Inlägg

Inlägg som jagardaniel har skrivit i forumet
Av jagardaniel
Skrivet av jblomberg:

Kan inte komma ihåg att jag stött på fuskare i BF3 och BF4, eller är det jag som bara minns det positiva?

BF3 hade en hel del fuskare (vi hanterade en mängd servrar). Spelet var ganska billigt under en längre tid och hade också flera gratishelger där det fritt skapades konton. BF4 var bättre, i alla fall tid början när jag spelade.

Det absolut största problemet med Battlefield V och fuskare är att man slopat community-servrar i det formatet vi hade BF4 och tidigare spel. Dvs, det finns inga servrar med administratörer eftersom i princip alla är officiella. Det går att rapportera folk via Origin men det är väldigt bökigt och jag är tveksam om det ens är någon som går igenom dessa. Det går inte ens att välja spel, du måste skriva in Battlefield V i fritext. Hur ska dessa ens kunna kategoriseras? Så frustrationen i BFV är främst att det inte finns något att göra åt det. Bara le och se glad ut.

Av jagardaniel

Som en person som spenderat väldigt mycket tid i många av Battlefield-spelen har jag tyvärr inga förväntningar alls. Spelsläppet av Battlefield 4 var riktigt bedrövligt och knappt spelbart. Battlefield 1 är enligt mig ett av de sämsta Battlefield-spelen som släpps. Även om jag fortfarande spelar BFV lite smått (främst p.g.a brist på andra spel) och tycker det är bättre än BF1 så har spelet väldigt många problem, både från ett tekniskt- och ett speldesignperspektiv. Nya Battlefield kan vara hur bra som helst men tar man inte tag i grundproblem som communityservrar, fuskare och autobalansering så tappar man nog många spelare.

Får jag önska ett tema så hoppas jag på nutid eller något åt BF2142-hållet. Tycker det blir rätt begränsat när man går bak i tiden som man gjort med de två senaste spelen.

Av jagardaniel

För er som legat sömnlösa för ett resultat så landade det till slut på en MicroServern. Det som avgjorde var att Node-chassit var en aning för högt efter jag mätt utrymmet mer ordentligt samt att skillnaden i pris inte var jättestort då både moderkort och det externa nätverkskortet var rätt dyrt. Inte kört igång helt än men fått in diskarna och installerat upp Debian utan några som helst bekymmer. Det enda problemet jag stötte på är att jag inte lyckades trycka in en disk i slot 3, något tog emot. Vågade inte ta i allt för hårt men eftersom jag endast kör 3 diskar totalt så valde jag att lämna den tom och på så sätt ignorera problemet till en annan vacker dag.

Tack till alla som bidragit till tråden, mycket uppskattat.

Av jagardaniel
Skrivet av THB:

Jag skulle bygga med en i3-10100 och köra på 32-64GB RAM.
Den är billig, har 4 cores/8 threads så prestandan är mer än tillräcklig.

Den + lämpligt moderkort i ett Node 304 tillsammans med något dual/quad-port Intel Server-nic så är du hemma.

Tack för svaret. Den processorn vore ju ett alternativ till Ryzen 3600 (inte lika kraftig) men med fördelen att den har integrerad grafik. Ser lik 3400G ut rent prestandamässigt. Något åt detta håll kanske? Tycker moderkorten var lite dyra men verkar inte finnas så många andra alternativ i kategorin mini-itx. Detta landar på ungefär samma pris som microservern men inkluderar även en M.2 disk som vore smidig för systemdisk, och tar inte upp en av de normala hårddiskplatserna. Samt dubbla mängden RAM, dock ej ECC.

Detta underlättar inte beslutsångesten direkt...

Av jagardaniel

Tack så mycket för svaren, uppskattat! Ska gräva vidare men lutar lite åt en ny MicroServer trots allt.

Skrivet av _niko_:

Hade antingen kört på en Microserver (vettefan gällande senaste beroende på kylningen) eller http://mullet.se/product.html?product_id=348659

Det där är ett intressant alternativ, tack för tipset. Ser ut att bli ~1500-2000 kr dyrare med val av samma/liknande processor. Samtidigt behöver du inte köpa ett extra kort (och eventuell licens för vissa funktioner) för out-of-band mangement som med HP:n och du kan ha M.2/2.5" SSD utan att behöva ta upp en av de fyra diskplatserna. Har lite erfarenhet av Supermicro tidigare och det har fungerat bra. Antar att det byggs ihop åt dig?

Av jagardaniel

Alternativ till HP MicroServer

Hej!

Jag har för tillfället en gammal HP MicroServer som stått och kört i snart 7 års tid. Den gör lite allt möjligt här hemma, främst som router (nftables) men också dhcp/dns resolver, filserver, halvpopulär TeamSpeak-server (mest belastning), torrentklient osv. Den jobbar fortfarande på okej men det låter som fläkten håller på att ge upp och har även börjat uppleva lite märkliga packetloss-bekymmer på senare tid. Oavsett så börjar det bli dags att hitta en ersättare.

HP släppte för ett tag sedan MicroServer Gen10+ och jag har sneglat lite på den vassare varianten. Den är definitivt alldeles för bra för mina behov men ni vet säkert hur det är när man väl ska passa på och köpa något... "tänk om jag behöver göra X i framtiden". Kanske värt att kasta lite extra pengar på något som troligtvis kommer hålla ett bra tag.

Så det jag är nyfiken på är lite alternativ, antingen något som man själv bygger ihop eller om det finns andra företag som erbjuder liknande lösningar som microservern. MicroServern erbjuder ju out-of-band management som givetvis kan vara trevligt men är ingenting jag har behov av här hemma. Känner desamma kring ECC-minnen, jag lagrar exempelvis ingenting viktigt på filservern. Jag har heller inget behov av att lätt komma åt diskarna. Så många av de fördelar som man kanske kan tänka betala lite extra för känns inte jätteatraktiva för min del. Samtidigt är MicroServrarna kompakta, strömsnåla och tysta och kommer färdigt i ett paket som bara fungerar.

Den största begränsningen i mitt fall är ytan där servern står. För att vara mer exakt, ej högre än 31 cm, bredare än 30 cm eller djupare än 40 cm. Igen, det är inget monster som eftersöks men något som håller några år framöver, kan ta två mekaniska diskar samt en SSD och inta rollerna som tidigare nämndes.

Jag har ingen större upphetsning för hårdvara i sig och känner mig överlag rätt vilsen i den världen, men försökte få ihop ett bygge med en AMD Ryzen 5 3600 (som i alla fall sett till pris matchar det HP levereras med) här. Node 304 verkar vara ett av de få chassin som faktiskt passar in rent storleksmässigt. Problemet är att 3600 inte har integrerad grafik och att det därför krävas ett externt grafikkort. Men eftersom moderkortet är litet och nätverkskortet från Intel (jag behöver två nätverksportar) tar upp PCI-platsen så finns det inte mer plats. Det verkar finnas några G-versioner som inkluderar detta men då går man också ner ett steg och förlorar lite prestanda. Alternativet vore ju att välja något Intel men vet inte vad som ligger inom samma kategori.

Har ni några idéer? Någon som byggt något liknande?

Tack på förhand!

Av jagardaniel
Skrivet av BesteN:

Ja, dom släpper updates i princip varje dag.
Dom skulle nog tjäna på att släppa spelet på Steam också men 2GD (utvecklaren) fick ju kicken av Gabe från valve efter att har uttalat sig klantigt så vettefan om spelet överhuvudtaget kommer dyka upp på steam.
"We won't be working with him again" Säger Gabe enligt denna sida: https://www.joindota.com/en/news/36578-gabe-newell-himself-br...

Haha, jupp. Jag tror dock inte det har någon påverkan på valet av plattform i det här fallet. Epic har, likt dom gjort med många andra spel, kastat en del pengar för att hålla spelet exklusivt på Epic Games Store (info). Att kunna garantera utveckling två år framöver är nog trevligt för utvecklarna bakom Diabotical. Men från ett spelarbasperspektiv så hade Steam nog varit ett betydligt bättre val.

Av jagardaniel

Spelet känns väldigt välgjort och det är sjukt imponerande vad man lyckats skapa i en egenutvecklad motor. Det flyter på bra, känns bra att panga (eller tja, försöka panga!) och saker och ting känns genomtänkta. Kanske märklig sak att notera men spelet har riktigt bra menyer jämfört med många andra spel som har betydligt mer pengar bakom sig. Har också följt deras reddit en del och är imponerad över hur snabbt man åtgärdar problem och deras sätt att kommuciera med sina spelare. Vågar inte uttala mig om spellägen eller kartor då jag är allt för dålig.

Trots detta är nog ett spel jag inte kommer särskilt mycket, och den enda anledningen till detta är att jag inte är särskilt förtjust i arena FPS. Men har man spelat en hel del liknande spel tidigare så tror jag att detta är en fullträff.

Sedan är jag rädd för att det kommer vara svårt att få in nya spelare, speciellt när spelet inte är på Steam. Folk är också så vana vid väldigt casual spel idag där det flyger poäng över skärmen varje gång du hoppar så att kastas in i ett spel där du troligtvis kommer bli totalt överkörd kommer också vara en utmaning.

Av jagardaniel

Bara för att dubbelkolla; du kan nå den här tjänsten via den interna adressen från andra datorer i ditt interna nätverk, och via localhost på samma maskin som tjänsten körs på?

Jag varken äger eller har erfarenhet av deras EdgeRouter så har ingen möjlighet att bidra med mer än vad som finns vid en enkel sökning. Däremot hade jag tagit bort alla regler och börjat med en om det är så att det krockar när du har mixat med både intern och extern adress. Det är den lokala IP-adressen du vill forwarda till och ingenting annat. Såg att en annan användare länkade en artikel till vad som behöver göras men här är en annan från deras egna sida.

Av jagardaniel

Privat är det Facebook Messenger (för det "verkliga livet"), IRC och Steam som gäller. TeamSpeak för röstkommunikation. Är inte alls förtjust i Discord men händer att jag är där och skriver ibland.

Av jagardaniel

Jag har kört Linux (Debian) på serversidan under ganska många år nu. Har aldrig varit särskilt förtjust i Linux på desktopsidan dock. Jag har en installation vid sidan om Windows men startas endast upp om jag vill leka/labba med något Linux- eller utvecklingsrelaterat.

Av jagardaniel

Det var några dagar sedan du skapade tråden så du kanske redan lyckats hitta ett bra svar. Jag tycker det är lite halvdåligt med information överlag men FAQ:en på denna sida har några svar som besvarar din fråga hyfsat i alla fall.

Citat:

WILL THE NEW TEAMSPEAK CLIENT BE COMPATIBLE WITH MY EXISTING TEAMSPEAK 3 SERVER?
Yes. Our new client is fully backwards compatible, with its core function being run on the same proven technology as its predecessors.

It is fully compatible with current versions of the TeamSpeak Server, so you don't need to set up additional software or reconfigure your existing infrastructure.

Citat:

DO I NEED A NEW LICENSE WHEN THE NEW TEAMSPEAK CLIENT IS RELEASED?

No. TS and TS3 Clients can both use the same TeamSpeak Server software.

This means that your licenses will continue to work when the new TeamSpeak is released and will not require any conversion.

Citat:

DO I HAVE TO HOST MY SERVER WITH TEAMSPEAK?

No.

Again, one of the most loved features of TeamSpeak is the ability of our users to host their own servers, wherever and however they like. This feature has not been removed, we are simply creating a better user experience by allowing servers to be setup from within the client.

In addition to an improved user experience, this also enables us to provide our users with a FREE voice server each.

Så min tolkning är att man kommer kunna fortsätta använda samma servermjukvara om man tillhandahåller servern själv, men att det finns ett alternativ att skapa "molnservrar" precis som med discord. Troligtvis kommer det pushas hårt för det sistnämnda alternativet. Jag kör också en TS3-server här hemma på non-profit licens (under Debian!), inget större fan av Discord i huvudtaget.

Något som jag är orolig över är non-profit licensen. Den går sedan en tid tillbaka inte längre att skapa och jag vet inte riktigt hur det fungerar vid förnyande. Detta svar pekar på att man är körd (och då låst till 32 personer som max) men svar i denna tråd verkar som att det kommer finnas kvar om man fortsätter använda servern... så vetetusan vad som faktiskt gäller. Mumble finns ju alltid som alternativ men det är inte särskilt enkelt att få folk att växla över tyvärr.

Av jagardaniel

12 September 2003, och som för många andra var det för att kunna fortsätta spela CS. Det är kul och en aning deppigt att våra konton troligtvis är äldre än många vi spelar mot och med idag.

Det var mycket problem med Steam i början och jag tror Friends knappt fungerade på över ett år. Jag minns inte om detta var den första designen men jag saknar den gröna layouten som användes ett tag (random google bild). Dagens version har givetvis mycket mer funktionalitet men den är också jäkligt långsam och kladdig i jämförelse. Saknar det enkla.

Av jagardaniel
Skrivet av Adrianssons:

Hur vet man att man faktiskt fått en nyckel? Mail? Isd från Riot eller Twitch?

Notifikation på Twitch samt ett mail från Riot att du har fått tillgång till betan.

Av jagardaniel
Skrivet av BasseBaba:

Jag ifrågassätter inte spelet, utan den idiotiska strategin att tvinga folk att sitta och streama en video för att ha en chans i lotteriet.

Absolut, men det hade man ju kunnat lösa ändå.

https://www.insidescandinavianbusiness.com/article.php?id=356

Lite det där jag är inne på, nån uppskattning om att 10% av världens energiförbrukning genereras av Internet, känns bara idiotiskt att sitta och pumpa 700k streams från ett datacenter för att folk ska delta i ett lotteri. Men är ju den världen vi lever i, all about the $$$.

Jag är uppe i 30 timmar nu, på servern som bara står och vaskar. Trots jag ställde ner kvalitén till 160p så drar den 0.6Mbit, -> 0.075 meg/sec, i 30 timmar ger 8100 meg. Jga har alltså "vaskat" 8,1 gig datatrafik över internet senaste 30 timmarna för att stå i nån typ av lotteri. Ta det gånger 700k viewers....

Man måste ju fråga sig, "generera fler tittare", ja men till vilket pris? Hur vettigt är det att ha 50k viewers om det är 49k som sitter med ett minimerat fönster för att få en "drop"?
Jag känner inte en enda kotte som tittar på Twitch för att titta på Twitch, förmodligen dock för jag är fel målgrupp. Däremot har jag säkert 10 pers i min gamingkrets som skaffade twitch och vaskade av upp mot 5 dygn som mest för att få en key. Jag förstår inte hur det beteendet kan vara en win för varken Riot eller Twitch, men hype säljer, och förmodligen så tjänar även Twitch på att kunna "stoltsera" med 700k "viewers".....

Som någon nämnde så var det väldigt många år sedan man behövde bry sig om sin dataanvändning hemifrån. Så länge du inte sitter med en begränsad mängd dataanvändning per månad så är det verkligen ett icke-problem. Det är ingen som tvingar dig till att titta eller att spela spelet och till sommaren kan alla som vill spela utan att behöva titta på Twitch. Jag tittade precis som vanligt (kul att se folk spela någonting nytt) och fick en nyckel. Alla som har tittat över ~2 timmar blir automatiskt inlagda i en lista som har chans att få nycklar.

Men igen, jag håller med om att det är lite fult, och kanske skulle använda ordet "smartfult" för att beskriva det. Riot vet precis vad dom gör. Men att det är slöseri när det kommer till energi och dataanvädning känns väldigt långdraget. Du kan ju applicera samma logik på all form av underhållning på internet i sådana fall.

Av jagardaniel
Skrivet av BasseBaba:

Fast det är ju det här jag ifrågasätter, hur bra är det?

Mänger av folk som öppnar upp en stream i ett minimerat fönster i väntan på en key. Andra galningar som börjar botta och sälja konton.
I min mening är det ju idioti, man fyller twitch med tom luft, mängder av tittare som inte bryr sig ett skit utan enbart sitter och bränner brandbredd i väntan på nån form av lotteri.

Själv drog jag igång en twitchstream på en virtuellmaskin/server som står inloggad men frånkopplad via en remote desktop på 160p upplösning som får stå å bränna Jättefint, en pinne värdelös statistik hos Twitch och Riots "jättebra" PR....

Edit:
Enda skälet att jag låter den stå på var att jag inte förstod nivån av galenskapet för att få en key innan jag gått igenom alla steg och då ändå likaväl kan låta skräpet vara kvar...
Uppe i runt 5 timmar nu och har inte hänt ett skit hittils..

Du har givetvis rätt, många av dessa tittare är folk med ett flertal konton eller botar. Men det spelar ingen som helst roll då spelet fortfarande är i topp och syns hela tiden. Folk pratar om det och vet vad det är. Jag tror folk underskattar hur stort Twitch är och hur det påverkar vad folk spelar. Titta bara på Tarkov-vågen som vi hade för ett tag sedan.

Jag tycker deras upplägg har varit väldigt smart. I första steget så visade streamers upp inspelat material från helgen tidigare. Alla satt med stor inlevelse och berättade om spelet och lärde ut hur det fungerar. Man kunde fokusera fullt ut på sin chatt. Bara en sådan sak gör att folk ser mer dedikerade ut till spelet och detta väcker givetvis extra intresse. Sedan har man fortsätt med drops vilket gör att streamers vill streama spelet för det genererar flera tittare. Personer som är upprörda över att dom inte har fått access efter XX antal tittade timmar kommer ha glömt den frustrationen 5 sekunder efter accessen dök ner i mailkorgen. Jag tror också hela det här "alla får inte komma in" automatiskt bygger lite hype, att man måste bli inbjuden.

Sedan kan man alltid argumentera hur pass fult det är att "tvinga" folk att titta för att få en chans att spela, speciellt under en sån lång tid. Men smart är det absolut. Sedan är det givetvis en stor fördel att det är ett stort företag bakom och att spelet faktiskt är rätt välgjort och fungerar bra.

Av jagardaniel

Jag har spelat några matcher nu och jag tycker spelet känns bra. Så den "hypen" som våra kära underhållare byggt upp finns det nog en hel del sanning i. Bra menyer och inställningar och spelet flyter på bra rent prestandamässigt. Det känns bra att skjuta (rätt lurigt) och jag tycker mycket av det som finns i spelet känns genomtänkt. Mindre nertid med att vänta på spelare och att rundor ska starta vilket är något som kan vara drygt i andra spel. De tre kartorna har känts helt okej än så länge.

När jag såg första trailern så kändes det som alla effekter väldigt överväldigande. Jag har inte upplevt det som ett problem nu när jag har spelat själv. Men detta kan också bero på att vi är alla nya och ingen riktigt spelar tillsammans. CS-spelare kommer definitivt lysa nu i början då det har den skjutmekanik som är mest lik. Troligtvis samma grupp som kommer klaga på abilities mest också. Jag gillar också konceptet med olika karaktärer då det ger ett mer djup i spelet än vad CS tillåter dig. Och tröttnar man på det man spelar kan man alltid pröva någonting annat nästa match.

Spelet är byggt för 5vs5 så är man den personen som gillar att spela spel med matchmaking/ranksystem så kommer man nog tycka om detta spel. Och med tanke på vilken hype som byggts upp på grund av Riots geniala marknadsföring så är det nog ingen tvekan om att detta spel kommer vara väldigt populärt ett tag, oavsett vad man tycker om det.

Som alla andra spel i detta format kommer otrevliga människor snart bli ett stort bekymmer. Nu finns det ännu fler sätt att göra bort dig på (med abilities) och därmed flera anledningar för folk att skrika på dig. Jag har redan haft en match där en spelare i vårat lag suttit och klagat på en stackars spelare i vårat lag. Hur han inte förtjänade sin beta-nyckel för att han var värdelös och att den istället skulle gått till hans vän som var mycket bättre. Detta var andra dagen... i en STÄNGD beta. Sedan kommer det finnas en hel del fuskare, speciellt i och med att spelet är gratis. Vet inte om något sådant är planerat men ett replay-system känns nästan som ett måste.

Av jagardaniel
Skrivet av difi:

Har telia någon fördel av att man använder deras DNS?

Tänker eftersom routern verkar vara kodad att ställa tillbaks till deras egen lite när den vill.

Jag kan tänka mig att den största fördelen är att din ISPs DNS-servrar ofta står närmare dig i nätverket vilket ofta betyder lägre svarstider. Men detta varierar vart du befinner dig och vart din internetleverantör har sina servrar placerade. Idag har nog många liknande svarstider mot Google och Cloudflares resolvrar, om kanske inte ännu bättre. Det finns benchmarktest (har länkats tidigare i tråden) som man kan göra för att få reda på detta.

Jag vet inte om detta är någonting som görs i Sverige men i andra länder händer det att internetleverantören använder sina DNS-servrar för att modifiera uppslagningar och exempelvis visa reklam om du försöker surfa in via en domän som inte existerar. Så många byter till någonting annat för att slippa detta. Det finns dock publika DNS-tjänster som gör precis samma sak.

Sedan kan man säkert blanda in integritet också. Litar du mer på din internetleverantör än Google?

Av jagardaniel
Skrivet av Foolwolf:

@220volt: Jag har inget emot att bli dödad av de som är bättre än mig, det är majoriteten av spelaran, men för att ha kul bör spelet upplevas som någorlunda rättvist. Om jag skjuter någon med tre skott från ett vapen jag själv blivit skjuten med och dog, utan problem, tycker jag nog att om man själv skjuter någon i ryggen med samma vapen att den personen bör dö - och inte vända sig om och skjuta ihjäl en med två skott eller en salva från en Type 2A....

Sedan förstår jag som gammal Battlefield spelare att man får räkna med "magic" bullets till viss del i dessa speln, skjuten runt hörn osv för att netcode inte hinner med riktigt. Får väl se om min gamla klan kör något så man kan få lite hjälp och coachning om man vill fortsätta, annars blir det nog bara siste sp delen och tack och adjö. Fick ut ett par fler timmar av detta än BF1 i alla fall...

Tack för peppning i alla fall!

Jag hoppas att jag inte låter allt för elak nu, men börjar du skjuta på en spelare med ryggen mot dig på någorlunda nära avstånd och spelaren hinner vända sig om så är det nog inte spelet det är fel på. Det finns givetvis vapen som är bättre än andra vapen (och något som är alldeles för bra) men du kan skjuta folk med alla vapen i spelet utan större problem. Sedan är näst intill alla vapen bedrövliga på avstånd men det blir förhoppningsvis bättre igen efter morgondagens patch.

Battlefield V och panga folk (precis som tidigare titlar) handlar mer om positionering och vara på rätt ställe vid rätt tidpunkt. Battlefield är inte särskilt aimkrävande och vapen är rätt enkla att hantera vilket betyder att alla spelare kan skjuta tillbaka någorlunda. Står du öppet och möter två personer kommer du troligtvis inte få båda två. Står du på en position där bara ditt huvud syns så är möjligheten betydligt större. Tänk på hur du tar dig framåt på kartan (använd skydd) och försök förutspå om du kommer möta på folk där du springer för tillfället. Du kommer fort bli bättre (och ha roligare) när du lär dig kartorna. Små enkla saker som hur du springer mellan flaggor eller vart du står när du tar över dem.

Skulle också föreslå att börja med Conquest om du inte spelat på ett tag. Lite lugnare tempo och mer utrymme för att spela efter objektivet. Breakthrough blir mest en vägg där två lag står och duttar på varandra, ofta med tanks som inte rör på sig och flygplan som bombar samma ställe om och om igen. Och absolut, spela med vänner om du har möjlighet. BFV är i mitt tycke väldigt tråkigt att spela ensam.

Av jagardaniel

VALORANT - Riots kommande FPS-spel

VALORANT (tidigare Project A) är Riot Games kommande FPS-spel. Spelet beskrivs som en karaktärsbaserad "tactical shooter" och spelas i ett 5vs5 rundbaserat format med ett ekonomisystem där först till 13 rundor står som vinnare. Man var tidigt ute med information att erbjuda 128-tick servrar, en bra spridning på servrar runt om i världen för låga svarstider, ett stort fokus på nätkod och anti-cheat. Spelet släpps till sommaren.

Tidigare idag släpptes det första videomaterialet:

Hur går era tankar? Kommer detta spel lyckas knyta samman Counter-Strike- och Overwatch-spelarna?