Inlägg

Inlägg som WrongTarget har skrivit i forumet
Av WrongTarget
Skrivet av md_89:

Tack för svar. Vad är det billigaste alternativet jag kan komma undan med om jag enbart ersätter moderkort och cpu och endast behöver 4 sata portar? Vad ska jag titta efter?

Vill du komma billigt undan och nöjer dig med något bättre prestanda än du har i dagsläget så finns många alternativ.

Intel Budget:
http://www.inet.se/kundvagn/visa/3569874/intelbudget
totalt: 1793kr

AMD Budget, med avsevärt bättre prestanda än ovanstående Intelalternativ:
http://www.inet.se/kundvagn/visa/3573706/amdbudget
totalt:1817kr

Sedan finns ju AMD socket FM2 också, där man kan hitta billiga men hyfsat bra presterande alternativ också. Dock föredrar jag AM3+ alternativet, då det öppnar upp för uppgraderingar inom FX-familjen av processorer.

Vill du komma billigare undan, så kan du ju ta ett 4GB minnespaket istället för 8GB, men det handlar inte om många hundralappar.

Jag valde moderkort med fyra minnesplatser, men om du vill komma ännu billigare undan så finns det ju billigare kort med bara två minnesplatser (men återigen är det inte många hundringar som skiljer).

Av WrongTarget

Jag förstår inte riktigt oron, att enbart gå över till fastlödda processorer skulle vara att skjuta sig i foten rejält. Som artikeln säger så är väl främsta användningsområdet för små kompakta system som t.ex. HTPC eller för inbyggnad i diverse apparater. Jag har väldigt svårt att tro att man skulle rulla ut konceptet för alla processorer även för vanliga stationära datorer.

Av WrongTarget

Hmm, det är många som säger att processorn enbart är för die hard överklockare som skall sätta rekord på helium. Men vad jag vet så skulle väl inte processorn ens säljas separat från början (likt 960T) utan endast i färdigbyggda datorer.Die hard klockare köper ju knappast färdigbyggt, så jag skulle faktiskt tro att AMD i första hand riktade produkten mot de som inte vill klocka själv, har bra med pengar och enbart ser till klockfrekvensen (hög klockfrekvens = bra processor tänket).

Dock finns det säkert efterfrågan även hos överklockarna, därav att processorn nu finns att köpa även separat. (likt 960T)

Av WrongTarget

att titta på spänningar och strömmar från nätaggregatet via en mjukvara är värdelöst. Givarna i moderkortet är väldigt inexakta och dessutom måste programvaran använda rätt beräkningar för just den sensortypen som används i ditt moderkort. Skall du få bra värden får du mäta med multimeter och oscilloskop (beroende på vad du vill titta på). M.a.o. bry dig inte om vad mjukvaran visar, då den i bästa fall visar halvtaskiga värden och väldigt ofta helt felaktiga värden.

Av WrongTarget
Skrivet av WDac:

man brukar fimpa strömmen när datorn hänger sig, eller håller inne knappen 7-10 sek,

Jo, sant, men det är för att det inte finns något annat alternativ (om OS:et har hängt sig). Att däremot fimpa strömmatningen som standardavstängningsmetod är ingen bra idé, särskilt om datorn håller på att skriva något eller håller på att ändra i registret (t.ex. pga att Windows update uppdaterar i bakgrunden). Det är ett bra sätt att få korrupta filer och i värsta fall ett korrupt Windowsregister.

Av WrongTarget

Ja, tittar du på sweclockers test, så fick de som mest 540W effektdrag från väggen för hela sin testrigg med 2st GTX 760 i. Detta motsvarar ungefär 0.90*540W=486W komponentdrag på DC sidan (Sweclockers aggregat har ungefär 90% verkningsgrad i området). Då ditt aggregat klarar av att kontinuerligt ge 750W och med tanke på att Sweclockers överklockade Intel Core i7-3960X @ 4,4 GHz drar avsevärt mycket mer än vad din processor kommer att göra ens med maxklock, så skulle jag säga att det är tämligen lugnt.

Av WrongTarget
Skrivet av slitz12:

M2N SLI, därför undrade jag om det var en stor skillnad att skaffa en Phenom II x4 945

OK, det är ett AM2 moderkort. Det är ingen jättestor skillnad mellan en 945 och din 640, så jag tycker inte det är värt att byta om du inte får 945:an gratis eller väldigt billigt. Jag skulle sparat ihop till lite nya prylar.

Av WrongTarget

För mellan 3000 och 4000kr får du en riktigt bra uppgradering.
http://www.inet.se/kundvagn/visa/3569871/inteluppgradering_3-...

Intel i5 4670K
Asrock Z87 Pro
8GB Corsair Vengeance LP DDR3 1600MHz

Totalt 3484kr

Av WrongTarget
Skrivet av Macke074:

(Innan FRA-lagen KOM/UPPFANN i Sverige) Så va det helt fritt för datahackerna och övriga för att försöka komma t,ex råna/bedrägeri mot oss folk på Internet. Regeringen måste ha en anledning till för att skapa FRA-lagen och få idén och de fick de genom dom som gjorde/gör dessa rån/bedrägeri på Internet mot oss vanliga medborgare. Så ja de som håller på med rån/bedrägeri mot oss vanliga medborgare. Så FRA-lagen är ju inte så dum idé för att skydda oss på Internet mot bedrägeri/rån.

"De är så lätt att skylla på regeringen idag"

Nej, det är inte alls fallet. Innan FRA var det lika olagligt att utföra rån och bedrägeri på nätet och det fanns/finns myndigheter och avdelningar inom polisstyrkan som hade/har som uppgift att stävja dessa brott.

FRA lagen tillkom av helt andra skäl, dvs att skydda oss mot terrorism (för att senare utökas, men då inte i huvudsak angående brott på nätet).
Ide'n med något slags övervakningsapparat som kan kolla all kommunikation har ju varit alla underättelsetjänsters våta dröm länge, dock har inte de tekniska resurserna riktigt funnits för det (särskilt för ett så pass litet land som Sverige). Nu har vi hårdvaran och algoritmerna för att analysera trafiken och då kommer lagförslaget. Att tro att det här är något som regeringen kommit på på egen hand är mer än lovligt naivt.

Av WrongTarget
Skrivet av r-son:

Gamla FX55:an kosta runt 9000 så det kan inte vara så dyrt om man ser vad man får för slantarna

Skillnaden var väl iofs att de gamla FX-processorerna även var king of the hill prestandamässigt och IPC mässigt (och hade överklockningsmarginal), vilket inte de nya är.....

Av WrongTarget

Hur många terroristattacker har utförts i Sverige de senaste 200 åren? Inte är det många i alla fall, men ett övervakningssystem med potential att övervaka allt vi gör på internet som kostar miljarder, det måste vi definitivt ha. Att däremot ge mer resurser till utbildning och sjukvård, två saker som bevisligen leder till bättre förhållanden och räddar liv.....näääää!

Om vi nu ser rent statistiskt på vår trackrecord gällande anti-terrorism, så måste vi ha varit grymt bra på det, då det knappt existerat några terrordåd i Sverige i modern tid, varför lägga massa resurser på något vi uppenbarligen redan är jättebra på?

Det är intressant att folk verkar vara så rädda för terrorism att de i princip kan betala hur mycket som helst och ge upp hur mycket friheter som helst för att få åtminstone en känsla av säkerhet. Media har verkligen jobbat bra med att skrämma upp oss (det säljer ju lösnummer) och folk verkar vara dåliga på att läsa vad som skrivs kritiskt.

Återigen rent statistiskt så är risken enormt mycket större att få cancer, hjärtattack, stroke, råka ut för en olycka t.ex. krascha med bilen, ramla/slå sig i hemmet etc. än att som svensk falla offer för en terroristattack (särskilt i Sverige).

Risken att råka ut för en terroristattack i Sverige torde vara någon promille av en promille av en promille. Hur kan man då rättfärdiga att man kränker den personliga integriteten och dessutom slösar upp enorma mängder skattepengar på en övervakningsapparat vars syfte i grunden enbart skulle vara att försöka skydda oss från terrorism? (Något som dessutom är högst osäkert om det faktiskt har effekt)

Skulle inte de pengarna göra sig bättre i samhällsnyttiga tjänster istället, som då utbildning, sjukvård, äldrevård etc.

Ni som kör med argumentet "jag bryr mig inte, jag har inget att dölja", ni kan väl åtminstone fundera på den aspekten av det hela (även om ni inte bryr er om själva intrånget i er egen personliga integritet och inte verkar förstå att vi har skapat en apparat som kan missbrukas och kommer att missbrukas).

Av WrongTarget
Skrivet av Jimicro:

Skulle kunna låsa upp nån kärna och se om det blir någon skillnad, är inte så insatt i överklockning. Jag har inte så mycket pengar det är det allt hänger på. Jag tycker BF3 flyter på tillräckligt för mig, ligger runt 40-60 fps i medium/high typ. Jag har i alla fall inga problem att spela det online, mer SC2 som blir värre framedrops. I alla fall så spelar de större roll då det spelar jag mer intense än BF3.

Jag kommer antagligen inte har råd att uppgradera min plattform eller grafikkort så en quad CPU känns som den billigaste lösningen att få en bättre och stabilare dator.

Billigaste lösningen för mer cpu kraft i SC2 är väl att köpa en billig men bra tornkylare och överklocka din x2 550. Det är ju en Black Edition, så den är multipelupplåst.
Byt kylare, höj upp multipeln ett snäpp i BIOS och stabilitetstesta med t.ex. Prime95 eller OCCT, om stabilt så höj multipeln igen och stabilitetstesta igen. Fortsätt tills det börjar bli instabilt och höj då Vcore ett snäpp och se om det gör det hela stabilt igen. Håll dig innanför rekommenderade spänningsnivåer för din processor och håll temperaturen under 60°C.

Så mycket svårare är det inte att överklocka en BE-processor.

Tips på billiga bra kylare är CoolerMaster Hyper 212 Evo och Arctic Cooling Freezer 7 Pro rev2. Kylaren kan du ju även behålla om du bestämmer dig för att köra Phenom II 965BE.

Av WrongTarget
Skrivet av slitz12:

Sitter med ett AM2+

Vad är det för moderkort? Kolla på tillverkarens hemsida vilka processorer som stöds. Med lite tur har du stöd för AM3 processorer också, då har du ju lite fler valmöjligheter.

Av WrongTarget
Skrivet av ImBiggy:

Försöker göra en felsökning på min dator. Tar delar från en dammsamlande dator. Hittills inte gjort något.

Förresten Windows XP vägrade att installera Cpu-z. Kom bara upp en ruta för de klassiska felrapporterna

Det finns en uppsjö av program för att kolla upp vilken hårdvara man har, t.ex. SIW (googla på hardware monitoring eller hardware report, så hittar du ett gäng). Installera något av de programmen istället (eller använd portable versionerna om du inte vill installera något).

Men du kan ju kolla processorlistningen på båda moderkorten och se om de matchar (och framför allt kolla att sockettypen matchar).

Av WrongTarget

Om det är stor skillnad eller inte beror ju på vad som görs med processorn, Phenom II har ju bättre IPC och presterar bättre i applikationer som inte kan utnyttja många kärnor särskilt bra. FX 8350 presterar däremot bättre i applikationer som kan nyttja många kärnor på ett bra sätt. Det är ingen slump att flera som säger att FX 8350 är märkbart bättre spelar BF3, då Frostbite-motorn i BF3 är en av ett fåtal spelmotorer som faktiskt kan dra nytta av fler kärnor än fyra (de flesta spel trådar faktiskt rätt dåligt). Dessutom är det just på stora banor med 64 spelare som skillnaden märks mest, eftersom det är då processorn belatas mest (i single player kampanjen är CPU- lasten låg och det är nästan alltid grafikkortet som sätter begränsningen i FPS).

Så om det är värt en uppgradering eller ej beror ju på vilka program som i huvudsak skall köras.

Av WrongTarget
Skrivet av Friterad:

Exakt. Man kan ju jämföra en Intels TDP när den är stock klock med en 5GHz FX prolle.
Överklockar man dom så drar det inte så lite längre precis. Intressant det där du citerade,
då får man sig en bild av hur verkligheten ser ut för AMD TDP-mässigt.

Men om vi nu tittar på Sweclockers tester så ser vi att AMD's FX8350 är bra mycket effekthungrigare än vad Sandy Bridge, Ivy Bridge eller Haswell är vid samma klockfrekvens och presterar sämre. Detta är dagens realitet, det går inte att komma ifrån hur gärna man än vill. Intels processorer har högre IPC och mindre tillverkningsteknik, vilket resulterar i snabbare och effektsnålare processorer vid samma klockfrekvens.
Sedan får de räkna ut TDP hur de vill (TDP är inte särskilt exakt hur som helst då den ofta delas av en hel serie, men när TDP är högre för de snabbare processorerna kan man ju misstänka att de även drar mer och 220W är ett sjukt högt värde för en stockklockad processor).

Av WrongTarget
Skrivet av Safta20:

Ja och så kommer det att funka för Xbox också.

Priserna för iOS-appar är små per styck. Men Apple tjänar betydligt mer pengar på Appar än vad Microsoft gör på Xbox-spel (Apple är världens största företag). Så totalt sett så mjölkar Apple oss på mer pengar. Så jag ser inte skillnaden.

Nej, Apple är inte världens största företag, lååååångt därifrån. Däremot har det varit ett av världens högst värderade varumärken.

Jag vill minnas att General Electrics är världens största företag.

Av WrongTarget
Skrivet av Pastrami:

Hehe 80 dollar e inte 800-900kr Dollarn ligger strax under 7kr så de blir ca 555kr i Sverige för de chassit

Nix, du glömmer att räkna med momsen, priser i dollar brukar anges utan moms, då den varierar mellan delstaterna. Svensk tull och moms tillkommer. Räknar man 1 angiven dollar =10 SEK, så brukar man hamna rätt så korrekt för prissättning i sverige.

Av WrongTarget
Skrivet av TobiasJ:

Faktum är att statistiskt så kommer det uppmätta medelvärdet närma sig "sanna" medelvärdet vid ett tillräckligt stort antal mätpunkter, vilket betyder att om någon spelar 1 timme, alltid med samma gubbe, alltid på samma bana, så bör de medelvärdena vara jämförbara, rent statistiskt. Fast det kräver ju att någon på redax är villig att lägga en timme på att spela ett visst spel varje gång en recension skall göras...

...för varje grafikkort, i flera upplösningar, det blir många timmar det.

Av WrongTarget
Skrivet av keffosteffo:

Hade varit intressant att sett några temperaturer.
Jag köpte en A10-5700 och har haft stora problem med att den blir så fruktansvärt varm.
Passiv kylning var bara att glömma. Medans en i3:a med samma TDP inte hade några problem i samma chassi.

Värmen är ju direkt avhängig av effekten och kylningen. I princip all tillförd effekt till processorn omvandlas till värme och en A10-5700 drar rätt mycket mer än en i3:a trots samma TDP-märkning. Det är samma tendens som man ser mellan i3 3220 och A10 6700, det skiljer 35-45W vid full last.

Det var det jag reagerade på då det sägs att AMD anger TDP som teoretiskt uträknad maxeffekt om alla transistorer är aktiverade, medan Intel kör ett belastningsprogram och anger TDP därefter. Om så vore fallet borde situationen vara den omvända kan man tycka (om inte AMD's styrkretsar på moderkortet är extremt mycket mer effektkrävande än Intels).