Reflexer, vinklar och ljus

Eftersom A-MVA-paneler är förhållandevis ovanliga har vi inte hunnit titta på så många av dem eller ritat mätaren mot alla. Tumregeln för VA-tekniken, där A-MVA står för Advanced Multi-domain Vertical Alignment, är ett högt kontrastförhållande.

Acer_Z35_produkt_reflex.jpg

För en och samma ljusstyrka, säg 100 cd/m2 kliver en VA-panel två till fem gånger djupare ned i svärtan jämfört med TN- och IPS-paneler. Svart är svartare. Kontrastförhållandet hos Acer Predator Z35 mäter till 2 600:1, jämfört med runt 1 000:1 hos annan panelteknik som IPS- och TN-paneler.

Bättre kontrast, sämre i vinkel

Vad VA-paneler dessvärre dras med är att de likt TN-paneler snabbt förändras i vinkel. Och det som förändras först är hur svärtan återges, tonkurvan för mörka nyanser ändras direkt du flyttar huvudet lite från en position i rät vinkel.

Oavsett hur du vinklar skärmen är effekten störst på tonkurva och kontrast. Det räcker med 5 graders förändring för att synligt påverka hur svart återges. När vi vinklar skärmen framåt och bakåt, alltså en vertikal förändring av vinkeln är effekten främst detta. Kontrastintrycket förändras och försämras.

När vi vinklar åt sidorna, horisontellt är effekten större hos färgerna. Förutom förändring i kontrast och tonkurva skiftar hela färgskalan allt mer mot grönt. Riktar vi mätaren baserat på en halv meters avstånd till skärmen (så omslutande upplevelse det kan bli) och får cirka cirka 30 grader till hörnen mäter vi endast 300:1 i kontrastförhållande. Främst som följd av av ljusare svärta.

Detta är alltså endast en horisontell vinkling och förutsatt att du har skärmen placerad med mitten i ögonhöjd och rak vinkel. Enkelt beskrivet: ju mer åt sidan då kommer mot skärmen desto mer grönblaskig blir bilden. Den effekten syns mot kortsidorna när du sitter mitt framför skärmen.

Reflexfiltret kämpar med omgivningsljuset

Det matta reflexfiltret är hyfsat bra på dämpa direkta reflexer. Det är desto sämre på den generella ljusnivån och vi känner åter igen oss från testet av syskonen som Acer Predator X34 och XR341CK. Reflexfiltret plockar upp den varmgula belysningen på kontoret som en brun hinna vilken slår ut återgivningen av skuggnyanser.

Acer_Z35_reflex_vinkel_1.jpg

Rakt framifrån går panelen djupare i skuggnyanser men de drunkar i reflexfiltret i ljusa rum. Testbild: http://www.lagom.nl/lcd-test/black.php

Acer_Z35_reflex_vinkel_2.jpg

Lite åt sidan i vinkel lyfts iställer skuggnyanser fram vilket också sker mot skärmens kortsidor.

Kombinationen av hur panelen återger skuggnyanser i vinkel och reflexfiltret ger en intressant effekt. Rakt framifrån där bilden är optimal riskerar mörka toner drunkna i omgivningsljuset. Lite från sidan och skuggnyanserna framträder, men bilden är också mycket blaskigare.

Vi behöver därför skjuta på ganska ordentligt med ljusstyrka för att få liv i bilden i en ljus lokal. Men helt problemfritt blir det inte och spelar du mycket mörka spel behöver du anpassa rummets belysning. Jämför vi med Eizo Foris FS2735 som vi testade precis innan Z35:n tog plats ger Eizo-skärmen ett rejält bättre reflexfilter.

Bilden är i alla uniform och panelen visar inga kantblödningar. Däremot kan skärmen se väldigt ojämnt ut när vi betraktar skärmen från sidan. Rakt på mitt framför är verkligen det rätta sättet här.

Ljusstyrka finns och behövs

Brightness-reglaget reglerar ljusstyrkan och i ett ljust rum behöver vi kliva upp en del för att inte filtret ska störa ut bilden allt för mycket. Resurserna finns i alla fall där. Tumreglerna är att hålla sig under 100 cd/m2 i ett mörkt rum med minimal belysning. Det ger djupare upplevelse av svärta utan att döda dynamiken i bilden.

På vårt kontor ville vi komma en god bit över 200 cd/m2 för att få liv i bilden, men reflexfiltret är oförmöget att parera ströljuset och bilden upplevs generellt som blaskig. Z35 är en skärm som ska köras i ett ljuskontrollerat rum.

Brightness

Ljusstyrka

100

360 cd/m2

42

200 cd/m2

18

120 cd/m2

7

80 cd/m2

0

54 cd/m2

Aktiverar vi ULMB och ställer Brightness på maxläge, 100 får vi följande ljusstyrkor:

ULMB-Frekvens

Ljusstyrka

120 Hz

125 cd/m2

100 Hz

140 cd/m2

85 Hz

170 cd/m2

Vi kan med andra ord hålla ULMB igång utan att förlora kraften i bilden.