Inlägg

Inlägg som Bill50x har skrivit i forumet
Av Bill50x

Program för att klona SSD Sata till M2 SSD

Hej
Har skaffat mig en Corsair MP600 1 TB M2 SSD och trodde jag var smart som samtidigt köpte en adapter M2 >> Sata så jag skulle kunna klona C-disken (0,5 TB Sata SSD 2,5") i min hårddiskvagga. Den har en funktion för att direkt klona diskar utan att ens ha dator inkopplad.

Men, den förbenade adaptern fungerar inte och nu sitter jag här och vill få jobbet gjort. Så jag monterade M2:an i datorn och tänkte att jag göra en kloning internt.

Men vilket program ska jag använda? Helst gratis och jag har sett här på forumet att Macrium har 30 dagars trial. Men när jag läser på sidan står det något om full funktionalitet under testperioden men sedan att disken låses. Det vill man ju inte råka utför.

Finns det några andra tips?

/ B

Av Bill50x

Fick rådet att köra i CMD
C:\Windows\system32>CheckNetIsolation.exe LoopbackExempt -a -p=S-1-15-2-394520607-3260627302-2797970471-1039723481-2854670512-4208520165-603334737
OK.

C:\Windows\system32>CheckNetIsolation.exe LoopbackExempt -s

Inte för att jag vet vad detta betyder, men det funkar!

Tack för att du ville hjälpa till, mvh
/ B

Av Bill50x
Skrivet av suhrim:

Testa att tillfälligt stänga av brandväggen för att se om det är där det strular.

Att din gamla Win10 installation får samma gateway beror inte på att inställningar ligger kvar utan att den blir tilldelad det av routern vid uppstart.

Hej. Har testat att stänga av brandväggen men resultatet förblir detsamma. Har även testat kommandot
schtasks /create /tn MyTask /f /sc onstart /ru system /tr "checknetisolation LoopbackExempt -is -p=S-1-15-2-394520607-3260627302-2797970471-1039723481-2854670512-4208520165-603334737"
i kommandotolken, detta ska enligt uppgift lösa problemet. Det gjorde det inte. Har fått ytterligare tips om "Loopback, ska testa och återkommer.

Mvh / B

Av Bill50x

Asset och Kazoo är installerade på samma stationära dator med Win11. Jag har även kvar SSD'n (med W10) från min gamla trasiga dator och startar jag min nuvarande dator på den disken hittar Kazoo Asset direkt. Detta trots att alla inställningar ser lika ut (tex Gateway är i båda fallen 192.168.1.1). Kan det vara något i brandväggen som behöver justeras?

/ B

PS Har kollat brandväggen och inställningarna för Asset. Bockade i alla tillåtelser, startade om men allt är som förut, Dvs Asset hittas inte.

Av Bill50x

Problem med Gateway

Streamar musik här hemma. Eftersom jag har en Linn streamer använder jag programmen Asset UPnP för serverdelen och Kazoo för att välja bland musiken som ligger lagrad på hårddisk(en). Att använda en Android eller en iPad fungerar hur bra som helst men inte i min PC. I programmet Kazoo (i PC'n alltså) hittas inte Asset UPnP vilket de använda mobilerna gör. I PC'ns Kazoo finns helt enkelt inte 192.168.1.1 som val bland Media Servers som är den Gateway som finns när man kör en IpConfig i kommandotolken. Valet som finns i Kazoo är 192.168.1.0.

Hur får jag dessa att lira? Har försökt att ändra gateway i datorn och routern men inte lyckats. Hur gör jag?

/ B

Av Bill50x
Skrivet av dlq84:

Du behöver en adapter som klarar dual Link DVI för att klara den upplösningen. Typ denna;

https://www.elgiganten.se/product/tjanster-tillbehor/kablar-a...

Verkar vara precis vad jag behöver. Fast utan kabel mellan kontakterna måste jag fixa någon form av avlastning, blir ganska tungt för den stackars DP-kontakten annars

Tack för tipset!

/ B

PS Elgiganten var krångligt att beställa på och dyr frakt så jag valde istället en annan dual-link adapter (även denna från Deltaco) från Teknikdelar istället. Denna har dessutom kabel mellan kontakterna så anspänningen vid DP-kontakten blir mindre.

Av Bill50x

Displayport till DVI

Har en ny (fast begagnad) dator med DP utgång för den inbyggda grafiken. Och en 30" Apple-skärm med DVI-kontakt på utgången. Denna är fast monterad och kan alltså inte ersättas med tex en DVI till DP. Så vad jag behöver är en adapter.

Finns det olika typer med olika egenskaper? På Webhallen har de en för 99:- och ingen kommentar om stödjande av upplösning, hos Kjelle för 229:- som stöder "upp till full HD (1080)".

Nu råkar min skärm vara 1600x2560 och den inbyggda grafiken klarar mycket mer än så. Blir därmed en adapter en flaskhals som gör att jag inte kan utnyttja min skärm?

God Fortsättning på 2024 förresten!

/ B

Av Bill50x
Nytt bud: 3 000 kr
Gå till annonsen för att lägga ett bud.
Av Bill50x

Jag har fortfarande svårt att tro på hypotesen om för lite ström till ssd’erna. Jag har testat sammanlagt 4 stycken, två med os’et installerat, två helt rena och nyformaterade, och uppstarten slutar på exakt samma ställe. Men jag har ett nytt nätaggregat liggande och ska prova detta.

/ B

Av Bill50x

Har iofs inte provat någon annan psykisk men ssd’er drar väl inte så mycket ström? Ska testa med ett separat grafikkort (kom på den tanken nu…).

/ B

Av Bill50x

Dator vägrar starta, stannar vid Windows-loggan

Ett märkligt beteende, datorn (gammal som gatan men med W10) startar som den ska men slutar att ladda så fort windowsloggan dyker upp. Var tredje/fjärde gång säger datorn ngt om automatisk reparation förbereds men därefter händer ingenting. Har provat göra en clearing installation på ny hårddisk men även där stannar installation vid windowsflagga.
Det får mig att tro att det är ngt hårdvarufel som hindrar vissa drivrutiner att laddas. Använder inbyggd grafikdel i moderkortet (upplösning 1600x2560) som hittills fungerat bra i typ 15 år.
Vad tror ni kan vara knas?

/ B

Av Bill50x

Några klickar på kylaren och stryker därefter ut pastan med en torr bomullstrasa. När jag monterar kylaren ruckar jag den någon millimeter fram och tillbaka och i sidled för att jämna ut ytterligare. Sedan drar jag fast kylaren.

Av Bill50x

Jag har testat att byta ut nätaggregatet mot ett nytt 750W Cooler Master. Tyvärr betedde sig datorn exakt likadant som tidigare, dvs Power-knappen på moderkortet lyser, men inget annat händer. Så jag gissar att moderkort eller processor har gett upp.
Så det är väl bara att skaffa nytt (eller nytt begagnat).

/ B

Av Bill50x

Apropå första dator.
När min 13 år gamla dator gav upp andan för ett par månader sedan drog jag igång min gamla dator, mest använd för backup och startas sällan.

Funderade på när jag byggde denna och insåg att det var 20 år sedan! Still going strong, låter lite väl mycket men går säkert tysta ner med lite handpåläggning. Inte så våldsamt långsam men W11 och spel är bara att glömma.

Hur gamla datorer har ni i drift?

/ B

Av Bill50x

Nu har jag inte orkat läsa igenom alla inlägg, men... Min nya Pixel 7 har en smart-laddningsfunktion, dvs drar jag igång laddningen på kvällen laddar den långsamt (typ 4-6 timmar till 100 %). Normalt tar laddningen 1,5 tim med en 20 W laddare.

/ B

Av Bill50x
Skrivet av mrqaffe:

Billampor funkar som konstlast och det är ganska enkelt att räkna fram förhållandet mellan effekt och ström så man vet vad tex en 60 W lampa motsvarar i ström vid 12V eller när du kör den på 5 Volt.
De är dessutom enklare att få tag på och billigare än lika tåliga effektmotstånd.

Du får gärna tipsa mig om hur man gör dessa enkla beräkningar :-). Typ vilken lampa ska jag använda på 12 resp 5 volt för att få en "lagom" last?

Ett sätt att inringa felkällan är ju att byta ut enheterna en och en. Men om ett trasigt moderkort har knäckt nätdelen är det ju inte så kul att testa en ny nätdel.
I vilken ordning ska man testa sina grejor och vad är rimligast som gått sönder?

För nästan 14 år sedan stod jag och strök kläder på samma el-uttag som datorn. När säkringen gick rasade även datorn. Jag misstänkte nätdelen och provade denna på en annan dator. Felet i nätdelen bestod tydligen i att all reglering försvunnit eftersom jag brände såväl moderkort, processor och minnen i den andra datorn. Nya grejor anskaffades men när jag drog igång den nya datorn visade sig även den nya nätdelen trasig och moderkort/processor/minnen strök med. Fick naturligtvis nya prylar på garantin - men sedan dess är jag mycket försiktig med att testa misstänkt trasiga prylar i annan dator.
Och då vore det bra att ha ett hum om lämpliga lampor...

/ B

Av Bill50x
Skrivet av fragande:
  1. Pin 16 (vanligtvis grön om det är färgkodade kablar) och valfri jord för att "tjuvkoppla". Sen är det väl valfritt vilka pinnar man mäter spänningar på. Att spänningarna är korrekta utan last är dock ingen garant för att allt är som det ska.

    https://pbs-prod.linustechtips.com/monthly_2021_11/ATX24-2.jpg.24f1ce49f4ee7393cae22916454baac2.jpg

  2. Ja, ATX-standarden har sett likadan ut bra länge nu (förutom att man gått från 20-pin till 24-pin för vad-nu-kontakten-kallas...). Sen kan det väl vara värt att ta ett kik på på vad agget levererar på 12V-linan/-orna eftersom det nästan bara är där belastningen ligger nuförtiden. Till sist åldras ju kondensatorer så det kan kanske vara idé att pensionera ett 13 år gammal agg beroende på hur hårt liv det levt.

Tack för infon!
Nätdelen har varit igång i stort sett dagligen sedan inköpet. Ganska svagt men tillräckligt för mitt passiva enkla grafikkort.
När det gäller att mäta utan last så kan man tolka fel, javisst. Jag får väl helt enkelt lasta ner med ett motstånd mellan plus och minus. Har du någon kläm på vilken resistans som kan vara lämplig på 12 resp 5 volt? Gissar att motståndet (speciellt på 12-volt linan) kan bli ganska varmt men det är ju bara frågan om kort tid.

/ B

Av Bill50x

Hur kontrollera ett nätaggregat?

Min dator lade hlt plötsligt av. Tittade på ett TV-program och när jag kom tillbaka var datorn stendöd. Det enda som lös var startknappen på moderkortet (och, det funkade inte att trycka på den...) och något svagt rött på baksidan (möjligen Clear CMOS-knappen). Tänkte göra en felsökning och börja med nätaggregatet, ett 400W Seasonic fan-less från 2010. Ska montera ur aggregatet och mäta utspänning. Två frågor:
1) Vilka "pinnar" ska jag kortsluta för att starta och vilka ska jag mäta mellan för att kontrollera de olika spänningarna?
2) OM aggregatet fungerar, går det att använda till dagens moderkort eller är nuvarande kontaktstandard annorlunda?

/ B

Av Bill50x

Har tre lagringsenheter.
SSD 250 GB för OS och program
HD 6 TB för dokument, film, musikvideo och egenskapad grafik samt bilder (mest eget foto)
HD 8 TB för min musik

/ B

Av Bill50x
Skrivet av improwise:

Displayformatet 32:9 gör det hela lite speciellt, du kanske tänker på en 49" i samma format som 27" skärmen?

Nä faktiskt inte. En 49" skärm med samma proportioner som en 1440x2560 27" blir ju gigantisk på höjden.

Min fråga var snarare varför så många verkar uppskatta "brevlådeformatet" med enbart 1440 som höjd. Jag har själv sedan drygt 10 år tillbaka en Apple-skärm (men kör PC) med upplösningen 1600x2560 och den höjden vill jag inte vara utan. Men jag skulle gärna ha en bredare skärm för att få plats med fler fönster.

/ B