ULMB, eftersläpsreducering

ULMB, Ultra Low Motion Blur, är Nvidias eftersläpsreduering som finns i merparten G-Sync-skärmar. Reduceringen av eftersläp fungerar som så att belysningen släcker ned medan panelen uppdateras och kristallerna vrider sig, det vill säga momentet som ger upphov till eftersläp och skuggor.

Acer_Z35_response_ULMB.jpg

ULMB flimrar också av sin natur då belysningen släcker ned med den frekvens du kör i. Detta kan leda till lite flimmer i spel, särskilt synligt i ljusa delar av bilden. Den leder också till svagare ljus överlag.

För att aktivera ULMB måste vi både stänga av G-Sync i Nvidia-inställningar och i Windows ändra frekvensen till 85, 100 eller 120 Hz samt köra över Displayport. Det fungerar inte med HDMI. Tredje steget är att leta fram ULMB i skärmens menyer och där aktivera det. Innan vi gjort de två första stegen är det omöjligt att aktivera ULMB. Skärmmenyn hoppar endast förbi alternativet.

Enorm effekt på släpen

Men det kan vara värt detta lilla bekymmer för effekten på den från början ganska släpiga panelen är faktiskt enastående. Vi går från mjuk och smetig bild till skarpa och tydliga rörelser. Overdrive-inställningarna kan skapa riktigt störande effekter, något som ULMB också råder bot på.

Acer_Z35_response_ULMB_jmfr.jpg

Acer Z35 när den ger som minst släp vid G-Sync eller normal drift. Samt med ULMB igång. Skillnaden märks.

Nackdelen är förstås att vi tappar G-Sync och får ett mer ojämnt flyt. OD-inställningen är inaktiv med ULMB igång. Du kan finjustera nedsläckningsperioden men inte mer. Kan du sikta lite högre upp i fråga om grafikkort blir förlusten av G-Sync kanske ett mindre problem. 2 560 × 1 080 pixlar är förhållandevis lättdrivet.

Inte någon självklar lösning

Det ska understrykas att det inte fanns någon perfekt lösning av alla de kombinationer av overdrive-inställningar, G-Sync eller ULMB i olika frekvenser som finns. ULMB kan få bort de mörka skuggor och tydliga eftersläpen. Istället får vi vita skuggor efter mörka objekt och med ULMB förlorar vi också det mjuka flytet med G-Sync.

Och så där kan vi hålla på och jämföra fram och tillbaka tills kossorna kommer hem. Något enkelt svar på vad som är ”bäst” finns inte utan du måste acceptera att detta varierar hela tiden från fall till fall. Olika spel kan kräva olika kombinationer av inställningar baserat på vad du tänker köra.