Inlägg

Inlägg som Bill50x har skrivit i forumet
Av Bill50x

Alla rätt. Märks att man varit med ett tag...

/ B

Av Bill50x

Kör en mycket enkel "Windows-flagga", ren form, behaglig kulör och det är lätt att se ikonerna som ligger på. Vilsamt helt enkelt. Denna har jag kört i ett antal år.

Av Bill50x
Skrivet av tonii:

Testa ta bort den genom att köra powershell/cmd som admin när du är tillbaka. fungerar inte det är det något annat som är vajsing.

Det första jag gjorde när jag kom hem från Grönklitt var att följa tipset att deleta via Powershell (heter tydligen Terminal i 11:an) och det fungerade perfekt. Tog ett tag att komma på hur man bläddrar bland foldrar i Terminalen, var åratal senast jag var där och rotade

Tack för tipset!

/ B

Av Bill50x
Skrivet av tonii:

Är det rättighetsgrejs som gör att du inte kan ta bort den eller återkommer den efter du tagit bort den?

Rättighet. Jag får helt enkelt inte ta bort den.

Nu råkar jag befinna mig i Grönklitt under sportlovet så jag kan inte testa några tips förrän på söndag. Klantigt av mig att initiera frågeställningen precis när jag reste bort :(, sorry!

/ B

Av Bill50x

Hur ta bort mappen "found.000"

Ett i-landsproblem, mappen är på 4 byte, men den stör mig då den ligger på C-disken. Innehåller en fil som heter file00000003.chk och som förmodligen handlar om en ngt som kan behövas vid en återställning.
Har letat på nätet men inte hittat ngt enkelt sätt att bli av med mappen. Hur gör man?

/ B

Av Bill50x

Jag har själv ett par Creative T-40 högtalare till min dator och de är knäpptysta (utan insignal), även om jag ställer volymen på max eller alla lägen därunder. Kostade ca en tusenlapp som nya.
Dina Presonus Eris E4.5 ser ju egentligen ut att vara mer kapabla än mina T-40 och kallas också för närfältsmonitorer så de borde vara ännu bättre. Så bruset är lite av ett mysterium. Att de brusar utan insignal är inget konstigt, vissa förstärkare behöver belastning (ansluten källa) för att vara helt tysta. Har du testat med annat kablage? Vissa kablar är bättre på att dämpa störljud än andra även om det oftast handlar om brum.

/ B

Av Bill50x
Skrivet av Exxovion:

Det är såklart inte lika effektivt som "silica gel" eller andra sorters torkmedel. Men det fungerar i brist på annat.

De flesta har väl lite ris hemma? Riktigt torkmedel däremot tvivlar jag på att så många har hemma.

"Riktiga" måste dessutom förvaras i vacuumförpackning då de annars drar till sig fukt ur luften och med tiden blir verkningslösa.

/ B

Av Bill50x

I slutet på 90 eller början på 20 köpte jag en Dell 20" skärm och den kostade 18 tusen då. Att få en 4k 32" känns inte våldsamt dyrt med det perspektivet.

/ B

PS Kan man köra en sådan här skärm med 1600 upplösning på höjden?

Av Bill50x

Det finns små påsar att köpa som man lägger i förpackningar med fuktkänsliga detaljer, tex elektronik. Jag tror, utan att veta, att dessa innehåller någon sorts salt. Å andra sidan har jag några riskorn i saltkaret/sockerströaren för att saltet inte ska klumpa sig. Så frågan är vad som gäller...

/ B

Av Bill50x

En svaghet som dagens AI (speciellt versioner vi vanliga dödliga har tillgång till) är att den bara sopar ihop och sorterar alltsammans som redan finns. Det spelar ingen roll om det är lögn, fejk, "amatör-specialister" eller reella fakta. Att skapa en AI som på egen hand letar upp relevanta fakta (dvs inte bara på internet) blir svår att skapa.

Det kan gå snett också. Säg att en AI har mängder av sensorer som mäter klimatet, det kan vara vattennivåer, is-smältning vid polerna, orkaner och annat som plågar oss. En förnuftig AI som är inställd på att rädda planeten kommer förmodligen vilja utrota oss människor eftersom det är vi som ställer till det mesta. Nr 2 blir väl alla kor som springer omkring och fiser

Alla jobb som bygger på hantverk och kreativitet kommer finnas kvar lång tid framöver, likaså de som bygger sociala strukturer. Folket på Försäkringskassan och Migrationsverket ligger dock pyrt till, regelstyrda och empatilösa som de är.

/ B

Av Bill50x

4/10 men alla var gissningar.

Men, vilken hemsk design på lådorna. Är det hormonstinna 15-åringar som fått göra designen? Eller är det möjligen målgruppen som vi vuxna tror gillar detta?

/ B

Av Bill50x

Min gamla dator som byggdes 2010 dög aldrig för W11. När jag sedan fick en nästan ny (3 år) dator av min sambos son behövde den bara kompletteras med en TPM-modul och efter detta gick det alldeles utmärkt att installera W11. Men så fick jag för mig att byta ut 2,5" SSD'n mot en m2:a och då tog det stopp. Då dög inte datorn för W11 längre! Men att klona den gamla SSD'n till nämnda m2:a gick alldeles utmärkt och jag kör nu denna dator på den disken.

Ärligt talat tycker jag det är väldigt liten skillnad på W10 och W11. Och så mycket bloatware märker jag inte heller av, förutom att det i ett antal inställningar dyker upp förslag på att testa Office 365. Något som blivit sämre är Outlook som ju tidigare var en del av Office-paketet. Outlook (new) är krångligare att lägga in tex Telia mail på.

I övrigt kör jag samma program som tidigare, en del riktigt gamla (tex ACDSee 2,41 som jag köpte 1996), och försöker anpassa OS'et så det blir som jag gillar. Jag vill absolut ha starknappen till vänster, egentligen önskar jag ha utseendet som på W7 och det går ju att fixa med tredjepartsprogram, men denna gång har jag valt att vänja mig.

/ B

Av Bill50x

Har bytt hela datorn och kör dessutom W11 numera så problemet har lixom försvunnit. Men iom det nya chassit så finns det plats för en intern dvd-läsare/brännare och den syns då i Utforskaren "på riktigt".

Varför en dvd-spelare i en modern dator kanske någon frågar sig?
Jo, för att jag spelar all musik strömmande numera (Spotify/Tidal/HD/etc) och är det så att en CD passerar behöver den rippas för att läggas på hårddisk. Och då är det skönt att slippa ha en liten läsare att ligga och skräpa på (det fysiska) skrivbordet...

/ B

Av Bill50x
Skrivet av Laxpudding:

Du sätter fingret på varför det fortfarande säljs passiva Dual Link-adaptrar fast dessa inte någonsin kan fungera. Själva prytteln är så billig att få köpare ser det som värt tiden och energin att orkar reklamera eller skicka tillbaka den.

Ur butikens och tillverkarnas synpunkt har de fortfarande sålt en pryl som svarade mot köparens önskemål och förhoppning. Om de skrev i klartext att den inte fungerar för "Dual Link" så hade de aldrig sålt den. Så de kommer fortsätta sälja dessa som "Dual Link".

Visst är det så. Kanske ska reklamera ändå...

/ B

Av Bill50x

Har väldigt bra erfarenhet av Ubuqity i vårt hus. Fungerar helt sömlöst, men det kräver förstås tråd till accesspunkterna. Vi har 70m2 per plan och har perfekt täckning med en "disk" per plan. Funkar t.o.m i den större delen av källaren. Kan ni bara dra kabel ryms det inom budget, gott och väl.

/ B

Av Bill50x

perost och Laxpudding:
Med tanke på den billiga penningen skicka jag ändå efter en konverterare för en dryg hundring från Teknikdelar men ni hade rätt, det funkar inte. Eller rättare skrivet det fungerar men bara till 1080 upplösning. Jag har en 30"-skärm med 1600 upplösning så det blev ju inget bra... Nu har jag fått ett häftigare grafikkort med en massa fläktar på (AMD Radeon R9 200 series) så det låter lite grann om det får jobba, men det händer i princip aldrig.

/ B

Av Bill50x

Mycket gammal dator +20 år. Men ett märkligt fel, att den stannar vid samma punkt oavsett om det handlar om en SSD med OS eller vid nyinstallation.
Nu har jag fått en bättre dator att leka med så nu fungerar det bra alltsammans. Tack för alla synpunkter. Men lite nyfiken över varför det krånglade på just detta sätt är jag förstås ändå

/ B

Av Bill50x
Skrivet av Sarato:

Vad för slags processor har din dator?

En Intel i5-9600K som tillsammans med 32 GB minne sitter i ett Asus ROG Z-390-H Gaming moderkort. Kortet är kompletterat med en TPM-SPI Modul som jag skrev tidigare. Ett förslag från Microsofts forum är att det saknas drivrutiner för min Corsair M2:a, något som då skulle göra att disken inte kvalificerar sig för W11.

Nu har jag tack vare tips i den här tråden lyckats expandera den klonade disken till dess fulla utrymme så allt är egentligen frid och fröjd. Det skaver dock alltid lite när saker inte fungerar som de borde ...

/ B

Av Bill50x
Skrivet av ropPop:

1# Har tyvärr ingen lösning men kan bekräfta att för mig fungerar det att öppna 50+ filer i foobar direkt från utforskaren.

edit: det verkar som tidigare versioner av windows haft en begräsning av att kunna öppna 15st filer simultant.
https://superuser.com/questions/300911/how-can-i-open-more-th...

Det var ett tips för W7 men fungerade perfekt för mig med W11. Tack för tipset!

Men märkligt att problemet inte fanns i W10 men sedan dykt upp igen i senare versioner.

/ B

Av Bill50x

Frågan är fel ställd tycker jag. En dator borde inte kosta någonting. Men det är klart den gör så frågan är väl snarare, "vad får den kosta" eller "vad tycker du en dator är värd"?

Och svaret på de frågorna beror väl på vilka krav man har och hur ekonomin ser ut.

/ B