Latens och eftersläp

Latensen är under 4 millisekunder. Det tar dock lång tid för kristallerna att vrida sig till rätt position och mer än 10 ms behövs för att gå från svart (blockera ljus) till vitt (släppa igenom ljus). Med Overdrive-inställningen, OD, ställd till Extreme kortas det här ned något.

Den totala fördröjningen, display lag, är därför strax över 10 millisekunder. Fortfarande på utmärkt låg nivå. Är du den som jagar millisekunder kan du fortfarande få ned tiderna genom att använda gaming-anpassade TN-paneler likt Benq XL2730Z.

Skärmen släpar en hel del

Specificerad responstid är 4 millisekunder grått-till-grått. Som vi försökt förklara tidigare säger specifikationen ingenting om hur det släpar i praktiken. Den faktiska nivån av eftersläp varierar och det är en icke-linjär, dynamisk situation baserat på frekvens, overdrive-funktion och mellan vilka nyanser (positioner) som kristallerna ska vrida sig. Det finns inget enkelt svar på hur lång tid det tar för kristallerna att vrida sig utan det beror på.

Acer_Z35_response_144.jpg
Acer_Z35_response_60.jpg
Acer_Z35_response_200.jpg

Vad vi vet är att specificerad responstid inte säger något om vad vi upplever i fråga om eftersläp. Hos Acer Predator Z35 med sin A-MVA-panel är det mycket eftersläp. Mycket mer än vad vi ser hos andra skärmar vilka också specificeras som 4 millisekunders responstid.

120 eller 144 Hz för minst släp och skuggor

Valet av frekvens är delvis avgörande där högre frekvens innebär mindre tydliga problem. Problemen handlar om både eftersläp och skuggor som kommer från overdrive-funktionen. Vi kan sammanfatta det hela på två sätt.

  • OD-reglaget ställt på Normal är det generellt lämpligaste läget som ger minst släp och minst skuggor. Men det är fortfarande inte perfekt utan ger mörka skuggor efter rörelser. Hur mycket av skuggorna som framträder beror på vilka nyanser det handlar om. Som synes på UFO-bilderna är det mer skuggor mot mörkare bakgrund än mot ljus bakgrund.

  • OFF-läget ger eftersläp så där i största allmänhet och rörelser blir riktigt smetiga. Inte roligt. Extreme-läget ger istället ljusa skuggor, särskilt mot mellantoner. Det kan också få tydligt en flimrande effekt i rörelser. Grafik kan bli ljusare eller mörkare beroende på rörelsern.

De här effekterna är väldigt komplexa och svara att sätta ord på så vi filmade lite sekvenser över vilka problem som kan uppstå. Värt att notera är att nivån av overdriveskuggor och eftersläp varierar något över ytan. Det är inte exakt samma effekt i mitten av panelen som mot kortsidorna. Vi noterade detta även med Benq XR3501 som bygger på samma bildpanel.

Notera att detta är filmat med skärmen ställd i 120 Hz. Kör vi överklockat 160 Hz och uppåt blir det ungefär samma effekt men den generella nivån av eftersläp ökar. Intrycket är att A-MVA-panelen fungerar optimalt på 120 Hz eller 144 Hz.

Ryck vid 200 Hz utan G-Sync

Överklockningen till 200 Hz är förstås intressant men i det läget uppstår också ett fel och ungefär var tredje sekund rycker bilden till och ger ljusa skuggor. Väldigt störande i spel.

Detta beteende var genomgående tydligt och störande under testets gång. Det och observerades vid flera åtskilda tillfällen. Men vid en trippelkontroll när vi försökte filma av fenomenet flöt 200 Hz perfekt. Svaret på gåtan? Felfri överklockning till 200 Hz fungerar endast när G-Sync är aktiverat. 180 Hz däremot konsekvent felfritt alla gånger vi testade.