Inlägg

Inlägg som Bill50x har skrivit i forumet
Av Bill50x
Skrivet av Leffe_B:

Så var det ja! Har för mig att de hade bra priser på en del grejer. Det var väldigt många butiker att välja mellan på den tiden. Var ju en datorbutik i varje hörn av innerstan.

Minns att jag var på Mycom en gång, 40 man i kö för att handla grejor. Framför mig stod en långhårig grabb med ryggsäck och diskuterade Linux med säljaren. Lite irriterande eftersom köpprocessen gick långsammare, men jag bet ihop. Säljaren rände runt och hämtade varor, skrev ut kvittot och packade sakerna i en plastpåse. Den långhårige nörden tjatade vidare och när han fick påsen hävde han sig upp på bänken och frågade "Vad säger du om den senaste disten från Red Hat, funkar den som den ska?"
Då rann sinnet på mig och jag gick fram och sade med hög röst: "Detta är en datorbutik och inte ett diskussionsforum, det står 39 man i kö här". Trodde säljaren skulle bli lättad men jag fick lika sura blickar från båda!

/ B

Av Bill50x
Skrivet av pine-orange:

Hittills har din Intelinvestering inte varit särskilt lönsam, när blir det vändning tror du?
Processorer har aldrig varit en slit-och-slängprodukt, de håller hur länge som helst.

Ja, och nej. Jag kör en 12 år gammal Intel Core i7 (3/9 2010) som absolut fungerar och fortfarande är tillräckligt snabb, oftast i alla fall. Men den måste bytas ut om jag vill köra Windows 11. Så även om processorn inte slits ut kan den bli för gammal ändå.

/ B

Av Bill50x

Ej uppgraderat. Min huvuddator har "fel" processor så för min del betyder det att jag måste investera i en ny sådan + moderkort + minnen - minst. Med nytt moderkort vill jag gärna ha en M2 SSD för operativ/program så då tillkommer den kostnaden också.

Eftersom min 10:a fungerar hur bra som helst så väntar jag nog till nuvarande dator rasar ihop (inköpt och ihopskruvad 2010).

/ B

Av Bill50x
Skrivet av FlyingFinn:

Folk kanske använder sina datorer till annat än spelande? Jag sitter på ca 3tb egenproducerade foton och videomaterial och det ser bara ut att öka framöver...och är långt ifrån nåt proffs utan bara en glad amatör.

Jadå, det enda jag spelar är Wordfeud och Spindelharpan, med dessa skulle jag klara mig med en 80GB SSD.
Om det inte vore för att jag har ca 8 TB musik, 4 TB musikvideo's och ungefär lika mycket filmer...

Ibland behövs det plats helt enkelt.

/ B

Av Bill50x
Skrivet av Erik_T:

Köra SSD:er i RAID-0 är fullständigt onödigt, och medför bara en massa potentiellt trubbel.
Överföringshastigheten på diskarna kommer nästan garanterat aldrig att vara ett problem, så att dubbla den med raid-0 medför ingen märkbar nytta.

Ok taget. Alltid positivt att kunna eliiminera merkostnader för en tänkt förbättring.

/ B

Av Bill50x
Skrivet av Frispel:

Har läst detta argument ett antal gånger...om man utgår från att uppdraget är att skatten ska införas oavsett om man vill eller inte, hur hade ni lagt upp det hela utan att administrationen blir krångligare än nödvändigt? Min personliga uppfattning är att det rent generellt är väldigt lätt att kritisera och säga att något är korkat/dumt/ogenomtänkt samtidigt som det ofta inte är helt lätt att göra bättre själv

Som jag skrivit på annat håll, beskatta de skadliga ömnena direkt. Vi vet (oftast) vad som är giftigt eller inte. Beskatta eller förbjud.

/ B

Av Bill50x
Skrivet av Frispel:

Det är alltid mycket lättare att kritisera än att komma med bättre förslag själv ...har du någon ide om hur man borde utformat skatten istället? Vad skulle man basera den på? Tänk då även på att det inte ska vara mer krångel än nödvändigt när man ska räkna fram vad saker ska kosta

Ett alternativ till kemikalieskatt på färdiga produkter är att beskatta kemikalierna direkt. Skatten kan då beräknas dels på vad produktionen av kemikalien ställer till med, dels på vad skrotande av produkter innehållande kemikalien kostar jmf med om produkten inte innehållit denna kemikalie. Då får man dels ett tryck på producenten och dels ett tryck på köparen/dsitributören. Det blir alltså eyy ekonomist incititament att hitta en ersättning,

Vad som är viktigt här är att beskattningen inte ger alltför stora inkomster, eller att inkomsterna kan/ska styras till att uföra arbete till miljövänliga alternativ. Felparkeringsavgifter är en stor inkomstkälla för våra storstäder, en inkomst våra politiker i storstäderna inte gärna vill vara utan. Så vad händer om alla bilister helt plötsligt gör som tänkt, dvs inte felparkerar? Då måste detta inkomstbortfall täckas med andra medel.

/ B

Av Bill50x
Skrivet av anton studs:

Tog du kontakt med Svalander om detta ? Och om du gjorde det , vad sa dom.

Jadå. Det är numera Josefs svärson som driver butiken och svaret jag fick på min anmärkning var i princip ett "jasså". Inget erbjudande om retur eller ersättning.
Men jag har fått en så stor hjälp av Josef Svalander på den tiden han var avdelningsvchef för försäkringsbolaget Holmia Hand i Hand, redan på den tiden (tidigt 80-tal) pysslade han med lite importverksamhet och konstruerade egna (rör-)förstärkare.
Jag hade som kund i detta bolag svårt att få ersättning för mina stulna vinylskivor vid ett inbrott i min lägenhet men tack vara hans insats fick jag en rimlig ersättning. Så nej, jag gnäller inte över en rem för två hundra spänn

/ B

Av Bill50x

Att svarva sina CD's fyller två funktioner, det ena har beskrivits tidigare i tråden: man slipper vibrationer från ocentrerade skivor. Dessutom blir skivorna lättare att greppa, de glider inte ur händerna lika lätt.

Båda dessa "problem" har jag löst genom att rippa mina CD's, lägga dem på en NAS och köra strömmande via en streamer. Kostnaden för en streamer och NAS täcktes av inkomsten från att sälja mina CD's och att INTE köpa en svarv

/ B

Av Bill50x

Det är jättetrevligt att ni orkar ta er tid att spela in dessa fredagssamtal och stundtals är det riktigt intressant även för en icke data-nörd

Men ibland är jag en sur gammal gubbe.... Att lägga tre minuter pladder på hur det ska bli att vara barnledig (Grattis förresten!) är väl att ta i?
Noelia, titta på mottagaren och inte bisittaren när du talar. Det är inte honom du ska berätta för, det är mig som tittar/lyssnar. Följ Jonas i det avseendet. En snabb blick räcker. Titta på programmet "Det sitter i väggarna" där dem som man besöker alltid tittar på varandra när de pratar istället för att titta in i kameran. Men de är inte proffs och vet inte att man inte ska exkludera tittaren.

Det är dock en fröjd att lyssna på kunniga människor och ni fyller den kostymen väl!

Lycka till Noelia, även med Jonas frånvaro. / B

Av Bill50x

Jag är extremt nöjd med mina Logitech-möss och har varit så sedan början. Har testat några andra tillverkare men aldrig känt mig nöjd. Förmodligen även en vanesak. Är ingen spelare och har alltså inget behov av en massa knappar.

Ett önskemål dock, att det krävs mindre kraft att trycka ner rullhjulet och tumknappen (på tex MX Master 2S).

En fråga är: Varför lade man ner tillverkningen av Squeezebox (musikströmmare, för den som inte vet)? En produkt som nu, mer än 10 år senare, fortfarande fyller sin plats. Men, Logitech ska ha ett stort plus i kanten för att det fortfarande finns support och det kommer uppdateringar!

/ B

Av Bill50x

Vill helst ha såväl OS som övriga program på svenska, även om jag behärskar engelska rätt väl. Det är helt enkelt mindre krävande att hantera svenskspråkigt, i alla fall för mig som är lat
Fast Photoshop, Audition, Acrobat och tex CuteFTP mfl småprogram kör jag på engelska.

De få problem jag haft med svenska är när man skriver till en engelsktalande support och har svårt att beskriva problemet eftersom man bara har svenska felkoder/information att tillgå.

En lite anektdot; När man för första gången fick möjlighet att byta språk i Windows provade jag att byta till finska. Det tog mig en bra stund att klura ut hur jag skulle göra för att byta tillbaka!

/ B

Av Bill50x

Jag är väldigt kluven här. Reklam, speciellt sådan som inte berör mina intresseområden, är skittrist och förstör ofta upplevelsen av ett filmklipp. Men samtidigt vet jag ju att det kostar att tillhandahålla tjänsten. YouTube drivs inte gratis, någon måste betala för dessa enorma serverhallar som krävs, betala för all personal som sköter dessa osv. Och "någon" är alla de som tittar, de andra behöver inte bry sig.

Hade YouTube Music (som ju ingår i YT Premium) varit av samma kvalité som tex Spotify hade man kunnat prenumerera på Premiumversionen och fått hela YT reklamfritt till (ungefär) samma peng som Spotify ensamt.

/ B

Av Bill50x

Slutade med klocka samma år som jag skrotade det fasta telefonabonnemanget, dvs 1996. Har några klockor liggande och använt någon vid något enstaka tillfälle. Mer som smycke/tillbehör än som nödvändig detalj.

/ B

Av Bill50x

Svårt val. Spelar inte mycket men Wordfeud i mobilen och Spindelharpan i PC'n är det jag ägnar mig åt när jag spelar. Inget utöver detta.

/ B

Av Bill50x
Skrivet av Trihxeem:

Jag byter sällan delar, blir nästan alltid ett helt nytt system så nej det är inte så relevant om saker och ting är framtidssäkra. Skulle det vara något nytt som akut krävs så får någon släkting en ny gaming-rig i förtid

Samma för mig. Jag kan i princip aldrig uppgradera min dator (förutom att addera lagring och liknande) eftersom det inte finns nya saker som processor/minnen och liknande som passar min gamla plattform. Det finns tex inga nya snabbare processorer/minnen som passar mitt moderkort (Asus - Socket 1366 - uATX Intel X58 (Rampage II Gene) - DDR3). Ska jag uppgradera handlar det om moderkort/processor/minne och förmodligen grafikkort och nätdel därutöver. I praktiken en ny dator. Och så har det varit sedan -95 när jag byggde min första dator, det hinner komma en (eller två) ny generation grejor innan jag skaffar nytt.

/ B

Av Bill50x

Har under 10 år nu arbetat med en 30" Apple-skärm med upplösningen 2560x1600 och är mycket nöjd med denna. Jag får ledigt plats med en (liggande) A3:a i skala 1:1 plus lite verktyg i tex Photoshop.

Jag skulle kunna tänka mig en något större skärm men absolut inte i lägre upplösning. "Brevlådor" med 3840 x 2160 i 4k gör ju ingen nytta, de rymmer ju knappt en A4 på höjden. Och 1600 på höjden ger ju 3200 på höjden i 4k men med bättre skärpa - eller tänker jag fel nu?

/ B

Av Bill50x

Sparar alltid på gamla kablar, vare sig det gäller dator, hifi eller video. De tar inte mycket plats och det händer då och då att de behövs, om inte annat bara för att testa saker. Men det var länge sedan jag behövde en IDE-flatkabel till en hårddisk. Men om jag måste så kan jag fortfarande koppla in en floppydiskenhet...

/ B

Av Bill50x

Använder foobar för att den är enkel att använda och gör precis det den ska. Strömmande med Tidal och Spotify, till stereon användeder jag Kazoo till min Linn DSM. Har även en anläggning i hobbyrummet som spelar genom en Squeezebox och då är det Logitechs spelare som gäller.

foobar går ju att i hög grad konfigurera till det utseende man önskar, men det har jag inte orkat sätta mig in i, så jag kör en standardvariant.

https://www.dropbox.com/s/yrg1rl9yr81xjhd/musikspelare.jpg?dl...

PS Skulle gärna slippa fönstret nedtill höger, någon som vet hur man gör?

/ B

Av Bill50x

Röstade på heltäckande men egentligen spelar det ingen roll. Perforerad kanske ett litet minus för insyg av damm och högre ljudnivå. Men precis som med en partner, det är insidan som räknas. Att chassit kan rymma det man önskar, är lättjobbat, tyst och svalt är alltid viktigare för mig än en massa bling-bling. Ett rimligt pris stör inte heller men ett bra chassi kan överleva flera generationer dator så en extra peng för något riktigt bra är OK.

/ B