Inlägg

Inlägg som Pyoko har skrivit i forumet
Av Pyoko

Sett första avsnittet. Mitt intryck är att likt väldigt mycket av Netflix produktioner känns det ganska "meh" och "design by committee". Allting är som man kunde förvänta sig, ingen känsla, ingen finess, tråkigt foto. Lyckas inte bygga upp någon vidare atmosfär, mystik eller värld, istället namedroppar man bara en massa monster. Försöker övertala tittarna att det är påkostat med några utvalda CGI- och stridsscener men sen är resten kalt, fattigt och billigt, både omgivningar, manus och karaktärer.

De hade kunnat göra något mycket mer imponerande och drömlikt med den svarta ryttaren med den bevingade hjälmen som exempel, speciellt från Ciris synvinkel, istället kastar man bort det på ingenting och hjälmen får en fånig liten tofs som ser ut att vara gjord i plast. Nåja, det är väl mycket set-up och det blir säkert lite bättre, men jag ska fortsätta läsa böckerna, återkommer kanske till serien när jag är färdig.

Av Pyoko

Av egen erfarenhet kan jag säga att det är väldigt irriterande att brottas med skiftande färger och bildvinklar när man jobbar med grafik, och problemen blir ju bara större ju större skärm du har. För jobb skulle jag också köra på en bra IPS alla dagar.

Av Pyoko
Skrivet av Bengt-Arne:

Argumenten emot ambilight påminner förresten rätt mycket om dom som säger sig aldrig vilja eller kunna lära sig a använda en dator, tyvärr..

Öh, va?

Jag vill bara se bilden och så lite som möjligt av soffbord, tv-bänk, vägg och vad annat det kan finnas i närheten. Hade det varit praktiskt möjligt hade jag målat hela rummet med Vantablack.

För övrigt, om målet var att hålla pupillen konstant, hade det inte då varit bäst att köra en slags "reverse Ambilight"? Alltså att den analyserade bilden och drog på mer ljus vid mörkare bild och mindre vid ljusare.

Av Pyoko

Vad är det för poäng med perfekt svärta om man ändå aldrig får uppleva den för att det är konstant ljus i rummet?

Nej, biomörker tack.

Av Pyoko
Skrivet av Hugashaka:

Som andra har skrivit: tappar inte konsolerna en av sina främsta fördelar gentemot PC om man kortar ner konsolcyklerna?

Undrar också det, tanken verkar inte ens vara att korta ner cyklerna, utan att ta bort dem helt. Tolkar det som att de vill att Xbox i princip ska bli en kontinuerlig serie färdigbyggda datorer. Spelen kommer inte längre vara låsta till generationer och alltid fungera likadant, utan du får prestanda utifrån vilken modell du har, precis som på PC.

En potentiell fördel blir förstås då att även äldre spel kan fungera bättre när nyare konsolversioner släpps. Frågan är om det kommer gå igenom eller om oklarheten och komplexiteten gör att folk börjar överge det. Just enkelheten och att man alltid vetat att man skulle få samma optimerade upplevelse tror jag varit ett plus för konsol. Fast tidpunkten då konsolmakarna flyttar allt till molnet likt Stadia är väl kanske inte så hemskt långt borta ändå nu.

Av Pyoko

För det första, kolla för säkerhets skull att ingen redan översatt filmerna, det kanske finns undertexter att ladda ner på typ OpenSubtitles? För det andra fråga dig om det verkligen är värt det, för det kommer att vara en del jobb, i varje fall om man vill att det blir bra.

Steg 1: Ladda ner programmet MakeMKV för att kopiera hela DVD-filmen till en mkv-fil på datorn som du kan jobba med. Välj den största Title-sekvensen, bocka ur alla andra och låt den köra.

Steg 2: Nu måste du konvertera den existerande engelska undertexten från bildformat till textformat genom OCR. Undertexter på DVD är lagrade som bilder och processen analyserar pixlarna och försöker gissa sig till vilka bokstäver de föreställer. Rekommenderar också Subtitle Edit. Under File-menyn välj "Import subtitle from matroska (mkv)" och välj mkv-filen från Steg 1. Det mest automatiska workflowet är att köra Tesseract som OCR-metod. Den kommer vilja ladda ner lite extra-filer och även lite dictionaries för språk och så när du väl sätter igång. Tryck "Start OCR" och låt den tugga igenom hela filmen.

Steg 3: Efter OCR kommer du ha en komplett förteckning av hela filmens undertexter i text-form. Förmodligen kommer det vara småfel här och där men eftersom du ändå ska översätta spelar det mindre roll. Kör funktionen Auto-translate och låt den rulla.

Steg 4: Det riktiga jobbet börjar. Gå igenom varenda textrad i filmen, säkerställ att det är begriplig och grammatiskt korrekt svenska, vilket det ofta inte kommer vara, och ändra där det behövs.

Steg 5: Spara filen, srt är det enklaste formatet med mest stöd. Många mediaspelare klarar att ladda filen om den ligger i samma mapp som mkv-filen och heter likadant, alternativt kan du använda mkvtoolnix för att baka in den i original-filen.

Av Pyoko
Skrivet av Laxpudding:

Använd aldrig ett kontrast-reglage i syfte att dämpa ljusstyrkan då detta äter upp dynamiskt omfång och introducerar posterisering.

Det är klart att det inte är optimalt, men har man redan dragit ner OLED Light till 0 finns det inte så mycket annat man kan göra. Jag har testat det själv och det märks inte nämnvärt i riktigt material. Såvida ens underhållning inte består av testmönster med gradienter är det helt fine att dra ner Contrast-reglaget lite.

Av Pyoko
Skrivet av Triton242:

Trevlig kvällslyssning. Perfekt att lyssna på i bilen.

@Laxpudding jag har sätt lite här och var att det diskuteras kring att OLED panelers livslängd skulle vara kortare än tex LCD.
Finns det något fog för detta och isådantfall kan man räkna med att någon kommer hålla längre en den andra, och hur pass stor skillnad pratar vi om i tid ca?

Har inte direkt några belägg för det men har tidigare sett siffran 15 000 timmar på den rekommenderade maxljusnivån 100-120 nits innan OLED börjar tappa märkbart i ljusstyrka. Förhållandet lär vara linjärt så kör du dubbla ljusstyrkan halverar du livslängden. Rtings.com har kört flera burn-in tester rätt länge nu, gräver man ner sig i siffrorna där kanske man kan få ut någon uppskattning om livslängd.

Skrivet av Noob I am:

Sitter just nu och skriver detta inlägg på en C9 oled,kör för tillfället oled ljus på 0. Dock tycker jag att det fortfarande blir lite för ljust för ett mörkt rum, det vill säga när jag använder den som datorskärm. Vilka inställningar borde man ta och ändra?

Testa dra ner Contrast om du har en sådan kontroll. OLED Light och Contrast gör mer eller mindre samma sak, ställer linjärt in ljusstyrkan, förutom att OLED Light påverkar UI:t på TV:n medan Contrast bara påverkar bilden (varför det är bättre att köra låg OLED Light med hög Contrast än vice versa.)

Av Pyoko

Ser skräpigare ur än ett PS3 Super Slim... vilket säger ganska mycket.

Av Pyoko
Skrivet av Laxpudding:

Det är en funktion av vad subsamplade färger gör per definition, så inget grafikkorten kan lösa. Du kan få mindre problem med text ifall du stänger av Cleartype. Men grafik med detaljer på pixelnivå kommer alltid att smetas ut med subsamplade färger.

Är förstås medveten om det, men algoritmen för hur bilden subsamplas och sen upsamplas gör skillnad och jag tycker där att jag alltid fått ovanligt dåligt, mer pixelerat resultat från PC, eller rent av felaktiga artifakter, speciellt i 4:2:2, jämfört med liknande från andra källor eller TV:ns interna subsampling. Kan ju förstås vara TV-apparaten som upsamplar dåligt men då har båda mina senaste, från två olika tillverkare, varit det, så risken finns att man stöter på problemet hur som helst.

Av Pyoko
Skrivet av Pellefant:

@laxpudding eller någon annan. Har ni några tips på anslutning till PC? Tänker kring inställningar på tv och pc. Får endast upp ibland 4k60hz och 12bit. Om jag ändrar ibland i det så kan jag endast få rgb och 8bit. Nu verkar det dock ha låst in sig på YCbCr 4:2:2 och 12bit. Spelar det ngn roll om jag väljer 12 eller 10bit, då tvn ej klarar av mer än 10? Är det någon bugg i Nvidia kontrollpanelen som gör att om jag ändrar i det att jag ibland ej kan välja mer än rgb o 8bit?

Bästa picture mode för film i hdr och sdr från dator? Skärmen har valts med PC i hdmi anslutningen. Jag tycker för närvarande att det är väldigt mycket stutter när jag kikar på film i 24hz. Har stängt av trumotion etc, med endast real cinema vald.

Anslutningen är begränsad av den nuvarande HDMI-standarden. I 4K 60Hz du har i princip två val: 4:4:4 med 8 bit, eller 4:2:2/4:2:0 i 10/12 bit. För mig har det senare alltid strulat med ovanligt fula artifakter från PC, men de kanske har förbättrat det på nyare grafikkort. Kollar du på film i 24Hz är det förstås inga problem att skicka ut 4:4:4 10/12 bit, men vet inte om det finns något program som klarar att auto-switcha chroma subsampling/bitdjup istället för bara frekvens.

Osäker hur mycket de ändrat till 9-serien men på 7-serien tror jag det var Technicolor Expert-läget som var bästa, mest neutrala/korrekta utgångpunkten, men det var bara en preset, vad jag vill minnas är Cinema/Technicolor/ISF alla likvärdiga och går att få identiska med samma inställningar. På 7-serien var PC-läget något man kunda aktivera genom att byta ikon till PC, men det skapade enorma problem med banding i HDR så det gick i princip inte att använda, hoppas de fixat det.

Vad gäller stutter, skickar du ut 24Hz med Real Cinema på borde du ha optimala förutsättningar (Real Cinema fungerar ofta även om du skickar 60Hz). Möjligen ser du bara den naturliga begränsingen med 24Hz, vilket på OLED med sin extremt låga responstid kan upplevas som ganska flickrigt. Om du kollar på en rullande sluttext eller långsamt panorerande bild och kisar eller försöker att inte fokusera på bilden borde rörelsen upplevas som väldigt jämn. Är hela videokedjan korrekt fungerande 24Hz så är tyvärr det enda man kan göra att slå på interpolering eller black frame insertion (vilket kommer få bilden att flickra på ett annat sätt.)

Av Pyoko

Chroma subsampling, macroblocks, banding, och andra komprimeringsartefakter, nej tack. Blir redan tillräckligt irriterad när de använder förrenderade videos i spel för cutscenes, tänk sedan att behöva ha så hela tiden...

Skulle vara väldigt bra som en demo-tjänst för att testa spel däremot, men då skulle man förstås inte vilja betala något. Kanske kollar in det när det kommer någon gratis eller prenumerationsmodell, betala en månad, testa/spela lite spel, avbryta. Men är inte villig att införskaffa någon speciell hårdvara för det och kommer aldrig köpa ett spel som är låst till streaming.

Av Pyoko
Skrivet av Ureet:

Om du står upp i ett VR-spel så är du lika högt över marken som i verkligheten. Sträcker du ut armen så når du lika långt som i verkligheten. Det blir konstigt på olika sätt om man ger spelaren en generisk medel-kroppsmodell som inte är anpassad till det. Tänk dig att du är två meter lång och kroppsmodellen är 175 cm. Det betyder att om ditt huvud befinner sig där modellens huvud är så hamnar ditt verkliga golv 25 cm över golvet i spelet, så du kan inte nå golvet i spelet med händerna eller försöka titta under ett skåp eller dylikt.

Det är klart att huvud och händer ska vara på de absoluta positionerna i rymden där de är beräknade att vara, men resten kan man kanske fylla i med medelvärden. Det kanske inte spelar så stor roll om t.ex. proportionerna mellan under/överarm eller axelbredd inte är 100%.

Skrivet av Ajame:

Låt er inte luras av detta, när man befinner sig i VR känns det otroligt "immersive" eftersom det är 1:1 med dina egna händer. Skulle armar synas skulle även detta behöver trackas och visas 1:1 vilket skulle kosta ännu mer resurser för tracking.

Inte övertygad att man verkligen behöver så mycket mer tracking. Har du position och vridning/lutning på huvudet borde man väl kunna approximera någon slags pivotpunkt, alltså där halsen börjar. Den kommer i sin tur bestämma ungefärlig position på axlarna eftersom de är ganska statiska relativt varandra, och sen gör man inverse kinematics från händernas position till axlarna.

Av Pyoko
Skrivet av Ureet:

Alla har olika stor kropp och olika långa armar i verkligheten, och armbågarna spåras inte i VR, så det är svårt för programmerarna att veta hur de ska göra med kroppsmodellen, och olika spel löser det olika. Vissa har en kalibreringsfas i början för kroppsstorlek och armlängd och försöker sedan gissa så gott de kan var armbågarna ska vara. Andra visar helt enkelt inte kroppen.

Boneworks är ett exempel på ett Half Life-inspirerat VR-spel där spelaren har en kropp: https://www.youtube.com/watch?v=_kWBeyiXaig

Skrivet av Squallie:

Det vanligaste är att utvecklarna skippar armarna, förmodligen för att det är mkt jobb att få det bra och svårt att få det helt perfekt.

Men jag tycker att det funkar så pass bra i Lone Echo och Echo VR så jag skulle hellre se att dom hade armarna synliga.

Kan ju vara så att dom har försökt och när det inte gick att få helt 100% så var det inte bra nog, vilket jag kan köpa.

Tack, känns inte som exakta storleken borde spel så stor roll, är väl bara att ta något medelvärde, men det kanske gör större skillnad än man tror? Inser att det inte är helt enkelt att programmera fungerande armar som inte flippar ur med tanke på hur mycket frihet man har, men tycker samtidigt det är konstigt att de för något som säljer 100% på att få bättre inlevelse gör såna här halvdana grejer som får hela spelet att se ut som ett ofärdigt tech demo eller som om man spelade en simulation.

Av Pyoko

10 000 kr för ett spel, näe lär dröja innan jag får tillfälle att spela det.

Vad är tanken/poängen med Rayman-händerna, blir det dåligt i VR om man ser armar och resten av kroppen?

Av Pyoko

10/10! Vädligt nära att förhasta mig på Deus Ex men kom snabbt ihåg att det var Unreal Engine. Kan inte heller något om Eve Online men kände inte igen namnet från de andra två så uteslutning fungerade bra.

Av Pyoko

Det var faktiskt aldrig någon fuskvariant av HDR på PS4, den maximala ljusstyrkan var bara extremt begränsad av någon anledning. Det gamla läget heter nu "Cinematic" i HDR-inställningarna, till skillnad från det nya, obegränsade "Game"-läget, så man får väl gissa att det var något artistiskt beslut, plus att de kanske inte testat det tillräckligt vid release.

Däremot är det fortfarande problem på PS4 att svartpunkten/skuggorna inte är tillräckligt förankrade. Om man höjer maximala ljusstyrkan i HDR så höjs svärtan också och blir väldigt blaskig jämfört med SDR, vilket man sen måste motverka genom att sänka svärtan på TV:n. Skulle vara intressant att veta om PC-versionen har samma problem.

Av Pyoko

Jag var i princip exklusiv PC-spelare sedan barnsben. Spelade lite på GameCube ett tag men det var allt i konsolväg, annars var det bara PC-spel och emulatorer.

Skaffade mig däremot ett PS3 och ett PS4 Pro för något drygt år sedan, främst för att spela Yakuza-serien men även Red Dead Redemption plus alla exklusiva PlayStation-titlar man missat över åren. Självfallet när man till slut ger vika så börjar Yakuza-spelen plötsligt dyka upp på PC, likaså Quantic Dream-spelen, Ni no Kuni och nu senast RDR2.

Ångrar dock ingenting, sedan dess har Steam-kontot bara samlat damm. Orkar inte uppgradera burken för att få den spelduglig (fortfarande GTX 970) plus det finns fler spel med (fungerande) HDR på PS4. Spelade RE7 i HDR på PC och det flippade ur totalt bara man gick in i fel inställningsmeny. Efter det var det enda sättet att återfå korrekt bild att ändra inställning i någon ini-fil och se till att inte gå in i den menyn igen.

Ironiskt nog kan begränsningarna på konsol även vara befriande på ett sätt. Fri från launchers, fri från ini-filer, fri från att behöva undersöka och ladda ner senaste Durante-modden, fri från att konstant fippla med grafikinställningar för optimal avvägning mellan bildskönhet och flyt. Istället bara tuta och köra och spela lugnt i vetskapen att inget man gjort hade kunnat göra situationen bättre (eller sämre.)

Av Pyoko

Min C7 är förstås alldeles för gammal men gillar den här utvecklingen. Blir nog att uppgradera TV och grafikkort när det väl kommer något som klarar 2160p 60Hz 4:4:4 i 10 eller 12 bitar och VRR.

Av Pyoko

Tråden där alla postar den ras de råkade/råkar ha.

Finns säkert många positiva adjektiv man kunde tillskriva Schäfer men vacker tycker jag inte är ett av dem, i varje fall inte relativt andra raser, med sin sjaskiga färgkombination och ganska tråkiga utseende. Ungefär vacker som en lerig känga med höstlöv som fastnat undertill.

Gillar flertalet som redan nämnts, Siberian Husky med sina blå ögon, Collie, Shiba Inu, fast den rasen är kanske mer gullig än vacker. För att återgå till starten på det här inlägget hade vi en långhårig Berner Sennen och tycker de är vackra utöver det vanliga. Stilrena färger och karakteristiskt mönster, speciellt ögonbrynen gör mycket, och den svarta, lätt vågiga pälsen glänser otroligt fint i solen.

https://i.imgur.com/8UsEgUU.jpg