Inlägg

Inlägg som Pyoko har skrivit i forumet
Av Pyoko

Nästan allt som Netflix själva producerat de senaste två åren har varit i 4K/Dolby Vision, det är en hel del. Sen tycker jag personligen att väldigt mycket av det är extremt medelmåttigt och knappt värt att se på.

Netflix är däremot värdelöst för film, egentligen alla tredjeparts-produktioner, då komprimeringen på externa filmer och serier i regel är katastrofal. Osäker på om det är Netflix som med flit gör dem sämre för att få sina produktioner att framstå bättre, eller om det är rättighetsägarna som skickar dem kassa filer så de ska kunna hålla varianter i mycket bättre kvalitet för sig själva för släpp på (UHD) Blu-ray och egna strömningstjänster. Sen finns nästan inget icke-Netflix-material som är i 4K, än mindre HDR.

Vill du ha filmer i 4K/HDR är det UHD Blu-ray som gäller om du vill köpa fysiskt—med överlägsen kvalitet—eller köpa/hyra filmer via iTunes digitalt. Har kollat in det sistnämnda då man ofta får med iTunes-koder tillsammans med UHD BD-skivorna på USA-släpp, och kvaliteten varierar ganska kraftigt. En del ser förvånansvärt bra ut och nästan som på skiva (Unforgiven t.ex.), andra är bara ett hav av komprimeringsartifakter (Dracula eller Starship Troopers.) Kan ju för övrigt nämnas att många som köper UHD BD säljer bort sina iTunes-koder för en billig peng om det är något man känner att man vill ge sig in på...

Tror inte det finns någon månatlig prenumeration för att få tillgång till dessa filmbibliotek i den kvaliteten. Möjligtvis att det nya Apple TV+ sammanfogas med iTunes i framtiden men troligtvis har alla filmbolag vid det läget startat egna tjänster. Disney+ kommer ju också snart, samt HBO Max (Warner Bros.)

Av Pyoko
Skrivet av Frisell:

Tusen tack för era svar, det uppskattas enormt! HD58X verkar klart intressant. Som sagt är jag kacknoob när det kommer till ljud och undrar där med om mitt MSI b450 Tomahawk Max orkar driva lurarna eller om jag ska köpa(och då vilket) ljudkort.

Det moderkortet har Realtek ALC892-krets med inbyggd förstärkare för hörlurar på portarna D/E/F (gissar på att det är den nedre raden). Koppla lurarna till någon av dessa portar och i Realtek-mjukvaran ändra utgångstyp för porten mellan hörlurar och högtalare. Märker du att det blir högre volym när du väljer hörlurar så vet du att förstärkaren är igång och fungerar.

Inte för att säga att det nödvändigtvis räcker om du köper några riktigt tungdrivna hörlurar men det är ju bara testa. Köp lurarna först, är du nöjd, inte hör något bakgrundsbrus och får tillräckligt hög volym så är det ju bara att köra, gör du inte det kan du börja leta ljudkort eller DAC/AMP då.

Av Pyoko

Klippning är ju inget problem men grading t.ex. vill man väl helst göra på källmaterialet så man ser det slutgiltiga resultatet och ha bra playback utan för mycket renderingstider. Å andra sidan inte så hemskt tunga beräkningar där så det kanske går an, aldrig testat, men utöver beräkningskraven ska det ju skyfflas extrema mängder data också. Okomprimerad video med upplösningen 8192x4320, 10-bit färgdjup och 24fps ligger på över 3GB/s. Och nej, att jobba med VFX i 8K är verkligen inte roligt. Så det beror ju mycket på typen av film. En simplare dramafilm skulle säkert gå att leverera i 8K, men VFX-tunga produktioner är ju bara att glömma.

Av Pyoko

Spelar vanligtvis mellan 1920x1080 och 2560x1440 på min 55" 4K TV på nära håll. Klart man inte får den där knivskarpa, pixelmappade känslan, men upplever det inte som något problem alls, bara en kompromiss man får ta.

Det bästa är att slå på så mycket anti-aliasing/FXAA som du kan. Igen, lite suddigare bild men det gör uppskalningen trevligare. Det största problemet med uppskalning är just syntetisk pixelskarp grafik, då du får filtrering och aliasing ovanpå aliasing, så om källan från början har jämnare kanter blir det uppskalade resultatet också bättre, som med foton och filmat material. Detta gör att väldigt detaljerade och plottriga spel med mycket text som strategi och 2D-spel och liknande skalar upp absolut sämst, men dessa brukar i sin tur vara mer lättdrivna ändå.

Huruvida man bör göra uppskalningen i spelet, på GPU eller på skärmen är det omöjligt att säga och man får helt enkelt testa, ibland från fall till fall. Vissa skalningsalgoritmer ger mer aliasing, andra blir mer suddiga, vissa ger en sharpening-effekt som jag personligen ogillar skarpt. I regel skalar jag på GPU, men om spelet har integrerad skalning kan det vara fördelaktigt för att få menyer och HUD i full upplösning.

Samma sak gäller uppskalningsfaktorn. Om vi ignorerar den fysiska aspekten med pixeltäthet på skärmar och bara tittar på den digitala skalade bilden, så producerar vissa algoritmer något trevligare resultat med jämna siffror, men med många filtrerande algoritmer så gör det extremt liten skillnad om du skalar med 2x eller 1.739x. Bara nearest neighbor/pixelskalning/pixelkvadrering är den man absolut alltid vill köra i jämna siffror, och det är något som inte varit speciellt tillgängligt förrän nu när Nvidia släppt det som alternativ för Turing-kort.

Av Pyoko
Skrivet av Swedman18:

Du kan alltid testa spelet för 50kr en månad?

Har ännu inte gett mig in på några spel-prenumerationer men ja, det kanske hade varit ett alternativ.

Av Pyoko

Om inte recensionerna blir något utomordentligt tror jag att jag hoppar detta, alternativt väntar några år tills det är billigt och man har lite tid över. Gillar Obsidian men mitt övergripande intryck, speciellt gällande den visuella designen, är att det verkar ganska stökigt/brokigt. Borderlands-lite där de inte vågat gå hela vägen, med tråkig karaktärsdesign.

Av Pyoko
Skrivet av Frisell:

Jag hade ett par sennheiser 595(?) som jag var tvärnöjd med bra ljud och bra komfort.

Jag var i nästan exakt samma sits något år sedan. Hade ett par 595 som jag gillade men efter X antal år höll de på att falla i bitar och ljudet hade blivit obalanserad mellan kanalerna.

Sneglade lite på Massdrops 6xx men drog mig för att lägga en beställning p.g.a. moms/tull och oklara leveranstider. Var och testade senaste varianten av "den beiga" modellen, 599, men blev besviken. Kan ha varit ooptimala förutsättningar att stå och utvärdera så där i butiksmiljö men jag upplevde ljudet som ganska kargt och otrevligt.

Efter att ha sökt vidare lite, kollat recensioner och responskurvor drog jag istället iväg en beställning på ett par Sennheiser HD 579 som jag är supernöjd med. Ljudet är inte lika klart som 595 och är istället åt det dovare, mörkare, varmare, fylligare hållet med bättre bas vilket passar mig perfekt då jag ändå inte gillar för mycket diskant, sibilans och skärande ljud. Byter jag nu tillbaka till mina gamla 595 känns ljudet där väldigt klent och tunt i jämförelse.

Vad gäller ljudkort och förstärkare har jag testat lite i den prisklassen och har inte kunnat hitta några skillnader i ljudkvalitet förutsatt att den integrerade ljudkretsen på moderkortet varit bra och haft inbyggd hörlursförstärkare, vilket gäller flertalet Realtek-kretsar sen ganska många år tillbaka. Med det sagt kör jag ändå en extern DAC/AMP för att ha en manuell volymkontroll nära till hands och kunna routa ljudet via min TV. Körde tidigare en FiiO E10K, nu en SMSL SD793II, båda billigare men dugliga för ändamålet.

Av Pyoko

Rekommenderar också Logitech G305. Lite över din maxbudget men då får du något ordentligt med väldigt lång batteritid. Visst, något noname/kinaskräp för 100-lappen kanske räcker och kan vara ett alternativ, men om du ändå är uppe och nosar runt 300 så tror jag absolut det är värt att sträcka sig lite till.

Av Pyoko

Kolla manualen så du är säker att det inte finns. Den kanske ser lite annorlunda ut (på min är det en fyrkantig kåpa med ett litet hål istället för den vanliga runda porten), sitter på ett annat ställe, eller det kanske finns separata analoga stereokontakter (röd+vit) antingen direkt på TV:n eller via någon multikabel som följde med.

Har den verkligen ingen analog utgång kan du skaffa en DAC/AMP med optisk/koaxial input om du vill använda dina nuvarande högtalare (det här är den billigaste, dock ingen aning hur bra den kommer fungera), men det kanske är bättre att bara titta på någon billigare soundbar gjord för TV-bruk istället?

Av Pyoko

8K är förstås på väg, främst pushat av TV-tillverkarna, men har svårt att se att det kommer spela någon större roll på ganska länge, då man nu når diminishing returns på väldigt många fronter:

- Den stora skaran TV-tittare sitter alldeles för långt borta eller har för liten TV för att till fullo utnyttja 4K, vad ska då 8K tillföra?

- Filmer producerade innan den digitala revolutionen filmades i regel på 35mm film, och man brukar säga att den har någonstans runt 4K i upplösning under optimala omständigheter. För äldre filmer i 4K finns det alltså mycket att hämta, i 8K not so much.

- Majoriteten av filmer producerade efter att man började filma och slutföra filmer digitalt är gjorda i 2K. I 4K är de alltså redan uppskalade, att skala upp dem till 8K kommer inte ge några som helst fördelar.

- Vad gäller nyare produktioner kan man inte heller bara filma i 8K och tro att man automatiskt får knivskarp bild då optiken, dvs. objektiven på kamerorna, också börjar sätta gränser. Lite då och då har vi på jobbet fått in 8K-material filmat med RED och jag har ännu inte sett något sådant material som ens varit i närheten av att vara värt besväret som 8K innebär. Skärpan på objektiven, sensor-brus och kamerakomprimering har gjort skillnaden mot 4K minimal.

Så summa summarum, med några få undantag som 70mm/IMAX tillför 8K i princip ingenting för de 100 år av filmat material vi producerat hittills, och även när det gäller helt nya produktioner är det väldigt många faktorer som ska vara rätt för att det ska bli någon effekt. Tror vi kommer sitta med 8K-apparater men titta på max 4K-material ett bra tag framöver.

Av Pyoko

Roligt att se om Band of Brothers, "Oj, var han med?!", då den har en mindre kavalkad av då okändisar som nu är stjärnor, typ Michael Fassbender, James McAvoy, Tom Hardy och Simon Pegg. Blir väl att skaffa Apple-jox en månad när den här väl släpps, alternativt vänta på ett UHD BD-släpp. Nog inte omöjligt för en sån här produktion.

Skrivet av JonasT:

Är så oerhört glad att den här serien faktiskt är spikad och under produktion. Temat med en bombflygsbesättning tror jag kan göra sig riktigt bra i ett miniserie-format och borde göra den betydligt mindre spretig än The Pacific.

Das Boot uppe i luften kanske?

Citat:

Skadar inte heller att det handlar om att spaka historiens ballaste flygplan B-17 Flying Fortress!

Kan inte annat än hålla med. Eller ja, för mig har den hård konkurrens med flygplan som A-10 Thunderbolt II, F-4 Phantom och F-14 Tomcat (bu för Hornets i nya Top Gun), men topp 5 definitivt. Den låga, kantiga cockpiten gör mycket, får den att se ut lite som en gigantisk hot rod.

Av Pyoko
Skrivet av Superolle:

Den är perfekt så länge det inte är ljust ute! Men jag har stora fönster i alla riktningar samt ett direkt intill TVn men jag kan inte placera den någon annanstans!

Så det är inte TVn jag anklagar men jag vill som sagt bara lyfta problemet om man har samma förutsättningar som jag!

Ja det var minst sagt en ganska extrem situation, svårt att klandra TV:n för mycket.

För övrigt, på LGs OLEDs kontrolleras ljusstyrkan av OLED-Ljus i kombination med Kontrast. Jag kör 30/85 på min C7 vilket jag vill minnas är någonstans runt 120-130 nits. Reglaget som heter Ljusstyrka kontrollerar som sagt främst svartnivån så den ska man vara extremt försiktig med att peta på eftersom den perfekta svärtan går förlorad om man höjer. Har själv sällan några problem med dessa inställningar, skulle det vara så pass soligt att det blir störande går jag ut istället.

Av Pyoko

Håller med, jag vill inte sitta med en massa gammal redundant hårdvara ikopplad. Bygger jag ny dator gör jag mig av med den gamla, köper jag ett PS5 vill jag kunna göra samma sak med mitt PS4. Jobbigt att förlita sig på att just det spelet man vill spela får en remaster och att behöva betala fullpris en gång till.

Av Pyoko

Utan tvekan de vackraste miljöerna och vädereffekterna jag sett i ett spel. Vet inte hur många gånger jag stannade upp på toppen av ett berg, i en dimmig stad, eller solnedgång vid en skogskant och bara gapade. Kommer se fantastiskt ut på PC, fast jag lär inte komma så långt med mitt gamla 970.

Intressant att se hur HDR blir på PC, det ser delvis väldigt bra ut efter att de patchade spelet för olåst ljusstyrka/tone-mapping, men jag måste fortfarande motverka super-dassig svärta med skärminställningar i HDR-läget, plus jag fick rätt mycket banding på PS4.

Av Pyoko

Antar att det inte finns något alternativ för att streama i HDR? Håller på att spela det "på riktigt" just nu och det ser fantastiskt bra ut i HDR på PS4 Pro. Stor skillnad speciellt i de ljusa, snöiga bergen som är extremt tillplattade i SDR.

Vad gäller själva spelet är det väldigt bra, det första God of War som jag verkligen gillat. Det mesta som världen, kartorna, pusslena, striderna, fienderna med mera känns väldesignat och framförallt välpolerat - som om de träffat precis rätt på de flesta plan. Extremt spelbart metroidvania helt enkelt, och roliga disembodied sidekicks är alltid ett plus.

Av Pyoko

Tipsar om salladslök! Ganska poänglös för tillagning tycker jag, men passar föga förvånande utmärkt i sallader, på mackan och så. Använder den i princip som ersättning för purjo då jag tycker den känns lite lättare och fräschare, både till smak/lukt och utseende.

Av Pyoko

Lite konstig definition men det är ju bara i avtalet, finns säkert någon dum juridisk anledning. Allt med UHD-stämpel på själva plattformen visas också i UHD, det är inte som om de märker upp en massa 1080p-material med UHD.

Av Pyoko

Tycker personligen det är rätt tramsigt, orka bry sig om några kronor. Tveksam till att det skulle leda till något vettigt, den enda effekten blir förmodligen att det blir ännu hårdare för indie och singleplayer-spel och det kommer ske en ännu större vridning mot multiplayer-spel och strömmar av skräp-DLC för att få folk att inte sälja spelen. Alternativt prenumerationer, vilket kanske inte är helt fel, men då kommer som sagt varje utgivare ha sin egen prenumeration, spel kommer försvinna och bytas ut titt som tätt etc. Föredrar nog nuvarande system.

För övrigt, även om du måste få sälja vidare en produkt som du köpt, har originalbutiken någon som helst skyldighet att tillhandahålla system för detta? Om jag köper en stol på IKEA och sedan vill sälja den kan jag ju inte bara kontakta dem och kräva "OK IKEA, nu vill jag sälja stolen jag köpte av er, vänligen lägg upp den på eran beg. marknad och para ihop mig med potentiella köpare." Vad händer om Steam etc. bara säger att det är fullt tillåtet att sälja vidare spelen, men logistiken för hur man ska göra detta är upp till individerna?

Av Pyoko

Ehh? Hade de inte redan Social Club eller vad det nu hette?

Av Pyoko

Är det fel på appen bör du fortfarande kunna köra HDR eller DV i Apple TV UI/OS, fungerar det om du manuellt byter bildinställning?

Testa också att koppla den direkt till TV:n.