutsålt nu; det kortet som följer med R3 USB3 passar inte helt i plastfronten. Vill du göra som AMD_PERA och modda plastfronten så kan du nog få ett sånt USB-kit istället från supporten.

Skrivet av Rockybruz:

Hej, har ni några planer på att börja tillverka vita separata fönstersidor till Define R4?
Mvh

Nej, det kommer troligtvis inte hända.

Skrivet av 1kolli:

Fractal Design!

Kommer det någon ny version av Define Mini? hade varit nice

Det är inte omöjligt, men vi vill inte lova något i nuläget.

Av Fractal Design
Skrivet av Road:

Jag funderar på att införskaffa mig en R4 men jag undrar exakt hur mycket plats det är innuti chassit mellan moderkortet och sidopanelen. Enda informationen jag hittar är 232 mm men det är väll hela chassits bredd? förutom det inet skriver 170 mm stor kylare går in. Har en phantek PH-TC14PE kylare som står att den är 171.

Det är svårt att ge ett helt exakt värde då olika CPU-sockets är lite olika höga, så vi anger värden med lite marginal på hemsidan. Många användare har fått in Phanteks-kylaren utan problem.

Skrivet av Rockybruz:

Tjena, precis införskaffat mig ett Newton 600W och har märkt att fläktarna jag kör via fläktkontrollen som sitter i FD Define R4 dör när jag kör på mindre än 12V, alltså på 7 och 5V. Vad beror detta på? Kör FD 140mm fläktar. Mvh

Troligen har 5V-kabeln (den röda) tryckts ut ur 4-pin molex-kontakten. Kontrollera om den sitter ihop ordentligt, annars kan du maila supporten på support@fractal-design.com.

Skrivet av Larsioni:

Jag har inte läst igenom alla 53 sidor så det är möjligt att det här har nämnts förut, men om inte...

Jag skulle väldigt gärna se en vit variant av " Arc Midi R2 " chassit.

Tack för din feedback!

Av Fractal Design
Skrivet av Kalium:

Usbportarna på mitt Define R2 har börjat fungera dåligt på senaste tiden. Använder dom ofta för att koppla in t.ex kamera eller USB-minne men ibland hittar datorn dom inte. Nu funkar dom inte alls så jag tvingas krypa under skrivbordet för att koppla in i moderkortet.

Hör av dig till supporten, support@fractal-design.com

Skrivet av Inzomniac:

Jag har ett Newton R2 650W nätagg, och har försökt att hitta butiker som har lösa kablar till detta aggregat, men jag går bet. Det har funnits ett komplett kabelpaket, men det har utgått. Dessutom hade ett helt kit varit överdrivet mot vad jag efterfrågar. Till nätagget fick jag med 2st PCI-express 8-pin(6+2) cable, each 45cm long. Dessa har gått åt till grafikkortet jag har, så jag undrar om det går att få tag på två sådana kablar till på något sätt? Jag är lite sunkig på det här med att dra kablar i chassit, så dessa är väldigt bra, tycker jag. Annars får jag trycka in nästan 2 meter Molex-kontakter, och det gillar jag inte.

Kabelkittet, precis som nätagget självt, har mycket riktigt utgått. Supporten hade dock ett litet lager med kablar, så maila support@fractal-design.com!

Skrivet av Starksprit:

Hej!

Jag har ett newton r2 800w 80+ modulär. Är detta kompatibelt med Haswell?

Skickades från m.sweclockers.com

Det är inte fullt kompatibelt med de nya sovlägena C6/C7, kan dock fungera ibland beroende på vilka övriga komponenter som är inkopplade. Så länge du inte slår på dessa i BIOS kommer allt fungera utmärkt.

Om du slår på dem är det möjligt att datorn stänger av sig (nätagget bryter strömmen) istället för att gå ner i sleep.

Av Fractal Design
Skrivet av Pan.Pan:

Jag har tydligen lyckats trycka hörlursutgången ur sitt fäste på mitt R2 chassi (XL, köpt för ca 2 månader sedan) och undrar om ni har något tips på hur jag kan åtgärda detta. Hur tar jag loss frontpanelen på ett säkert sätt och finns det möjlighet till en ersättningsplugg via garanti ? Tryckte in mina hörlurar helt normalt (3.5mm) och den lossnade.

Älskar chassit för övrigt! Vill helst inte skickia in den då monteringen tog mig åtskilliga timmar (planering, rengörning osv).

Mvh Pan.Pan

Kontakta supporten, support@fractal-design.com, så hjälper de dig

Skrivet av OskarW90:

Ni har inga planer på att ta fram Chassin för mineralolje kylning? sitter och tar fram ett själv nu i akryl i CAD, för att jag inte hittade någon tillverkare som kan leverera!

Tänkte mig ett SATX eller MATX storlek, radiator ska sitta utanpå I/O kontakter förlängs ut och fästs på utsidan (för att få det tätt)

Kul idé, men mineralolja är nog alldeles för opraktiskt för att någonsin bli tillräckligt vanligt för att massproduktion av ett specialiserat chassi ska löna sig.

Av Fractal Design
Skrivet av WallEm:

Betyder detta att den kommer att börja tillverkas igen när leveranskedjan är fixad eller det stopp för alltid?

Svårt att svara säkert på i dagsläget, men troligen blir det att vi väljer att släppa en ny produkt med en annan leverantör.

Skrivet av wille1086:

Hej jag har haft chassit R4 i en vecka nu och är skit nöjd men idag när jag startade datorn startadeinte fläktarna vad kan problemet vara ha kollat så de sitter i riktigt men allt verkar vara som det ska, vad kan det annars vara. tack på förhand

Sitter fläktarnas kablar i fläktkontrollern? Det vanligaste är i så fall att molexkontakten (4-pin, den till nätagget) har glappat, pinnarna trycks tyvärr lätt ut ur kontakterna när man trycker ihop dem. Kontrollera att samtliga ledare där sitter fast ordentligt, om det inte hjälper så kan du kontakta vår support på support@fractal-design.com.