Överklockning och G-Sync

En av de stora finesserna med Acer Predator Z35 är att den kan överklockas hela vägen till 200 Hz. Pixelklockan som krävs för detta är 647 MHz och du måste köra Displayport. Det fungerade utan problem att aktivera överklockningen till 200 Hz med såväl ett Nvidia GTX 980 Ti som ett GTX 960. Det senare kortet har kanske inte kapaciteten att rendera allt för många speltitlar i 200 fps, men själva förbindelsen att driva skärmen sker utan problem.

Acer_Z35_overclock_meny.jpg

Överklockningen sker via skärmens menyer och då väljer vilken nivå, 160, 180 eller 200 Hz och därefter startar skärmen om. Du kan behöva ändra frekvens i Windows också för att nå den nya överklockade frekvensen.

Acer_Z35_overclock_earn.jpg

G-Sync fungerar hela vägen upp till 200 Hz, men det kan krävas en omstart av datorn innan all mjukvara är med på matchen. Dubbelkontrollera mot Skärmens info-ruta. När G-Sync är aktivt står det vid "Mode: G-Sync Mode" vid inforutan. Står det "Normal" är G-Sync inte aktiverat. Det kunde ibland vara problem att få spel att dra igång i G-Sync och det kunde krävas en del försök fram och tillbaka.

Acer_z35_200Hz.PNG

Vi backade även i Nvidias drivrutiner till 358.91 vid ett tillfälle för att minska mängden bekymmer. G-Sync må vara mer tuta-och-köra än AMD:s motsvarande Freesync-teknik. Men inte heller Nvidia är helt oskyldiga och schabblar sig uppenbarligen.

Hur vet man?

Hur vet man då ifall G-Sync är aktivt eller? Genom att kontrollera med skärmens info-ruta. Acer Predator Z35 har också en inbyggd fps-räknare Refresh rate num som hjälper till att guida. Är G-Sync aktiverat kommer den mätarens att ändras med den adaptiva synkroniseringen. Ligger mätaren still är inte G-Sync igång. Detta kan med fördel kombineras ihop med mjukvaruräknare likt FRAPS. Följer skärmens mätare och mjukvarumätare likt FRAPS varandra är G-Sync igång.

Acer_Z35_fps_counter_g-sync.jpg

När G-Sync är aktivt följer skärmens egen mätare samma frekvens som mjukvarumätaren.

Acer_Z35_fps_counter_normal.jpg

När G-Sync är inaktivt visar skärmens egen mätare en fast frekvens, det du ställt skärmen att synka mot. Mjukvarumätaren visar något annat.

Fast det märks också väldigt väl när G-Sync är igång och inte, särskilt när renderingshastigheten ligger kring 30–80 fps. Över 100 fps och adaptiv synkronisering blir en försvinnande liten synlig skillnad. Det flyter på rätt bra ändå när alla ryck och all tearing fördelas över kortare tidsperioder.

Acer_Z35_info_normal.jpg

Info-rutan i Z35:s menyer avslöjar också ifall skärmen är i normalt läge...

Acer_Z35_info_G-sync.jpg

...G-Sync-läge...

Acer_Z35_info_ULMB.jpg

...eller kör ULMB. Denna ruta uppdateras dock inte automatiskt, utan du måste manuellt ta fram den igen om du ändrar något hos datorn.

Det fanns inga problem att få Predator Z35 att skala bilden för fullt utsträckt bild, 1:1-pixelförhållande eller att behålla bildförhållandet. När du kör med G-Sync aktivt är det dock endast via grafikkortet som skalning sker och det är där inställningarna ska göras.

Överklockas till 86 Hz över HDMI

Nu är det inte bara Displayport som faktisk gäller. Vi kan faktiskt överklocka signalen över HDMI och 2 560 × 1 080 pixlar hela vägen upp till 86 Hz. Detta utan att bildrutor repeteras eller kastas bort.

HDMI-ingången benämns "1.4" men som alltid när man talar om HDMI och versioner är det stor risk till förvirring. HDMI 1.3- och 1.4-specifikationen anger maximal pixelklocka till 340 MHz vilket skulle räcka till att köra 2 560 × 1 080 pixlar i mer än 100 Hz. Men i praktiken är det andra gränsen och i just dessa kretsar verkar gränsen gå vid 260 MHz. Vi har sett liknande gränser i andra tester av G-Sync-skärmar.

Överklockningen över HDMI är också begränsad till specifikt 2 560 × 1 080 pixlar. Kör vi 1 920 × 1 080 pixlar vägrar Acer Z35 kliva över 60 Hz. Kör vi 50 Hz och 1 920 × 1 080 pixlar återges bilden med rätt frekvens.