Nyfiken på hur Microsofts ursprungliga operativsystem – MS‑DOS – är uppbyggt? Företaget delade källkoden till version 1.1 och 2.0 via Computer History Museum redan 2014, men där ligger all koden i en zip-fil så för att göra den mer lättnavigerad lade företaget upp koden till 1.25 och 2.0 på Github för några år sedan.

Under fredagen delade företaget även koden till MS‑DOS 4.00, som innehåller betydligt fler kommandon och därmed mer kod att läsa för de som är nyfikna. Där Windows kärna utvecklades huvudsakligen i programmeringsspråket C består hela MS‑DOS av assembly-kod, det vill säga bara aningen abstraherad maskinkod specifikt skriven för Intel 8086/88. Den här versionen av systemet utvecklades tillsammans med IBM och lade bland annat till stöd för diskpartitioner större än 32 MB.

Microsoft har inkluderat en del kompilerad programkod för MS‑DOS 4.00 som alltså är filer i .exe-format, och de går så klart inte att läsa utan att använda en gammal disassembler.

Tillsammans med koden till den vanliga versionen av MS‑DOS 4.00 har företaget även delat MS-DOS 4.0 (multitasking), en specialversion som huvudsakligen såldes av mindre datortillverkare i Europa och aldrig licenserades av IBM. Här är dock nästan alla filer kompilerade .com-filer med bara några enstaka filer med läsbar kod.